Luc Decorte
Beknopte discografie ‘van’ Maurice Gilliams (Antwerpen, o20 juli 1900 - † 18 oktober 1982):
a) Poëzie:
‘Winter te Schilde I’ (Het is een vlakte waar geen moeders wonen) uit Het verleden van Columbus, 1933
voorgedragen door Julien Schoenaerts op de lp ‘Poëzie in beweging’.
Brussel, A.S.L.K., z.d., plaat III, kant A, nr. 4.
‘Herfst’ uit ‘Verzen 1936’
voorgedragen door Johan van der Bracht op de lp ‘Vlaamse dichters van vandaag’.
Brussel, Nationale Diskoteek (sic) van België: 25001, september 1963, kant A, nr. 4.
‘Sterven te Antwerpen’ uit Tien gedichten, 1950
gezongen door Wannes van de Velde op de cd ‘Denkend aan de Dapperstraat. Zestien Nederlandse gedichten gezongen’. Amsterdam, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 1994, nr. 10.
‘Wolvin en wolf’ uit ‘Bronnen der slapeloosheid’
voorgedragen door Gerard Vermeersch op de lp ‘Liefdeslyriek uit de Nederlanden’, samengelezen door Valeer van Kerkhove. Polydor Special 2420 035, z.d., kant B, nr. 1.
* ‘Elegie’ uit ‘Het werk der leerjaren’, ‘Landelijk solo’ uit ‘Landelijk solo’,
** ‘Tristitia Ante’ uit De fles in zee, 1929 ‘De Dood van Maria’ uit Het Marialeven, 1932
‘Herfst’ uit ‘Verzen 1936’,
*** ‘Winter te Schilde I’ (Het is een vlakte waar geen moeders wonen) en ‘Winter te Schilde II’ (Het dorp der onverdiende nederlagen) uit ‘Verzen 1936’,
‘Media vita’ uit Tien gedichten, 1950
**** ‘Droomfuga’, ‘December-elegie’ en ‘Sterven te Antwerpen’ uit Tien gedichten, 1950
***** ‘Winterkust’ uit Tien gedichten, 1950 ‘Zij droeg de lamp achter de waterlissen’ en ‘Wolvin en wolf in 't winters ledikant’ uit Bronnen der slapeloosheid, 1964
****** ‘De weergekeerden uit een vroeger leven’, ‘o Beet van kindertanden’ en ‘Hoe zal het zijn wanneer de zwaardvis nadert’ uit Bronnen der slapeloosheid, 1964
alle uit het verzameld werk Vita brevis, 1984, afgewisseld met ‘Die Kunst der Fuge’ van Johann Sebastian Bach, voorgedragen door Maurice Gilliams op de cassette/het cassetteboek ‘Maurice Gilliams: Vita brevis’ én op de gelijknamige cd.
Brussel, BRTN, Radio 3 en Stichting Vita Brevis, 1991, 45 minuten -resp. ISBN 90 5444 014 7 en ISBN 90 5444 013 9.
Bij het redigeren van deze Gilliamsbiografie en -bibliografie heb ik dankbaar gebruik kunnen maken van gegevens mij welwillend verstrekt door Frans Boenders, producer Radio 3, BRTN (Brussel), Fernand Bonneure (Brugge), Robert Declerck (Tielt), Marijke de Wit, bibliothecaris van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent, Christine D'haen (Brugge), Ludo Simons, hoofdbibliothecaris UFSIA (Antwerpen), Christoph Malliet, Bibliotheek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (Leuven), Myriam Panneels, Standaard Uitgeverij (Antwerpen), Paula Sörnsen, secretaris van de ‘Stichting Vita Brevis’ (Merksem), Willy Spillebeen (Menen), Roger Vanaken (Vosselaar), Stefan van den Bossche (Liedekerke), Rudolf van de Perre (Hekelgem) en Jan van der Hoeven (Sint-Kruis/Brugge 3).
Aan Leen van Dijck, adjunct-conservator van het A.M.V.C. in Antwerpen, en Marc Insingel (Wilrijk) ben ik meer dan gewone dank verschuldigd.
L.D.
Tevens dank ik het personeel van de Stedelijke Bibliotheken in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Kortrijk voor het gewillig ter beschikking stellen van zoveel bibliotheekmateriaal. In het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven in Antwerpen en in de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Campus Kortrijk heb ik, omringd door dienstvaardige mensen, snel en efficiënt tal van bronnen en documenten kunnen raadplegen.
L.D.