| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8880 Tielt.
Om in aanmerking te komen voor publikatie in het nr. 227 (sept.-okt. 1989) moeten die berichten ons bereiken tegen uiterlijk 15 augustus 1989. Met dank voor uw medewerking.
| |
• Amsterdam
De Vereniging Arti et Amicitiae presenteert i.s.m. de N.V. Nederlandse Spoorwegen van 19/5 tot 1/6 de tentoonstelling ‘Parallel Views - Tien visies op spoorwegen en fotografie’. De tentoonstelling is opgezet in het pand van Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam en bevat werk van Ton Zwerver, Seymour Likely, Alessandro Mendini, Luc Deleu, Andreas Gursky, Clegg & Guttmann, Barbara Ess, James Casebere, Wim Delvoye en Res Ingold.
| |
• Antwerpen
In het Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, loopt de tentoonstelling ‘Door de enkele werking van het licht - De fotografie in België en Nederland 1883-'69’ van 19/5 tot en met 20/8, dagelijks toegankelijk van 10 tot 17 uur (behalve op maandag). Toegang gratis.
- | Nog tot 15/8 kan men in de nieuwe tentoonstellingsruimte van de Provinciale Musea, Provinciaal Veiligheidsinstituut, Jezusstraat 28, de modetentoonstelling over ‘Haute-Couture in België - Het Fonds Wittamer-De Camps 1933-76’ bezoeken. Ze is dagelijks (behalve op maandag) toegankelijk van 10 tot 17 uur, gratis. Geleide bezoeken en info: Educatieve Dienst van het Provinciaal Textielmuseum, Schildesteenweg 79, 2231 Oelegem-Ranst. Tel. (03) 383 46 80. Enkele jaren geleden verwierf het provinciaal Textielmuseum belangrijke archieven van de modehuizen Valens en Jane d'Anjou uit Brussel. Beide stonden onder de leiding van de heer en mevrouw Wittamer-De Camps die vanaf de jaren dertig tot de jaren zeventig een heel eigen rol speelden binnen de Belgische modewereld. Zoals alle Belgische modehuizen brachten zij modellen uit de Parijse haute couture, en hadden ze een open oog voor wat in de internationale modewereld gebeurde. Daarnaast brachten ze echter eigen ontwerpen, en dit vooral in hun specialiteit: geborduurde huwelijks- en avondkledij. Voor die droomjaponnen was er zowel bij de Europese adel en bourgeoisie, als bij Amerikaanse miljonairs en Afrikaanse heersende klassen belangstelling. Inspiratie voor hun prestigieuze collecties vonden de Wittamers onder meer in hun rijke kunstcollecties, en niet in het minst in het door Horta gebouwde hotel Solvay te Brussel, dat jarenlang de ateliers en showrooms van het huis Valens herbergde. Toen de provincie Antwerpen in 1983-84 omvangrijke archieven van de huizen Valens en Jeanne d'Anjou verwierf, kwam een boeiende brok Belgische modegeschiedenis in openbaar bezit. De inventarisatie van duizenden schetsen, patronen, foto's en persknipsels, borduurontwerpen en -voorbeelden nam lange tijd in beslag. Beetje bij beetje werd hieruit een verhaal gedestilleerd dat aan de hand van archieven en japonnen, een beeld ophangt van bijzondere Belgische modecreaties.
Het provinciebestuur van Antwerpen wenst deze boeiende brok modegeschiedenis toegankelijk te maken voor het grote publiek. Daarom organiseert de provinciale overheid tijdens de zomermaanden een unieke modetentoonstelling in het hartje van de stad Antwerpen.
De tentoonstelling gaat in op het ontstaan en de produktie van hautecouture japonnen. Er wordt dus een blik achter de schermen geworpen. Maar ook het openbare leven van de japon, bij bals of prestigieuze huwelijken krijgt ruime aandacht.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van de heer en mevrouw Wittamer, de heer Daniël Christians, modedeskundige en mevrouw Frieda Sorber, wetenschappelijk medewerkster van het provinciaal Textielmuseum. |
- | Tussen 24/5 en 31/8/1989 wordt in de tentoonstellingszaal van het Stedelijk Prentenkabinet, verbonden aan het Museum Plantin-Moretus, een overzicht geboden van het werk van twintig reeds bekroonde laureaten van de ‘Prijs voor grafiek C.M.W.’ Deze grafiekwedstrijd werd in 1986 georganiseerd naar aanleiding van het 60-jarig jubileum van het Complex voor Maatschappelijke Werken (C.M.W. - Arenbergstraat 24 - 2000 Antwerpen) voor de studenten van het Nationaal Hoger Instituut en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Dat jaar waren alle grafische disciplines toegelaten, maar vanaf 1987 wordt de prijs beurtelings aan één bepaalde grafische techniek toegekend, nl. in 1987 aan de diepdruk (ets, aquatint, burijn...), in 1988 aan de vlakdruk of lithografie en in 1989 aan de hoogdruk (linosnede, houtsnede of houtgravure). De komende jaren zal dezelfde beurtrol worden toegepast. In het kader van deze tentoonstelling verschijnt een beknopte catalogus waarin naast een inleiding door de Heer G. Gaudaen, Directeur van het Nationaal Hoger Instituut en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, de deelnemende kunstenaars kort zullen worden voorgesteld. Voor meer informatie kunt u terecht in het Stedelijk Prentenkabinet, Vrijdagmarkt 22-23 te 2000 Antwerpen (tel.: 03/232 24 55 of 233 02 94). |
- | In het kader van het Festival ‘De Russen komen’ (eigentijds theater, nieuwe architectuur, jonge rock en lezingen in juni in deSingel) vinden er twee architectuurtentoonstellingen plaats van 6 t/m 25/6, nl. ‘Paper Architecture’ en ‘Uses of Tradition in Russian and Soviet Architecture’. Verder vraagt men onze aandacht voor de architectuurlezingen - eveneens in het raam van het Festival. Op 17/6 om 10.30 u. spreken achtereenvolgens: Catherine Cooke over ‘traditions in Russian and Soviet Architecture’, met het accent op de recentste ontwikkelingen in de Russische architectuurgeschiedenis; Catherine Cooke is professor in Cambridge en gespecialiseerd in Russische architectuur; vervolgens spreekt Alexander Rappaport, de belangrijkste architectuurcriticus in de Sovjetunie, over ‘paper Architecture’, een fenomeen dat sinds het
|
| |
| |
| begin van de jaren 80 de architectuurtheorie en geschiedenis in de Sovjetunie nieuw leven inblaast; drie van deze jonge ‘papieren’ architecten werden eveneens uitgenodigd: Dimitri Podyapolsky, Alexander Komyakov en Arkady Sigatchev. |
- | De Architectuurtentoonstelling Stephane Beel vindt plaats in deSingel, Kunstcentrum vzw, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen van 14/10 tot 12/11/89. Info: (03) 216 28 77. |
- | Het tijdschrift Gierik is aan de zevende jaargang toe, organiseerde talloze activiteiten, kent een stijgend succes. Vanaf het volgende nummer (7de jaargang, nummer 1) wordt Gierik ‘NNVT gierik’. Dit letterkundig-artistiek tijdschrift verschijnt 4 maal per jaar en is een uitgave van Paradox Press, Veltwijcklaan 81, 2070 Antwerpen. Redactie: Guy Commerman, Erik Van Malder, Annmarie Sauer, Dirk Claus, Emiel Willekens, Jim Van Leemput, Marc Payot. Telefonisch contact: Guy Commerman (03) 827 91 39. Jim Van Leemput (03) 542 08 48. |
| |
• Bilzen-Rijkhoven
Op 2/7 organiseert Musica, het Vlaamse Centrum voor oude muziek (Postbus 45, 3570 Peer) de 6de Internationale Dag voor de Oude Muziek in de Landcommanderij Alden Biezen, Kasteelstraat 6, 3744 Bilzen-Rijkhoven, met een programma van 10 tot 19 u. 10 uur: radiomis door Studium Chorale met een mis van Magellaes. 11.30 uur: aperitiefconcert door Guy de Mey, tenor en Jos van Immerseel, pianoforte met liederen van Schubert, Mozart en Beethoven. Vanaf 13.30 u. doorlopend concerten in de zalen van het kasteel en in de Zuidelijke Voorburcht, de kerk en de rijschool. Het Nederlands Bachensemble (NL) brengt in de kerk muziek van Monteverdi waarbij o.a. het Lagrime d'Amante al Sepolcro dell'Amata. Duetten voor sopraan, tenor en archiliuto door Rita Dams, Ireen Thomas en Pedro Ormazabal. Zij brengen Italiaanse muziek van Monteverdi en Frescobaldi. Het ensemble La Fonte Sephira (D) brengt Duitse en Italiaanse muziek voor barokgitaar, mandoline, continuo en zangstem.
Paul Gerhard Adam (D) brengt sololiederen uit de tijd van de Troubadours en de Trouvères en hij zorgt voor zijn eigen begeleiding op middeleeuwse vedel. Het ensemble Octophoros, deels Belgisch, deels van verschillende andere landen, brengt blazersmuziek van Beethoven en Mozart. Het is een van de belangrijkste historische blaasensembles ter wereld. Het Versailles Ensemble brengt diverse fluitkwartetten van Mozart en Boccherini.
