| |
| |
| |
Kunsten en Letteren
Gelieve uw berichten voor deze rubriek te sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of te faxen op het nummer (051) 40 81 64. Berichten voor het volgend nummer (nr. 272: sept.-okt. 1998) kunt u insturen tot 31 aug. 1998. Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Antwerpen - Muziek
Festival van Vlaanderen
N.a.v. de geboorte van Tomas Luis de Victoria in 1548 en het overlijden van Filips II in 1598 staat het Laus Polyphoniae-festival (22-30 augustus '98) in het teken van het muziekleven op het Iberische schiereiland in de 15de en 16de eeuw en van de kruisbestuiving tussen de Vlaamse componisten en hun Spaanse tijdgenoten. Jordi Savall is ‘dirigent in residence’; de volgende ensembles verzorgen avondconcerten: La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XX, La Colombina, het Huelgas Ensemble, La Capilla Penaflorida, Capella Currende en Currende Consort, Ensemble Clément Janequin en The Sixteen. Verder zijn er naar jaarlijkse traditie lunch- en matineeconcerten, inleidingen en rondetafelgesprekken, lezingen en workshops. Ten slotte organiseert het Festival van Vlaanderen-Antwerpen van 5 september tot 11 oktober een reeks Herfstconcerten met muziek uit de barokperiode tot vandaag (creatie van Credeva van L. Brewaeys). Kaarten: ‘de Singel’, Desguinlei, 2018 Antwerpen.
Tel. 03/248 28 28. Info op dit adres:
‘Festival van Vlaanderen-Antwerpen’, Hessenhuis, Falconrui 53, B-2000 Antwerpen.
| |
Peer - Muziek
Internationale Dag van de Oude Muziek
De 15de Internationale Dag van de Oude Muziek heeft plaats in Alden Biesen (Bilzen) op 28 juni 1998. Dit is een van de grootste klassieke-muziekfestivals in België. Jaarlijks lokt het evenement meer dan 2000 muziekliefhebbers die, vaak in familieverband, het charmante historische kader van Alden Biesen opzoeken om te genieten van een ruim aanbod kwalitatief hoogstaande binnenen openluchtconcerten. Dit jaar hopen de organisatoren op een nog grotere opkomst. De programmatie is immers rijker dan ooit. Drie thema's staan centraal: muziek uit de middeleeuwen (rond Hildegard von Bingen), muziek van de Sefardische Joden en muziek op het raakvlak tussen Oriënt en Occident. De affiche zal zeker niet alleen de ‘klassieke’ muziekliefhebber lokken, maar zal ook de breder geïnteresseerde luisteraar of de wereldmuziekliefhebber enthousiasmeren. Programma en info op dit adres:
‘Musica’ vzw, Postbus 45, 3990 Peer.
| |
Schoten - Letterkunde en Muziek
Poëzie en piano
De Schotense dichteres en textielkunstenares Renée Van Hekken (1954) probeert een harmonische uiting van schoonheid te brengen in deze chaotische tijd door middel van een verweving van haar poëzie met haar textielschilderijen. Daardoor ontstaat er zowel een letterkundige als een visuele expressie in kleur en geschreven woord. Haar belangrijkste publicaties zijn: ‘Het gesloten oor’, waar ze de Streuvelsprijs voor verhalend proza voor kreeg, ‘De aansteker’ en ‘Leven op het lemmet’ (Uitgeverij Elsevier-Manteau Antwerpen-Amsterdam). Daarnaast zijn er elf dichtbundels van haar hand verschenen. Dit poëzie- en piano-optreden is een poëtisch concert. Enerzijds bestaat het uit een collectie gedichten uit de diverse bundels van Renée Van Hekken, anderzijds zijn ze volledig verklankt door het pianospel van de 22-jarige Schotense pianiste Charlotte Klima, die werk vertolkt van o.a. C. Debussy, W.A. Mozart, E. Grieg, E. Satie, F. Chopin. Zodoende ontstaat er een integere continuïteit tussen de twee kunstvormen, een harmonie waarbij thema's als dans, leven, dood, liefde, verdriet, strijd en verwachting centraal staan. Er is een uitvoering op 17/9/98 om 20.30 uur in ‘Centrum Elzenveld’, O.-L.-Vrouwekapel, Antwerpen.
Info: Renée van Hekken, Alfons Servaeslei 64, 2900 Schoten.
| |
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Brussel - Varia
500 jaar geboorte Keizer Karel
In 2000 zal het 500 jaar geleden zijn dat Karel V geboren werd. Naar aanleiding van deze verjaardag wordt in diverse Vlaamse steden een cultureel themajaar georganiseerd. Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt in Gent, waar Keizer Karel geboren werd. Maar ook in Mechelen, waar hij opgroeide, en in Brussel, waar hij regeerde, worden evenementen op het getouw gezet. Daarnaast organiseren ook Antwerpen, Oudenaarde, Leuven, Dendermonde en Olen activiteiten. De inzet zal zijn: via een brede waaier aan culturele manifestaties de brug slaan van de 16de naar de 21ste eeuw. Het project Keizer Karel 2000 wordt méér dan een geschiedenisles. Het is een reflectie over het verleden om bewuster de toekomst in te stappen.
Info: ‘Secretariaat Keizer Karel 2000’, Grasmarkt 61, 1000 Brussel. Tel. 02/504 04 15, fax 02/503 46 70.
| |
Limburg
Hasselt - Beeldende kunsten
Petitie voor hedendaagse kunst
Meer dan 30 jaar was het Begijnhof in Hasselt een uitstekende plaats waar hedendaagse kunst in alle sereniteit, stilte, historiek en neutraliteit getoond werd. Hasselt werd zelfs ‘the place to be’ voor vele Nederlandse, Franse, Duitse, Amerikaanse liefhebbers. Een hardwerkende ploeg o.l.v. Urbain Melkers, nadien Piet Vanrobaeys, zorgde voor nationale en internationale spraakmakende tentoonstellingen. Er gaat een petitielijst rond te ondertekenen door de mensen die van hedendaagse kunst houden. De ‘Vereniging voor culturele informatie & actueel prentenkabinet’ vinden dat hedendaagse kunst nodig is als spiegel van de maatschappij, als verrijking van een provincie, als communicatie met de wereld. Alleen zo kan Limburgse kunst bloeien. Zij willen geen cultuurafbraak, geen Walt Disney-pretparken maar een schitterend uitstralend PCBK-Hasselt. Info en petitielijst op dit adres:
‘CIAP’, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt
| |
Oost-Vlaanderen
Aalter - Muziek
August De Groote tot Doctor gepromoveerd
Op 10/6/97 promoveerde August De Groote tot Doctor in de Kunstwetenschappen, musicologie met de grootste onderscheiding op een proefschrift ‘De motetten van Ivo de Vento’. Een biobibliografische en analytische studie’.
Info: August De Groote, Lodorp 26, 9880 Aalter.
| |
Gent - Theater
De Parochiezaal
‘Arca’ pakt in het seizoen 98-99 uit met een opmerkelijk project, ‘De Parochiezaal’, een idee bedacht en geregisseerd door de huisregisseur Hugo van Laere. In de voorstelling worden 10 à 15 fragmenten gebracht van 10 à 15 Vlaamse klassiekers, zoals bvb. Leentje uit Het Hemelrijk, De Familie Klepkens, enz.; een reis langs de hoogtepunten van onze grootste schrijvers: Rodenbach, Teirlinck, de volksschrijver Henri Van Daele, Cyriel Buysse, Lod. Lievevrouw-Coopman, P. Langendyk, Gaston Martens... Dit alles gebracht door 3 jonge acteurs (Frank Hofmans, Veerle Malschaert en Benjamin van Tourhout). In principe krijgt het publiek de inhoud van de diverse stukken. Deze worden door de personages gesitueerd. Op een ander inhoudsniveau is er de evolutie van relaties tussen de personages onderling (die al de rollen spelen). De bedoeling is op verplaatsing te spelen en niet in een officiële schouwburg of cultureel centrum. Arca gaat naar de mensen toe en wil optreden in hun zaal (Parochiezaal, Volkshuis, Feestzaal waar een vereniging samenkomt en activiteiten organiseert).
Info: ‘Arca’-theater, Luce Premer, promotie, Sint-Widostraat 3, 9000 Gent, tel. 09/225 18 60, fax 09/223 00 90.
| |
Lede - Muziek
Kringen van Tijd
In oktober 1997 ging de nieuwe Vlaamse creatie ‘Kringen van Tijd’ in première in Groot-Bijgaarden. Dit is een Cantate waarin de tover van het woord en de mysterieuze kracht van de muziek op een harmonieuze wijze verenigd worden. Na de première werd de compositie nog onder grote belangstelling uitgevoerd in de kerk in Groot-Bijgaarden, de Kapucijnenkerk in Aalst en het Cultureel Centrum ‘de Plomblom’ in Ninove. De grote successen die de uitvoeringen kenden en de unanimiteit waarmee zowel de poëtische als de vocale en instrumentale gedeelten werden geloofd, bevestigde het geloof in de waarde van het opzet. Meteen groeide de hoop dat deze creatie ook bij een breder publiek zou geraken. Dat is helemaal niet evident.
Info: Julien Librecht, Papegemstraat 71, 9340 Lede, tel. 053/80 88 38.
| |
Ninove - Letterkunde
Point op Internet
‘Point International’ heeft nu ook een stek op het Internet: http://www.point-ediditions.com. U vindt er de fondslijst, maar ook poëzie van belangrijke buitenlandse dichters die speciaal voor het project ‘Planetair geweten’ hebben geschreven.
