■ Door de trappistinnen van Brecht zelf gemaakte zeep.
[foto abdij O.-L.-Vrouw-van-Nazareth, Brecht]
■ Etiket Westvleteren 4o
[archief abdij Sint-Sixtus]
om alleen te brouwen voor intern gebruik. De commercialisering van het patersbier werd vanaf 1946 overgelaten aan een privé-bedrijf. Enkel voor eigen gebruik en voor de eigen herberg In de Vrede en het Heilige Geestgesticht te Poperinge werd nog in de abdij gebrouwen. De abdij met de kleinschalige brouwerij zag de vraag voor zijn bier toch toenemen. Vanaf de jaren 1960 bezochten dagjestoeristen die in de Westhoek een autotochtje maakten niet alleen In de Vrede, maar wensten ook een bak trappistenbier mee te nemen. Een traditie was geboren, nog verder gestimuleerd door artikels in kranten en tijdschriften. In 1993 is de licentieovereenkomst afgelopen en gaat de brouwerij terug alleen voor de exploitatie van de Trappist Westvleteren Sint-Sixtus. Een vernieuwde brouwerij diende dat te kunnen bolwerken. Dat lukte perfect, zelfs met een totaal vernieuwde gelagzaal, die in 1999 samen met een blonde Sint-Sixtus in gebruik werd genomen. De Trappist Westvleteren werd in 2005 een regelrechte hype. Royals en politici, zoals prins Filip en Yves Leterme, hadden hun culinaire voorkeur voor deze trappist al laten blijken en dit exclusief karakter werd nog versterkt nadat Ratebeer de Westvleteren 12 tot de absolutie biertop uitriep. De stormloop op het bier zette de brouwerijtraditie binnen het monastiek dagritme terug onder druk. De abdijgemeenschap bleef bij zijn optie om het huidig brouwritme aan te houden, ondanks de geboden marktkansen en de eigen financiële noden voor de bouw van een nieuw abdijcomplex.
De brouwerij bood uiteraard de financiele basis voor de abdijgemeenschap van Westmalle. Die inkomstenbron overtuigde ook de monniken van Achel om in 1998 terug opnieuw met een huisbrouwerij te herbeginnen. Dit was de optimale oplossing om zinvol werk te genereren voor enkele jongere broeders en tegelijkertijd inkomsten te verzekeren voor de abdij die net alle eigen landbouwactiviteiten gestaakt had.
Hiermee telt de wereld nu effectief 7 trappistenbrouwerijen. Naast de Vlaamse abdijen Westmalle, Westvleteren en Achel zijn er immers ook de Waalse abdijen Scourmont (Chimay), Rochefort en Orval en is er het buitenbeentje La Trappe, het trappistenbier van de abdij van Koningshoeven in het Nederlandse Tilburg. Alleen de bieren van deze abdijen mogen het label Authentic Trappist Product dragen.