| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8880 Tielt. Om in aanmerking te komen voor publikatie in het nr. 225 (maart-april 1989) moeten die berichten ons bereiken tegen uiterlijk 15 februari 1989. Met dank voor uw medewerking.
| |
• Amsterdam
De Maatschappij Arti et Amicitae Amsterdam (Rokin 112, 1012 LB A'dam, tel. 233508) viert in 1989 haar 150-jarig jubileum. Het nieuwe beleid dat in 1988 is ingezet en waarvan een eigen tentoonstellingsbeleid het zwaartepunt vormt, zal in het jubileumjaar uitgebreid worden met nieuwe aktiviteiten. Met een tentoonstellingsoppervlak van meer dan 500 vierkante meter, heeft Arti de ruimte om snel te reageren op nieuwe tendensen in de beeldende kunst. Arti functioneert op deze wijze als een werkvloer voor kunstenaars. Jaarlijks worden verschillende tentoonstellingsmakers uitgenodigd om in totaal 9 tentoonstellingen te realiseren. De tentoonstellingen worden begeleid door een programma van lezingen, ronde tafelgesprekken, fora etc. Hierdoor wordt Arti een centrum waar de discussie over kunst levendig en boeiend is. Dit jaar zal het programma geen 9, maar 7 tentoonstellingen tellen, daar Arti begint met de verbouwing van de sociëteit en de restauratie van het Berlage meubilair. Met ingang van 1989 komt er een blad uit dat zal functioneren als: catalogus van de tentoonstellingen; podium waar verslagen verschijnen van de lezingen en discussies; plaats waar artikelen verschijnen over kunst in samenhang met literatuur, muziek en film. Uit het tentoonstellingenaanbod noteren we: ‘Beyond Performance’, deel 2: schilderijen en tekeningen van o.a. Nan Hoover, Servie Jansen, Urs Lüthi, Tony Morgan, Herman Nitsch, Moniek Toebosch, toegankelijk van 4/2 t/m 26/2 - ‘The International Art Show for the end of world hunger’ van 17/3 t/m 23/4: werk van internationaal bekende kunstenaars (Andy Warhol, Bill Woodrow, Per Kirkeby, Robert Rauschenberg e.a.) die een werk hebben gemaakt met de gedachte aan een wereld zonder honger. - ‘Internationale Fotografietentoonstelling, ontwikkelingen in de beeldende kunst, waarbij fotografie wordt toegepast’, van 19/5 t/m 1/6: het betreft hier een
samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Spoorwegen en Arti et Amicitiae ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de NS en Arti. Daar ook de fotografie dat jaar 150 jaar bestaat, is er binnen het concept van de tentoonstelling gekozen voor kunst waarin fotografische middelen een rol spelen. Een gastcurator is uitgenodigd dit project te realiseren.
| |
• Antwerpen
In het Museum van Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32 (tel. 03/238 59 60) loopt van 21/1 t/m 5/3/89 de tentoonstelling ‘Britse Sculptuur - British Sculpture 1960-1988’ dagelijks toegankelijk van 10 tot 17 u, behalve op maandag. De tentoonstelling geeft een historisch overzicht van de Britse beeldhouwkunst van Caro tot op heden. Zesendertig kunstenaars vertegenwoordigen drie generaties. In het totaal worden een honderdtal werken getoond van Roger Ackling, Edward Allington, David Annesley, Michael Bolus, Mark Boyle, Anthony Caro, John Carter, Tony Carter, Tony Cragg, Michael Craig-Martin, Bill Culbert, Richard Deacon, Barry Flanagan, Hamish Fulton, Andy Goldsworthy, Nigel Hall, Ian Hamilton Finlay, Richard Harris, John Hilliard, Anish Kapoor, Phillip King, John Latham, Bob Law, Richard Long, Bruce McLean, David Mach, David Nash, Julian Opie, Tim Scott, David Tremlett, William Tucker, William Turnbull, Boyd Webb, Richard Wentworth, Alison Wilding, Bill Woodrow.
- Anton van Wilderode (o 1918), pseudoniem van Cyriel Coupé, is onloochenbaar één van de belangrijkste dichters uit het Nederlands taalgebied. In 1980 werd hij bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie en in 1987 ontving van Wilderode de Sabamprijs en de Staatsprijs ter bekroning van een schrijverscarrière. Het ANZ heeft het initiatief genomen om hem ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag te huldigen door de uitgifte van een zilveren en een gouden penning; op de voorzijde staat de beeltenis van Anton van Wilderode afgedrukt terwijl op de keerzijde de tekst ‘Lied van mijn land, 'k zal U altijd horen’ uit zijn meest gekende gelijknamige lied wordt vermeld. Het bijhorende certificaatsattest wordt door Anton van Wilderode eigenhandig gehandtekend. Deze penningen (zilver: 1.500,-; goud: 8.500,-) kunnen besteld worden op het ANZ-Secretariaat, Baron Dhanislaan 20 (hoek Amerikalei), 2000 Antwerpen, tel. (03) 237 93 92, waar ook nadere inlichtingen kunnen bekomen worden, of door overschrijving van het overeenkomstige bedrag op rekening 409-6518251-89 t.n.v. ANZ-Antwerpen. Na ontvangst van de betalingen wordt het bestelde aantal penningen aangetekend opgezonden. Voor giften wordt op eenvoudig verzoek een fiscaal attest verleend.