Info: ‘Point’ vzw, Germain Droogenbroodt, Brusselsesteenweg 356, 9402 Ninove, tel. 054/32 57 48, fax 054/32 46 60, e-mail: elpoeta@point-editions.com.
| |
Sint-Niklaas - Varia
Art Deco in Sint-Niklaas
‘Art Deco in Sint-Niklaas’ is een gezamenlijk initiatief van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, het Stadsbestuur, de Culturele Raad en het Cultureel Centrum van Sint-Niklaas. De tentoonstelling ‘Art Deco & modernisme’ toont unieke meubels, voorwerpen en kunstwerken uit het interbellum. De tentoonstelling over architectuur toont foto's van de opmerkelijkste huizen uit het interbellum in Sint-Niklaas. De tentoonstelling ‘Art deco in detail’ toont een selectie van de foto's ingezonden voor de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas 1998. De tentoonstellingen kunnen worden bezocht tot 16 augustus 1998 - dinsdag tot zaterdag: van 14 tot 17 uur - zondag: van 10 tot 17 uur, maandag gesloten. De Kleine Cultuurgids ‘Art deco in Sint-Niklaas’ kost 250 frank en is voor de duur van de tentoonstellingen verkrijgbaar in het Museumcomplex. Daarbuiten ook bij de Dienst Monumentenzorg en Cultuurpatrimonium van de Provincie Oost-Vlaanderen, W. Wilsonplein 2, 9000 Gent - tel. 09/267 72 73, of door storting van het bedrag + 50 frank portkosten op rekeningnummer 091-0059890-70 t.n.v. Provincie Oost-Vlaanderen, Centrale Bibliotheek en Culturele Activiteiten, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent.
Info: Cultureel Centrum Sint-Niklaas, Grote Markt 47, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03/766 29 42.
| |
Vlaams-Brabant
Gooik - Muziek
Volksmuziekstage
De ‘Volksmuziekgilde’ en ‘Volksmuziekfederatie’ organiseren in Gooik hun twintigste volksmuziekstage van 21 tot 26 augustus 1998. Er worden cursussen georganiseerd voor draailier, harmonica, fijfer, viool, instrumentenbouw, mondharmonica, doedelzak, gitaar, hommel, dans, zang en samenspel. Verder zijn er kinder- en jeugdate- | |
| |
liers en ook een sessie podiumtechnieken. Inlichtingen en inschrijvingen:
Volksmuziekgilde vzw, Ontmoetingscentrum De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik, tel. 02/532 28 38.
| |
Leuven - Varia
Boerenkrijg zoektocht
Jaarlijks organiseert het Davidsfonds met groeiend succes een cultuurtoeristische zomerzoektocht. De 12de editie verkent het rivierenland van Klein-Brabant. Deze pittoreske streek, gelegen in de gezellige zuidwesthoek van de provincie Antwerpen, is een uniek natuurgebied dat typisch is voor een getijdenrivier als de Schelde. Klein-Brabant behoort tot de mooiste gaaf gebleven streken in Vlaanderen. Het is op veel plaatsen, vooral langs de waterlopen een echt meersenland met waterzieke en humusrijke grond, waarop de Canadese populier en de struikvormige katwilg welig groeien. Deze laatste levert nog steeds de ‘wijmen’ of ‘wissen’ nodig voor de mandenvlechterij. Weert mag men terecht het dorp van de wijmenteelt noemen. Rond 1900 woonden er in heel Bornem een 1000-tal mandenvlechters. Klein-Brabant heeft ook een rijk geschiedkundig verleden. In 1798 (200 jaar geleden) was Klein-Brabant een gunstig gebied voor een ‘guerilla-opstand’ tegen de Franse Bezetting met als uitschieter de Boerenkrijg. Op 5 november 1798 werden de troepen van Emmannuel Rollier verslagen in ‘De Slag om Bornem’. Het bomenrijke landbouwgebied herbergt veel historische gebouwen. Het bekendste is het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde gelegen aan de Oude Schelde in polderdorpje Weert. Dit kasteel was ooit eigendom van de graven van Vlaanderen. Andere bezienswaardigheden zijn: het Sas in Weert, het oudste waterkundig monument van Vlaanderen; de erg omstreden Sint-Bernardusabdij in Bornem; de Sint-Pieterskerk in Puurs; het Hof te Melis in Lippelo (in 1745 het hoofdkwartier van Lodewijk XV); het Reuzenhuis in de wijk Buitenland; het kasteel d'Ursel in Hingene; het fort van Liezele; de oude boerderijtjes met elk een eigen geschiedenis; de vele veldkapelletjes... Tijdens de zomermaanden zijn er verschillende manifestaties, die de vroegere gebruiken en folklore opnieuw tot leven wekken: de boerenkrijgmarsen en de 100 km dodentocht in Bornem; de
Maria-Ommegang in Kalfort (Puurs); de Paardenprocessie in St.-Amands; de palingvangst in het oude vissersdorp Mariekerke. Op de Puurse Kermismarkt ‘Pukema’ maakt u kennis met bijna verdwenen gebruiken en oude ambachten... daarnaast zijn er ook nog de jaarlijks terugkerende kermissen en jaarmarkten. De zoektocht loopt nog tot 27 september 1998. Deelnemingsformulieren en beschrijvingen op dit nummer: 03/899 28 68. Info op dit adres:
‘Davidsfonds’, Blijde Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. 016/22 18 01, fax 016/22 25 32.
| |
West-Vlaanderen
Knokke-Heist - Muziek
Pastorale voor Beiaard
Het werk ‘Pastorale voor Beiaard, op. 128’ van Prof. Jozef A.M. van Maele, stadsbeiaardier van Tielt, werd gepubliceerd in het ‘Albany Carillon Book’, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van het Carillon in Albany (USA/New York). Het boek zal een eerste oplage kennen van meer dan 3000 exemplaren.
Info: Prof. Jozef A.M. van Maele, Bayauxlaan 34/17, 8300 Knokke-Heist.
| |
Lissewege - Varia
Nieuwe brochures
Johan Ballegeer publiceerde een drietal brochures waarin de kunstschatten van het polderdorp in het daglicht worden gesteld. Helemaal nieuw is Dan zullen de stenen spreken. Dorpswandeling in en rond de O.-L.-V.-Bezoekingskerk (50 fr), waarin de bouwmaterialen, 17de-eeuwse grafzerken, sluitstenen, brandramen, getuigenkapitelen, vloeren, enz. aan bod komen. In herdruk verschenen nu ook weer Ontdek Lissewege en De kerk van Lissewege, tempeliers, de Compagnons. Deze brochures zijn te verkrijgen in het plaatselijke VVV-kantoor.
Info: VVV-Lissewege, Spaniënplein
| |
Buitenland
Kaaster - Taalkunde
Derde Guldensporenherdenking
Op 5 juli 1998 organiseert de Werkgroep de Nederlanden voor de derde keer een Guldensporenherdenking in Frans-Vlaanderen, dit jaar om 15 uur in de gemeentelijke feestzaal in Kaaster (Caëstre tussen Belle en Kassel). Zo'n guldensporenherdenking wordt telkens opgevat als een goodwillactie met zoveel mogelijk inbreng van de Frans-Vlamingen zelf. De voorbije edities kenden telkens een groot succes qua opkomst en weerslag in de Frans-Vlaamse pers. Voor de organisatie van de vorige editie ontvingen de organisatoren een Gulden Spoor in het kader van Vlaanderen-Europa 2002. De herdenking dit jaar is bijzonder, omdat op die herdenking het eerste in Belgisch-Vlaanderen op basis van oude tekeningen gereconstrueerde schilderij van de Drie-Maagdenkapel van Kaaster door de goeverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne aan het Kaasterse gemeentebestuur wordt overhandigd. Het wordt een volksfeest met Vlamingen aan weerszijden van de Schreve. Vorige keer waren er in Kaaster een vijfhonderd Vlaamse feestvierders. Ter herinnering aan die dag geeft het Steunfonds van de Drie-Maagdenkapel een grote foto met tekst van het gereconstrueerde schilderij uit. Dit aandenken is te verkrijgen door storting van een steunbijdrage vanaf 500 frank op het nummer 446-9626389-55 van vermeld steunfonds. Er zijn immers nog fondsen vereist voor een tweede restauratie en twee reconstructies. Op 5 juli is er de inhuldiging van een Vlaamse huisnaam in Noordpene en Hondegem. Dit gebeurt om 10.30 u aan de hoeve Van den Berghe, Schaeckenstraat 709 in Noordpene en om 11.30 u aan de herberg 't Wethuys in het centrum van Hondegem. Deze Guldensporenherdenking wordt mee georganiseerd door Euvo, het Steunfonds Drie-Maagdenkapel, het Zangfeest Kortrijk, het gemeentebestuur van Kaaster en de Federatie van Vlaamse Vrouwengroepen. Deze Vlaamse dag kadert in het project van Vlaanderen-Europa 2002.
Info: Werkgroep de Nederlanden, Johan Van Herreweghe, secretaris, Jan Van Aelbroecklaan 16, 9050 Gentbrugge, tel. 09/230 35 25.
| |
Londen - Beeldende kunsten
Vlaamse zaal in National Gallery in Londen
Op voorstel van minister-president Luc Van den Brande besliste de Vlaamse regering een subsidie van 100.000 Engelse pond (6.300.000 frank) toe te kennen aan de National Gallery in Londen, als bijdrage in de kosten verbonden aan de restauratie en inrichting van een Vlaamse zaal of ‘Cabinet of Flanders’, waar de schilderijen van een aantal Vlaamse meesters zullen worden gegroepeerd. The National Gallery is één van de belangrijkste musea voor schilderkunst ter wereld. Het museum biedt een breed overzicht van ruim 2000 werken die vijf eeuwen schilderkunst beslaan, van de Italiaanse en Vlaamse Primitieven tot de impressionisten. De National Gallery bezit één van de belangrijkste collecties van de Vlaamse school. De National Gallery is ook één van de grootste toeristische trekpleisters van Londen. Gelegen aan Trafalgar Square, in hartje Londen, trekt het museum jaarlijks ongeveer 5 miljoen bezoekers. In de zaal ‘Cabinet of Flanders’ komen de werken van onder meer Peter Paul Rubens en David Teniers de Jongere, die tot nu toe verspreid in het museum hangen of niet te bezichtigen zijn. Deze zaal zal aansluiten op de zaak met grotere werken van Rubens. Door deze herschikking zal de Vlaamse kunst in de National Gallery beter tot haar recht komen. Naast de Vlaamse regering treedt ook een consortium van Vlaamse bedrijven op als sponsor van de inrichting van de Vlaamse zaal. Dank zij de subsidiëring van het ‘Cabinet of Flanders’ zal Vlaanderen ook gebruik kunnen maken van de ruimten voor activiteiten zoals lezingen, optredens van kleine muziekensemble, ontvangsten en nocturnes. Het ‘Cabinet of Flanders’ past in de zeer goede relaties van de National Gallery met Vlaanderen. In 1996 organiseerde het museum de succesrijke tentoonstelling ‘Rubens' landscapes’. Het is ook zeer nauw betrokken bij de voorbereiding van de grote Van Dijcktentoonstelling in Antwerpen
in 1999. Met deze beslissing geeft de Vlaamse regering verder vorm aan haar beleidsintentie om de Vlaamse kunst en cultuur op een kwaliteitsvolle, zichtbare en structurele wijze voor het internationale voetlicht te brengen, zoals dat in het recente verleden ook het geval was in Barcelona (musea en kunstgalerijen), Göteborg (literatuur) en Bologna (jeugdillustratoren).