Patrick Denecker, Frederik de Roos, Lucia Swarts en Guy Penson brengen Italiaanse vroeg-barok. Het Engels ensemble The New London Consort speelt voor de eerste maal in België. De groep, die bestaat uit 6 internationaal gerenomeerde musici, brengt muziek uit de beroemde Carmina Burana, het handschrift dat in feite een goed beeld geeft van de wereldlijke muziek op het einde van de 12de tot begin 14de eeuw. De historische dans staat ook weer op het programma. Hiervoor zorgt de groep Les hautbois et musettes de Poitou, een ensemble dat is opgebouwd rond de historische musette, maar waar ook zang, andere blazers en strijkinstrumenten aan toegevoegd zijn. Het geheel wordt door dans opgefleurd. Het historische klavierinstrument krijgt ook een speciale plaats. Naast het aperitiefconcert zal Jos van Immerseel ook zorgen voor een soloprogramma in de namiddag. Daarnaast zorgt Martine Chappuis voor een programma met clavecimbelmuziek uit de Franse barok. Zij verzorgt ook nog een programma samen met de violiste Maria Lindal. In dit programma zal muziek van Mozart en Schubert te horen zijn. Het openluchtgebeuren is dit jaar ook aanwezig. Die Spielleyt uit Duitsland zorgen voor de aangepaste openluchtmuziek en de groep Kontrapunt brengt duetten voor draailier. Naast dit alles is er ook weer gezorgd voor de kinderanimatie die zich weer rond de historische thema's zal concentreren. Op het domein zelf wordt gezorgd voor eet- en drinkgelegenheid zodat niemand van de aanwezigen ook maar één noot van deze muzikaal hoogstaande dag zal moeten missen. Toegangsprijzen: 600, 500 en 300 fr.
| |
• Brugge
Het Provinciaal Comité voor Kunstambachten en industriële Vormgeving in West-Vlaanderen organiseert een Voordrachtenreeks over Meubelkunst die plaats vindt in ‘De Gekroonde Laars’, KB, Steenstraat 40 in Brugge, telkens op dinsdagavond, aanvang om 20 u. De data: op 26/9: F. Defour over ‘Belgische meubelkunst in de 20e eeuw’; op 10, 17 en 24/10: Mevr. R. Fabri over ‘De Kunsthistorische evolutie van het meubel’ en op 31/10: L. Daenens over ‘De meubelkunst in de 20e eeuw’. Inschrijving door storting van 500 fr. (voor de 5 voordrachten) op rekening nr. 478-7010531-03 t.n.v. Y. De Roo, secretaris Kunstambachten, Warrenplein 3, 8310 Brugge (tel. 050/36 01 62).
- | In zijn atelier Sint-Annakerkstraat 6, te Brugge organiseert de graficus Renaat Bosschaert, gedurende de hele maand september, een documentaire tentoonstelling met publikaties, foto's, brieven, documenten over Julius en Maurits Sabbe. Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt van zijn hand een bibliofiele map met 7 originele houtsneden, vier gedichten van Julius en drie prozafragmenten van Maurits Sabbe, met oud typografisch materiaal gedrukt. Het inleidend woord bij deze map wordt geschreven door Gaby Gyselen. Deze map, die, zoals de vorige uitgaven van deze kunstenaar, in een beperkte oplage verschijnt, kost 2.500 fr. (postrekening GRABO, Sint-Annakerkstraat 6, Brugge, nr. 000-0694434-11). |
- | Tijdens de zomermaanden 1991 plant het Brugse Kunsthuis Loosveldt een multimediaal kunstproject waaraan wordt meegewerkt door een aantal hedendaagse beeldende kunstenaars, auteurs en fotografen. Het gedicht ‘Rozenhoedkaai’ van Rainer Maria Rilke vormt het basisgegeven van het project. De initiatiefnemers gaan er immers van uit dat dit gedicht nog niets aan actualiteit heeft ingeboet en een prangende samenvatting biedt van de manier waarop in Brugge, in de spiegel van een overigens erg waardevol middeleeuwse curiosa, wordt geleefd. Dit zomerproject is dan ook een artistieke ontmoeting van Vlaamse hedendaagse kunstenaars met het huidige Brugge, geïnspireerd door de poëtische kracht van R.M. Rilke. Behalve een ‘beeldende’ tentoonstelling in VZW Kunsthuis Loosveldt, Katelijnestr. 150 (tel. 050/33 50 00) opengesteld van woensdag t/m zondag (14 tot 18 u.) en een fotografische tentoonstelling in De Nisse, Hooistraat 12, 8000 Brugge (tel. 050/34 23 86), wordt er ook een Kunstmap uitgegeven (5 gedichten: Rilke, Marcel Van Maele, Peter Roose, Jan Van der Hoeven, Peter Verhelst; 3 zeefdrukken: Jef Snauwaert, Philippe Bouttens, Godfried Vervisch en twee kunstfoto's. De map wordt gedrukt op 60 ex. en kost (tot 30/6) 10.000 fr., daarna 12.500 fr. (te storten op rekening 001-1864249-82 t.n.v. Kunsthuis Loosveldt). Medewerkende kunstenaars aan dit project: Schildersbeeldhouwers: Roger Vansevenant, Godfried Vervisch, Philippe Bouttens, Jef Snauwaert, Frank Maieu, Paul Renier, Rik Vermeersch, Paul Perneel, Renaat Ramon. Glas-Textiel-Keramiek: Tjok Dessauvage, Rik Vandewege, Ingrid Six, Marie Paule Grusenmeyer, Jean Pierre Umbdenstock. Dichters: Marcel Van Maele, Jan Van der Hoeven, Peter Roose, Peter Verhelst. Fotografen: Marc Iserentant, Johan Blanckaert, Luc Zwaenepoel, Josepha Wegsteen, Frans Vandamme, Joost Goethals, Jean Godecharle. Info: VZW Kunsthuis Loosveldt, Katelijnestraat
150, 8000 Brugge. |
| |
• Brussel
Het 27ste Internationaal Muziekkamp van Jeugd en Muziek zal in het teken staan van Europalia Japan. Een orkest zal worden samengesteld dat na een voorbereidende sessie te Velm (Limburg) concerten zal geven in Antwerpen, Amsterdam en Japan. De sessie loopt van 8/7 t/m 11/8/89. In uitwisseling zal een jong Japans blazersorkest naar België komen.
| |
• Brussel - Louvain-la-Neuve
Van 8 tot 12 september 1991 wordt in het Congrespaleis van Brussel het XIe Internationaal Numismatisch Congres gehouden. De plenaire vergaderingen en de samenkomsten van de verschillende afdelingen zullen plaatsvinden van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag 12 september zullen facultatieve uitstappen georganiseerd worden. De organisatoren wensen dat dit congres aan de internationale wetenschappelijke wereld de mogelijkheid biedt om de laatste stand van onderzoek kenbaar te maken. Zij drukken de hoop uit dat alle deelgebieden van de numismatiek ten volle aan bod zullen komen. Daarbij wordt vooral gedacht aan de raakvlakken met andere disciplines zoals archeologie en kunstgeschiedenis. Ter gelegenheid van het congres zullen een aantal belangrijke verjaardagen herdacht worden, namelijk de 100ste verjaardag van het Internationaal Congres, dat in 1891 te Brussel gehouden werd, de 150ste verjaardag van de stichting van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek en het verschijnen van de 150ste jaargang van het Belgisch Tijdschrift voor Numismatiek en Zegelkunde. Een gedetailleerd programma met uitvoerige praktische informatie zal in de loop van 1990 beschikbaar zijn. Het wordt toegezonden aan alle leden van de Internationale Commission voor Numismatiek en aan iedereen die dit wenst. Diegenen, die een lezing wensen te geven, worden verzocht dit zo snel mogelijk te melden. Zij zullen ten gepaste tijde de nodige informatie krijgen. Voor bijkomende inlichtingen: Mej. Ghislaine Moucharte, secretaris-generaal van het XIe Internationaal Numismatisch Congres, Collège Erasme, Place Blaise Pascal, 1 B-1348 Louvain-La-Neuve.
| |
• Cadier en Keer (Ndl)
In het kader van de viering van het 150-jarig bestaan van de beide Limburgen wordt een tentoonstelling opgezet onder de titel ‘Ontmoetingen met België’ die loopt van 2/7 t/m 26/8 in Galerie en Beeldentuin ‘De Keerder Kunstkamer’ en op de plantsoenen, pleinen en privétuinen door geheel Cadier en Keer, gelegen op 5 km van Maastricht. Deelnemende kunstenaars: Annie Andriessen, Hanneke Beaumont, Maurice Brams, Luc Cauwenberghs, René Coucke, Lievin Debrabandere, Emile Desmedt, Carmen Dionyse, Ivo van Dijck, Jan Dries, Irenee Du- | |
| |
riez, Gerrit Germonpré, Willo Gonnissen, Josianne van Houte, Jet de Kort, Antonia Lambelé, Dirk Lambrecht, Octave Landuyt (schild), Luc Ledene, Jos de Loose, Armand Loveniers, Jean Pierre Maes, Jacky de Maeyer, Jean-Georges Massart, Pierre Mertens, Herman van Nazareth, Lucas Pellens, Willy Peters, Veerle Pinckers, Jan Praet, Bert van Ransbeek, Felix Roulin, Ida de Roy, Nucha Sauvage, Tony Schrijvers, Cristian Silvain (schild), Bart Soubry, Raf Thijs, Jef van Tuerenhout (schild), Eric Verhal (schild), Lievin d'Ydewalle.