- Door de Dansschool An Slootmaekers (Bikschotelaan 224 bus 6, 2200 Borgerhout, tel. 03/233 75 29) worden dansweekends en lessenreeksen georganiseerd, o.m. ‘Dansweekend Ruimte- en uitdrukking’, methode R. von Laban (25 en 26/2). Info op bovenvermeld adres.
| |
• Antwerpen-Brugge-Gent
Jongeren tussen 15 en 18 jaar kun- | |
| |
nen ‘op de sofa’ bij hedendaagse kunstenaars en artiesten thuis. The Skyblasters, Nicolle Van Goethem, Linda Loppa, Freek Neyrinck, Rudy Geldof, Mireil Cottenjé, Herman Brusselmans en anderen zetten voor één keer hun voordeur open en geven je antwoord op de vragen die je hen tot nu toe alleen in je dromen durfde stellen; het hoe en waarom van hun werk, hun toekomstplannen, hun werkruimte, hun wensen en verlangens... staan op onze vragenlijst genoteerd. Voor wie een persoonlijke confrontatie met schrijvers, muzikanten, tekenaars, theatermensen... niet uit de weg gaat en wat meer wil weten over de persoon die achter de mediafiguur schuilt, is er de reeks ‘Op de sofa bij...’. Je kan met De Verbeelding naar: Gent: 1-15-22 februari en 1 maart - Brugge: 8-15-22 maart en 12 april - Antwerpen: 19-16 april, 3 en 10 mei. Voor meer informatie en inschrijving kan je terecht bij De Verbeelding, Hoogpoort 50, 9000 Gent, (091) 25 14 40.
| |
• Beringen
Het Eerste Nationaal Foto- en Diasalon toont het werk van de beste amateurfotografen uit eigen land en wordt georganiseerd in de Gallerij van het Casino, Kioskplein 25, van 25/2 t/m 5/3/89. Er zijn zwart-wit en kleurenfoto's (vrij onderwerp) en er is een diaprojectie met twee afdelingen: vrij onderwerp en reisfotografie. De diaprojecties gebeuren op 25 en 26/2 en op 4 en 5/3, telkens om 15 u en 19 u in de grote zaal. Info: (011) 422 17 06, 42 17 32 en 42 31 94.
| |
• Boom
Op 19/2/89 kan men in de O.-L.-Vrouwekerk om 20 uur het concert ‘De Rupelstreek en Klein-Brabant zingt’ meemaken. De deelnemende koren zijn: Gemengd koor Cantate Willebroek o.l.v. Frans Van Bouwelen; Gemengd jongerenkoor Ariante Ruisbroek o.l.v. M. Schampaer; Francescokoor Boom o.l.v. Marcel Vercammen; Gregoriuskoor Boom o.l.v. Wim Van Ranst; Jongerenkoor In Dulci Jubilo Breendonk o.l.v. J. De Bondt; Rodenbachkoor Boom o.l.v. Marcel Demares en Sint-Leonarduskoor Aartselaar o.l.v. Lieve Van Baarle. Ieder koor vertolkt een kort eigen programma, waarna ze gezamenlijk het werk ‘Jaargang’ van Jan Van der Roost uitvoeren o.l.v. Roger Leens.
| |
• Brugge
De Vrienden van de Stedelijke Musea van Brugge informeren ons over het reilen en zeilen in de Brugse Musea. Uit de Museumvoordrachten voorjaar 1989 noteren we: ‘Hoe Breugeliaans is Bruegel?’ door Dr. R.H. Marijnissen op 29/1/89; ‘Bokrijk en West-Vlaanderen. Zin en onzin van het behoud van ons cultureel erfgoed’ door Lic. Marc Laenen op 26/2; ‘Het Stedelijk Museum voor Volkskunde. Op weg naar een nieuwe recreatieve presentatie’ door Lic. Willy P. Dezutter. Deze drie voordrachten vinden telkens om 10.30 u stipt plaats in de Stadshallen (Belfort).
- Uit de reeks Nieuwe aanwinsten van de Brugse Musea stippen we aan: een Brugse ciborie in zilver in Lodewijk XVI-stijl anno 1786 (zilvercollectie van het Gruuthusemuseum); zes tafelservetten in damast met het wapenschild van Mgr. H.J. Van Susteren, bisschop van Brugge (1668-1742) (in het Gruuthusemuseum); tekeningen en schetsen van Fiori Van Acker en Jozef van de Fackere (aanvulling van de verzameling tekeningen van het Stedelijk Steinmetzkabinet, Dijver 12).
- Door de Vrienden van de Stedelijke Musea werden tot hier toe reeds drie Museumpromenades uitgegeven. Deze luxueuse en educatief opgevatte uitgaven werden door Hoofdconservator V. Vermeersch geschreven en kregen als titel mee: De Vlaamse Primitieven, Gilden en Ambachten en Tafelzilver. Ze kosten 350 fr/stuk of 1.050 fr voor de drie samen. Info: (050) 33 99 11.
- In het Literair café van Padalico (lokatie: De Kelk, Langestraat 69) kan men meeluisteren naar ‘literaire lezingen’ met Roger M.J. de Neef op 30/3; met Stefan Hertmans op 20/4; telkens om 20.30 u, entreegeld 100 fr (80 fr met reductie). Op 18/5 wordt daar eveneens de Padalico Poëzieprijs 1989 uitgereikt waarbij dichteres Hanna Kirsten het woord zal voeren. Contactadres van de Literaire werkgroep Padalico: David Lambrecht, Gistelsteenweg 156, 8202 Varsenare.
