taal, het ons zoo innig verwante Platduitsch, te versmachten in den Hoogduitschen vloed.’
Die taalstrijd, welke derhalve in nauw verband staat met onze Vlaamsche Beweging, heeft in de laatste jaren, vooral door den buitengewonen bijval van Klaus Groth's Quickborn (dat meesterstuk der platduitsche letteren) oneindig veel veld gewonnen, en verscheidene schrijvers, kunstenaars en geleerden hebben zich bij die beweging aangesloten. Ook het eigentlijke ‘volk’ is aan dat streven ten voordeele zijner duurbaarste belangen niet onverschillig gebleven, en beseft meer en meer het grondbeginsel ‘Volksbeschaving door moederspraak.’
Dit zegt genoeg dat eene uitgave als de ‘Plattdütsche Husfründ’ die dit princiep op zoo uitstekende wijze vooruitzet, niet missen kon bij zijne landgenooten een zeer gunstig onthaal te vinden. Het weekblad levert overigens eene voor alle standen nuttige en aangename lectuur op. Zóó klopt die ‘Huis vriend’ elken zaterdag bij de lieden aan, en brengt voor iedereen wat te lezen.
Op zeer onderhoudende wijze weet hij ‘in ehr egen ol heimische Sprak’ aan groot en klein, jong en oud, man en vrouw van hun eigen zeden en gewoonten te vertellen, en van al wat er merkwaardigs in 't platduitsche land te beschrijven is.
Werpen wij thans een vluchtigen oogslag op den inhoud der 9 reeds verschenen nommers. De hoofdrubriek is getiteld: Ut dat Kapittel äwer uns Sprak. Zij bevat populaire beschouwingen over het nut der kennis van het Platduitsch en het hooge belang dat het behoud dier volksspraak onder opzicht van beschaving oplevert. Daarnaast komen zeer eigenaardige in volkstrant geschreven verhaaltjes, zooals de ‘Nagelnie un wahre Geschichten’ van J. Wilborn, ‘Uns Dokter’ van Ellen Lucia, de ‘Ulenspeegel-Geschichten’. enz.
Daar naast leest men met genoegen de afwisselende gedichtjes van J. Fr. Ahrens, Heinrich Jürs, Heinrich Schacht, Fr. Grabe, en niet het minst die van den ook hier zeer bekenden Klaus Groth. Van de hand diens gevierden dichters is o.a. het schoone lofdicht op onzen betreurden Dr. Heye. In dit gedicht,