Info: Vlaamse regering, tel. 02/227 29 11, e-mail: persdienst.vandenbrande@vlaanderen.be.
diro
| |
Prijzen, wedstrijden, onderscheidingen
Berichten voor deze rubriek sturen aan: Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of faxen op het nummer (051) 40 81 64.
Om te kunnen gepubliceerd worden in het nr. 272 (sept.-okt. 1998) moeten die berichten ons bereiken vóór 31 augustus 1998.
Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Antwerpen - Letterkunde
Hugues C. Pernathprijs 1998
De driejaarlijkse Hugues C. Pernathprijs voor poëzie ten bedrage van 75.000 frank zal in 1998 voor de achtste maal worden toegekend. In aanmerking komen ingezonden onuitgegeven dichtbundels en dichtbundels uitgegeven na 30 juni 1996 van Nederlandstalige dichters die op 15 augustus 1998 de leeftijd van 43 jaar niet hebben bereikt. De typoscripten of uitgegeven bundels dienen in zesvoud (originelen of fotokopieën) onder eigen naam per gewone post te worden ingezonden met vermelding van plaats en datum van geboorte. De inzendingen worden niet geretourneerd. Inzenden vóór 30 juni 1998. De uitreiking van de prijs zal plaatsgrijpen in november 1998.
Info: Hugues C. Pernath-Fonds v.z.w., Minderbroedersstraat 22B - 2000 Antwerpen.
| |
Antwerpen - Muziek
Jeugd en Muziekprijs voor Cox en Dor
De ‘Jeugd en Muziekprijs 1998’ werd toegekend aan de componist Boudewijn Cox (-35 jaar). De debuutprijs voor kamermuziek 1998 ging naar het ‘Trio Dor’.
Info: ‘Jeugd en Muziek Vlaanderen’, Koningstraat 10, 1000 Brussel, tel. 02/507 84 35, fax 02/507 84 37.
| |
Rumst - Beeldende kunsten
Vierde Lazarusprijs voor schilderkunst
Deze wedstrijd (30.000 frank) staat open voor zowel figuratief als non-figuratief schilderwerk (olieverf, acryl, aquarel en/of gemengde technieken). Enkel recent werk (laatste twee jaar) komt in aanmerking. De deelnemers dienen drie inzendingen binnen te brengen voor beoordeling. De werken mogen niet groter zijn dan één meter bij één meter, lijst inbegrepen. Er is geen leeftijdsgrens, noch een beperking van nationaliteit. De kunstenaar sluit in een envelop een lijst met de volgende gegevens: naam - voornaam - adres - telefoon - curriculum vitae - titel en jaartal van het kunstwerk. De envelop dient stevig vastgehecht aan de rugzijde van het ingezonden kunstwerk. Het inschrijvingsgeld bedraagt 500 frank per deelnemer. De werken kunnen worden afgegeven op 22 en 23 augustus 1998. Reglement op dit adres:
Info: ‘Kunstkring Lazernij’ vzw, Lazarusstraat 8, 2840 Rumst.
| |
| |
| |
Limburg
Hasselt - Cultuur
Briljanten Leeuwtjes 1997
De Limburgse provincie bekroonde Axelle Red (muziek), Guido Wevers (theater), Leonard Nolens (letterkunde), Liliane Vertessen (Beeldende Kunsten) en de groep Claeys (Media).
| |
West-Vlaanderen
Brugge - Beeldende kunsten
Sculptuur voor bestuursgebouw Boeverbos
Marc Cordenier (o 1959 Poperinge) uit Alveringem is laureaat van de open wedstrijd die de provincie uitschreef voor het ontwerp en de realisatie van een monumentaal kunstwerk voor het Bestuursgebouw Boeverbos (St.-Andries). Hij kreeg voor de totale realisatie van het bekroonde kunstwerk - een 6 meter hoge sculptuur ‘Zonder titel’ in baksteen - een forfaitaire som van 3.000.000 fr. Alle West-Vlaamse kunstenaars konden met één ontwerp deelnemen. In totaal stuurden 45 West-Vlamingen een ontwerpmaquette in. De jury bestond uit voorzitter Ludo Valcke (Directeur Provinciale Dienst voor Cultuur), waarnemer Jaak Fontier (Voorzitter van de Provinciale Commissie voor Beeldende Kunst) en technisch adviseur Werner Vandemaele (Provinciale Technische Dienst), Flor Bex (MUHKA), Jan Hoet (Museum voor Hedendaagse Kunst Gent), Luk Lambrecht (kunstcriticus Brussel), Ineke Spaander (Zeeuws Museum Middelburg) en Veerle Van Durme (Academie Duinkerke).
Info: ‘Provincie West-Vlaanderen’, Proosdij 2, 8000 Brugge, tel. 050/40 56 11, fax 050/40 56 01.
| |
Brugge - Muziek
35ste Festival Musica Antiqua
De 12de editie (24 juli tot 8 augustus 1998) rond het klavecimbel en de pianoforte vertoont de volgende krachtlijnen: een concours klavecimbel en een Mozartwedstrijd pianoforte. De deelnemers worden beoordeeld door Françoise Lengelle (Lyon), Wolfgang Brunner (Salzburg), Jesper Christensen (Basel), Johan Huys - voorzitter (Gent), Gustav Leonhardt (Amsterdam), Davitt Moroney (Paris), Ludger Rémy (Bremen). Er is een tentoonstelling van klavecimbels, klavechorden, pianofortes (Hallen Belfort: 26/7-31/7). En er zijn seminaries, demonstraties en recitals. De middag- en avondconcerten stellen 30 internationale producties voorop rond volgende thema's: klavecimbel, pianoforte, Bach en tijdgenoten, Europese herdenkingen en de eeuw van Memling tot Pourbus.
Uitslagen van het ‘Concours Musica Antiqua Brugge 1997’: 12de Orgelconcours - Eerste prijs: Francis Jacob (Frankrijk); tweede prijs ex-aequo: Rie Hiroe (Japan), Damien Simon (Frankrijk); derde prijs: Wim Winters (België). Uitslagen van ‘Concours voor twee toetsinstrumenten’: eerste prijs: Edita Keglerova/Iva Vedralova (Tsjechië); tweede prijs ex-aequo: Olivier Fortin-Karoline Leblanc (Canada) en Sébastien Guillet/Pascal Dubreuil (Frankrijk); derde prijs: Debora Villani/Maurizio Stefania (Italië).
Info: Festival van Vlaanderen vzw, Collaert Mansionstraat, 8000 Brugge, tel. 050/33 22 83, fax 050/34 52 04.
| |
Ieper - Heemkunde
Prijs voor Cultuurhistorische Monografie 1998
Sinds 1988 wordt door de Stedelijke Culturele Raad Ieper jaarlijks een Monografieprijs uitgeschreven. Voor het verlenen van prijzen en of premies wordt door het Stadsbestuur een bedrag van 50.000 fr. beschikbaar gesteld. De Prijs is voorbehouden aan in het Nederlands gestelde studies die handelen over om het even welk facet van het cultuurhistorisch Ieper. Dat kan zuiver historisch zijn, maar evengoed archeologisch of kunsthistorisch, biografisch, geografisch of sociaal-economisch, heem- of familiekundig, militair of religieus, taal- of volkskundig. Elke meedingende monografie moet minstens dertig met tussenregel getypte bladzijden lang zijn, de illustraties en voetnoten niet meegerekend. De geraadpleegde bronnen of documenten moeten vermeld worden. Reeds gepubliceerde scripties komen in aanmerking, maar slechts indien de publicatie ervan na 1 maart 1997 plaats had. De inzendingen worden tegen uiterlijk 15 december 1998 ingewacht op dit adres.
Info: Stedelijke Culturele Raad Ieper, Romain Vinckier, Vaubanstraat 40, 8900 Ieper, tel. 057/20 31 12.
| |
Ieper - Letterkunde
‘Ambrozijnwedstrijd 1998’
De ‘Culturele Kring Ambrozijn’ en het ‘Artistiek Tijdschrift Ambrozijn’ organiseren de Internationale Ambrozijnwedstrijd voor Poëzie 1998, de Internationale Ambrozijnwedstrijd voor het Kortverhaal 1998 en de Ambrozijnjeugdwedstrijden voor Kortverhaal en Poëzie 1998. Afsluitdatum: 1/11/98. Men moet vóóraf het reglement aanvragen.