- Als slothappening Poëzieplakkaat///-project i.s.m. de vzw Crop & Sla ‘Alliantie voor teksten’ treedt Drs. P. (Heinz Polzer) op in ‘De Werf’, Werfstraat 108, waarbij eveneens de Poëzieplakkaat///Poëzieprijs wordt uitgereikt. Beperkt aantal plaatsen: toegangsprijs 250 fr (voorverkoop 200). Kaarten kunnen besteld worden via tel. (050) 34 40 98 op het adres Balsemboomstraat 130, 8000 Brugge.
- Ons medelid, Jenny Steenkiste, heeft als een primeur de eerste Exlibris voor blinde leerlingen van het Spermalie-instituut van Brugge vervaardigd. Op het F.I.S.A.E.-congres in Frederikshavn (Denemarken) werd beslist haar voor dit werk in de technische kode van de F.I.S.A.E. op te nemen onder de letter B (brailledruk).
| |
• Brussel
Het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel organiseert op de 1e en de 3e zondag van iedere maand (van oktober tot mei) aperitiefconcerten in de Boesdaelhoeve, Toekomstlaan, 1640 St.-Genesius-Rode; aanvang om 11 u en entreegeld 100 fr. Info (o.m. ook i.v.m. de andere concerten): Kon. Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel, tel. (02) 513 45 87.
- De Vlaamse vereniging in het Paleis voor Schone Kunsten organiseert in januari/februari volgende lunchvoorstellingen: 31/1: Roger De Neef (poëzie); 7/2: ‘Biljart’ van Marsha Norman door Coen Van Vrijberhe en Jaap Vrenegoor; 14/2: ‘De Middagen: feest’ n.a.v. dubbele verjaardag nl. 1 jaar Luchvoorstellingen en 40 jaar ‘Middagen van Poëzie & Proza’, met Karel Jonkgheere, Bert Decorte, Clara Haesaert, Frank De Crits en Willie Verhegghe; op 21/2: ‘Kamer 5’ door Neville Tranter (poppenspel voor volwassenen); op 28/2: ‘Paco Pena geeft een Flamenco-gitaarrecital’. Telkens om 12.40 u en einde ca. 14 u. Tickets (50/80 fr) in Plaatsbesprekingsbureau van het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.
- ‘Ars Musica '89’ wordt een nieuw festival in ons land dat zich aankondigt als ‘de lente van de hedendaagse muziek’. Maar waarom een nieuw festival in een land dat er al een vijftigtal telt en, meer nog, waarom dit thema rond de hedendaagse muziek waarvan men ‘beweert’ dat ze de massa niet lokt? ‘Ars Musica '89’ werd reeds duidelijk aangekondigd door het internationaal Colloqium Alban Berg en meer nog door de resolutie aangenomen door de Internationale Federatie van Jeugd en Muziek (IFJM) ter gelegenheid van de Algemene Vergadering in juli 1988, om de hedendaagse muziek meer in het daglicht te stellen. ‘Ars Musica '89’ heeft een drievoudig doel voor ogen: een staalkaart aanbieden van de hedendaagse muziek in al zijn verscheidenheid, een zo groot mogelijk publiek voor deze muziek interesseren en, daarenboven, een reflexie- en analysegroep creëren in samenwerking met nationale en internationale partners. Deze doelstellingen werden vooral vooropgesteld door de Internationale Federatie van Jeugd en Muziek, die het aldus formuleerde op haar laatste Algemene Vergadering, in Zweden. Het Festival wil zich vooral toespitsen op wat de laatste decennia in Europa gecreeerd werd. Vervolgens wenst het festival jonge musici (componisten en uitvoerders) samen te brengen rond eigentijdse muziek. Eveneens wil het Festival kwalitatief hoogstaande informatie verschaffen aan de jongeren en het geïnteresseerde publiek omtrent de evolutie in de hedendaagse muziek. Praktisch gezien: het Festival zal zowel in Vlaanderen als in Wallonië plaatsvinden van vrijdag 3 tot vrijdag 24 maart 1989. Drie weken dus met concerten, conferenties, een colloquium, films, tentoonstellingen, enz... De tweede week zal voornamelijk plaatsvinden in Brussel, meer bepaald in het oude BRT/RTBF-gebouw aan het Flageyplein te Elsene. De Federatie van Jeugd en Muziek België, waaronder de Federatie van
Jeugd en Muziek Vlaanderen, die actief deelneemt aan alle activiteiten en aan de voorbereiding, zal vooral de tweede week mee helpen coördineren, in samenwerking met talrijke andere instellingen zoals de Filharmonische Vereniging van Brussel, het Goethe-Institut-Brüssel, de Muziekraad van de Franstalige Gemeenschap van België, de BRt en RTBF, verscheidene ambassades, internationaal gereputeerde muziektijdschriften, universiteiten. Inlichtingen: ‘Ars Musica’, E. Flageyplein 18, B-1050 Brussel. Tel.: (02) 647 10 49 - telefax: (02) 640 39 76 ‘Ars Musica’.
- In het C.C. van Brussel, voormalige St.-Nikolaaskerk van Nederover-Heembeek, Sint-Nikolaasplein 5, 1120 Brussel vindt van 21/1 tot 26/2/89 een Internationale Exlibristentoonstelling plaats. Dagelijks toegankelijk van 15 tot 18 u, behalve op maandag.
