Juryverslag
Voor de Albert De Longiepoëzieprijs die het tijdschrift Vlaanderen om de twee jaar uitschrijft en die openstaat voor jongeren van 17 tot 25 jaar, werden er voor de zevende uitgave (periode 1995-1996) 149 gedichten ingestuurd van de hand van 81 deelnemers. Zowat de helft van de deelnemers was tussen de 17 en de 19 jaar, de rest was gelijkmatig verspreid over de leeftijden tussen 20 en 25.
De jury was samengesteld uit redactieleden van het tijdschrift: Luc Daems, Fernand Florizoone, Patrick Lateur, Dirk Rommens en Chris Torfs. Voorzitter was Prof. Dr. Gust Keersmaekers, secretaris was Robert Declerck. De jury vergaderde op vrijdag 17 mei 1996 in Steenbrugge.
Het globale aanbod van de inzendingen werd door de jury kwalitatief onvoldoende bevonden, zodat werd afgezien van het voornemen een gelegenheidsuitgave te maken met bekroonde en geselecteerde gedichten.
Toch werd de prijs, in tegenstelling tot de vorige gelegenheid, toegekend en werden twee gedichten geselecteerd die een eervolle vermelding verdienden. Deze vermeldingen gaan naar het gedicht Geriatrie, ingestuurd onder de kenspreuk Charlotte Lotus en naar het gedicht Groenplaats met als kenspreuk Maria-Laura. Beide gedichten getuigen van een authentieke poëtische adem die zich vertaalt in een volgehouden of een originele beeldspraak zonder overtollige ballast. Voor Geriatrie tekende de 18-jarige Isabelle Vloeberghs uit Wilrijk. Groenplaats werd geschreven door de 20-jarige Katrien Vloeberghs, eveneens uit Wilrijk.
Onder de kenspreuk even beeld werd het gedicht met het beginvers Zie hoe ik verwaaid als takken aanlig door de jury unaniem geprezen voor de manier waarop het liefdesthema werd behandeld. In tegenstelling met tal van andere inzendingen waarin clichés al te nadrukkelijk aanwezig blijven, weet de dichter hier in een toch toegankelijk vers voldoende te verzwijgen en voldoende te suggereren. Daarbij hanteert de dichter een heel eigen taalspel in een samengaan van archaïsme en neologisme, klankspel en metafoor. Het versmelten van klassieke elementen met de associatieve beeldspraak van moderne poëzie getuigt van een ambachtelijke omgang met het woord. De laureaat is de 24-jarige Trygve Reynders uit Merchtem.
Hij ontvangt de prijs ter waarde van 15.000 frank, een oorkonde en een bijzondere en gesigneerde uitgave van het gedicht Karakol van Hubert Van Herreweghen dat in voorpublikatie in Poëtisch Bericht verscheen. De twee geselecteerden ontvangen een oorkonde en een gesigneerd exemplaar van Karakol.
zie hoe ik verwaaid als takken aanlig tegen
je transparante adem, hoe ik bestoven met
kristal, pastelle kleuren van je maangezichten
vang, in jouw weemoeden glimlach, hang
naar elk geluid van stem in jou
nog steenspreekt: waar water warmt
onder je winterhuid en jij van beekjes wordt,
jou hese vogels in, tover klanken uit jouw hals
hier ligt de plek waar je in stilte
hoorbaar wordt, de echo die je zwijgt
Groenplaats
vervelender dan de duiven
en grauwer dan hun pluimen
toch staat hij bevend op een
nog even voor hij van een mens
Geriatrie
en leidt de volgende druppel zout