[nummer 301]
Woord vooraf
‘Heirwegen’ is één van die begrippen die ons, naast het voor eeuwig nadreunende ‘Zij leefden van de jacht, de pluk en de visvangst’, best bijgebleven is uit de lesjes van de meester. Later vingen we dan nog wat op over de Romeinse geschiedenis van onze eigen Oudenburgse Zeeweg, de ‘Steenstraete’ en de Oude Brugseweg. Verder kijkend dan de Oudenburgse neus bleek dan ook nog zoiets als een Diksmuidse Heirweg te bestaan.
Daar steekt een pak boeiende geschiedenis achter. Zijn die wegen echt zo oud? Moesten die Romeinen écht dat hele eind te voet afleggen om tot hier te geraken? Waar kon de dorstige Romein bijtanken of het vermoeide lijf te rusten leggen? Wat is er in Vlaanderen en rondom ons nog overgebleven van dat wegennet?
Dit boek en de daaraan gekoppelde tentoonstelling prikkelen niet alleen de nieuwsgierigheid. Ze passen ook uitstekend in de toeristische trend waarbij een gezonde belangstelling voor het verleden gekoppeld wordt aan recreatief fiets- of wandelplezier. Het Romeinse wegennetwerk wordt na al die eeuwen druk toeristisch geëxploiteerd. Om er maar eentje te noemen: de weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, waarrond onlangs een heuse website en fietsevenement opgezet werd.
De stad Oudenburg wil inspelen op die trend. Niet alleen met deze tentoonstelling, maar ook door het nog beter zichtbaar maken van haar Romeins verleden en het op een actieve manier betrekken van toeristen én bevolking bij dat verleden.
Als bij uw eerstvolgende passage langs één de beschreven wegen een virtueel historisch fietsbelletje gaat rinkelen, dan is onze opzet alvast geslaagd.
Met dank aan de auteurs, de bruikleengevers, sponsor en makers. Ook aan de redactie van het Kunsttijdschrift Vlaanderen omdat zij opnieuw met de Stad Oudenburg wilde samenwerken en een volledig themanummer aan dit ontwerp wijdde.
Veel leesgenot en kijkplezier
Peter Velle
Schepen voor Cultuur van de Stad Oudenburg