- De dienst Kunst in Huis bestaat 10 jaar en werd als Kunstuitleen geconcipieerd midden '78 met als doelstelling beleidsmatig het eigentijds werk van ons Vlaams kunsttalent onmiddellijk en permanent te confronteren met een breder publiek buiten de klassieke en dikwijls gecommercialiseerde circuits om. Als organisatie- en werkmodel werd geopteerd voor de VZW-formule met als belangrijkste partners enerzijds de Culturele Centra Dilbeek, Hasselt, Turnhout en Waregem; anderzijds de Vlaamse Gemeenschap, dienst Beeldende Kunsten. De Culturele Centra staan garant voor een doeltreffend spreidingsvlak, de dienst Beeldende Kunsten draagt als actieve overheidsdienst Kunst in Huis niet alleen financieel maar bewaakt ook de kwaliteit van de kunstwerken b.m.v. een bijzonder deskundige selectiecommissie.
Kunst in Huis steunt op 2 marktpijlers: de Kunstenaar als createur en producent, anderzijds het Kunstpubliek als abonnent en cliëntengroep. De Kunstuitleen is de schakel, de infrastructuur, de rotatiemechaniek tussen beide, dit evenwel als actor in een actieve promotiefunctie met waakzaamheid voor de kwaliteit. Kunst in Huis is de factor management om het ruilverkeer van de Kunstwerken bedrijfszeker te sturen met een netwerk van ondersteunende promotionele activiteiten. Op dit draagvlak werd Kunst in Huis uitgebreid tot 7 uitleenposten, met naast de opstartende Centra ook Knokke-Heist, Antwerpen en Brussel, dat benevens zijn functie als nationaal secretariaat ook en bijzonder de uitleen verzekert naar de bedrijven toe. Kunst in Huis telt momenteel 505 kunstenaars: goed voor 5.200 werken. Jaarlijks worden zowat 7.500 ruilverrichtingen geboekt, er wor- | |
| |
den 11 personen tewerk gesteld en het budget bedraagt ca. 13 miljoen fr. per jaar. Info: C.C. Brussel, voormalige St.-Nikolaaskerk van Neder-over-Heembeek, St.-Nikolaasplein 5, 1120 Brussel.
- De Algemene Vergadering van de Nationale Federatie van Jeugd en Muziek België heeft de heer Camille Swinnen verkozen tot nationaal voorzitter. Hij volgt in deze functie Prof. Edward Maurice op. De Nationale Federatie verenigt de drie regionale federaties: Jeugd en Muziek Vlaanderen, les Jeunesses Musicales de la Communauté française de Belgique en de Ostbelgische Sektionen Jugend und Musik. We sturen via deze weg aan de nieuwe voorzitter onze beste wensen voor een succesrijke bestuursperiode toe.
- Het Museum van Moderne Kunst (Koningsplein 1-2, tel. 02/513 96 30) organiseert van 19/1 t/m 12/3 een retrospectieve tentoonstelling rond Jean-Jacques Gailliard. Deze eerbetuiging aan Jean-Jacques Gailliard wordt georganiseerd op initiatief van Mevrouw Phil Mertens, Conservator en hoofd van het Museum van Moderne Kunst en met de steun van de heer Henri Pauwels, Conservator en hoofd van de Koninklijke Musea van Schone Kunsten van België, en van het Gemeentekrediet van België die voor deze gelegenheid een catalogus uitgeeft over het werk van de kunstenaar. Jean-Jacques Gailliard is geboren te Brussel in 1890 en overleed in St.-Gillis-Brussel in 1976. Het debuut van de schilder wordt gekenmerkt door het impressionisme, onder invloed van zijn vader, Franz Gailliard, luministischimpressionistisch schilder. Tijdens zijn kinderjaren leidt zijn vader, een uitbundend reporter-tekenaar, hem op in het precieze tekenen. Vanaf 1903 volgt hij cursus aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten van Brussel bij Herman Richir, Jean Delville, Emile Fabry en Guillaume Van Strijdonck. In het begin van de jaren 20 vertrekt hij naar Parijs waar hij al vlug wordt geïntroduceerd in het artistiek avant-garde milieu van schilders, literatoren, kunstenaars uit het theater, de muziek en de dans. Hij ontmoet er Jean Cocteau, Igor Stravinsky, Eric Satie, Maurice Maeterlinck, Gabriele D'Annonzio, Blaise Cendrars, Anna Pavlova, Isadora Duncan en nog vele anderen. In de jaren 20-30 beoefent hij de abstracte kunst, dit laat hem toe via de vorm en de kleuren een subjectieve gedachtengang uit te drukken. De geschriften van Emanuel Swedenborg, Zweeds theosoof (1688-1772), beïnvloedt heel zijn oeuvre. Hij maakt talrijke portretten (Jean Cocteau, Igor Stravinsky, Maurice Maeterlinck, Giorgio de Chirico, Georges Simenon, Pierre-Louis Flouquet, Michel de Ghemderode, James Ensor). De persoonlijke uitvoering van zijn composities leiden hem naar het
surimpressionisme. Vertrekkende van het impressionisme maakt hij een opeenstapeling van doorzichtig gemaakte beelden, zoals in de filmkunst, gekend in filigraan in de verfmassa. Via lichte en zekere lijnen draagt Jean-Jacques Gaillard bij tot een grafisme eigen aan zijn persoonlijkheid en aan zijn fantaisie.
