Karel van Deuren
De Zee weerspiegeld in film en fotografie
De zee. La mer (Charles Trenet). The sea, the sea (Iris Murdoch). De Dode Zee op de grens van Israël en Jordanië...: gedachteassociaties die bij me opkomen naar aanleiding van dit thema-nummer ‘met zicht op zee’.
De zee is immers een universeel symbool, dat verschijnt in proza en poëzie, in gezang, in de schone kunsten. Het kan staan voor het begin van leven en eeuwigheid. De zee beschermt de rijkdom aan vissoorten en houdt de bedreiging in bedwang van energieën: petroleum, aardgas, lava. De zee wordt in verband gebracht met loutering, inzicht, ommekeer...
In onze liturgie spelen water en vissen een belangrijke rol. Het Grieks voor vis is ichtus, een letterwoord met de initialen van Jezus Christus Theon hylos Soter (J.Ch. Gods Zoon en Verlosser). De vis wordt uit schroom gebruikt voor de naam van de Heiland.
Het Doopsel, Johannes de Doper, het overvloedige gebruik van wijwater bij allerlei wijdingen en plechtigheden, is zeer bekend. Zo is er ook het oudtestamentische verhaal van Mozes die in een rieten mandje aan land gezet wordt om als volwassene het volk van Israël uit de slavernij in Egypte te bevrijden. Water: een sacraal zinnebeeld, herkenningsteken dat verwijst naar het goddelijke.
Aan Vlaamse films ‘met zicht op zee’ kunnen we snel voorbijgaan. De Vlaamse film bestaat nauwelijks. Toch hebben we de pionier, Henri Storck (1915-1999), die het strandleven documenteerde in de jaren 1920/1930. Hij was het die ook een geëngageerde documentaire draaide over het leven van de mijnwerkers in de Borinage (1933), samen met de cineast Joris Ivens (1898-1989) en de fotograaf Willy Kessels (1898-1974).
Foto's van de zee zijn er in overvloed. We hebben vanzelfsprekend een erg beperkte selectie moeten maken, waarbij we vooral gelet hebben op de intrinsieke kwaliteit van de prent: goede fotografie heeft geprevaleerd op het stipte, schoolse volgen van een opdracht; zoals expressiviteit
Anton Hardy, De Haan, opname met kleinbeeldcamera (Leica), kleurennegatieffilm
prevaleerde op technische perfectie. Overigens zou het een beetje pretentieus zijn een idee te willen geven van de iconografie van onze kust aan de hand van foto's. De Noordzee is wellicht het meest gefotografeerde Vlaamse landschap doordat het de drukste (en wellicht ook voor ons land de duurste) toeristische sites bezit voor de meest gevarieerde bevolkingsklassen. Aan de hand van enkele foto's proberen we een beeld te geven van verschillende ‘technieken’ die - wie weet - praktisch kunnen zijn bij een volgende zomervakantie aan zee. De voorbeelden zijn van knappe fotografen die onder meer wel tonen hoe verschrikkelijk mooi zwart-witfotografie nog kan zijn naast de colorfilm die zich definitief heeft ingenesteld op de amateurmarkt.
De Nederlandse filosoof Samuel IJsseling (K.U. Leuven), zegt dat de werkelijkheid ‘niet gegeven of aanwezig kan zijn zonder enige vorm van weergave.’ Hij illustreert de gedachte met het beeld van de spiegel die ont-hult maar altijd ook verhult. De werkelijkheid verschijnt altijd ‘daar waar ze in feite niet is: in de spiegel, op het toneel, in het kunstwerk, het verhaal, de filosofische theorie... Het verschijnen van de werkelijkheid waar ze niet is, behoort waarschijnlijk tot de structuur zelf van het verschijnen van al wat werkelijkheid genoemd wordt’. Als ik dat voor mezelf vertaal, wordt gezegd dat de werkelijkheid ex natura sua ertoe neigt zichtbaar te worden als weerspiegeling. De objectieve en subjectieve werkelijkheid wordt bewust herkend als mythologie, literatuur, beeldende kunst, muziek, theater, enz. ‘L'univers n'existe que sur le papier’ (Paul Valéry). Het is boeiend wellicht de hier geselecteerde zeefoto's tegen het licht van deze citaten te houden.
Jan Michiels (o1930) is chemicus in de foto-industrie en zijn werk is van een boeiende en technisch uitstekende kwaliteit. In de fotoclub van zijn bedrijf heeft hij talrijke tentoonstellingen op zijn C.V. staan en een palmares waarop je fier kan zijn. Ongeveer de gehele wereld heeft deze wolkenfoto van Jan Michiels gezien in het circuit van de amateurfotoclubs. Ik weet niet hoeveel cups en medailles deze foto veroverd heeft, maar zeker is dat deze prent op een spectaculaire wijze prachtig is. Dankzij het oranjefilter kregen de wolken een fraai donker decor - de Pathetiek van de Schoonheid. De fotograaf is bij avondschemering achter zijn camera zo gaan staan, dat de zon van uit rechts over het strand schijnt en de decoratieve slagschaduwen goed op hun