laten liggen om via kwalitatieve architectuur haar aanwezigheid te visualiseren en te benadrukken, zo ook is dit het geval geweest voor Wallonië in Namen. Wel een boeiend maar klein project om te vermelden, het nieuw Félicien Ropsmuseum met een verrassende inrichting van Filip Roland.
Dat er in de jaren '80 en '90, zoals ook in Vlaanderen, gebouwen werden optrokken die men kan catalogeren onder de term ‘bouwsels’ is evident, gemiste kansen die echter veel gemeenschapsgeld hebben gevergd. Het financiëncentrum in Ath komt enkel voor in publicaties die tonen hoe perfect prefabbeton kan zijn! Ook het nieuw justitiegebouw te Aarlen is een pronkerig overheidsgebouw, een glazen stolp waarbij het glas symbool moet staan voor de transparantie van de justitie!
Hoe men kan omgaan met het verleden en het waardevol industrieel erfgoed kreeg een concrete vorm in Frameries met het project Pass (Scientific Adventures Park) ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Op een terrein van de voormalige steenkoolmijn Le Crachet opende in 2002 een educatief en toeristisch centrum. Wallonië bezit ook interessant modern erfgoed, zoals het oeuvre van architect Jacques Dupuis (1914-1984). Eveneens in Frameries staat een schitterende school uit de jaren '50, een meesterwerk van Dupuis dat gelukkig het statuut kreeg van beschermd monument.
Alhoewel geboren in Gent is Philippe Samyn (o1948) een begrip in Wallonië. In de jaren '90 bouwde hij een aantal schitterende werken o.a. een gebogen houten dakstructuur met een innovatief concept in Marche-en-Famenne en het kantoorcomplex Dupuis te Marcinelle. Hij ontwierp de Aula Magna te Louvain-la-Neuve, een uiterst lichte glazen bouwvolume met een zaalconcept dat een grote diversiteit aan activiteiten kan ontvangen, zowel voor de universiteit als voor muziek en theaterproducties. Zijn meest spectaculaire creatie is het nieuwe Total-Fina pompstation in Nijvel. Vaak zijn stopplaatsen op autosnelwegen ongezellige en banale omgevingen. Dat het ook anders kan toont Samyn met zijn servicestation in Nijvel waar hij met één dakstructuur van 210 meter alle functies bij elkaar houdt. Zeker de moeite waard om te stoppen tussen Brussel en Parijs!
Nijvel Service Station Total Fina Elf Europe, 1998-2001 Philippe Samyn & Partners
[Foto: Geertrui Derycke]
Na een samenwerking in het bureau BEG profileert Laurent Ney zich als een zeer getalenteerd ingenieur waarmee ook Vlaamse architecten graag samenwerken. Zijn ranke voetgangersbrug op de Brusselse Tervurenlaan i.s.m. Pierre Blondel is hiervan een mooi voorbeeld. Blondel is ook de ontwerper van een bijzonder project in Charleroi, de inventieve verbouwing van het voormalig zwembad van La Broucheterre tot 33 sociale woningen.
Omgaan met het erfgoed blijft ook een belangrijke opgave in Wallonië. Een geslaagd voorbeeld is een medische praktijk te Huy ontworpen door Mario Garzaniti. Deze talentvolle architect ontwierp ook een aantal opmerkelijke woningen in en rond Luik.
Wallonië heeft een zeer strikte regelgeving voor nieuwbouw in rurale gebieden. Daarmee werd soms groot onheil vermeden maar anderzijds stimuleert dit zuiver nabootsing en is er weinig marge voor kwalitatieve nieuwbouw. Wallonië heeft een aantal architecten, zoals Bernard Herbecq, Yves Delhez en Henri Chaumont, met een uitgesproken sculpturale vormentaal waarbij overvloedig gebruik wordt gemaakt van hout. Dat het aanwenden van traditionele materialen geen belemmering vormt voor hedendaagse architectuur toont Norbert Nellens (Bureau Artau) met een aantal woningen in de Oostkantons. Hij ontwierp ook de zeer geslaagde verbouwing van de abdij van Stavelot in functie van een museale herbestemming. Een voorbeeld van landschappelijke integratie is het seminariecentrum in Spa in het Domein van Berinzenne naar een ontwerp van Marc Grondal.
Pierre Hebbelinck (o1956) heeft jaren het hoofd boven water moeten houden met kleine woningen en verbouwingen. Zijn eerste grote opdracht is de verbouwing van de Vleeshalle in Luik, gevolgd door het winnend wedstrijdontwerp voor het MAC'S op de uitzonderlijke industriële site van Grand-Hornu. Met een grote gevoeligheid om de bestaande delen te combineren met de nieuwbouw wist hij deze plek te transformeren tot een rustige plaats voor de kunst. Het is de verdienste geweest van de architect, van Laurent Busine en zijn