Info: ‘Kulturele Kring Ambrozijn v.z.w.’, Mevrouw Marleentje Nys, Sint-Jacobsstraat 75, 8900 Ieper, tel. 057/20 97 71.
| |
Ieper - Letterkunde
Creativiteitswedstrijd
In september 1999, ter gelegenheid van de opening van de Tooghedagen, onthult het stadsbestuur van Ieper in de Boomgaardstraat een nieuw kunstwerk. Daartoe organiseert het stadsbestuur nu een creativiteitswedstrijd, waaraan alle Vlaamse kunstenaars kunnen deelnemen. De opdracht bestaat erin een beeld te ontwerpen dat hoogstens 450.000 fr. mag kosten en aan volgende criteria moet voldoen: het beeld dient geïntegreerd te worden in een buurt die enerzijds winkelstraat is en anderzijds deel uitmaakt van een uitgaansbuurt en verzamelplek is voor de schoolgaande jeugd. Het beeld dient van een uiterst stevige constructie te zijn, want het moet bestand zijn tegen actieve, soms zelfs onbeheerste behandeling door een jong uitgaanspubliek. Deelnemers aan de wedstrijd dienen schetsen van hun compositie bij het Iepers stadsbestuur in tegen oktober 1998. Een jury van deskundigen en wijkbewoners selecteert het uit te voeren ontwerp tegen het eind van dezelfde maand. De prijs voor de winnende kunstenaar bestaat uit het materialiseren van zijn ontwerp, het signeren van het kunstwerk en het door hem/haar begrote kunstenaarsloon. Het volledige reglement kan men bekomen op dit adres:
Info: Stadsbestuur Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057/20 35 69, fax 057/21 97 42.
| |
Izegem - Letterkunde
Negende Izegemse poëzieprijs
De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid organiseert met medewerking van het Stadsbestuur van Izegem de 10de poëziewedstrijd. Iedere deelnemer moet drie gedichten in vijfvoud insturen onder schuilnaam met identificatie-envelop, tegen 18/9/96. De prijs bedraagt 20.000 frank. Reglement op dit adres:
Info: Stad Izegem, Stadhuis, Korenmarkt 10, 8870 Izegem.
| |
Kortrijk - Letterkunde
Poëzie rond Pasolini
De Soc. Filmactie organiseert een poëziewedstrijd met als thema - in de ruime zin - ‘Pasolini’: dichter, romancier, anarchist, beeldenstormer,... De wedstrijd staat open voor iedereen die zich door die man en waar hij voor stond en staat, gegrepen voelt. De gedichten moeten niet specifiek over Pasolini gaan, maar moeten aansluiten bij zijn ideeën- en gevoelswereld. Er mag per deelnemer slechts een gedicht (een cyclus wordt beschouwd als een gedicht) ingestuurd worden. De niet eerder gepubliceerde gedichten, ondertekend met schuilnaam, dienen voor 1 september 1998 gestuurd te worden naar het info-adres waar ook het volledig reglement kan gevraagd worden. De naam van de winnaar of winnares zal bekend gemaakt worden op 31 oktober 1998 tijdens de gebeurtenis: ‘Pasolini, Flashback’ in het Aulacomplex van de R.U.G., Volderstraat 9, Gent.
Info: S.F.A. vzw, Ingrid Spilliaert, President Kennedypark 2, 8500 Kortrijk, tel. 056/22 67 93, fax 056/22 67 93.
| |
Poperinge - Letterkunde
Wedstrijd schilderkunst
Met het doel jonge kunstenaars aan te moedigen en hun werk dichter bij de bevolking van de Westhoek te brengen, richtten enkel voortrekkers in 1939 de ‘Koninklijke Kunstkring Hoppeland’ in Poperinge op. Dit jaar organiseert de KKH haar 9de wedstrijd (prijzenpot: 220.000 frank). Reglement en inschrijvingsformulier aanvragen bij een van de info-adressen:
Info: ‘Kunstkring Hoppeland’, Katrien Van Walleghem, Casselstraat 48, 8970 Poperinge of KKH, Polenlaan 20, 8970 Poperinge, tel. 057/33 50 12, fax 057/33 69 43, e-mail: alinia@unicall.be.
| |
Tielt - Heemkunde
Prijsvraag voor Heemkunde
Op initiatief van Franz Thiers en van de heemkundige kringen ‘Ons Wingene’ (Wingene), ‘Den Helleme’ (Oostrozebeke), ‘Oud Ruysselede’ (Ruiselede), ‘De Roede van Tielt’ (alle gemeenten van de voormalige ‘roede van Tielt’), ‘Het Bourgondisch Erfgoed’ (Wakken) en de ‘Juliaan Claerhoutkring’ (Wielsbeke) wordt tweejaarlijks een prijs (37.000 frank prijzenpot) uitgeloofd voor de beste onuitgegeven heemkundige bijdrage. Bijdragen die in aanmerking komen voor bekroning: studies van heemkundige aard (in de ruimste zin van het woord) zoals o.m. over een historisch, archeologisch, kunsthistorisch, taalkundig, volkskundig of biografisch onderwerp. Ruimtelijk moet de studie handelen over een of meer van de volgende gemeenten: Aarsele, Dentergem, Egem, Gottem, Kanegem, Lotenhulle, Markegem, Meulebeke, Oeselgem, Ooigem, Oostrozebeke, Pittem, Poeke, Ruiselede, Schuiferskapelle, Sint-Baafs-Vijve, Tielt, Vinkt, Wakken, Wielsbeke, Wingene, Wontergem en Zwevezele. Het onderwerp mag ook regionaal zijn. Academische proefschriften als dusdanig worden niet aanvaard, wel indien herwerkt in de vorm van een artikel. De bijdrage moet origineel zijn en mag in geen enkele publicatie verschenen zijn. Er moet systematisch verwezen worden naar de bronnen of documenten waarop de studie steunt. Inzenden tegen 1/10/1999. Wedstrijdreglement op dit adres:
Info: ‘De Roede van Tielt’, Stoktmolenstraat 32/2, 8700 Tielt, tel. 051/40 18 38.
diro
| |
Thema-tentoonstellingen
Gelieve uw berichten voor deze rubriek te sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of te faxen op het nummer (051) 40 81 64. Berichten voor het volgend nummer (nr. 272: sep.-okt. 1998) kunt u insturen tot 31 augustus 1998.
Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Antwerpen - Beeldende kunsten
Van Goelag tot Glasnost, 1956-1986
De Norton en Nancy Dogde collectie, bestaande uit meer dan 12.000 werken van meer dan 900 verschillende nonconformistische kunstenaars uit de Sovjet-Unie, is de grootste in haar genre. Zij wordt bewaard in The Jane Voorhees Zimmerli Art Museum, Rutgers, The State University of New Jersey. Deze verzameling geeft een overzicht van de artistieke activiteiten van de nonconformistische kunstenaars uit Moskou, Leningrad en andere sovjetsteden van 1956 tot 1986, of van de culturele ‘dooi’ onder Nikita Chroesjtsjov tot de ‘glasnost en perestrojka’ onder Michaïel Gorbatsjov. Tijdens het stalinisme moesten kunstenaars zich strikt houden aan de steriele doctrine van het Socialistisch Realisme. Elke vorm van autonomie of persoonlijke interpretatie was
| |
| |
uit den boze. Zij werden ‘gevrijwaard’ van elke creatieve band met het verleden, de toekomst, religie, spirituele waarden of hedendaagse artistieke ontwikkelingen in het buitenland. Ondanks de destalinisatie onder Chroesjtsjov bleef het Socialistisch Realisme de enige toegelaten kunststijl en kunstenaars die zich daar niet aan hielden riskeerden een celstraf, verbanning of armoede. De 200 uiteenlopende kunstwerken illustreren de verboden abstracte, surrealistische, expressionistische, conceptuele bewegingen en stijlen alsook de verboden onderwerpen religie en erotisme.
Sommige tentoongestelde werken, met name van Vladimir Njemoechin, Jevgeni Roechin en Elie Beljoetin werden sterk beïnvloed door Amerikaanse kunstenaars zoals Jasper Johns en Robert Rauschenberg, terwijl anderen de invloed ondergingen van het Russisch suprematisme en constructivisme. Kunstenaars zoals Vitali Komar en Alexander Melamid drijven de spot met het sovjetregime door in politieke affiches partijslogans en geïdealiseerde heldenfiguren te manipuleren. Erik Boelatov gebruikt de taal van het Socialistisch Realisme in zijn landschapsbeelden, maar beplakt ze met familiaire slogans. Ilja Kabakov, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Moskous conceptualisme, combineert verbale commentaar met beelden van eenzame individuen. Viatsjeslav Sysojev drukt zijn politieke boodschappen uit in komische stripverhalen waarin de satire op het sovjetsysteem de aandacht trekt.
Info: Stad Antwerpen, ‘Culturele promotie en internationale culturele betrekkingen’, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, tel. 03/240 65 03, fax 03/240 65 79.
| |
Antwerpen - Fotografie
Zomer van de Fotografie
Voor de zevende maal wordt in Antwerpen een ‘Zomer van de fotografie’ georganiseerd. Vier openbare instellingen verzorgen de centrale tentoonstelling rond het thema identiteit. Het Museum voor Fotografie, het MUHKA, het Hessenhuis en het Elzenveld werken samen aan één tentoonstelling die op vier plaatsen kan bezocht worden. Rond deze kern brengen een veertigtal culturele instellingen fotografietentoonstellingen gespreid over de stad. Deze gevarieerde kunstinitiatieven zorgen ervoor dat de verschillende aspecten van de fotografie op een kwalitatieve manier aan bod kunnen komen in deze ‘Zomer van de fotografie’. Het publiek kan de folder met het programma van de manifestaties in het kader van de 7de ‘Zomer van de fotografie’ verkrijgen aan de balie van het info-adres. (Open van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur), tel. 03/242 93 00.
Info: ‘Museum voor Fotografie’, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, tel. 03/216 22 11, fax 03/248 52 28.
| |
Bornem - Beeldende kunsten
Monumental 98
Deze tentoonstelling van sculpturen uit Italië loopt nog tot 2/11/98, uitsluitend op wo., do., vr. en zo. van 14 tot 18 u, in het park en de galerie in Bornem.
