Terug naar België
In 1976 keert Van Nazareth terug naar België, zonder de band met Zuid-Afrika echt door te knippen. Soms vraagt hij zich af of het de juiste beslissing was en of zijn werk geen breder internationaal forum zou hebben gekregen, zoals dat met Marlène Dumas en William Kentridge het geval is. Vast staat in elk geval dat de figuratie zoals Van Nazareth die al in de jaren '60 ontwikkeld heeft, de schildersvisie van Dumas jaren voorafgaat: haar werk doet aan de koppen van Van Nazareth denken en niet omgekeerd.
Intussen blijft Herman Van Nazareth als kunstenaar evolueren. Hij bijt zich vast in het bewerken van ruwe, massieve marmer, waaraan hij vanuit zijn verbeeldingskracht, met een uitgepuurde techniek, nieuwe vormen in het leven roept. Plexiglas, een aartsmoeilijke materie om mee te werken, vormt een volgende uitdaging. De dieptewerking en speling van het licht, eigen aan het materiaal, geven aan zijn werk een bijkomende dimensie.
Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig probeert Van Nazareth een totaal nieuw medium uit. In cortenstaal, ook bekend als weervast staal, ontwerpt de kunstenaar monumentale, geometrische beelden die opvallen door hun vormenevenwicht en die als een soort baken het landschap waarin ze geplaatst zijn markeren. Intussen blijft hij ook boetseren en werken met brons.
Smaakmakende tentoonstellingen met zijn werk in ons land waren er in 2005 in het Provinciaal Museum Constant Permeke in Jabbeke, waar beelden van Van Nazareth in confrontatie met die van Permeke in de tuin tentoongesteld werden. In 2006 was Herman Van Nazareth te gast in de Stichting George Grard en de Abdijhoeve Ten Bogaerde, en in hetzelfde jaar in het Caermersklooster in Gent. In het buitenland stelde Van Nazareth naast Zuid-Afrika ook tentoon in Shangai en Bejing in China (2008). Zijn werk is in het bezit van de Belgische Staat en de Vlaamse Gemeenschap, is opgenomen in de collecties van de Nationale Bank van België en het Gemeentekrediet van België. Ook het Museum van Deinze en de Leiestreek, de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven, de Verbeke Foundation en het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke hebben werk van hem in hun bezit. In Zuid-Afrika tref je zijn werk onder meer aan in de National Gallery van Suid-Afrika, de William Humphreys Art Gallery, Kimberly, S.A., het King George IV Museum, Port Elisabeth, S.A., het Municipal Kunstmuseum, Pretoria, S.A. en in de collecties van de universiteiten van Pretoria, Witwatersrand, Johannesburg, West-Cape, Kaapstad en Stellenbosch.
Herman Van Nazareth blijft intussen heen en weer pendelen tussen zijn twee ‘thuislanden’ België en Zuid-Afrika. In 2010 heeft hij voor het WK voetbal in Zuid-Afrika een zes meter hoge bronzen versie gemaakt van zijn gelauwerd werk ‘Uitbundigheid’ (1965). Het werk kreeg een plaats aan het Nationale Persgebouw in Kaapstad op de weg naar het stadion.
Begin 2011 trok hij opnieuw naar Kaapstad om een tentoonstelling voor te bereiden. Hij droomt er ook van een stichting rond zijn oeuvre op te richten. Daarom behoudt hij de kern van zijn werk. En ondertussen werkt hij volop aan de uitbouw van een nieuw groot opgezet atelier: het verhaal gaat verder.