| |
• Carla-Bayle (Fr)
Wie de twee wil combineren: vakantie en cursus plastische kunsten, dans, fotografie, yoga, cultuur-historie... kan dat het best eens proberen in de academie ‘Kunsthol’ in Carla-Bayle, Zuid-Frankrijk (op 60 km van Toulouse). Voor inlichtingen en inschrijvingen Bruyninckx-Devisch, Scheursvest 59, 3030 Leuven, tel. (016) 23 44 56 (tussen 17 en 20 u.). De ateliers zijn als volgt ingedeeld: week van 8 t/m 15/7: dans, fotografie, aquarel, boetseren, cultuur-historie, schilderen - week van 15 t/m 22/7: dans, fotografie, aquarel, boetseren, cultuur-historie, schilderen, percussie - week van 22 t/m 29/7: dans, fotografie, boetseren, yoga - week van 29/7 t/m 5/8: dans, fotografie, boetseren, cultuur-historie, yoga, textiele kunsten, tekenen, schilderen - week van 5 t/m 12/8: dans, fotografie, cultuur-historie, aquarel, tekenen, schilderen. Maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 u. Zaterdag en zondag uitblazen geblazen en kennismaking. Kostprijs (verblijf + lessen) 5.300 fr. per week voor volwassenen, 2.700 fr. voor kinderen tussen 4 en 7 jaar, gratis voor kinderen beneden 4 jaar.
| |
• Gent
Door het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen werden in februari en maart 1989 provinciale koorzangtornooien georganiseerd, respectievelijk te Oudenaarde, Wetteren en Gent. De 22 deelnemende verenigingen werden gerangschikt als volgt: In ere-divisie: Gent - Gemengd koor ‘Cantabile’ - voor 4 jaar; Sint-Niklaas - Kamerkoor ‘De averulle’ - voor 4 jaar. In uitmuntendheid: Eeklo - Gemengd koor ‘Oakland’ - voor 4 jaar; Zottegem - Gemengd zangkoor ‘Crescendo’ - voor 4 jaar. In eerste divisie: Evergem - Gemengd koor ‘De Belzelieren’ - promotie voor 2 jaar; Gent - Kinderkoor ‘Sangejo’ - voor 4 jaar; Geraardsbergen - Gemengd koor ‘Pro musica’ - voor 4 jaar; Oudenaarde - Gemengd koor ‘Gregoriusgilde’ - voor 4 jaar; Wetteren - Gemengd koor ‘Sint-Gregorius’ - voor 4 jaar; Wetteren-Kwatrecht - Meisjeskoor ‘Si-Bengkok’ - voor 4 jaar. In tweede divisie: Aalter - Kinderkoor ‘Sint-Agnes’ - voor 4 jaar; Drongen - Gemengd koor ‘Sint-Gregorius’ - voor 4 jaar; Erembodegem - Gemengd a capella-koor ‘Termuren’ - promotie voor 2 jaar; Ertvelde - Gemengd ‘A capella-koor’ - voor 4 jaar; Huise - Gemengd koor ‘Uscia’ - voor 4 jaar; Massemen - Gemengd koor ‘Martinus’ - voor 4 jaar; Wondelgem - Gemengd koor ‘Cantilene’ - voor 4 jaar. In derde divisie: Gent - Kamerkoor ‘Heernisse’ - voor 4 jaar; Gent - Jongerenkoor ‘Wees blij’ - voor 4 jaar; Herdersem - ‘Hardingkoor’ - voor 4 jaar; Lochristi - Jeugdkoor ‘Amabile’ - voor 4 jaar; Lokeren - Gemengd koor ‘Jubilate’ - voor 4 jaar. De jury werd voorgezeten door Gedeputeerde E. De Cuyper, en bestond verder uit de heer P. Huys en mevrouw C. Stevens (ondervoorzitters) en de heren Kamiel Cooremans, Antoon Defoort, August De Groote,
Johan Duijck, Willem Kersters, Roger Leens en Michaël Scheck (leden) en Danny Bockstaele en Nadine Lievens (secretarissen).
- | Het ARCA-theater (St.-Widostraat 3) programmeert voor juni drie toneelstukken: Platonov naar: Anton Pavlovitsj Tsjechov, Michael Frayn en Thomas Brash; regie: Jappe Claes; scenografie: Michel Gerd Peter; met: Marc Cassiman, Gilda De Bal, Vic De Wachter, Carmen Jonckheere, Walter Moeremans, Dirk Roofthooft, Peter Rouffaer, An Tuts, Marc Van Eeghem, Albert Van Tichelen, Rita Wouters en figuranten. Plaats: Arca Gent; op 17, 22, 23 en 24/6. Huwelijk spel van: Edward Albee; regie: Jo Decaluwe; aankleding: Pieter Coene; met: Jo De Meyere, Doris Van Caneghem. Plaats: Roeland, Korte Kruisstraat, Gent; op 16, 17, 23, 24, 30/6 en 1/7. De roeping van de mens naar: Multatuli; met: Herman Verschelden; produktie: Teater Malpertuis Tielt. Plaats: Roeland, Kamertoneel, Korte Kruisstraat, Gent; op 16/6. Alle voorstellingen om 20 u. Plaatsbespreking: Arca Gent (alsook Roeland) tijdens de kantooruren, twee uur voor elke voorstelling: ARCA, tel. (091) 25 18 60 op zaterdag van 8 tot 11 u. |
- | In 1982 schonk Mevrouw Marcelle Albert-Breugelmans aan de Provincie Oost-Vlaanderen twee schilderijen en een groot aantal tekeningen van wijlen haar echtgenoot, de kunstenaar Ernest Albert (1900-1976). De aanvaarding van deze schenking werd in zitting van 12 juni 1988 door de Provincieraad van Oost-Vlaanderen bekrachtigd. De meer dan 500 tekeningen - die een artistieke evolutie illustreren van ruim 25 jaar - bestaan voornamelijk uit landschappen: het eigen Vlaamse landschap, maar ook het Zuiderse landschap, waarvan de kunstenaar steeds opnieuw de fascinerende aantrekkingskracht ondervond. Naast de landschappen zijn er figuurstudies, dorps- en zeegezichten, interieurs... De tekeningen van Ernest Albert vormen binnen zijn oeuvre geen apart hoofdstuk. Het zijn ofwel reisschetsen - en sommige daarvan zijn duidelijk bedoeld als voorstudie voor latere schilderijen - of het zijn luchtige krabbels, die Albert voor het genoegen van het tekenen heeft gemaakt. Deze spontane, pretentieloze schetsen, zonder enige bijbedoeling, omvatten echter heel de rijkdom van de creativiteit op het ogenblik van het ontstaan zelf van de tekeningen. Deze tekeningen ontstonden zonder aarzelen, vrij, spontaan en gelden daarom als de meest directe uitdrukking van de subjectieve belevingswereld van de kunstenaar. Ernest Claes wordt terecht de schilder van de musicerende vreugde genoemd. De verheerlijking van het leven, wat we in bijna geheel het oeuvre van E. Albert terugvinden, culmineert evenzeer in zijn tekeningen. En het genoegen dat Albert aan het tekenen beleefde, geeft hij ook aan de kijker door. Naar aanleiding van deze schenking verzorgde het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen een kunstalbum met reprodukties van 40 geselecteerde tekeningen, en met een kunstkritische beschouwing door José de Poortere. Info en bestellingen: Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent, tel. (091) 23 38 11. |
- | In de centrale gang van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan de Deo, Fratersplein 9, loopt van 9/5 t/m 25/6 een spiegeltentoonstelling die refereert aan de ‘Open Mind’-expositie in het Museum van Hedendaagse Kunst, met schilderwerk van een langverblijfpatiënt. Naar analogie met het museum dat aandacht besteedt aan de psychiatrie, besteedt een psychiatrisch centrum aandacht aan het kunstzinnige. Tegelijkertijd wil deze tentoonstelling ook een hommage zijn aan alle ‘Jannen’ die langverblijven in psychiatrische instellingen. Gratis toegankelijk, elke dag van 13.30 tot 17 u. |
- | Eveneens tot 25/6 kan men in het Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, de tentoonstelling Open Mind/Gesloten Circuit/Hommage aan Vincent bezoeken. Met werk van James Ensor, Vincent Van Gogh, Giorgio De Chirico, Francis Picabia, Max Beckmann, Oskar Kokoschka, Max Ernst, René Magritte, Jackson Pollock, Asger Jorn, Lucio Fontana, Jean Dubuffet, Arnulf Rainer, Günter Brus, Michael Buthe, Martin Disler, Siegfried Anzinger, Bernd Lohaus, Franz West, Guillaume Bijl, Reinhard Mucha, Rob Scholte, Fred Bervoets, Jonathan Borofsky, Thierry De Cordier, Jiri Georg Dokoupil, Bruge Nauman, Vettor Pisani, Michelangelo Pistoletto, Royden Rabinowitch, Jan Vercruysse, Lawrence Weiner. Elke dag toegankelijk van 9-12.30 u. en van 13.30 tot 17.30 u. Gesloten op maandag. Info, rondleidingen en nocturnes: (091) 21 17 03 en (091) 21 71 14. |