- Van 19/1 tot 21/3 loopt in de hoofdzetel van de Generale Bank, Ravensteinstraat 29 te Brussel, een tentoonstelling over ‘Zuidnederlandse pronkmeubels van de 16de tot de 18de eeuw’. Gedurende die periode werden in de Zuidelijke Nederlanden kostbare pronkmeubels vervaardigd. Zij bestonden uit schildpadschelp, ebbehout en inlegwerk en werden rijkelijk versierd met zilver, ivoor, borduurwerk of kleine schilderijtjes. Een uitzonderlijke selectie van deze pronkmeubels, die van het voortreffelijk meesterschap van de toenmalige kunstenaars en ambachtslieden getuigen, is op de tentoonstelling te bewonderen.
| |
• Dilbeek
De februari-tentoonstelling in de Westrand Galerij brengt dit jaar 5 kunstenaars in het teken van 5 × Materie: Luc De Blok, Jos De Maegd, Jacky Duyck, Luc Hoenraet en Lucien Van den Driessche. Materiekunst is een abstracte richting die zich eind de jaren 50 hoofdzakelijk uit het tachisme en de action-painting heeft ontwikkeld. Doel was de kloof te overbruggen tussen het traditionele schilderij en de ruimtelijke sculptuur. Het doek wordt bedekt met een dik mengsel van verf en diverse elementen: zand, teer, textiel, glas, hout, metaal, stro, allerhande voorwerpen, koord, objets-trouvés e.d. Door de combinatie van pasteus opgebrachte verf met elementaire natuurlijke stoffen realiseert de kunstenaar reliëfs die een nieuwe dimensie in de schilderkunst creëren. Internationaal bekend hierin zijn o.m. Dubuffet, de Stael, Fautrier, Riopelle en later Bogart, Schumacher, Tapiès, Lataster, Burri e.a. Met deze expositie brengt de Westrand Galerij de uitzonderlijke kans om kennis te maken met materiekunst door 5 kunstenaars uit Brabant die stuk voor stuk hun sporen verdiend hebben met bijzondere materie-creaties. Dagelijks toegankelijk van 14 tot 22 u en op zondag van 10 tot 20 u van 4/2/89 t/m 26/2.
| |
• Gent
In de reeks ‘Oude muziek’ presenteert Muzikon vzw (Hoogpoort 64, 9000 Gent, tel. 091/25 15 15) een aantal concerten. Zo o.m. op 1/3 met het Ensemble Vocal Européen de la Chapelle Royale een concert met Responsoria en Requiem van Tomas Luis de Victoria in de Minderbroederskerk, Oude Houtlei 124, om 20.15 u (150 en 100 fr). Op 17/4 is het Nederlandse Gambaconsort te gast in de Tapijtenzaal van het Museum voor Schone Kunsten (dezelfde tijd en dezelfde toegangsprijzen) met werk van Henry Purcell, William Byrd en Orlando Gibbons.
- Het Arca-theater (Sint-Widostraat 3, tel. 091/25 18 60) maakt zijn februari-programma bekend: ‘Prettige feestdagen’ van Alan Ayckbourn op 1, 2, 4, 8, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24 en 25 febr.; ‘Damiaan’ van Aldyth Morris met Alex Wilequet wordt steeds buitenhuis gespeeld; ‘Pas de deux’ van Hugo Claus op 24/2 en ‘Britannicus’ van Jean Racine kan men op 24 en 25/2 in het Arca-theater van Brugge meemaken.
- In de Gele Zaal (Nonnemeersstraat 26) wordt de tentoonstelling ‘Klank-Ruimte) verlengd tot 12/2/89. Yves Knockaert componeerde ‘Muziek voor de Gele Zaal’ (te beluisteren op cassette) en Karel De Meester realiseerde een ruimtelijke ingreep. Bezoek enkel op weekdagen van 9 tot 17 u (Info: tel. 091/35 37 00).
| |
• Haacht
Ter gelegenheid van de derde uitgave van haar poëziewedstrijd ‘Haacht Literair ‘88’, werd door de Kulturele Vereniging Kulturama een bloemlezing van de gelauwerde en geselecteerde gedichten opgesteld. Ze kan worden aangeschaft door storting van 150 fr op rekening 785-5408653-35 o.v.v. ‘Haacht Literair '88’.
| |
• Hasselt
De leerlingen van de afdeling schilderkunst exposeren hun werk in de tentoonstelling ‘Atelier Schilderkunst’ van 10/2 t/m 25/3/89. Deze tentoonstelling omvat 38 werken van 12 leerlingen. Bij de samenstelling van een tentoonstelling met leerlingenwerken kan er vertrokken worden van allerhande criteria om tot een geheel te komen. Allerlei aspecten zijn bruikbaar als leidraad. De tentoonstelling van het atelier schilderkunst is beperkt tot het werk van een minimum aantal leerlingen, meestal ontstaan in de finaliteitscyclus. Leerlingen die aan het einde van hun opleiding, of dikwijls reeds eerder, blijk geven van persoonlijke keuze binnen een zelfbepaald werkterrein. Alleen van diegenen die een goed geheel van 3 à 4 werken kunnen presenteren zijn schilderijen weerhouden voor deze tentoonstelling. Dikwijls ten koste van goede afzonderlijke werkstukken van medeleerlingen die daardoor helaas niet aan bod komen. Verder is getracht een zo breed mogelijke waaier van interpretaties en invalshoeken te tonen. Een grote diversiteit tussen de exposanten onderling. Om aan te tonen dat een gestructureerde en gefundeerde opleiding in de schilderkunst niet noodzakelijk moet leiden naar stereotype werken. Integendeel. Bij de opening van deze tentoonstelling op 10/2 houdt leraar Marcel Obiak een voordracht over ‘Rubens' Mystieke Huwelijk van de H. Katharina’ en dit n.a.v. het verschijnen van dit ‘Vlaanderen’-nummer.
