De programmatie van A93 waarop we de samenstelling van dit nummer hebben afgestemd, illustreert (toch onvoldoende volgens de auteurs van de theater-bijdrage) dat Antwerpen niet het bekrompen nest is zoals 24.11.91 dat op het eerste gezicht zonder meer liet vermoeden. (Hugo Schiltz in isto tempore: Ik ben beschaamd Antwerpenaar te zijn.)
Bij de samenstelling van dit nummer hebben we de rubrieken van die programmatie gevolgd, waarbij zowel van historische als van kritische en projectgerichte thema's is uitgegaan.
Voor architectuur stelt Marc Dubois het project Stad aan de Stroom voor: een ambitieus project van stadsvernieuwing waarvoor enkele architecten met internationale reputatie werden aangesproken. Aan de gerenommeerde architect en theoreticus Renaat Braem vroegen we wat hij denkt over restauratie en nieuwbouw op het ogenblik dat de grote monumenten van Antwerpen voor restauratie aan de beurt zijn. Zijn polemische pen heeft niets aan scherpte verloren. Boeiend is het om zijn inzichten te toetsen aan de ideeën achter Stad aan de Stroom.
Alex Elaut schrijft over die merkwaardige wijk Zurenborg, die een beeld oproept van de Antwerpse bourgeoisie van rond 1900.
Voor de beeldende kunst schreef Frans Baudouin, de ere-conservator van het Rubenshuis, een prachtig stuk over Jacob Jordaens en zijn betekenis voor de Vlaamse schilderkunst.
De historische Vlaamse muziek krijgt grote aandacht bij A93. Musicologe Godelieve Spiessens stelt Antwerpen voor als internationale muziekstad op het gebied van de polyfonie in de 15de en 16de eeuw en als centrum van de muziekdruk en de instrumentenbouw in de 16de en 17de eeuw.
Het renouveau van de opera is het onderwerp van de bekende specialist Johan Thielemans, ooit presentator van het (helaas afgevoerde) tv-programma Eiland.
Over theater schreven Geert Opsomer en Erwin Jans, twee jonge theater-wetenschappers, een inzichtrijk en goed onderbouwd essay over intercultureel theater als ontmoeting, waarbij zij uitgaan van de Prospero-figuur (De Storm van Shakespeare) om tot een definitie van intercultureel theater te komen: ‘een vraag om gastvrijheid, een oproep tot ontvankelijkheid.’
Walter Merhottein, de directeur van het Koninklijk Jeugdtheater, definieert het begrip jeugdtheater en geeft een overzicht van 50 jaar KJT, wat in 1993 wordt gevierd.
Banieren Antwerpen 93 op de Meir. (Foto Gerrit Op de Beeck)
Voor literatuur ten slotte schreef Emiel Willekens een bijdrage over de Antwerpse avant-gardes, van Paul van Ostaijen tot Paul de Vree, - kosmopolitische literatuur die synchroon loopt met en beïnvloed is door buitenlandse stromingen.
We hopen dat die sfeer van openheid, van ‘de havenstad waar de wind waait van alle wereldzeeën’, ook in dit A93-nummer van Vlaanderen voelbaar is, zowel in de keuze van de behandelde onderwerpen en de waaier van standpunten, als in de keuze van de medewerkers, die we allen zeer hartelijk danken voor hun bijdragen en hun vertrouwen in dit tijdschrift.
We hopen dat dit Vlaanderen-nummer ook een bijdrage is tot het Antwerpen-debat, - liefst op een ander niveau dan dat van die eerste uitzending-93 van Zeker weten? (met vraagteken zoals Van Rompaey zelf er weliswaar nog op de valreep aan toevoegde).