Info: ‘Monumental’, Luipegem 77, 2680 Bornem, tel. 03/869 03 69, fax 03/889 01 69.
| |
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Brussel - Beeldende kunsten
Het avontuur van de planten
Dit jaar vindt vanaf eind mei in de Portugese hoofdstad Lissabon een Wereldtentoonstelling plaats, die ongetwijfeld een grote menigte zal aantrekken. N.a.v. deze tentoonstelling wordt in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel een tentoonstelling met als titel ‘Het avontuur van de planten en de Portugese ontdekkingen’ georganiseerd, die eerst in Portugal en vervolgens onder meer in Brazilië en Thailand heeft plaatsgehad. Het gaat om een initiatief van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen, in nauwe samenwerking met het ‘Instituto de Investição cientifica tropical’ van Lissabon. Deze boeiende tentoonstelling laat het publiek kennismaken met het uitzonderlijke avontuur van een groot aantal bij ons zeer bekende en geliefde planten (tomaten, tabak, aardappelen, bananen, peper, ananas, aardnoten, prinsessenbonen, arabica-koffie...), maar ook meer ‘exotische’ planten (gember, zoete aardappelen, mango's, avocado's of passievruchten) komen aan bod. Dit avontuur is intercontinentaal en in de meeste gevallen waren de Portugezen, door hun talrijke ontdekkingsreizen in de 15de eeuw, de ‘bemiddelaars’ tussen Amerika, Afrika, Azië en Europa.
Info: Koninklijke Bibliotheek van België, Kunstberg, Keizerslaan 4, 1000 Brussel, tel. 02/519 53 55, fax 02/519 55 33.
| |
Brussel - Beeldende kunsten
Dreamings. Aboriginal kunst uit Australië
Op deze tentoonstelling zijn ruim 1000 werken te zien: schilderijen op boombast, papier en canvas, alsook een uitgebreide collectie sculpturen, didgeridoo's, boemerangs en ceremoniële beelden en grafpalen. De tentoonstelling belicht voornamelijk de kunst afkomstig uit de Woestijn, Arnhemland, Kimberley en Melville Island. De expositie wordt didactisch ondersteund door videofilms en informatieve teksten over de Aboriginal cultuur en kunst. Voor scholen zijn gratis lespakketten beschikbaar.
Info: ‘Vlaams Europees Conferentiecentrum’, Carine Roelant, Markiesstraat 1, 1000 Brussel, tel. 02/511 03 47, fax 050/38 40 92.
| |
Brussel - Fotografie
Herinneringen. De wandelaar die kijkt
Nog tot 12 juli loopt in de Galerij van de Kredietbank, Grote Markt 19, Brussel, een tentoonstelling van werk van de vorig jaar overleden fotograaf Filip Tas (1918-1997). Hij heeft zelf nog aan de voorbereiding van de kleine retrospectieve meegewerkt. Hij heeft een oeuvre nagelaten van meer dan 30.000 negatieven dat een halve eeuw kunst en eigentijdse geschiedenis documenteert. Zijn eerste werk van de jaren 40 is pictorialisch van factuur, waarna hij geïnspireerd werd door de abstracte kunst en het surrealisme. Intussen bleef hij de vakman die schitterende reportages en portretten maakte. Hij reisde de hele wereld af en maakte voor de Vlaamse televisie thematische poëzieprogramma's en (met Ludo Bekkers) documentaires over beeldende kunst. Filip Tas: een oeuvre van grote technische kwaliteit en van een heel frisse verscheidenheid.
Info: Galerij van de Kredietbank, Grote Markt 19, Brussel.
| |
Brussel - Multidisciplinair
Visionair Oostenrijk
Met de tentoonstelling ‘Austria im Rosennetz’ (nog tot 2 juli) schetst curator Harald Szeemann aan de hand van historisch en hedendaags werk, een persoonlijk en onorthodox beeld van de Oostenrijkse geschiedenis en cultuur, van de 18de eeuw tot nu. Eigenzinnigheid en non-conformisme lopen als een rode draad door het project. In een thematisch parcours vinden grote namen als Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Egon Schiele of Arnold Schönberg een plaats naast minder bekende, maar des te verrassender figuren. ‘Austria im Rosennetz’ is opgevat als een multidisciplinaire manifestatie met naast beeldende kunst ook aandacht voor architectuur (Josef Hoffman, Adolf Loos, Frederick Kiesler...) en film (Erich von Stroheim, Georg Wilhelm Pabst...). Er is werk te zien van belangrijke hedendaagse kunstenaars als Franz West, Hans Hollein, Arnulf Rainer, Heimo Zobernig e.v.a., terwijl de Oostenrijkse muziek en literatuur op een hoogst originele manier worden benaderd. Bijzondere historische figuren als keizerin Sissi werden niet over het hoofd gezien.
Info: ‘Paleis voor Schone Kunsten’, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, tel. 02/507 84 69, fax 02/511 05 89, e-mail: expopba@netpoint.be.
| |
Limburg
Hasselt - Beeldende kunsten
Zinnen-Beelden
Het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten, Begijnhof organiseert van 16 mei tot en met 5 juli 1998 in het Provinciaal Museum de tentoonstelling ‘Zinnen-Beelden’ met veertien beelden, afgietsels van het lichaam van de kunstenaar Joshua Rozenman. De afgietsels tonen een breed scala aan tinten, variërend van zwart tot wit, van geel tot bruin en van lichtgroen tot donkerblauw. Het evenbeeld van de kunstenaar strekt zijn handen naar voren en lijkt er iets in gevangen te houden. De handeling zweeft ergens tussen geven, krijgen en behouden. Naar aanleiding van zijn project heeft de kunstenaar veertien auteurs gevraagd een tekst te schrijven uitgaande van de materialen. Joshua Rozenman werd geboren in Tel Aviv, Israël in 1955. Sinds 1979 woont hij in Amsterdam. Hij studeerde er aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Nog tot 5 juli 1998. Openingsuren: di. tot za. van 10-17 u, zo. van 14-17 u. Toegang: 100 fr./50 fr. (reductiehouders) / gratis (-18 j.). Er is ook een educatief project voor het basisonderwijs en er zijn rondleidingen voor jongeren en volwassenen op aanvraag. Publicatie: het boek ‘Zinnen-Beelden’ bevat kleurillustraties van de veertien beelden. Teksten in het Nederlands en het Engels. Inleidende tekst van Gary Schwarz. 64 pagina's. Prijs: 1.250 fr.
Info: Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten - ‘Begijnhof’, Lieve Vanhoyland, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, tel. 011/21 15 90, fax 011/23 23 49, e-mail: pcbk@limburg.be.
| |
Vlaams-Brabant
Leuven - Beeldende kunsten
Broeder Max - grafisch werk
Broeder Max werd in 1903 in Turnhout geboren als Victor Van Meerbeeck. In 1917 zette hij als juvenist zijn eerste stappen bij de broeders van Liefde. In 1921 werd hij ingekleed onder de naam van Maximinus. Een jaar later volgde zijn professie. Vanaf 1926, een jaar na zijn eeuwige geloften, startte zijn carrière in het onderwijs. Van 1929 tot 1935 studeerde broeder Max aan de Sint-Lucas-school in Gent, waar hij onder meer René De Craemer en Gerard Hermans als leraars had.
Die laatste bracht hem in contact met de schilders van Sint-Martens-Latem, die hem tijdelijk zouden beïnvloeden. Gust De Smet leerde hem de verworvenheden van de moderne kunst kennen. Vanaf het midden van de jaren 1930 kreeg broeder Max bekendheid buiten de eigen kring. Hij maakte naam als illustrator, portrettist en muurschilder en nam geregeld deel aan tentoonstellingen. Na de Tweede Wereldoorlog participeerde hij aan de zoektocht naar een eigentijdse christelijke kunst, maar hij was niet te vinden voor verregaande experimenten. In die eerste naoorlogse jaren legde hij een grote activiteit aan de dag en ontwikkelde hij zich tot een van de toonaangevende religieuze kunstenaars van Vlaanderen. Zijn geliefde thema's waren ‘De gekruisigde Christus’ en ‘Piëta’ - hij schilderde trouwens verschillende kruiswegen -, naast ‘De Judaskus’, ‘De leerlingen van Emmaus’ en heiligenfiguren. Vanaf het midden van de jaren 1960, toen hij was ontlast van zijn onderwijsopdracht, kreeg zijn schilderkunst een nieuw elan. Hij verruimde zijn thematiek, legde meer ‘wereldse’ accenten en schilderde veel landschappen. Ook legde hij zich opnieuw toe op grafisch werk. Eind 1969 werd zijn 65ste verjaardag gevierd met een grootse retrospectieve tentoonstelling. Broeder Max overleed in 1973. De KADOC-tentoonstelling wil in een inleidend deel de bezoeker laten kennismaken met broeder Max. Een 25-tal schilderijen brengen een summier overzicht van zijn artistieke loopbaan. Het hoofdaccent ligt echter op zijn tekentalent. Het betreft vooral een vijftiental houtskooltekeningen en een 50-tal lino's. Die linosneden zijn het minst bekend. Zij dateren vooral uit de tweede helft van de jaren 1930 of het begin van de jaren 1940 en werden vaak gemaakt in functie van een publicatie. Zo illus- | |
| |
treerde hij enkele werken van Anton Van de Velde en de dichtbundel ‘Brood’ van Karel Vertommen. Hij zorgde
eveneens voor het omslag en de tekeningen van Gerard Walschaps ‘De Spaansche Gebroeders’ (1937) en ‘De Wereld van Soo Moereman’ (1941) en van Ernest Claes' ‘De moeder en de drie soldaten’ (1942). Deze en nog vele andere publicaties die hij illustreerde zullen ook op de tentoonstelling te zien zijn, evenals een tiental affiches die broeder Max in de jaren 1930 ontwierp voor de KAJ en voor de toneelvoorstellingen in het Sint-Victorinstituut in Turnhout. De tentoonstelling ‘Broeder Max: grafisch werk’ loopt nog tot 29 augustus 1998 in de pandgangen van het KADOC. Zij is vrij toegankelijk, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9 tot 12.30 uur. Zij is gesloten op 21 juli en op 15 augustus.
Info: KADOC, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven, tel. 016/32 35 00, fax 016/32 35 01, e-mail: postmaster@kadoc.leuven.ac.be, Homepage: http://www.kuleuven.ac.be/kadoc.
| |
West-Vlaanderen
Brugge - Beeldende kunsten
Renaat Bosschaert 60
De Brugse kunstenaar Renaat Bosschaert, bekend als kunstschilder, graficus, keramist en als samensteller van diverse documentaire en bibliofiele tentoonstellingen in zijn eigen woning in Brugge, brengt, naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag, een tentoonstelling in het kunsthuis Claeys, Zonnekemeers 1 in Brugge. De tentoonstelling loopt van 1 juli tot 30 september 1998, dagelijks van 10-12 en van 14-18 u, zo. niet. In deze expositie stelt hij een twintigtal grote schilderijen voor onder de titel ‘De Vlaamse Kust’, een persoonlijke, historisch verantwoorde kijk op havens, geulen, zeilboten van Breskens, Knokke, Blankenberge, Zeebrugge, Oostende, Nieuwpoort.