| |
• Hasselt
Het Provinciebestuur van Limburg besliste onlangs om jaarlijks een bedrag van 1.000.000 fr. vrij te maken voor dringende conservatie- en restauratie-ingrepen aan het openbaar roerend kunstbezit. Per goedgekeurd dossier zal de provincie voor maximum 50% tussenkomen in de kosten. Textilia, unieke handschriften, beelden, zilverwerk en schilderijen behoren tot de meest kwetsbare onderdelen van ons cultuur-historisch patrimonium. De meeste van deze voorwerpen zijn eigendom van kerkfabrieken, OCMW's en gemeenten. Uit een onderzoek van het Provinciaal Museum voor Religieuze Kunst, waarbij 156 OCMW-besturen en kerkfabrieken bezocht werden, bleek dat 80% van de bewaarde kunstvoorwerpen zich in een zorgwekkende toestand bevinden. Verder bleek ook dat bij de betrokken instanties wel de wil aanwezig is om deze voorwerpen te restaureren en te beschermen, maar dat de nodige financiële middelen ontbreken. Voor deze vorm van uitgaven kon tot op heden geen aanspraak gemaakt worden op enige vorm van subsidie. Immers, het decreet van 17 november 1983 voorziet wel in de bescherming van het roerend patrimonium, maar deze wet kent nog steeds geen uitvoeringsbesluiten. Zo men er toch in slaagt de nodige fondsen te verwerven, dan leert de praktijk dat lokale overheden eerder schilderijen en beelden laten restaureren dan wel textilia en vaatwerken, die een geringe kunsthistorische belangstelling genieten. Vandaar dat het Provinciebestuur in haar subsidiereglement voor het openbaar roerend kunstbezit vooral prioriteit wenst te verlenen aan de bescherming van deze marginale - en door het decreet niet-erkende - voorwerpen. Het kunstvoorwerp moet bovendien een publieke bestemming hebben. Om voor subsidie in aanmerking te komen, dienen de betrokken openbare besturen een gemotiveerde aanvraag te doen bij de Vde Directie Cultuur en Recreatie te Hasselt. Aan de hand van deze aanvragen wordt dan een prioriteitenlijst opgesteld, waarbij voorrang gegeven wordt aan de meest
bedreigde en meest waardevolle voorwerpen. Per goedgekeurd dossier zal de Bestendige Deputatie de provinciale tussenkomst bepalen, met een maximum van 50% van de in aanmerking komende kosten. De noodzakelijke restauratie- en conservatiewerken zullen uitgevoerd worden door de VZW Stichting tot behoud van het roerend kunst- en oudheidkundig patrimonium. Deze VZW - die onder impuls van het Provinciebestuur werd opgericht -
| |
| |
beschikt over een gespecialiseerd en goed uitgerust atelier. Zij werkt met geschoolde restaurateurs die door hun rijke ervaring en vakkennis borg kunnen staan voor een goede en wetenschappelijk verantwoorde uitvoering van de opdrachten. Deze stichting heeft haar ateliers in de voormalige abdij van Sint-Truiden. Voor het bekomen van het subsidiereglement of voor bijkomende inlichtingen kunt u terecht bij de Vde Directie, ‘Cultuur en Recreatie’, afdeling 11, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt (tel. (011) 21 02 66) of bij het Provinciaal Museum voor Religieuze Kunst, Begijnhof 59 te 3800 Sint-Truiden, tel. (011) 68 85 79.
- | Daar het met het orgelpatrimonium niet zo rooskleurig gesteld is, heeft het Provinciebestuur van Limburg in het verleden reeds een aantal stappen ondernomen om aan deze situatie iets te veranderen. De snelinventaris van de Provinciale Dienst voor het Kunstpatrimonium, de aanmaak van een diareeks en een video over het Limburgs orgelpatrimonium, de uitgave van een orgelplaat, de organisatie van orgeltrips door de Provinciale Projecten voor Streekverkenning en Basilica en de jaarlijks terugkerende orgelprojecten zijn allemaal provinciale initiatieven die tot doel hadden - en nog hebben - om de rijke orgelcultuur in onze provincie te beschermen en hernieuwd onder de aandacht te brengen. Bovendien waren er reeds contacten met de Diocesane Orgelcommissie voor een deskundige en wetenschappelijke aanpak van het orgelprobleem. Na de aanstelling van Michel Lemmens, een orgeldeskundige, en de oprichting van een ondersteunende stuurgroep, wordt nu voor een periode van 5 jaar gestart met een wetenschappelijke inventarisatie, renovatie en beschermingsactie voor het Limburgs orgelpatrimonium. Michel Lemmens wordt gedurende deze periode als wetenschappelijke medewerker toegevoegd bij het Provinciaal Museum voor Religieuze Kunst. Zijn taak bestaat er in de snelinventaris die in 1976 door de Provinciale Dienst voor het Kunstpatrimonium werd aangemaakt verder aan te vullen en uit te breiden. Het orgelpatrimonium bestaat niet alleen uit meubilair. Ook de partituren, de componisten, de composities, de orgelbouwers en de organisten zullen nader bestudeerd en geïnventariseerd worden. Verder kan men bij hem terecht voor advies voor de bewaring, het onderhoud en de restauratie van de orgels en begeleidt hij de eigenaars bij de samenstelling van de beschermingsdossiers. Jaarlijks wordt dan nog een krediet van 30.000 fr. ter beschikking gesteld voor de uitbouw van een speciale orgelafdeling in het Provinciaal Documentatiecentrum van de Abdij van
Sint-Truiden. |
- | In het kader van het Europees Jaar van de Fotografie werd door het Provinciebestuur van Limburg een bijzonder project ontwikkeld voor jongeren. Gedurende een week zullen enkele jonge fotografen de gelegenheid krijgen een bekende Limburgse kunstenaar-fotograaf te volgen in zijn werk. Vijf internationaal erkende fotografen, met name F. Leysen, R. Borzée, A. Bertels, S. Kellens en J.P. Swinnen, zegden reeds hun medewerking toe om deze jongeren in te wijden in de wijze waarop zij de fotografie als medium hanteren. Jongeren die aan deze fotostage willen deelnemen, kunnen hun gemotiveerde aanvraag indienen bij de Directie Cultuur en Recreatie, Afdeling 11, Zuivelmarkt 33 te 3500 Hasselt. Aanvragen moeten vergezeld gaan van de opgave van de gevolgde opleiding en een aantal zelfgemaakte foto's. De aanvragen zullen beoordeeld worden door de kunstenaars-fotografen zelf. Het tijdstip van de stageweek kan in overleg tussen de jongere en de fotograaf nader bepaald worden. |
- | I.s.m. het Stadsbestuur organiseert de Stedelijke Academie de tentoonstelling ‘Weefkunst’, die men nog tot 28/10 kan bezichtigen in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Kunstlaan 12. Toegankelijk op dinsdag, donderdag en vrijdag van 18.30 tot 21.30; woensdag van 14.00 tot 21.30 en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Gesloten juli en augustus. Info: (011) 22 78 32. |
| |
• Jabbeke
In het kader van de gelegenheidstentoonstellingen die elk jaar in het Provinciaal Museum Constant Permeke te Jabbeke worden georganiseerd, wordt voor de zomer 1989 een tentoonstelling Henri Puvrez gepland. Gevraagd wordt aan alle eigenaars van werk van deze kunstenaar, zich in verbinding te willen stellen met Conservator W. Van den Bussche, p.a. PMMK, Romestr. 11, 8400 Oostende (tel. 091/50 81 18). Naar aanleiding van deze tentoonstelling zal eveneens een catalogus worden gepubliceerd.
