Nederlandsch tooneel.
Antwerpen.
(October - 15 December).
Opgevoerde stukken: Anne-Mie (4 bedr.), Bertha (5 bedr.), Behouden (2 bedr.). Mijn vrouw's Tante (2 bedr.), Het Wiegje (1 bedr.), oorspronkelijke tooneelspelen; - Mijn Torteltjes (1 bedr.), Jan Dwars (3 bedr.), oorspronkelijke blijspelen; - Martin de Kruier (3 bedr.), De Koopman van Antwerpen (5 bedr.), vertaalde drama's; - De Jacht op een miljoen (4 bedr.), De reis om de wereld in 80 dagen (15 taf.), vertaalde tooneelspelen: - De nasleep van een eerste huwelijk (1 bedr.), vertaald blijspel.
Het Antwerpsch Tooneeljubileüm heeft ons, bij 't heropenen van onzen Nederlandschen Schouwburg, de gelegenheid verschaft kennis te maken met een viertal bekroonde stukken uit den door 't Stadsbestuur uitgeschreven wedstrijd.
In de eerste plaats kregen wij ‘Annemie’ van Rosier-Faassen, waaraan, in de eerste categorie, de hoogste onderscheiding te beurt viel. Dit stuk, dat als genre meer of min het midden houdt tusschen drama en comedie, heeft op ons Nationaal Tooneel een onbetwistbaren bijval gevonden, wat niet belet dat het in de Hollandsche pers meer dan ééne scherpe critiek heeft uitgelokt. Wat al te scherp, naar ons inzien. Wel is het bekroonde stuk juist geen meesterstuk te noemen, verre van daar; doch ondanks de zwakkere gedeelten, (die door de landgenoten van den auteur met zooveel ijver werden in 't licht gesteld) beschouwen wij ‘Annemie’ als eene goede aanwinst voor ons Nederlandsch repertorium.
Het is vooreerst een stuk dat met veel tooneelkennis is geschreven, en al dadelijk bemerkt men dat de heer Faessen een man van 't vak is. Nu moge men het betreuren dat hij, om het dramatisch effekt te verhoogen, hier en daar zijn toevlucht heeft genomen tot versleten middeltjes uit het genre-Dennery; doch het is een flink opgevat en goed geleid stuk, waarvan de handeling zich logisch ontwikkelt en tot het einde toe eene immer stijgende belangstelling wekt.
De daartoe gebruikte bouwstoffen munten niet uit door