[nummer 250: Poëtisch bericht, Honderd gedichten uit Vlaanderen]
woord vooraf
Is kunst vergankelijk? Kan kunst de wereld redden? Met deze twee vragen die tegelijk prangend en uitdagend zijn, werden we een jaar lang geconfronteerd. Nu eens in muffige of hectische stationslokalen dan weer op de trein tussen De Panne en Genk.
Prangende vragen, misschien wel omdat ze eigenlijk niet op een antwoord wachten, maar enkel een mening verlangen. Uitdagende vragen die een oproep aan onszelf zijn om weer op zoek te gaan naar de kracht van het kunstwerk en het gezag van de kunstenaar.
Communicatie is daarbij een sleutelbegrip: een proces waarbij zowel boodschap als betekenisgeving van belang zijn. Waarbij zender en ontvanger met elkaar dialogeren, bewust of onbewust en elk vanuit hun eigen waardengevoel of waarheid. Open-maken en openstaan.
Kunst is dus communicatie en hoe individueel de uitdrukking van de emoties ook mag zijn, de bedoeling ervan blijft universeel.
Het tijdschrift Vlaanderen levert een bescheiden bijdrage tot verspreiding van die boodschap. Ruim 40 jaar en reeds 250 nummers lang gaat de redactie van Vlaanderen op zoek naar kunstbeleving binnen de eigen regio. Alle kunstdisciplines komen daarbij in een veelheid van thematische bijdragen aan bod.
Tweehonderdvijftig nummers... inzet van tientallen medewerkers die elk vanuit een eigen invalshoek hun enthousiasme voor de kunst in zijn meest brede betekenis hebben proberen over te brengen.
De samenstelling van deze jubileumuitgave, met poëzie van bij de prille start van ‘(West-) Vlaanderen’, wil niet alleen een kunstzinnige expressie bieden, maar ook een uitdrukking zijn van dank aan alle trouwe lezers.
Poëtisch bericht: woorden van mensen - gedachten voor wie ontvangen wil.
Werner Vens
gedeputeerde van de provincie west-vlaanderen voorzitter cvkv