Afbeelding 23
David Bekker voor Wouter Van Gysel, Henri Toulouse Lautrec, gemengde diepdruk, 2003
(verz. L. Van den Briele)
kleefd wordt. (afb. 29) Dit is echter niet altijd mogelijk, omdat de beschikbare ruimte daar niet zo groot is. Ideaal op die plaats zijn vrij kleine, niet te hoge, maar toch redelijk brede exlibris. De tekst op het titelblad en het exlibris mogen niet storend op elkaar inwerken.
Ook de bladzijde met het colofon, achteraan in het boek, kan soms met een exlibris aangevuld worden. Sommige exlibrisformaten sluiten zo goed aan bij de vorm van het colofon, dat beide een esthetisch verantwoorde eenheid gaan vormen.
Aan boekbinders wordt wel eens gevraagd een exlibris in het binnenplat van een boek te kleven. De witte rand van het exlibris wordt dan met het schutblad van de boekbinder overkleefd, zodat het eigendomsmerk ook letterlijk in de boekomslag zit. Belangrijk is hier natuurlijk de kleur van het schutblad: de soms fel gekleurde of gemarmerde schutbladen die boekbinders wel eens gebruiken, zijn vrijwel ongeschikt voor de omlijsting van een exlibris. Alleen rustige schutbladen in een met het exlibris harmoniserende kleur zijn daarvoor bruikbaar.
Vooral een ongeveer bladvullend groot en vlak naast het titelblad gekleefd exlibris wordt ervaren als een zeer aangename en esthetische vorm van geïndividualiseerde boekillustratie. Door de op het exlibris gegraveerde naam van de titularis vervult dergelijk exlibris uiteraard ook de rol van eigendomsmerk.
Omdat er over vrijwel elk thema al boeken zijn gepubliceerd is ook de mogelijkheid om thematische exlibris te laten maken zo goed als onbegrensd. Literatuur (exlibris over o.a. schrijvers en hun werk en over mythologie), muziek (exlibris over o.a. componisten en hun werk, over muziekinstrumenten en over vertolkers van muziek), erotiek (met de nadruk op vrouwelijke naaktfiguren), kunst (exlibris over o.a. beeldende kunstenaars en hun werk) (afb. 23) behoren momenteel tot de meest gezochte en verzamelde onderwerpen.
Onder de exlibris met literaire thematiek zijn opvallend veel boekmerken te vinden die kunnen gebruikt worden in boeken met en over poëzie. Een al dan niet door een dichter bereden Pegasuspaard is daarvoor een vaak uitverkoren motief. Voor boekmerken die in literaire thrillers worden gekleefd, is een bebloed moordwapen of een aan Sherlock Holmes-tijden herinnerende rechercheur niet ongebruikelijk; de woorden ‘ex libris’ zijn er soms vervangen door ‘ex criminalibus’. In teksten uit de beginjaren van de wereldliteratuur zijn zeer dankbare thema's voor exlibrisgrafiek te vinden; over bijvoorbeeld de Kalevala, (afb. 24) het Russische Igorlied, de verhalen uit Duizend en één nacht en Reinaert de Vos (afb. 27) zijn al talrijke artistiek waardevolle exlibris gemaakt. Ook Griekse mythologie is een haast onuitputtelijke inspiratiebron voor aantrekkelijke exlibrisgrafiek: meest geliefd zijn de verhalen waaraan een erotische dimensie kan toegevoegd worden, zoals Europa en de stier, Leda en de zwaan en Het oordeel van Paris.
Veel literair geïnspireerde exlibris zijn gebaseerd op het leven en het werk van bekende schrijvers. Op deze boekmerken is vaak het portret van een auteur (afb. 28) of een fictief portret van een of meer romanpersonages te zien. In andere boekmerken wordt gestreefd naar een illustratieve synthese van het literaire werk waarin het exlibris zal worden gekleefd. (afb. 25)
Nogal populair zijn ook verzamelingen over fauna en flora, met een bijzondere belangstelling voor exlibris over honden, katten, paarden en vogels. Geschiedenis met o.a. exlibris over figuren en gebeurtenissen in het oude Egypte, over de Griekse en Romeinse oudheid, over archeologie en over de twee wereldoorlogen en over religie met subthema's als engel, duivel en heiligen en met vooral een voorliefde voor figuren en verhalen uit de Bijbel scoren ook goed. Bij de heiligen is er een opvallende voorkeur voor de vaak met allerlei dieren gecombineerde Franciscus van Assisi en voor de met pijlen doorboorde Sebastiaan. Haast vanzelfsprekend krijgen grafische kunstenaars vrij regelmatig exlibrisopdrachten die verband houden met boekgebonden thema's. Geschiedenis van de boekdrukkunst en exlibris met een portret van Johannes Gutenberg zijn populaire subthema's. Er bestaan ook vrij veel exlibris over gastronomie; vooral wijn is een onderwerp dat in de exlibriskunst uitgebreid (van druiventeelt tot fles en wijnglas) is uitgebeeld. In uitlopers van deze wijnthematiek slaat men ook graag een mythologische zijweg in en komt men bij Bacchus terecht en bij de vaak zeer licht of helemaal niet aangeklede vrouwen die de wijnkelk van deze Griekse god steeds opnieuw aan het vullen zijn. Veel van deze exlibris zullen zeker herinneren aan momenten waarin aan welgevulde tafels van het leven werd genoten en zullen ook met de glimlach in boeken over gastronomie worden gekleefd. Over gelijk welk thema in de exlibriskunst zou zo kunnen uitgeweid worden, maar deze enkele voorbeelden volstaan om te begrijpen dat het gebruik en het verzamelen van exlibris niet alleen de kunstzin strelen, maar ook in allerlei opzichten boeiende vormen van vrijetijdsbesteding zijn.
Sommige door grafiekliefhebbers bij kunstenaars bestelde exlibris zijn gewoon de illustratieve weergave van een aantrekkelijk thema, maar de bibliofiel zoekt en vindt meestal wel een mogelijkheid om een thema te koppelen aan een of meer aspecten van zijn persoonlijkheid. Het eigen beroepsleven is nogal vaak een motiverend vertrekpunt: een in exlibris geïnteresseerde arts laat meestal een (of meer)
Afbeelding 24
Joeri Ljoeksjin voor Willy Feliers, Kalevala, ets-aquatint-blinddruk, 1996 (verz. L. Van den Briele)