Info: Renaat Bosschaert, Sint-Annakerkstraat 6, Brugge
| |
Oostende - Beeldende kunsten
Edgard Tytgat
Na de tentoonstelling René Magritte en de Hedendaagse Kunst wordt in het P.M.M.K. in de Romestraat in Oostende van 18 juli tot 15 november 1998 een retrospectieve tentoonstelling gebracht van Edgard Tytgat en van Armand Vanderlick, terwijl tegelijk ook keramiek van Betty Woodman wordt geëxposeerd. Voor 1999 wordt in hetzelfde museum een tentoonstelling voorbereid over het Neo-Academisme in de wereld. Het C.V.K.V. organiseert op zat. 17/10/98 - als provinciale activiteit - een geleid bezoek aan de tentoonstelling Edgard Tytgat. Zie inlegblad in dit nummer.
Info: ‘Provincie West-Vlaanderen’, ‘Museum voor Moderne Kunst’, Romestraat 11, 8400 Oostende, tel. 059/50 81 18, fax 059/.80 56 26.
| |
Oudenburg - Kunsten
Africana
Naar jaarlijkse traditie vindt deze zomer opnieuw een tentoonstelling plaats in het Stedelijk Archeologisch Museum van Oudenburg. Het wordt een boeiende verkenning en andere kijk op de kunst van zwart-Afrika. Vooral voorwerpen in aarde en vezel zullen er centraal staan. De tentoongestelde voorwerpen symboliseren geest en macht. Zij brengen ons vanuit het verre verleden (2200 jaar geleden) naar de geest van onze voorouders, van goden en godinnen die macht en energie uitstralen in terracotta's uit Nigeria, Ghana, Mali e.a., in voodoo-potten uit Togo en Benin, in beeldjes van magie en initiatie uit Tanganië. Daarnaast komen allerlei vezelproducten uit Congo: kleurrijke wikkelrokken van de Kuba, vezelmatjes van de Mbole, weefsels van de Ndengese en boomschorsvellen van de Pygmeeën. Het wordt een interessante expositie die de bezoeker inwijdt in de magische wereld van zwart-Afrika.
Info: Dienst Cultuur van de Stad Oudenburg, Weststraat 24, 8460 Oudenburg, tel. 059/26 60 27.
| |
Oudenburg - Muziek
Festival van Vlaanderen
Op 17 oktober 1998 heeft in het kader van het Festival van Vlaanderen een concert plaats in de O.-L.-Vrouwekerk van Oudenburg. Het vocaal en instrumentaal ensemble ‘Ex Tempore’ o.l.v. Florian Heyerick, brengt werk van Bach, Mozart en Haydn. Zie ook inlegblad in dit nummer.
Info: Dienst Cultuur van de Stad Oudenburg, Weststraat 24, 8460 Oudenburg, tel. 059/26 60 27, fax 059/26 71 71.
| |
Poperinge - Varia
Viering St.-Bertinus († 698)
Dit jaar is het 1300 jaar geleden dat St.-Bertinus is gestorven. Hij was abt van de abdij van St.-Omaars en hij is de patroon van Poperinge. De feestviering omvat: tentoonstelling in de St.-Bertinuskerk van 4/7 t/m 30/8 over de rol van St.-Bertinus en de monniken in de ‘Gulden eeuw van onze Christianisatie; van 4 t/m 27/9: expositie over St.-Bertinus en zijn tijd in de Gasthuiskapel; 6/9 patroonsfeest met mis en feestzitting (om 11.15 u) in de Gotische Zaal van het Stadhuis en publicatie van een opnieuw bewerkte brochure ‘Bertinus, Atleet van Christus’ (G. Billiet).
Info: E.H.P. Mol, Priesterstraat 18, 8970 Poperinge, tel. 057/33 33 50.
| |
Buitenland
's-Heerenberg - Varia
Boekengangweekend
Stichting ‘Gouden Handen’ is een cultureel ontmoetingscentrum en heeft als doelstelling: een podium te zijn voor de kunstenaar die de mens wil helpen bij zijn ontplooiing, door gelegenheid te bieden om zijn of haar kunnen te demonstreren aan een groot publiek. Om zo de deelnemers en bezoekers van Gouden Handen te laten zien hoe zinvol het leven is in al zijn uitingen! ‘Gouden Handen’ is gevestigd in een voormalig klooster, waar op ludieke wijze meer dan 200 kunstenaars exposeren. Naast deze seizoensexpositie organiseert Gouden Handen tal van andere evenementen, o.m. het Boekengangweekend. Het doel daarvan is: bezoekers en overige belangstellenden een schat aan informatie aan te bieden over de onderwerpen creativiteit en spiritualiteit middels boeken, literatuur, zodat geestelijke groei en/of inzichten bereikt kunnen worden.
Info: ‘Stichting Gouden Handen’, Postbus 75, 7040 AB 's-Heerenberg, tel. 314/66 23 43.
| |
's-Hertogenbosch, Nederland - Beeldende kunsten
Wonen in Arcadië
Dit najaar brengt het Noordbrabants Museum een omvangrijke tentoonstelling over de interieurs van Nederlandse kastelen en monumentale buitenhuizen. In Nederland zijn honderden van deze historische buitenplaatsen die particulier worden bewoond. De Stichting tot Behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen (PHB), die dit jaar 25 jaar bestaat, zet zich in voor de instandhouding van deze Rijksmonumenten. Dit zilveren jubileum is de aanleiding tot de tentoonstelling. De interieurs vormen een belangrijk stuk nationaal cultureel erfgoed, dat zelden of nooit publiek toegankelijk is. De tentoonstelling is erop gericht een beeld te geven van de betekenis en allure van dit erfgoed, en daarnaast de stijl van leven en wonen van de bewoners te belichten en hun vaak prominente plaats in de samenleving. De expositie omvat bijna vierhonderd bruiklenen, zowel kunstwerken als historische voorwerpen. Daaronder bevinden zich stukken van zeer hoge kwaliteit, die zich vaak al eeuwenlang in de huizen bevinden, zoals portretten, schilderijen, meubelen, zilver, porselein en andere interieurstukken. Daarnaast zijn er ook tekeningen, aquarellen, kostuums, gebruiksvoorwerpen en documenten die illustratief zijn voor de ‘train de vie’ in deze voorname huizen. Daarom is de inrichting, die wordt ontworpen door architect Jowa in Amsterdam, afgestemd op een aantal karakteristieke thema's waaronder: de bewoners, de jacht, keuken en bedienden, de gedekte tafel, en andere. De tentoonstelling wordt begeleid door een videofilm. De gelijknamige catalogus wordt gepubliceerd door Waanders Uitgevers in Zwolle. Tentoonstelling en nevenproducties komen tot stand in nauwe samenwerking met de Stichting PHB. Deze tentoonstelling loopt van 26/9/98 tot 10/1/99.
Info: ‘Noord-Brabants Museum’, Verwersstraat 41, 5200 BA 's-Hertogenbosch, tel. 073/687 78 77, fax 073/687 78 99.
| |
's-Hertogenbosch, Nederland, Varia
Pop in Beeld
Veel bekende ontwerpers, fotografen en kunstenaars hebben hun cratieve talenten in dienst van de popmuziek gesteld. Vanaf de tweede helft van de jaren '60 is rond popmuziek een eigen beeldcultuur ontstaan, die steeds meer een eigen leven is gaan leiden. Deze vooral door jongere generaties onmiddellijk herkenbare beeldtaal is terug te vinden op albumhoezen, videoclips en cd-roms. Het Noordbrabants Museum presenteert nog tot 5 juli 1998 een breed overzicht van dit visuele materiaal, gerelateerd aan popgroepen en -sterren als The Beatles, The Rolling Stones, Pink Floyd, Prince en U2. Nederlandse acts als Herman Brood, Claw Boys Claw, Golden Earring, The Nits, Osdorp Posse en Urban Dance Squad stelden zelf materiaal ter beschikking. Tentoonstellingen over de beeldcultuur van popmuziek zijn tot op heden dikwijls vanuit musicologische en sociologische perspectieven opgezet. Een nadeel van deze voor de hand liggende benaderingswijze, waarbij muzikale hoofd- en substromingen een voor een aan bod komen, is de aan het fenomeen popmuziek inherente versnippering. Veel verzameltermen worden na korte tijd als te beperkend of als te ruim ervaren of zijn niet eenduidig van aard. Musicologische classificaties vormen daardoor een te smalle basis voor een expositie over de visuele cultuur rond popmuziek. De makers van Pop in Beeld hebben bewust een ander uitgangspunt gekozen. De expositie start inhoudelijk in het jaar 1967, een jaar waarin mede onder invloed van de opkomende ‘flower-power’ en ‘the swinging sixties’ in Amerika en Europa voor het eerst creatief sterk afwijkende elpeehoezen worden gepresenteerd. Daarbij werden diverse artistieke media en technieken gebruikt: opvallende typografie, nieuwe vormen van fotografie, (strip)tekenen en schilderen, collage-technieken en het toepassen van ‘vreemde’ materialen. Pop in Beeld toont op thematische wijze hoe deze artistieke middelen na 1967 zijn ingezet en hoe ze hebben bijgedragen tot het
ontstaan van een eigen beeldcultuur. De thema's (portret)fotografie, mixed media, typografie, tekenen en schilderen, censuur en engagement, hoezen door/naar kunstenaars, Nederlandse vormgevers, verpakkingstechnieken en curiosa, worden extra toegelicht in zaalteksten. Onder de honderden objecten bevindt zich zowel materiaal uit de mainstream als de underground, alsook nooit verschenen of gecensureerde exemplaren. Het bewegende beeld is eveneens volop aanwezig in de vorm van historische promotiefilms en videoclips. Het belang van het medium televisie, dat na 1975 sterk toeneemt, komt in de vorm van de internationale popzender MTV aan bod. Recente fenomenen als interactieve cd-roms en internetsites kunnen door de bezoeker zelf worden aangestuurd.
