De politiek die zich reeds in zoovele zaken heeft genesteld alleen om er nadeel te stichten, is hier nu ook in de kunst doorgedrongen, - jammer genoeg! - Vroeger was er hier slechts ééne kunstvereeniging; thans is die verdeeld.
De ‘Cercle Catholique’ heeft namelijk op zich zelf eenen ‘Kunstkring’ gevormd, waarvan de hoofdmannen tot de hooge katholieke partij behooren en waarvan de heer Lybaert, een jong en zeer talentvol schilder, zich als de leider aanstelt.
Onlangs heeft die vereeniging haar eerste levensteeken gegeven, door eene niet onverdienstelijke tentoonstelling in het lokaal der moedermaatschappij op de Poel.
***
Het ‘Kunstgenootschap’ van Gent, dat eenmaal al wat artist was in zijnen schoot vereenigde, aanzie ik als zedelijk dood. Het heeft zich versmolten met de ‘Société Littéraire’ eene geheel fransche Société, die thans den titel draagt van Cercle Artistique et Littéraire. Vroeger was het Kunstgenootschap eene echt vlaamsche kunstvereeniging, alles werd er in onze moedertaal afgehandeld; thans gaat er alles op zijn fransch - behalve het nieuw reglement dat in de twee talen is gedrukt. Maar de zittingen, de uitnoodigingsbrieven, in een woord alles wordt er à l'instar de Paris afgedaan. Is die verdeeling onder sommige oogpunten voordeelig voor beide vereenigingen - van een anderen kant. vooral van een Vlaamsch oogpunt beschouwd, is zij sterk te betreuren. Doch, wij stellen vertrouwen in onze Vlaamsche mannen, en hopen dat zij hunne vroegere princiepen en hun recht als Vlaming zullen doen gelden, en dat ze aan de ‘Société Littéraire’ zullen doen begrijpen, dat ons aller spreuk ‘In Vlaanderen Vlaamsch’ waarheid is en moet blijven.
***
Op tooneel- en muziekgebied is er stof genoeg. Heeft ons Fransch tooneel dit jaar ferm schipbreuk geleden, ons Nederlandsch tooneel integendeel heeft een goed seizoen beleefd. Onder de nieuwe stukken die bijval genieten zal ik ‘Het beroemd proces’ aanhalen, dat veel ophef heeft gemaakt. Het werd dan ook opperbest opgevoerd. De rollen, goed verdeeld, werden knap vertolkt, en wel niet het minst de vrouwenrollen.
In eene vroegere briefwisseling sprak ik met niet al te veel geestdrift over Mevrouw Buderman. Thans dat wij haar op het tooneel beter hebben leeren kennen, heb ik het genoegen te kunnen zeggen dat zij eene zeer verdienstelijke actrice is:
Gewetensvol en met talent vervult zij al hare rollen; zij bezit daarenboven eene zeer lieve en uitgebreide stem, - een zeldzaam iets onder onze tooneelkunstenaressen. In Fortunatus, koning van Luilekkerland, een vroeger in den Bode besproken blijspel van Emiel van Goethem,