| |
• Kalmthout
Het Cuylitshof organiseert het Antwerps Beeldhouwerssymposium in het kader van Europalia Japan, van 9 tot 30/9. In het jaar 1984 besloten enkele kunstenaars en kunstminnaars iets te ondernemen om de beeldhouwkunst een grotere bekendheid te geven. Tot dit doel richten zij het Cuylitshof Mecenaat op. Het mecenaat wou vooral het dynamische en ambachtelijke aspect van de beeldhouwkunst belichten. Met deze dynamiek voor ogen werd in 1985 het Iste beeldhouwerssymposium ingericht op het prachtige recreatiedomein van het Antwerpse O.C.M.W. te Kalmthout. Tien beeldhouwers meldden zich om ter plaatse een beeld te verwezenlijken. Het kunstminnende publiek werd door dit symposium in de mogelijkheid gesteld het hele creatieproces van een beeldhouwwerk op de voet te volgen. Dit unieke kunstgebeuren in België, viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan en groeide uit tot een begrip in de Belgische artistieke wereld. Het Cuylitshof Mecenaat wil het symposium laten uitgroeien tot een internationaal treffen van beeldhouwers. Deze kunstmanifestatie speelt zich dit jaar af in het kader van Europalia Japan. Daarom werden drie Japanse beeldhouwers uitgenodigd om te komen werken naast een aantal Europese. De steen waarin dient gewerkt te worden dit jaar is de zwarte marmer van Golzinne of ‘noir de Mazy’. Deze Belgische marmersoort is zeer zuiver, homogeen, zeer fijnkorrelig en kan perfect zwart, foutloos gepolijst worden en is daarom ook zeer begeerd door beeldhouwers. Buiten de ter beschikking gestelde steen is er voor elke beeldhouwer een vergoeding voorzien van 60.000 fr., slaapgelegenheid en drie maaltijden per dag. Tijdens het symposium loopt er tevens een tentoonstelling van Japanse calligrafie van Mevr. Keiko Shirakawa. Geïnteresseerde beeldhouwers kunnen een deelnemingsformulier bekomen bij: Cuylitshof Mecenaat, t.a.v. Donckers Karel, Putsesteenweg 38, B-2180 Kalmthout, tel. 03/ 666 81 20.
| |
• Kruishoutem
In de Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2 (tel. 091/83 52 87) kan men van 20/5 t/m 15/7 de tentoonstelling ‘Dialoog 2 - Verleden -Heden - Oude kunst - Hedendaagse Kunst - Affiniteiten - Contrasten’ bezoeken. Iedere dag van 14 tot 18 uur toegankelijk (behalve op zonen maandag). Een keuze belangrijke werken onder de vorm van confrontaties van stijlen en culturen, van mensen en tendensen uit velerlei beschavingsperioden. Een geestelijk klimaat scheppen en de wisselwerking onderlijnen tussen de kunst van vroeger en nu, door een logisch tegenover elkaar stellen van topwerken uit de kunst van alle tijden. Kunst van: Afrika (Primitief), China, Egypte, Europa (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Holland, Italië ‘Etruskisch’), Japan, Mexico (Pre-Columbiaans), Nepal, Oceanië, Peru. Kunstenaars: Albers, Botero, Brusselmans, César, Christo, Dali, Dubuffet, Fontana, Kitaj, Lam, Mathieu, Permeke, Picasso, Soulages, Stella, Sutherland, Tamayo, Vasarely, Venet, Wesselmann, enz...
| |
• Leuven
De Europese Poëziebibliotheek (Blijde Inkomststraat 9, 3000 Leuven, 016/23 53 51) lanceert het YEATS-Project, wat staat voor Youth Education: Artistic Training For Students. Scholieren en studenten tussen 16 en 23 jaar, die literair of artistiek creatief zijn in hun vrije tijd, krijgen voortaan de kans om hun werk te laten beoordelen door bevoegde personen en het te publiceren, hetzij in een tijdschrift, hetzij in een Jaarboek. Wie al eens een verhaal, een gedicht of een sketch schrijft of zich aangetrokken voelt door de fotografie of het (strip)tekenen, mag zijn werk nu opsturen naar het Europees Poëziecentrum. De inzending wordt door een aantal vakmensen gelezen en besproken en, bij gunstig advies, gepubliceerd. Daarna krijgt elke inzender gratis een uitgebreid leesverslag met raadgevingen voor (eventuele) verbetering van het manuscript. Op elementen als leesbaarheid en toegankelijkheid, taalgebruik, stijl en zinsbouw van de literaire inzendingen zal in het bijzonder gelet worden. Het project beoogt ook jongeren uit de landen van de Europese Gemeenschap aan te spreken. De teksten uit het buitenland zullen worden geselecteerd door landelijke correspondenten en aan het Europees Poëziecentrum worden overgemaakt. Het Centrum te Leuven zal die teksten publiceren samen met een Nederlandse vertaling die eveneens aan jongeren zal worden toevertrouwd. Aldus wordt een briefwisseling tussen schrijvende jongeren uit de Europese Gemeenschap op gang gebracht. Volgende genres mogen ingestuurd worden: kort verhaal, reisverslag, poëzie, dagboek, interview, sketch, kort toneelstukje, leesverslag, strip, tekening, cartoon, fotografie. Het thema is vrij. Het aantal inzendingen wordt beperkt tot maximum 2 korte verhalen, reisverslagen, toneelstukjes of strips, 5 gedichten, cartoons, tekeningen of foto's, en 1 interview of leesverslag. De lengte van de inzending wordt beperkt tot maximum 5 bladzijden voor een kort verhaal, reisverslag,
dagboekfragment, toneelstukje of strip, 1 bladzijde voor een gedicht, 2 bladzijden voor een interview of leesverslag. De getypte inzending (30 regels per bladzijde) wordt onder gesloten omslag en in viervoud verstuurd naar het Europees Poëziecentrum, Blijde Inkomststraat 9 te 3000 Leuven. Bij de inzending wordt één postzegel van 13 frank gevoegd voor toezending van de beoordeling. De kopijen worden niet teruggestuurd. Tevens worden enkele persoonlijke gegevens als naam, geboortedatum, adres, klas en school, en interesses aan de inzending toegevoegd.
- Het kamerkoor Collegium Cantorum brengt voor de eerste keer in Vlaanderen de uitvoering van het Requiem van de Engelse componist John Rutter (o 1945). Het werk is gebaseerd op de Latijnse teksten uit de ‘Missa pro Defunctis’ en Engelse teksten uit o.m. het psalmboek, het boek Job, het Johannesevangelie en het boek Openbaring en werd in 1985 gecomponeerd voor sopraan- | |
| |
solo, een- tot zevenstemmig gemengd koor en orkest. Als uitvoerders noteren we Els Crommen (sopraan), Kristien Verdin (fluit), Marcel Lambrichts (hobo), Carlo Willems (pauken), Chris Lembrechts (klokkenspel), Brigitte Hertogs (harp), Mark Van Aken (cello), Herman Van Puyenbroeck (contrabas), Rob De Waele (orgel), het kamerkoor Collegium Cantorum o.l.v. Leo Van Nevel. Data en plaatsen: Merksem (Antwerpen), Sacramentskerk (Laarsebaan), zaterdag 11/11 - 20 u.; org.: gemengd koor ‘Cantemus’ tel. (03) 646 89 50 - Genk (Winterslag), Heilig-Hartkerk, zaterdag 18/11 - 20 u.; org.: Piet Lambrechts, tel. (011) 35 56 51 - Tervuren, Sint-Janskerk, zaterdag 25/11 - 20.30 u.; org. Culturele Raad Tervuren (CRT) i.s.m. het Ceciliakoor, tel. (02) 767 59 03.
| |
• Luik
In de lokalen van de G-Bank, Place X. Neujean 8, loopt van 20/4 t/m 24/6 de tentoonstelling ‘Hedendaagse Europese kunstwerken van kristal en glas’. Er worden 250 kunstwerken getoond, vervaardigd door 94 kunstenaars, afkomstig uit 20 verschillende landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, IJsland, Italië, Nederland, Polen, de D.D.R., de B.R.D., Roemenië, Zweden, Zwitserland, Tsjechoslowakije, Rusland, Joegoslavië. De toegang is gratis. De catalogus (in Frans en Engels) kost 600 fr. (rek. nr. 240-0013197-09). Info: P.R. G-Bank, (041) 20 44 32.
| |
• Lummen
De vzw ‘Werkelijk Kunstenaar Zijn’ (Dr Vanderhoeydonckstr. 64, B-3920 Lummen, tel. 013/52 12 18) nodigt kunstenaars uit tot deelname aan de tentoonstelling in de galerij van het ASLK (Albertplein 20 - 3270 Scherpenheuvel) van 1 t/m 30/9/89. Het thema van de tentoonstelling heet de eerbied voor het milieu en de vrije persoonlijkheid. Sluitingsdatum voor deelname: 31 augustus.
| |
• Mechelen
Het Ensemble De Jonge Musici kondigen een reeks (gratis toegankelijke) concerten en Jong Artiestenmis 1989 aan. Er wordt werk gebracht van O. Gibbons, H. Purcell, N. De Grigny, C.H. Rinck, G.F. Händel, J.J. Quantz, W.d. Fesch, G.P. Telemann, A. Vivaldi, A. Valente, G. Frescobaldi, L. Vierne, Fr. Liszt, J. Alain, Fl. Peeters. De groep is nog te beluisteren op 17/9 om 11 u. in de Begijnhofkerk met het concert ‘Barok in Begijnhof’; op 30/10 in de St.-Katelijnekerk om 16.30 u. met een Medatief concert en misviering; op 24/12 in de Sint-Katelijnekerk met een Kerstconcert om 20 u. De uitvoerders zijn: Xavier Cloetens (trompet), Anke Gieselinck (dwarsfluit), Kris Janssens (viool), Steven Maes (orgel), Bert van Herck (piano), voordracht en presentatie Liesje Steens en Sara van Wesenbeeck. Info: Lieve en Herman Steens: (016) 60 16 04.
| |
• Oostende
In het Museum voor Schone Kunsten, Wapenplein, kunt u terecht voor twee tentoonstellingen: van 29/4 t/m 29/5: ‘Ogen die keken’, 19e-eeuwse landschapschilderkunst en van 3/6 t/m 26/6: schilderijen van Luc Martinsen; dagelijks toegankelijk (behalve op dinsdag) van 10-12 en 14-17 u.
- | Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst Oostende, bereidt een retrospectieve Paul Joostens voor die zou doorgaan in het najaar van 1989. Een publikatie (catalogus) is eveneens in voorbereiding. Alle informatie over deze kunstenaar en zijn werk is welkom bij Conservator W. Van den Bussche, PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende (tel. 059/50 81 18). |
- | Gezien de grote publieke belangstelling wordt de retrospectieve tentoonstelling Gust. De Smet in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst verlengd tot en met 19 juni 1989. Begeleide bezoeken kunnen aangevraagd worden in het PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende: tel. (059) 50 81 18. Prijs per gids: 850 fr. De tentoonstellingscatalogus is nog te verkrijgen in de Artshop, Copi III van het Museum. Prijs 1.100 fr. Deze catalogus kan besteld worden d.m.v. het storten van 1.250 fr. (incl. portkosten binnenland) op rek. nr. 384-0165618-26 van Galerie Copi III, Romestraat 11, 8400 Oostende. |
| |
• Roeselare
Van 20/9 t/m 13/12 wordt telkens op woensdagavond (om 20 u.) een lessenreeks over ‘Ontwikkelingen naar en in de Abstracte Kunst’ georganiseerd in het Kunstcentrum Carlos Demeester vzw, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare en dit i.s.m. Amarant uit Gent. De docent is Wouter Bracquené en voor inlichtingen en inschrijvingen kan men zich wenden tot tel. (051) 22 56 08 of (091) 33 03 24.
| |
• Rotterdam
Het museum Boymans-van Beuningen (Mathenesserlaan 18-20, 3015 CK Rotterdam) bracht ons op de hoogte van het tentoonstellingsprogramma 1989: Isa Genzken, sculpturen, 30/4 t/m 18/6 - George Rickey, presentatie n.a.v. zijn sculptuur voor de Rotterdamse Schouwburg, 3/5 t/m 4/6 - Marien Schouten, recente werken, 4/6 t/m 30/7 - Gordon Baldwin, ceramiek, 17/6 t/m 20/8 - Hedendaagse sculptuur uit eigen bezit, 1/7 t/m 6/8 - Stadscollectie, aankopen 1988, 5/8 t/m 24/9 - Hollandse en Vlaamse stillevens uit de 17de eeuw - eigen bezit, 5/8 t/m 15/10 - Presentatie eigen collectie door een gastconservator, 20/8 t/m 1/10 - Roy Villevoye, schilderijen, 24/9 t/m 12/11 - Johan van Oord, schilderijen, 1/10 t/m 12/11 - Gerhard Richter, 14/10 t/m 3/12.
| |
• Temse
Tot 30/7 kan men in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, de tentoonstelling ‘Frans Masereel’ bezichtigen op zaterdag (van 14-18 u.) en zondag (van 10-12 en 16-18 u.).
| |
• Tongeren
Op 17/6 wordt in het kader van de Basilica-concerten het Opus 81 van Willem Kersters uitgevoerd. Het is de suite ‘De dans der Kristallen’ op tekst van P.G. Buckinx.
| |
• Vlaardingen (Ndl)
Van 7 tot 12/8 kunnen organisten deelnemen aan de Internationale Orgelweek waar dit jaar concerten, cursussen, lezingen, excursie en tentoonstelling aangeboden worden. Kamiel D'Hooge en Jean Boyer leiden elk een cursus. Info en inschrijvingen: Secretariaat, Coornhertstraat 26, 3132 GJ Vlaardingen, tel. (010) 434 65 27 of (010) 435 61 77. Het cursusgeld bedraagt f 150,00. De lessen kunnen ook als luisteraar bijgewoond worden en dit tegen f 20,00 per dag. Uiterste datum voor inschrijving: 10/7/89.
| |
• Zonnebeke
Voor de derde maal organiseert de culturele werkgroep De Poort i.s.m. de gemeente een zomertentoonstelling. Deze expositie loopt van 7/6 t/m 27/8. In de ruimten van het kasteel die ondertussen uitgebreid zijn met 2 nieuwe expositielokalen stellen Etienne Van Doorselaer, Yves Desmet, Piet Stockmans en Godfried Vervisch tentoon. In het park is er werk te zien van Jean Luc Verpoucke, Pol Perneel en Stefan Roelstraete. De zomertentoonstelling gaat door in het C.C. Kasteel, Ieperstraat 7 en loopt van 7/7 t/m 27/8. De beeldhouwwerken zijn dagelijks te bezichten. De tentoonstelling in het kasteel is open iedere dag van 14-18 u., zondag eveneens van 10-12 u. (uitgezonderd op maandag). Uitgebreider informatie zomertentoonstelling: cultureel-toeristische dienst, Ieperstraat 5, 8688 Zonnebeke - tel. 77 04 41.
R.D.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve ermee rekening te houden dat we gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 227 (sept.-okt.): 15 augustus 1989 en voor nr. 228 (nov.-dec.): 1 november 1989. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van het nummer voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat bereikt heeft om nog in het vorige nummer te publiceren. Met dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Gonda Aelst
Schilderijen, tekeningen, voormalige St.-Nikolaaskerk, C.C. Brussel, Marjoleinstraat 10, 1120 Brussel, van 14/4 t/m 13/5.
| |
• Ernest Albert (1900-1976)
Retrospectieve, Sted. Academie voor Schone Kunsten, Boonhemstraat 12, 2700 St.-Niklaas, van 6/5 t/m 5/6.
| |
• Maurice Antony
Foto's: James Ensor gefotografeerd door Maurice Antony, Museum Ensorhuis, Vlaanderenstraat 27, 8400 Oostende, van 1/6 t/m 30/9, van wo- t/m maandag van 10-12 en van 14-17 u.
| |
• Lydie Arickx
Schilderijen, Art Gallery Jenny Vrijdag, Hoogstraat 20-22, 9600 Ronse, van 16/4 t/m 28/5.
| |
• Philippe Bouttens
Keramiek, ‘In den Wulf’, Walplein 23, 8000 Brugge, van 22/3 t/m 16/4.
| |
• Bruna Hautman
Recent werk, Museum van Hedendaagse Kunst. Recent werk, in de ruimte ‘Kunstzicht: van het Studentenrestaurant ‘Overpoort’, Gent, van 1/6 t/m 23/6, op werkdagen van 11 tot 15 u.
| |
• Pol Bury
Beeldhouwwerken, grafiek en publikaties over de kunstenaars, Provinciehuis van Antwerpen, van 26/4 t/m 28/7. Open werkdagen van 9 tot 17 u. Gratis.
| |
• Della Calberson
Schilderijen, Huize St.-Jacobus, Provenierstraat 11, 9000 Gent, van 28/5 t/m 18/6, elke dag van 11.30-14.30 u. en van 16.30-1 u.; zon- en feestdagen van 10.30-14.30 u. en van 19-1 u. (dinsdag gesloten).
| |
• Francky Cane
Recent werk, Kunstcentrum Carlos Demeester, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare, van 13/5 t/m 11/6.
| |
• Jozef Cantré
Houtsneden, Huis Derave, Onderstraat 65, 9000 Gent, van 1 t/m 14/5.
| |
• Luc Claus
Recent werk, Galerie Mercatore,
| |
| |
Leopoldstraat 9, 2000 Antwerpen, van 4/3 t/m 30/3.
| |
• Firmin Colardyn
Schilderijen, A. Demedtshuis, St.-Bavostraat 7, 8781 St.-Baafs-Vijve, van 6 t/m 31/5.
| |
• Noël Colman
Foto's, Huis Derave, Onderstraat 65, 9000 Gent, van 1 t/m 30/4.
| |
• Pros Colpaert
Schilderijen, Vocar, Oud-Gemeentehuis van Breendonk, Breendonk, van 2 t/m 18/6, zaterdag van 16-20 u., zondag van 10-12 en van 14 tot 19 u., woensdag van 19-22 u. en andere dagen van 13-16 u.
| |
• Omer Crab
Schilderijen, Atelier-Gallerij Vocar, Oud-Gemeentehuis van Breendonk, Breendonk, van 12/5 t/m 28/5.
| |
• Steven Craplack
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 5 t/m 22/5.
| |
• Luc-Peter Crombé
Schilderijen, A. Demedtshuis, St.-Bavostraat 7, 8781 St.-Baafs-Vijve, van 6 t/m 31 mei.
| |
• Walter Daems
Installatie, Gallerij XXI, Sint-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 14/4 t/m 19/5.
| |
• Gino de Baudringhien
Foto's ‘Sportflitsen’, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 7/3 t/m 3/4.