Info: ‘Noordbrabants Museum’, Verwersstraat 41, 5200 BA 's-Hertogenbosch, tel. 073/87 78 00, fax 073/87 78 77.
diro
| |
| |
| |
Individuele & groepstentoonstellingen
In deze rubriek worden enkel tentoonstellingen vermeld die nog lopen op het moment dat het nummer verschijnt. Bij het insturen van berichten moeten we dus nauwkeurig rekening houden met de tijdslimiet voor het afleveren van de kopij aan de drukker.
Die datum is voor het volgend nummer (nr. 272: sept.-okt. 1998) 31 augustus 1998. Eventueel kunnen de berichten ook via onze fax 051/40 81 64 doorgestuurd worden.
Met oprechte dank voor uw medewerking.
| |
Raymond Allaerts
‘Reflecties’, schilderijen, C.C. Leuven, Kapel, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven, nog tot 16/8, open op werkdagen van 10-16.30 u, weekends van 13-18 u, gesloten op 11 en 21 juli en 15/8, info 016/23 84 27.
| |
Maurice & Robert Antony
‘Ooggetuigen’, foto's, Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk hoek Parijsstraat, 8400 Oostende, nog tot 27/9, dagelijks van 10-12.30 u en van 14-19 u, vr. 10-12.30 en 14-21 u.
| |
Baj-Jorn-Spoerri
‘Modifications’ schilderijen, Galerie Ronny Van de Velde, IJzerenpoortkaai 3, 2000 Antwerpen, nog tot 12/7, info 03/216 30 47.
| |
Fred Bervoets
Grafiek, Kunstkring Jacques Gorus, Venusstraat 52, 2000 Antwerpen, van 1 t/m 30/8, open op za. en zo. van 14-17 u en na afspraak tel. 03/322 83 85.
| |
Renaat Bosschaert
Schilderijen, grafiek, documentaire begeleidende tekst, Kunstwerkhuizen Claeys, Zonneke Meers 1, 8000 Brugge, van 1/7 t/m 30/9, dagelijks (behalve op zo.) van 10-12 en van 14-18 u.
| |
Breughel-Brueghel
Een Vlaamse schildersfamilie rond 1600, Kon. Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen, nog tot 27/7, dagelijks van 10-17 u, op wo. van 10-21 u, gesloten op ma., info 03/238 78 09.
| |
Broeder Max
Grafisch werk, KADOC (Pandgangen), Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven, nog tot 29/8, open van ma. t/m vr. van 9-17.30 u, op za. van 9-12.30 u, gesloten op 11, 20 en 21/7 en op 15/8, info 016/32 35 01.
| |
Jozef Constant
‘Schone handen’, schilderijen, Prov. Centrum voor Beeldende Kunsten, Begijnhof, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, nog tot 19/7, open van di. tot za. van 10-17 u, zo. van 14-17 u.
| |
Raf Coorevits
Grafiek, Kunstkring Jacques Gorus, Venusstraat 52, 2000 Antwerpen, van 5 t/m 27/9, open op za. en zo. van 14-17 u en na afspraak tel. 03/322 83 85.
| |
Zoë D'Cré
Fotografie, Galerie ‘Cum Laude’, Achterpad 12, 2400 Mol, open op do. & vr. van 14-17 u, op za. & zo. van 14-18 u.
| |
Stef De Belder
Fotografie, Galerie ‘Cum Laude’, Achterpad 12, 2400 Mol, open op do. en vr. van 14-17 u, op za. & zo. van 14-18 u.
| |
Suzy De Laet
Schilderijen, Gallery 40, Veerstraat 8, 9140 Temse, nog tot 5/7, open op za. en zo. van 14-18 u en na afspraak tel. 03/771 48 74.
| |
Pierre Declerck
‘Vol & Hol’, porseleinsubjecten, Bogard Art, Simon Stevinplein 10, 8000 Brugge, van 12/7 t/m 21/8.
| |
Paul Decq
Aquarellen, gouaches en lavis, C.C. Anto Diez, Bosduivestraat 22, 8450 Bredene, nog tot 12/7, open van di. t/m za. van 14-19 u, op zo. van 10.30-12 en van 14-18 u, gesloten op maandag.
| |
Paul Delvaux
Grafisch werk, Art Gallery De Muelenaere & Lefevere, Polderstraat 76, 8670 Oostduinkerke, het gehele jaar door, dagelijks open van 14-18 u en na afspraak tel. 058/51 47 57.
| |
Sam Dillemans
Monumentale portretten, 't Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen, St.-Jorispand, van 12/9 t/m 11/10, open van do. t/m zo. van 12.30-17.30 u, info 03/223 56 20.
| |
Roland D'Ursel
Kunstenaarsportretten 1948-1952 en fotoassemblages over het leven in de jaren 50, Rossaert, Nosestraat 7, 2000 Antwerpen, nog tot 20/8, info 03/213 26 32.
| |
Jacky Duyck
Schilderijen, Abdijhoeve Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 12, 8670 Koksijde, nog tot 5/7, dagelijks van 15-18 u, op zo. van 10-12 en van 15-18 u, info 058/53 30 56.
| |
Edgard Fonteyne & Fove
Respectievelijk beeldhouwwerken en schilderijen, Romaanse Kerk in Ettelgem (Oudenburg), van 11/7 t/m 26/7, dagelijks van 14-18 u, info 050/38 29 82.
| |
West Franz
Beelden, Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen, nog tot 16/8, open in juni en juli van 10-21 u, in augustus van 10-20 u, info 03/827 15 34.
| |
Beth Gali
Architectuur & design 1966-1998, Het Kruithuis, Sted. Museum voor Hedendaagse Kunst, (tijdelijk) Hekellaan 2, 's Hertogenbosch, nog tot 12/7.
| |
Isa Genzken en Caroline van Damme
Respectievelijk beelden en schilderijen, Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, nog tot 5/7, open op wo. t/m vr. van 14-18 u, za., zo. en feestdagen van 10-12 en van 14-18 u, info 09/282 32 52.
| |
Jan Haen
‘Gay and Sacred’, schilderijen, Galerie Ruach Hedendaagse Religieuze Kunst, Papestraat 31, 2513 AV 's Gravenhage, van 24/7 t/m 30/8, open op do.-vr.-za. van 11-17 u, info tel./fax 070/345 16 54.
| |
Ilya Kabakov
16 Installaties, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, nog tot 23/8, info 03/238 59 60.
| |
Willy Kessels (1889-1974)
‘Fotograaf in het land van Verhaeren’, Prov. Museum E. Verhaeren, E. Verhaerenstraat 71, 2890 St.-Amands, nog tot 31/10, open van 12-19 u, op za., zo. en feestdagen en van 1/7 tot 15/9 ook op di., wo. en do., info 052/33 08 05.
| |
Pol Lemaire
Openluchttentoonstelling met beelden (die 's avonds verlicht worden), Tuin van de St.-Nicolaaskerk, St.-Nikolaasplein 5, 1120 Brussel, nog tot 31/3/1999, info 02/216 67 47.
| |
Ljuba
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 11/7, dagelijks van 14-18 u, behalve op zo., ma. en feestdagen, info 09/383 52 87.
| |
Luc en Ingrid Mestdagh
‘Dipinti di luce’, retrospectieve ‘50 jaar Kunstglasramen Mestdagh’, Leone XIII-Instituut, Via Leone XIII 12, 20145 Milano, van 3 t/m 18/11, dagelijks van 10-18 u, info 09/223 41 27.
| |
Nucha
Sculpturen, Art Gallery De Muelenaere & Lefevere, Polderstraat 76, 8670 Oostduinkerke, nog tot 9/8, dagelijks open van 14-18 u en na afspraak, tel. 058/51 47 57.
| |
Raphaël A. Opstaele
Retrospectieve van monumentale, mobiele mecano-sculpturen, op de Zeedijk van Middelkerke, in juli en augustus, info 059/31 30 16.
| |
Rudi Pillen
Schilderijen, Art Gallery De Muelenaere & Lefevere, Polderstraat 76, 8670 Oostduinkerke, nog tot 9/8, dagelijks open van 14-18 u en na afspraak, tel. 058/51 47 57.
| |
Valère Prinzie
Foto's, Balieruimte van het Museum voor Schone Kunsten, Wapenplein, 8400 Oostende, juli, dagelijks van 10-12 en van 14-17 u (niet op di.), info 059/80 53 35.
| |
Georges Rickery
Sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 11/7, dagelijks open (behalve op zo., ma. en feestdagen) van 14-18 u, info 09/383 52 87.
| |
Joshua Rozenman
Beelden, Prov. Centrum voor Beeldende Kunsten - Begijnhof, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, open van di. t/m za. van 10-17 u, op zo. van 14-17 u en na afspraak, tel. 011/21 15 90.
| |
K. Szekessy
Fotografie, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 11/7, dagelijks open (behalve op zo., ma. en feestdagen) van 14-18 u, info 19/383 82 15.
| |
Rudi Trap
‘Gay & Sacred’, tekeningen en schilderijen, Galerie Ruach Hedendaagse Religieuze Kunst, Papestraat 31, 2513 AV 's Gravenhage, van 24/7 t/m 30/8, open op do., vr. en za. van 11-17 u, info tel./fax 070/345 16 54.
| |
Stefaan Van Biesen
‘Een oor op het gras’, openluchttentoonstelling in het Park Ter Beuken, Groendreef 8, 9160 Lokeren, van 20/6 t/m 18/10, dagelijks open van 9-21 u, info 09/340 50 59.
| |
Dorothea Van de Winkel
Textiele kunst, Theaxus Galerij eigentijdse kunst, Ommegangstraat 3, 9690 Kluisbergen-Kwaremont, van 5/7 t/m 31/8, info 055/38 60 53.