- Op vrijdag 9 december 11. verscheen ‘Herkenrode’, een kunstboek met 39 originele tekeningen van Jac. Leduc en met beschrijvende teksten van Guido Caluwaerts. Herkenrode was de eerste vrouwenabdij van de orde van Citeaux in de Nederlanden. Deze abdij, in Kuringen-Hasselt, was eeuwenlang het cultureel en religieus centrum van het Graafschap Loon, nu de Provincie Limburg. Het boek werd gedrukt bij Concentra Grafic-Hasselt en verscheen op 750 genummerde exemplaren. De prijs bedraagt 1.950 fr. Jac. Leduc (Ophoven, 1921) is kunstschilder-graficus. Naast de talloze tentoonstellingen trok deze Hasseltse kunstenaar de internationale aandacht met zijn bibliofiele uitgaven ‘Hasselt Gisteren en Vandaag’ (1 en 2), ‘Zee-Beeld-Boek’, ‘Oostende in de Kunst’, en ‘De Mijn in de Kunst’. Guido Caluwaerts, geboren te Hasselt in 1935, is studieprefect aan het Koninklijk Atheneum te Hasselt.
| |
• Kortessem
Door de vzw P.G. Buckinx-Stichting werd zopas de poëziebundel ‘Late Gedichten’ van wijlen Pieter Geert Buckinx uitgegeven. Hij kan verkregen worden door 350 fr (25 fl) over te maken op het rekeningnummer 068-2040284-13 van de Stichting te 3720 Kortessem.
| |
• Kortrijk
Door het Stadsbestuur en i.s.m. de vzw Stedelijke Musea Kortrijk werd een nieuwe catalogus i.v.m. het kunstbezit in het Museum voor Schone Kunsten Kortrijk (Broelkaai 6) uitgegeven. Ditmaal heeft de samensteller, conservator Paul Debrabandere, het grafisch bezit gecatalogeerd en de catalogus kreeg dus ook als titel mee ‘Grafiek. Tekeningen, akwarellen, gouaches, pastels’. Info: (056) 21 19 92.
- De vzw De Gulden Sporen heeft het boek ‘Kortrijk en de moderne Nederlandse letterkunde’ samengesteld door Prof. Dr. Piet Thomas op de markt gebracht voor de prijs van 1.500 fr (lidmaatschap 1989 inbegrepen). Dit boek biedt een illustratief overzicht van twee eeuwen literatuurgeschiedenis in Kortrijk, in de vorm van gedocumenteerde bijdragen van diverse auteurs. Rekening-nummer: 385-0522386-07 t.n.v. de vzw De Gulden Sporen, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk.
| |
• Kruishoutem
Tot 4/3/89 kan men de tentoonstelling ‘Kunstenaars van de Stichting’
| |
| |
gaan bezoeken. Het betreft hier de Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, tel. (091) 83 52 87. Open: iedere dag van 14 tot 18 u. Gesloten op zon- en maandag en feestdagen.
| |
• Leuven
De concertkalender van het Lemmensinstituut vermeldt o.m. een concert met het Harmonieorkest van het Lemmensinstituut o.l.v. Karel De Wolf op 2/2 om 20 u. Op 9/2 eveneens om 20 u treedt de Conservatoriumafdeling van het Lemmensinstituut op met werk voor orgel, piano, zang, viool, cello enz... Tijdens dit simultaanconcert (in 5 concertzalen) concerteren alle laatstejaarsstudenten van de Conservatoriumafdeling (laureaten/Eerste Prijzen). Op 16/2 kan men er luisteren naar het ‘Ensemble Oude Muziek van het Lemmensinstituut’ o.l.v. Erik van Nevel met het programma ‘Van polyfonie tot monodie’ en op 23/2 is het ‘Symfonisch Orkest van het Lemmensinstituut’ aan de beurt o.l.v. Edmond Saveniers met werk van Ravel, R. Schumann en P. Swerts. Toegangsprijs 180 fr. Reservatie: Herestraat 53, 3000 Leuven, tel. (016) 23 39 67.
| |
• Oostende
Van 25/2 t/m 29/5 kan men in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, 8400 Oostende (tel. 059/50 81 18) terecht voor drie tentoonstellingen: ‘Retrospectieve Gust De Smet’, ‘Hedendaagse Juwelen in België’ en ‘Foto's van Bachara & Michaël Leisgen’. Dagelijks toegankelijk van 10 tot 17 u (tot 31 maart) en vanaf 1/4 tot 18 u, behalve op dinsdag.