| |
• Pol Deblauwe
Chaos '89, Geo Gyselinck Galerie, Wijngaardstraat 26, 8500 Kortrijk, van 12/5 t/m 23/6, dagelijks (behalve zondag en maandagvoormiddag) van 10-12 en van 14/18 u.
| |
• Decq
Aquarellen, sepia's, composities, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 18/3 t/m 2/4.
| |
• Silvie en Chérif Defraoui
Oosten/Westen 1987-89, MUHKA, Leuvenstraat, 2000 Antwerpen, van 18/3 t/m 23/4.
| |
• Johan De Maegt
Retrospectieve, Kasteel van Gaasbeek, Roelantszaal, van 14/5 t/m 11/6.
| |
• Karel De Meester
Recent werk, Kunstcentrum Il Ventuno, Kuringersteenweg 190, 3500 Hasselt, van 25/3 t/m 25/5.
| |
• Deliege
Keramiek, zaal Kunstambachten, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, van 2 tot 18/6, van maan- tot zaterdag van 11-18 u., op zondag van 14-18 u.
| |
• Antoon De Pesseroey
‘Het zelfportret’, huldetentoonstelling, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 19/8 t/m 24/9, open op wo-, do-, vrij- en zaterdag van 14-18 u., op zondag van 10-12 en 14-18 u.
| |
• Joël De Rore
Recent werk, Hotel Charlemagne, Karel de Grotelaan 25, 1040 Brussel, van 26/4 t/m 18/6, dagelijks van 10-20 uur.
| |
• Willy De Sauter
Recente werken, in de ruimte van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, Hofbouwlaan 29, Gent, van 20/5 t/m 17/6, weekdagen van 14 tot 18 uur.
| |
• Maurice De Vos
Schilderijen, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 22/4 t/m 7/5.
| |
• Charles De Wit
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 16/6 t/m 3/7.
| |
• Anto Diez
Retrospectieve, Galerie Cour St.-Remy, Rue St.-Remy, 10e/f, 4000 Luik, van 22/4 t/m 24/5.
| |
• Frans Dille
Tekeningen, monotypes, aquarellen, etsen, Galerij Rivierenhof, Antwerpen (Deurne), van 19/5 t/m 9/6.
| |
• Guido D'Haene
Schilderijen, Onthaalhal U.Z. Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven, van 3/3 t/m 5/4.
| |
• Eugène Dodeigne
Beeldhouwwerken en tekeningen, Galerie Mercatore, Leopoldstraat 9, 2000 Antwerpen, van 29/4 t/m 25/5.
| |
• Jacky Duyck
Recente schilderijen en materiewerken, C.C. ‘De Schakel’, Waregem, van 17/11 t/m 3/12.
| |
• Liévin d'Ydewalle
Sculpturen, Galerij Pantheon, Kustlaan 335, 8300 Knokke-Zoute, van 30/3 t/m 19/5.
| |
• Jan Fabre
Sculptuur en tekeningen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8562 Otegem, van 18/3 t/m 16/4 en van 2/6 in het PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, tekeningen, modellen en objecten.
| |
• Lieven Florizoone
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 26/5 t/m 12/6.
| |
• Emile Gilioli
Beeldhouwwerken en tekeningen, Galerie ‘Mercatore’, Leopoldstraat 9, 2000 Antwerpen, van 3/6 t/m 2/7, op wo-, do-, vrij- en zaterdag telkens van 14-18 u.
| |
Walter Goossens
Recent werk, Gray Gallery, Hoevensebaan 323, 2080 Kapellen, van 26/5 t/m 25/6; open op vr., za., zo. van 14 tot 18 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Istvan Bodoczky, Rita Vandekerckhove, Nadine Van Lierde en Bert Vredegoor, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 3/6 t/m 2/7, van wo- tot vrijd. van 14 tot 18 u., za. en zo.: van 10-12 en van 14-18 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Cyriel Bogaerts, Jos Buntinx, Rob Hauben, Ella Nicolai, Jeanne Pieters en Magda Vandeput, Galerij Anhyp, Twee Torenwijk, 3500 Hasselt, van 7 t/m 29/4.
| |
• Groepstentoonstelling
Potsculpturen van Chris Campo, Tjok Dessauvage, Mieke Everaet, Katrien Maenhaut, Anne Mortier, Hugo Rabaey, Frank Steyaert, Lode Van Houtte en Inge Verhelst, Zaal Fernand Collin, KB-Toren, Eiermarkt 20, 2000 Antwerpen, van 11/4 t/m 27/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Exposanten 1988, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 15/7 t/m 27/8.
| |
• Groepstentoonstelling
Leden Kulturama 1989, Haachts Breughels Gasthof, 2840 Haacht, op 29-30/4 en 1/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Joke Demeyere (glasramen), Inge Dewilde (keramiek en brons), Hans Vandeweghe (grafiek), Jean-Claude Vanhaecke (keramische sculpturen en juwelen), ‘In de Wulf’, Walplein 23, 8500 Brugge, van 28/6 t/m 6/8, dagelijks (behalve op dinsdag) van 14-17 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Graveurs van heden, C.C. ‘De Bogaard’, Capucinessenplein, Sint-Truiden, tot 16/4.
| |
• Groepstentoonstelling
Luk Berghe, Lucas Devriendt, Carlo Mistiaen, schilderijen, van 19/5 t/m 9/7, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 9-19 u. en weekends van 14-18 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Dominique Brecx, Patrick De Vlieger, Johan Dewulf, Sigrid Joosen, Patrick Lefevere, Christophe Malfliet, Yves Malfliet, Scheepvaartmuseum, St.-Ursmarusstraat 137, 9360 Baasrode, van 23/4 tot eind augustus, iedere zondag van 10-12 en van 14 tot 17 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Stefaan Roelstraete, Patrick Pruvoost en Dirk Feys, Westrandgalerij, Kamerijklaan, 1710 Dilbeek, van 6 t/m 28/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Beelden en schilderijen van de Nederlands-Limburgse kunstenaars Tietsia Eggen, Ine Schröder, Peter Cox en Jos Timmermans, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 13/5 t/m 4/6.
| |
• Groepstentoonstelling
Officina Alessi met werk van Michael Graves, Hans Hollein, Charles Jencks, Richard Meier, Alessandro Mendini, Paolo Portoghesi, Aldo Rossi, Stanley Tigerman, Oscar Tusquets, Robert Venturi, Kazumasa Yamashita, Marianna Brandt en Eliel Saarinen. C.C. ‘Scharpoord’, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, van 12/5 t/m 11/6.
| |
• Lisette Heefer en Petra Ceulemans
Olieschilderijen, litho's, aquarellen en grafiek, Martinushoeve, Spaanse Molenstraat, Zandvliet, van 15/4 t/m 7/5.
| |
• Orlando Herrera
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 1/9 t/m 18/9.
| |
• Herman Hertogs
Aquarellen, pastels en schilderijen, C.C. Brussel, voormalige St.-Nikolaaskerk, Marjoleinstraat 10, 1120 Brussel, van 14/4 t/m 13/5.
| |
• Lieven Neirinck
Foto's, Fotogalerij C.C. Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, van 19/5 t/m 18/5, toegankelijk van 10 tot 19 u.
| |
• Achiel Hutsebaut
Recente schilderijen, Galerie Denise van de Velde, Tragel 7, 9300 Aalst, van 15/4 t/m 21/5.
| |
• Paul Ibou
‘Structures’, Creativity Center, Kasteel & Park, ‘Hof van Lyere’, Hofeinde 3, Zandhoven, van 21/5 t/m 21/8, op don-, vrij- en zaterdag van 10 tot 18 uur.
| |
• Frie Jacobs
Kunst in Huis, Ontmoetingscentrum Westrand, Kamerijklaan, 1710 Dilbeek, vanaf 6/5.
| |
• Jan Janssen
Schilderijen, Gallery Christ Delaet, E. van Dijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 12/3 t/m 16/4.
| |
• Stefan Jasienski
Foto's, Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, van 31/3 t/m 7/5.
| |
| |
| |
• Juul Keppens
Jaarlijkse tentoonstelling, Konkelgoedstraat 29, 9370 Lebbeke, van 25/3 t/m 9/4.
| |
• Lut Lambrecht
Kruisweg in tempera op paneel, ikonen, olieschilderijen op doek en zijdeschilderijen, Oude Kerk, Kerkdreef, Vichte, van 11/3 t/m 20/3.
| |
• Ger Lataster
Schilderijen, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 8/7 t/m 13/8, open op wo-, do-, vrij- en zaterdag van 14-18 u., op zondag van 10-12 en 14-18 u.
| |
• Myriam Leenknecht
Schilderijen, A. Demedtshuis, St.-Bavostraat 7, 8781 St.-Baafs-Vijve, van 6 t/m 31/5.
| |
• Jacques Maes
Schilderijen, Galerie d'Art d'Haudrecy, Rue de la Poterie 1, 7000 Bergen, van 12/5 t/m 5/6.
| |
• Luc Martinsen
Schilderijen, Museum voor Schone Kunsten, Wapenplein, 8400 Oostende, dagelijks (behalve op dinsdag) van 10-12 en 14-17 u., van 3 t/m 26/6.