| |
Antoon Van Dyck
Retrospectieve, Kon. Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen, van 15/5 t/m 15/8/99, info 03/238 78 09.
| |
Jef Van Grieken & Leo Vandijck
Schilderijen, tekeningen en grafiek, Galerij Exelmans, Zandbergerstraat 10, 3680 Neeroeteren/Maaseik, nog tot 26/7, open za. en zo. van 14-18 u of na afspraak 089/86 45 58.
| |
Jozef Van Ruyssevelt
Overzichtstentoonstelling, Het Markiezenhof, Steenbergsestraat 8, 4600 Bergen op Zoom, nog tot 25/10, open van di. t/m zo. van 11-17 u; vanaf 1/10 van 14-17 u.
| |
Gerard Verdijk
30 jaar tekenen, Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 5200 BA 's Hertogenbosch, 2 nieuwbouwzalen, van 18/7 t/m 6/9, info 073/687 78 00.
| |
| |
| |
Walter Vilain
Schilderijen, 't Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen, St.-Jorispand, nog tot 26/7, open van do. t/m zo. van 12.30-17.30 u, info 03/223 56 20.
| |
Guy Voet
Foto's (in het kader van de Zomer van de Fotografie), Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen, van 10 t/m 28/8, open van ma. tot vr. van 9-12 en van 13-16 u, info 03/202 42 95.
| |
Gerard Walschap
Chronologisch overzicht van leven en werk n.a.v. zijn geboortedag 100 jaar geleden, A.M.V.C., Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, nog tot 29/8, van di. t/m za. van 10-17 u (gesloten op zo., ma. en feestdagen).
| |
Luc Wets
Beelden, C.C. Brussel, Oude Sint-Nikolaaskerk, St.-Nikolaasplein 5, 1120 Brussel, van 18/9 t/m 25/10, info 02/262 04 33.
| |
Cindy Wright
Schilderijen, Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen, van 3/7 t/m 7/8, open van ma. t/m vr. van 9-12 en van 13-16 u, info 03/202 42 95.
| |
Wunderlich
Schilderijen en sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, nog tot 11/7, dagelijks open (behalve op zo., ma. en feestdagen) van 14-18 u, info 09/383 52 87.
| |
Robert Wuytack
Grafiek, Kunstkring Jacques Gorus, Venusstraat 52, 2000 Antwerpen, van 3 t/m 25/10, open op za. en zo. van 14-17 u en na afspraak 03/235 71 09.
| |
Groepstentoonstellingen
- | ‘Kritische elegantie’ met werk van Wim Delvoye, Anne-Mie Van Kerckhoven, Erik Neirinckx e.a., Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 20/9 t/m 6/12, open op wo., do en vr. van 14-18 u, za., zo. en feestdagen van 10-12 en 14-18 u (gesloten op ma. en di.), info 09/282 51 23. |
| |
- | ‘Zeven kunstenaressen uit Noord-Brabant’: M. Buskes, E. Imkamp, W. Deroo, R. van Eyck, M. van Heeswijk, A. Reevers en S. Zijlmans, Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 5200 BA 's Hertogenbosch, van 4/7 t/m 30/8, info 073/687 78 00. |
| |
- | ‘4 kunstenaars’: Natacha Boon (keramische sculpturen), Pierre Van Holsbeeck (Synchrone dansfiguren in airbrush), Inge Van den Bossche (olieverfschilderijen- en Erwin Peeters (bronssculpturen), Kunst en Wijnhoeve Elzenbosch, Rijnrode 66, 3460 Assent-Hageland, nog t/m 31/10, in juli/augustus dagelijks van 11-15 u (zo. tot 18 u) en na afspraak 013/44 20 06. |
| |
- | Sculpturen '98, groepsexpo met meer dan 50 kunstenaars, Galerij Exelmans, Zandbergerstraat 10, 3680 Neeroeteren-Maaseik, nog tot 6/9/98, open op za. en zo. van 14-18 u en na afspraak 089/86 45 58. |
| |
- | ‘Photographs and Filmstills’ met Carl De Keyzer, Stan Douglas, Noritoshi Hirakawa, Maria Serebriakova en Luc Tuymans, Zeno X Gallery, Leopold De Waelplaats 16, 2000 Antwerpen, nog tot 10/7, open van wo. t/m za. van 14-18 u en na afspraak 03/216 16 26. |
| |
- | ‘Beeld/Taal - Papier beeld & basis’, nog tot 27/9: kunst/taal in C.C. De Werf met Joseph Semah, Amikam Toren en Till Velten; Kunst/Cartoon in Oud-Schepenhuis (Belfort) met Glen Baxter en Benoît; Beeld/verhaal in Museum Oud-Hospitaal met Ferry, André Geerts en Dirk Stallaert, open van di. tot vr. van 10-12 en van 14-17 u (wo. tot 19 u), za. en zo. van 14-17 u, gesloten op ma. en feestdagen. |
| |
- | Keramiek ‘In de welriekende dreef’, Vossestraat 23, 8570 Ingooigem met gastland Frankrijk (Pierre Dutertre en Marriane Requena) en 28 Belgische kearmiekers, nog tot 5/7, open op vr., za. en ma. van 15-19 u, op zo. van 10-12 en van 15-19 u en na afspraak 056/35 71 56. |
| |
- | ‘Arte Skol’, oudleerlingen van de Sted. Academie voor schone Kunsten, Hasselt, Kunstlaan 12, 3500 Hasselt, met werk van Rita Kuyken, Lin Vermeulen en Steff Driessen, nog tot 29/9. |
| |
- | ‘Van Maria tot Sit An’. Roomse leven in het Zuiden, Museum voor Religieuze Kunst, Vorstenburg 1, 5401 AZ Uden, nog tot 1/8/98, open van di. t/m vr. van 10-17 u, op za. en zo. van 13-17 u en op maandag gesloten. |
| |
- | ‘Zoektocht naar het figuratieve’, Galerie Bastien Art, Magdalenastraat 61, 1000 Brussel, met werk van Boisrond, gebroeders Di Rosa, Wesselman, Bayard, Boas, Olivier Leloup, Georges Collignon, Dario Caterina, nog tot 6/9, info tel. 02/513 25 63. |
| |
- | Juryleden van de Anto Diez Prijs: Paul Van Gysegem, Luc Verstraete en Jan D'Haese, C.C. Anto Diez, Bosduivestraat 22, 8450 Bredene, van 28/8 t/m 13/9, open van di. t/m za. van 14-19 u, op zo. van 10.30-12 en van 14-18 u, gesloten op maandag. |
| |
- | Tiende Zomertentoonstelling (thema ‘schilders van het expressionisme’) met werk van 40 kunstenaars, waaronder Gust De Smet, Octave Landuyt, Constant Permeke, Frits Van den Berghe, Jan Brusselmans, Floris Jespers, Luc Peire, Rik Slabbinck, Godfried Vervisch e.a., C.C. Anto Diez, Bosduivestraat 22, 8450 Bredene, van 17/7 t/m 23/8, open van di. t/m za. van 14-19 u, op zo. van 10.30-12 en van 14-18 u, gesloten op ma., info 059/33 91 91. |
| |
- | ‘Zomersalon’ nog tot 30/8, met schilderijen van Anne Courjaret, Muzette De Roovere, Lew Leshem, Johan Messely, Arnold Philips, keramiek van Klara Reynders en beelden van Luc Van Ruyssevelt, 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, open op za., zo. en feestdagen van 12-22 u en na telefonische afspraak 053/80 51 30. |
rd
| |
Zoekertjes
• | Te koop: volgende jaargangen van ‘West-Vlaanderen/Vlaanderen’: 1957 à 1966. Gebonden, in perfecte staat. Mevrouw Simone De Stecker-Hillewaert, Beukenboslaan 6, 8310 Sint-Kruis/Brugge (tel.: (050) 35 32 56). |
| |
• | Te koop: volgende nummers van ‘West-Vlaanderen’. Nrs.: 3, 9, 10, 15, 21, 23, 24, 25, 27, 29, 30, 32, 34, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 47, 48, 49, 50, 52, 53, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84. R. De Jonghe-Deylgat, Ten Hove 17, 8800 Roeselare (tel.: (051) 22 47 25). |
| |
• | Te koop: volgende nummers van ‘Vlaanderen’: 138, 144, 171, 172, 174, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 193, 194, 195, 196, 198, 199, 204, 205, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 214, 220, 223, 229, 230, 240, 248, 260, 265. Gerard Vanhulle, Rumbeeksesteenweg 367, 8800 Rumbeke/Roeselare (tel.: (051) 22 06 46). |
Met excuus...
Op voor ons onverklaarbare wijze zijn in twee gedichten van Aleidis Dierick (Dichter te gast, nr. 270, blz. 105) telkens twee verzen weggevallen. Daarom drukken we hier de cyclus integraal opnieuw af.
| |
Winter in Wicklow
De vos
Sneeuwbuien over Mount Laraagh.
Maart en de vogels klagen.
Schapenwol klauwt aan de draden.
Nood spant een strik in de wei.
Bedachtzaam als onkruid mager
jaagt hij. Een onbarmhartig
en bladerloos jaargetij kantelt
naar de laatste week van de vasten.
In de ijzige nanacht lang aarzelt
het daglicht. Uit bukshout
de vonk. In de dieprode vacht
De gast
Als een lam op de schouders gedragen.
Als een god aan de dwarsbalk genageld.
Door de keuken zijn voetstap.
Een wal van turven gestapeld.
In het stro slaat de vlam.
De gloed rekt zijn schaduw
pint hem zwart en schrikbarend
als een wolf aan de wand.
De schotwond een aanklacht.
Vuur schroeit de huid de haren.
Gewekt door de hitte die oplaait
de honger onstilbaar van vroeger.
De man
Werkvolk kwam over de drempel.
Zij vulde de borden de bekers
zette thee schikte lampen lepels
op het laken. Wit ongewapend.
Hij schoof bij waar de anderen
al zaten zwijgend de porridge aten
de rashers de scones de broden
groetten en gingen ‘Een dag
om te ploegen Mistress’. Hij zag
hoe het bloedspoor zich spreidde.
Hij reikte. Zij duwde zijn hand weg.
|
|