| |
• Roeselare
In de Vastentijd van 1989 organiseert Broederlijk Delen - Bisdom Brugge op 5 verschillende plaatsen de uitvoering van de ‘Symfonie van de Twee Werelden’, op tekst van Dom Helder Camara, de voormalige aartsbisschop van Recife. Deze symfonie zal uitgevoerd worden in aanwezigheid van de Braziliaanse aartsbisschop, die als verteller zal optreden. Het Vlaams Symfonie-Orkest en de koren (het Sint-Gregoriuskoor van Izegem, het Kortrijks Gemengd Koor en het Kinderkoor van de Stedelijke Muziekacademie van Izegem) zullen geleid worden door de Zwitserse priester-componist Pierre Kaelin, kapelmeester van de kathedraal van Fribourg. Deze symfonie van Dom Helder Camara vertolkt zijn realistische kijk op de enorme kloof die aan het einde van deze 20ste eeuw de mensen in armen en rijken, in machtige verdrukkers en machteloze slachtoffers in twee werelden verdeeld. Maar bovenal, en veel meer dan een aanklacht, is zijn symfonie een fantastische hymne aan de schepping, aan de Schepper en aan de Geest. Het is een aanstekelijke ode aan de kracht van de onsterfelijke Geest, waaronder de auteur zichzelf gedreven weet en van waaruit hij de hele wereld, alle mensenbroeders oproept om de wereld te hermaken. Dom Helder als verteller en Pierre Kaelin als componistdirigent verzorgden samen reeds meer dan dertig uitvoeringen van ‘hun’ symfonie in Europa en Amerika. In de vasten van 1989 komen zij ermee naar Vlaanderen, waar het stuk vijf keer zal worden uitgevoerd: 24/2 in de St.-Tillokerk in Izegem; 25/2 in de St.-Elisabetkerk in Kortrijk, 26/2 in het Kursaal in Oostende; 3/3 in de St.-Maartenskerk in Ieper; 4/3 in de St.-Baafskathedraal in Gent en op 5/3 in de St.-Walburgakerk in Brugge. Info: Broederlijk Delen, Oostnieuwkerkesteenweg 51, 8800 Roeselare, tel. (051) 20 29 38.
| |
• Rotterdam
Van 18/12 t/m 12/2/89 pakt het Museum Boymans-van Beuningen (Mathenesserlaan 18-20, Postbus 2277, 3000 CG R'dam) uit met de tentoonstelling ‘Ensor, Hodler, Kruyder, Munch: wegbereiders van het modernisme’. Ongetwijfeld zal deze tentoonstelling tot één van de belangrijke gebeurtenissen van 1989 in het museum behoren. In de schilderijen van deze vier eenlingen uit het begin van de 20ste eeuw treft een grote picturale kracht, die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. Het is deze schilderkundige rijkdom, die de tentoonstelling, met bijna 80 werken uit openbare en particuliere collecties in binnen- en buitenland, wil benadrukken. Hoewel genoemde kunstenaars elkaar niet of nauwelijks hebben gekend, vertoont hun werk in een aantal opzichten overeenkomsten. De thematiek van deze vier ‘Einzelgänger’ geeft hun werk het karakter van existentiële betekeniskunst; zeer persoonlijk en verinnerlijkt maar met een algemene geldingskracht. Hun streven elementaire emoties uit te drukken gaf richting aan hun artistieke ontwikkeling. Hoewel zij alle vier vasthielden aan motieven uit de werkelijkheid, kozen zij niet de anecdote maar kleur en vorm als drager voor hun intentie. De schilderkunstige vrijheid die zij hiertoe veroverden, maakt hen tot wegbereiders van het modernisme. Van een introverte houding getuigen de melancholieke schilderijen van de Noor Edvard Munch (1863-1944) waarin eenzaamheid, angst en doodsverlangen terugkerende thema's vormen. Met zijn expressieve vormentaal en contrastrijk kleurgebruik roept Munch deze menselijke drijfveren op. Hij werd een van de belangrijke voorbeelden voor de Duitse expressionisten. Op de tentoonstelling is Munch vertegenwoordigd met een aantal late zelfportretten en met figuurstukken en landschappen, afkomstig uit het Munch-Museum in Oslo. Tot de absolute hoogtepunten behoort ongetwijfeld het werk ‘De Schreeuw’ (1893). Teruggetrokken werkend op zijn
zolderkamer in Oostende vond James Ensor (1860-1949) de meest kernachtige uitdrukking voor zijn pessimistische levenshouding in het motief van maskers en geraamten. Felle absurdistische doeken met rauwe, bijna primitieve vervormingen hanteerde hij als een aanval op een samenleving, waarvan hij zich het slachtoffer voelde. Minder agressief zijn Ensors sombere vrouwenportretten, waarin de zware tonen nog niet hebben plaats gemaakt voor het opvallend heldere palet uit latere jaren. Ensor is een meester van de kleur en het licht. De onaantastbaarheid van de natuur vormt in de schilderijen van de Zwitser Ferdinand Hodler (1853-1918) het belangrijkste thema. Hodler is vooral bekend geworden met zijn symbolistische werken, waarin de menselijke figuur opgaat in de ritmische cycli van de natuur. De verbondenheid met zijn vaderland spreekt het sterkst uit zijn ijle, atmosferische landschappen, waarin ieder spoor van de mens ontbreekt. Voor de tentoonstelling is een keuze gemaakt uit de late landschappen, die in Nederland vrijwel onbekend zijn gebleven. Deze bijna abstracte doeken weerspiegelen Hodlers preoccupatie met de dood. Dit thema hield hem in deze jaren, waarin zijn geliefde sterft, sterk bezig. De Nederlandse kunstenaar Herman Kruyder (1881-1935) is een generatie jonger. Van de vier schilders is Kruyder, wiens emotioneel kleur- en vormgebruik hem tot een van de weinige Hollandse expressionisten maakte, het minst bekend gebleven. Kruyder ontwikkelde zich in Laren in absolute afzondering. De poëtizche stemming van zijn voornamelijk landelijke taferelen maakt in de loop der jaren, onder invloed van enorme psychische spanningen, plaats voor een sfeer van agressie en angst. Kruyders oeuvre is weinig omvangrijk gebleven. Voor de tentoonstelling zijn nu de belangrijkste werken bijeengebracht. Catalogus (Ned./Eng./Dts) ca. f 45,-.
