Brieven uit Zuid-Nederland.
II.
Kortrijk, 2 April 1879.
Waarde vriend,
Om te beginnen, eene goede noot voor den heer Dupont, leeraar aan de teekenacademie, te Kortrijk.
De Maatschappij tot aanmoediging der Schoone Kunsten en Letterkunde alhier, gaf onlangs twee prachtige schilderijen onder hare leden te verloten.
Wy hebben het genoegen gehad, een dezer kunstproducten, ‘Caresses maternelles’ door den heer Dupont, van nabij te bezichtigen. Dat vreemde fransch, onder zoo'n door-en-door vlaamsch tafereeltje, stuit ons erg tegen de borst; ook zal de vlaamschgezinde Dupont. eene volgende reis wel zorgen dat de oorspronkelijke benamingen zijner gewrochten, niet meer door fransche worden vervangen.
Een frisch tafereeltje, vol gevoel en leven, juist en zuiver geteekend en geborsteld! 't Is eene echt poëtische schepping: die jonge moeder, die haar' lieven blozerd - denkelijk haar' eersteling - uit zijn blank wiegsken neemt en hem lachend toespreekt. Wat ziet hij er gelukkig uit, de kleine bengel nu hij zijne liefderijke moeder, na een verkwikkend sluimeringsken, weerziet; hij steekt naar haar zijn' poezelige armkens uit, en overlaadt haar met zoete liefkozingen.
Wij wenschen onzen vriend Dupont van harte geluk met zijn lachend huiselijk tafereeltje, en drukken de hoop uit dat wij van hem nog meer zulke pereltjes mogen te bewonderen krijgen.
***
De aloude tooneelmaatschappij ‘De Kruisbroeders’ geeft voortdurend blijken van weelderige liefdadigheid.
Deze winter vergastte zij ons, om de veertien dagen, op eene zeer verdienstelijke vertooning, welke telkens veel volk uitlokte, terwijl ons onlangs uit Oostende de blijde tijding toekwam, dat zij ook dààr in den tooneelprijskamp door ‘Hoop in de Toekomst’ uitgeschreven, niet ten achteren was gebleven. Onze koninklijke maatschappij behaalde daar, met ‘1 fr. 85 daags’, den 2n prijs voor het blijspel, en met ‘De Plaag der dorpen,’ den 7n prijs voor het drama.
Een prachtige uitslag voorwaar, als men weet dat, in den Oostendschen prijskamp, de beste tooneelkringen des lands in het strijdperk traden.
Zulks moet den ‘Kruisbroeders’ een spoorslag wezen, om rusteloos voort te streven op de baan der kunst, welke juist niet altijd met rozen bestrooid is.