| |
• Johnny Michel
Schilderijen, Gallery Christ Delaet, Ernest van Dijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 12/3 t/m 16/4.
| |
• Jacky Mollet
Schilderijen, Kunstgalerij Holmenshoeve, Tempelhofstraat 6, 8433 Slijpe-Middelkerke, 29/4 t/m 16/5.
| |
• Achiel Pauwels
Keramiek, Park Gallery, Antwerpsesteenweg 1, 9100 Lokeren, van 10/3 t/m 6/5.
| |
• Kurt Peiser (1887-1962)
Schilderijen, litho's en etsen, Galerij-atelier Vocar, Breendonkdorp 77, Breendonk, van 17/3 t/m 2/4.
| |
• Frans Pince
Schilderijen, Cipierage, Grote Markt, St.-Niklaas, van 14/5 t/m 4/6.
| |
• Emiel Poetou (1885-1975)
Huize St.-Jacobus, Provenierstersstraat 11, 9000 Gent, van 9/4 t/m 7/5.
| |
• Bernhard Prinz
Sculpturen en foto's, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6a, 8562 Otegem, van 20/5 t/m 25/6, van zaterdag t/m dinsdag van 14 tot 18 u.
| |
• Roger Raveel
Recent werk: etsen, litho's, houtsneden, Galerie Denise van de Velde, Tragel 7, 9300 Aalst, van 27/5 t/m 2/7, open op do.-vr.-za.-zo. van 14-18 u.
| |
• Catherine Rey
Recent werk, C.C. Brussel, voormalige St.-Nikolaaskerk, Marjoleinstraat 10, 1120 Brussel, van 20/5 t/m 10/7, dagelijks van 15-18 u, weekends inbegrepen (gesloten op maandag).
| |
• Stefaan Roelstraete
Ruimtelijke objecten, Gallerij ‘Très’, Zwevegemstraat 30, 8500 Kortrijk, van 12/5 t/m 5/6.
| |
• Eric Roets
Aquarellen, pastels en olieverfschilderijen, Grote Kloosterrefter, Academiestraat 1, 9000 Gent, van 30/4 t/m 7/5.
| |
• Patrick Storms
Grafiek, ‘In den Wulf’, Walplein 23, 8000 Brugge, van 22/3 t/m 16/4.
| |
• Jeron Suls
Schilderijen, Gallery Christ Delaet, E. van Dyckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 28/4 t/m 28/5.
| |
• Georges Teugels
Recente werken, Belfort, Ridderzaal, Grote Markt, Aalst, van 2/6 t/m 11/6.
| |
• Thematentoonstelling
Portret, C.C. ‘Scharpoord’, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, van 20/5 t/m 11/6.
| |
• Godfried Theunynck
Schilderijen, André Demedtshuis, St.-Bavostraat 5, St.-Baafs-Vijve, van 3/6 t/m 2/7, dagelijks van 13.30-17 u., zat. van 14-18 u., zond. 10-12 u. en 14-18 u. ('s maandags gesloten).
| |
• Marcel Truyens
Wandtapijten, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 3/6 t/m 2/7, open op wo-, do-, vrij-, zaterdag van 14-18 u., zon- en feestdagen van 10-12 en 14-18 u.
| |
• Roger Van Belleghem
Collectie 1989, Galerij: 743, Zeedijk, 8300 Knokke-Zoute, ieder weekend en in juli/aug. dagelijks van 11 tot 13 u. en van 15 tot 19 u.
| |
• Suzy Van Bever
Recente werken, ‘Molenhuis’, Molenstraat 1, Scherpenheuvel, van 29/4 t/m 29/5.
| |
• Daniel Van Cutsen
Etsen, zaal Kunstambachten, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, van 2 tot 18/6, van maan- tot zaterdag van 11-18 u. en op weekends van 14-18 u.
| |
• Jacky Van De Kerckhove
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwyckstraat 252, 2070 Ekeren, van 15/9 t/m 9/10, open op wo. & vr. van 14 tot 16., op za. van 14 tot 17 u. en op zon- en feestdagen van 10-12 en van 14-17 u.
| |
• Jan Van Den Driessche
Schilderijen, International Art Centre, Kunstgang, Zuivelmarkt 50, 3500 Hasselt, van 16/4 t/m 14/5.
| |
• Harold Van De Perre
Aquarellen, Kunst en Interieur, Britselei 37, 2000 Antwerpen, van 11/3 t/m 30/4. In permanentie werk van Leo De Beul, Myriam Eykens, Jul Vuylsteke, Benny van Groeningen, Roland De Winter, Hans Kitslaar, Frans Van Kerckhove, Walter Brems, Greta Cartreul.
| |
• Jan Van der Aa (Punt)
Retrospectieve, C.C. ‘Ter Dilft’, Bornem, van 17/3 t/m 2/4.
| |
• Noël Vandorpe
Olieverfschilderijen en landschappen, Kunstcentrum Kunstkelder ‘De Gouden Pluim’, Vrijdagmarkt 12, 9600 Gent, van 17/3 t/m 2/4 en in C.C. ‘Het Kasteel’, Zonnebeke, op 10 en 11/6, za. van 14-20 u. en zo. van 10-20 u.
| |
• Willy Van Eeckhout
Recente olie-acrylschilderijen en penseeltekeningen, Galerij De Kromme, Krommestraat 1, Begijnhof, 2800 Mechelen, van 14 t/m 30/4.
| |
• Julien Van Parys
Overzichtstentoonstelling, C.C. Kasteeldomein, Ieperstraat 7, Zonnebeke, van 16/6 t/m 2/7; open op wo. en za. van 14 tot 18 u., op zo. van 10-12 en van 14-18 u.
| |
• Simonne Van Pelt
Schilderijen, Onthaalhal U.Z. Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven, van 3/3 t/m 5/4.
| |
• Dan Van Severen
Recent werk, Galerie Mercatore, Leopoldstraat 9, 2000 Antwerpen, van 4/3 t/m 30/3 en Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 29/5 t/m 30/6, van maandag t/m vrijdag van 13 tot 18 u.
| |
• Remy Van Sluys
Schilderijen, Kunstcentrum Hof De Bist, Veltwycklaan 252, 2070 Ekeren, van 18/8 t/m 10/9, open op woens- en vrijdag van 14 tot 16 u., zaterdag van 14 tot 17 u. en op zonen feestdagen van 10-12 en van 14-17 u.
| |
• Frans Vercouteren en Patrick Pruvoost
Antiphoden, schilderijen en ruimtelijk werk, Dommelhofgalerij, Toekomstlaan 5, 3580 Neerpelt, van 31/3 t/m 23/4.
| |
• Walter Wellens
Foto's, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 7/5 t/m 5/6.
| |
• Filip Wouters
Foto's, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 5/4 t/m 5/5.
R.D.
| |
Zoekertjes
• | Geregeld vraagt men aan onze administratie naar ‘vroegere’ nummers van ‘Vlaanderen’. Daarom publiceren we hieronder een lijst van nog beschikbare nummers. De verkoopprijs (telkens verzendingskosten inbegrepen) bedraagt 200 fr. voor een gewoon nummer en 400 fr. voor een dubbel-nummer. Bestelling door overschrijving van het juiste bedrag op rekeningnummer 712-1102147-19, t.n.v. C.V.K.V. - p/a Adiel Van Daele, Lindenlaan 18, 8880 Tielt: 1967: nrs. 94, 95, 96 - 1968: nrs. 97, 98, 99, 100, 101, 102 - 1969: nrs. 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 - 1970: nrs. 110, 111, 113, 114, 115, 116 - 1971: nrs. 117, 118, 120, 121, 122, 123 - 1972: nrs. 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 - 1973: nrs. 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 - 1974: nrs. 138, 139, 140, 141, 142, 143 - 1975: nrs. 144, 145, 146, 147, 148, 149 - 1976: nrs. 150, 151, 152, 153, 154, 155 - 1977: nrs. 156, 157, 158, 159, 160, 161 - 1978: nrs. 162, 163, 164, 165, 166, 167 - 1979: nrs. 168, 169, 170, 171, 172, 173 - 1980: nrs. 174, 175, 176, 177, 178, 179 - 1981: nrs. 180, 181, 182-183, 184, 185 - 1982: nrs. 186, 187, 188, 189, 190, 191 - 1983: nrs. 192, 193, 194, 195, 196-197 - 1984: nrs. 198, 199, 200, 201, 202-203 - 1984: nrs. 204, 205, 206, 207, 208 - 1985: nrs. 209, 210, 211, 212, 213. |
| |
• | Wie verkoopt aan Guido Hellemans (Kouter 61, 2931 Leest) het nummer 85 van ‘Vlaanderen’ (jan.-febr. 1961) dat handelt over ‘Guido Gezelle’? |
| |
• | Ph. De Gryse, Kastanjelaan 1, Tielt (051/40 18 38) zoekt het boek van Louis Frédéric: Kangxi, grand Khan de Chine et fils du ciel. Bij Arthaud in Parijs uitgegeven in 1985. Nergens meer in de handel te vinden. |
|
|