[Nummer 314]
Woord vooraf
Simonne Claeys
Een jaar na Mozart werd in Londen een ander genie geboren: William Blake, een visionair kunstenaar die zijn sublieme denkbeelden in schilderkunst, etsen en gedichten vorm heeft gegeven. Op 28 november 2007 zal het 250 jaar geleden dat hij geboren werd. In zijn tijd verdiende Blake zijn brood als ambachtsman, niet als kunstenaar. Hij leefde voor de kunst; maar die werd slechts door een kleine kring gewaardeerd. Blake zelf wist dat hij geniaal was. Als schilder werd hij echter maar heel laat erkend; en als dichter kreeg hij slechts in de twintigste eeuw de erkenning die hij verdient. Zijn werk boeide steeds meer.
Air uit For the Sexes: ‘The Gates of Paradise, 1793/1818.
Veel dichters, denkers en beeldende kunstenaars hebben bij Blake inspiratie en richting gevonden. Nu staat hij aan de top van de groten uit de Engelse romantiek. Ook het Kunsttijdschrift Vlaanderen wil met dit themanummer aan dit Engelse genie recht doen.
Over zijn werk en leven geeft Katrien Daemen - De Gelder, dr-wetenschappelijk medewerker aan de Gentse universiteit, een boeiende synthese. Blakes technieken en werkwijze voor het graveren worden door Michael Phillips op een verhelderende wijze uiteengezet. Hij was in 2000-2001 gastcurator van de Blake-tentoonstelling in de Tate Gallery in Londen en in het Metropolitan Museum of Art, New York. Zijn opleiding als grafisch kunstenaar stelde hem in staat replieken te maken van Blakes werk. Deze opleiding maakt nu integraal deel uit van een MA-cursus over Blake and the Age of Revolution die hij aan de universiteit van York doceert. Lucien Posman heeft zijn vocale werk bijna uitsluitend op teksten van Blake gecomponeerd. Dat wordt duidelijk gemaakt in een bijdrage van Yves Senden, docent muziekgeschiedenis aan het conservatorium in Antwerpen. In het voorwoord bij zijn episch gedicht Milton verwijst Blake naar de Bijbel, een onuitputtelijke bron van sublieme ervaringen. In een artikel over het sublieme plaatst Christophe Madelein William Blake tegenover Edmund Burke. Burke, een behoudende rebel, en Blake daarentegen een revolutionair en visionair kunstenaar.
Madelein werkt aan de Gentse universiteit als doctoraatsbursaal momenteel aan het ‘verhevene’ in de Nederlanden (1770-1830). Michael Ferber maakte zijn dissertatie over William Blake, publiceerde verscheidene werken over hem, en is momenteel professor aan de University of New Hampshire in de Verenigde Staten. Zijn bijdrage gaat over het gedicht And did those feet van Blake dat sinds de zetting door Sir Charles Hubert Hastings Parry onder de naam Jerusalem het meest bekende werk na The Tyger werd. The Last Night of the Proms wordt elk jaar afgesloten met dit lied. Ferber gaf aan het Kunsttijdschrift Vlaanderen de toelating om het artikel over te nemen waarvoor hartelijk dank.