De piano
In The Piano van Jane Campion heeft Ada als compensatie voor haar onvermogen tot verbale communicatie als klein meisje piano leren spelen. De muziek was haar manier om zich te uiten en het instrument is in zekere zin een surrogaat voor haar menselijke stembanden. Ze is één met haar piano.
The Piano begint met Ada's mededeling (via een inwendige monoloog), dat haar vader haar een nieuwe echtgenoot heeft gevonden, een Nieuw-Zeelandse bushman die ze helemaal niet kent. Voor Ada en haar negenjarige dochter wordt de reis een moeizame ploetertocht, temeer daar het transport van de onontbeerlijke piano voor immense problemen zorgt. Ada wil koste wat het kost haar piano mee, want te moeten leven zonder is voor haar ondenkbaar. Haar piano is haar gesprekspartner, een mogelijkheid om schoonheid uit te drukken, om lelijkheid te omzeilen. Behalve om mee van gedachten te wisselen gebruikt ze de piano ook als haar stem. Al van toen ze zes was heeft Ada ‘besloten’ niet meer te spreken. Het doet in feite niet eens ter zake of ze niet meer wil spreken of dat niet meer kan.
Aangekomen weigert Ada's toekomstige echtgenoot de piano mee te nemen, de modderige berg op en de glibberige bush in. Die schrik en weigering zijn het begin van een weergaloos drama.
Instinctief wendt Ada zich tot buurman Baines om hulp voor haar verlaten piano. Na een toverachtige dag aan het strand waar hij haar in stralend licht hoort en ziet spelen en zij haar dochtertje laat dansen in zand en golven, is hij verloren. Hij koopt het stuk strand waarop de piano is achtergebleven en bezit zo ook het instrument. Hij wil dat Ada hem les komt geven maar zij voelt daar helemaal niets voor. Ada kan op die manier haar piano evenwel terugkopen: elk bezoek is één toets waard. Baines blijkt echter niet te willen spelen. Hij wil luisteren... Zo haalt hij Ada over tot een spel waarin erotiek en pianomuziek een even grote rol spelen. Het is geen raffinement dat hen drijft, maar de sensualiteit van mensen die, hun tijd getrouw, op seksueel gebied onwetend waren en het moesten doen met de mate waarin ze aan hun onbevangenheid gehoor wisten te geven. Het aanraken van haar arm wordt twee toetsen en samen naakt op bed liggen maar liefst tien. Ada ‘dealt’ en neemt alsmaar meer bezit van haar piano naarmate zij meer van haar lichaam geeft. Zo bouwt Campion de piano langzaam uit tot een belichaming van gevoelens die met erotiek en seksualiteit te maken hebben: de troebele verlangens van Baines, Ada's ontluikende gevoelens, en later de jaloezie en onzekerheid van de schuchtere Stewart. Campion weet het allemaal aan de piano te ontlokken, weet het instrument te verbinden met de driften van het trio. De ‘bezielde’ piano maakt het onbewuste voelbaar. De piano wordt een metafoor voor seksuele drift en passie. Ada, altijd in het zwart gekleed, ontluikt en stort zich vol overgave in de hartstocht. Voor het eerst kapt zij met haar onafscheidelijke dochter, die buiten moet spelen wanneer zij bij Baines haar piano terug verdient. Haar wraak zal zonder mededogen zijn. In de supermacho Baines zijn intussen subtiele gevoelens
losgekomen. De piano is nog lang niet afbetaald, wanneer hij Ada zegt te willen stoppen. Zij, Baines missend, probeert even later lichamelijk contact met Stewart te hebben; voor haar is hij een lustobject want reden tot zoiets als liefde heeft zij niet. De enige uiting van heftige gevoelens van de Schot is woede en wraak. Haar overspel ontdekkend - haar eigen dochter verraadt haar bij Stewart - hakt hij de vrouw een vinger af en slaat zijn bijl in de piano.
Campion bedacht prachtige momenten. Harvey Keitel (Baines) en Holly Hunter (Ada) volgden haar fantasieën op de voet. Cameraman Stuart Dryburgh gaf er meeslepend vorm aan; hij zorgde er mee voor dat de piano altijd voelbaar de derde is in een alsmaar hoger oplaaiend liefdesspel. Zo registreren camera en licht op zeer intieme wijze hoe Baines zich buigt over Ada's hals die zich neigt naar witte en zwarte toetsen. Of de scène met Baines alleen met de piano. Hij raakt de toetsen aan, trekt zijn hemd uit en streelt naakt de piano met de in dat hemd opgeslagen lichaamswarmte. Dat wordt vastgelegd door een camera die accentueert hoe passie en tederheid in elkaars verlengde liggen.
Veel aandacht gaat in deze film naar Ada's band met haar piano, die niet alleen stem maar ook lichaam en ziel is. Van meet af aan al is de piano meer dan een muziekinstrument.