- In hetzelfde Museum loopt nog tot 5/3/89 de tentoonstelling ‘Tekeningen en schilderijen van Rembrandt en zijn school’. Museum Boymans-van Beuningen beschikt over een internationaal vermaarde verzameling tekeningen van Rembrandt en zijn school. Voor het eerst worden nu al deze tekeningen samen met de schilderijen uit eigen collectie getoond. Aanleiding tot de tentoonstelling is het verschijnen van een wetenschappelijke catalogus waarin alle 196 tekeningen uitvoerig worden beschreven. Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan interpretatie van het onderwerp, aan datering en functie van de tekeningen. Het grootste en misschien wel meest intrigerende probleem bij de bestudering van Rembrandttekeningen is echter de vraag welke tekeningen, die op naam van Rembrandt staan, ook als zodanig beschouwd mogen worden. Jarenlange bestudering en kritische vergelijking leidde ten slotte tot een afgewogen visie. Van de 65 tekeningen die op naam van Rembrandt stonden, blijven er in de catalogus 35 over: de andere zijn nu toegeschreven aan leerlingen, of worden beschouwd als latere navolgingen. In één geval is een tekening die op naam van Ferdinand Bol stond weer aan Rembrandt toegeschreven. Bovendien zijn twee tot nu toe onbekende schetsjes teruggevonden op de achterkant van Rembrandttekeningen. Naast de afschrijvingen is de collectie Rembrandttekeningen nu aangevuld met de aankoop van een schitterende tekening van Rembrandt ‘Abraham, Hagar en Ismael’ uit de jaren 1640. Behalve Rembrandt zelf, zijn vrijwel alle leerlingen goed in de collectie vertegenwoordigd (o.a. Ferdinand Bol, Govaert Flinck, NIcolaes Maes). Naast de presentatie van de tekeningen vindt tegelijkertijd een tentoonstelling plaats van 27 schilderijen uit de collectie van het museum (o.a. Rembrandt, Ferdinand Bol, Aert de Gelder, Carel Fabritius). Voor deze gelegenheid zijn een aantal schilderij- en gerestaureerd, met verrassende resultaten. De
toeschrijving van een klein landschap aan Philips Koninck was altijd twijfelachtig, maar bij het afnemen van de oude vernis kwam een originele signatuur te voorschijn. Dergelijke nieuwe vondsten en inzichten zijn verwerkt in de catalogus. Van de hand van prof. dr. J. Bruyn stammen twee bijzonder interessante toeschrijven: een ‘Moeder met kind’ - door Van Beuningen ooit als een Rembrandt gekocht - wordt nu aan Barent Fabritius toegeschreven, en een ‘Fragment met H. Petrus en Johannes’ - zij het voorzichtig - aan de zoon van Rembrandt, Titus van Rijn. Naast dergelijke verheugende toeschrijvingen is er ook een minder vreugdevolle, maar wetenschappelijk noodzakelijke afschrijving te melden. ‘De man met de rode muts’ in 1937 gekocht als een Rembrandt, wordt nu aan een navolger toegeschreven. Kort samengevat bieden beide tentoonstellingen het publiek de gelegenheid kennis te nemen van de laatste stand van zaken in het Rembrandt-onderzoek. Afgezien van de afschrijvingen omvat de tentoonstelling ook nog steeds onbetwiste meesterwerken van Rembrandt zoals het portret van zijn zoon Titus en veel schitterende tekeningen. Catalogus tekeningen: Nederlandstalig, ingenaaid f 55,-, gebonden f 79,50. Catalogus schilderijen: Nederlands/Engels f 32,50.
| |
• Sint-Niklaas
Door het Stadsbestuur zijn twee belangrijke kunstboeken i.v.m. het
| |
| |
Stedelijk kunstbezit uitgegeven. De ‘Catalogus van het stedelijk kunstbezit’ bevat de beschrijving van 1.200 objecten die onder schone kunsten gerangschikt worden met telkens een afbeelding ervan. Deze catalogus is te koop tegen de prijs van 600 fr in de Salons voor Schone Kunsten, Stationsstraat 73 en in het Stedelijk Museum, Zamanstraat 49, (tel. 03/776 17 53). De tweede uitgave kwam tot stand n.a.v. de viering ‘175 Jaar Academie’ en kreeg als titel mee ‘175 Jaar Academie voor Schone Kunsten’. Dit rijk geïllustreerd kunstboek kost 1.895 fr (rek. nr. 001-1791866-61), Stichting voor Kunstpromotie vzw, Koolstraat 47, 1000 Brussel met vermelding ‘... ex. Kunstboek Academie St.-Niklaas. Info: Secretariaat van de Academie, Boonhemstraat 12 in St.-Niklaas.
- De leraars-fotografen van de fo-to-afdeling aan de Academie voor Schone Kunsten (Boonhemstraat 13) stellen gezamelijk hun werk voor van 22/1 t/m 12/2/89. Colette Van der Stricht toont taferelen met mensen. Stille momenten, gestreeld door het licht. Marc De Fraeye bracht deze zomer opnamen mee uit Zuid-Korea. Een land waar hij veel bindingen mee heeft. Het zijn deze keer zwart-witfoto's. Lieven Nollet werkt aan een boek met kroegfoto's. Hij vindt er mensen die op een ontroerende manier zichzelf zijn. Enkele foto's uit de reeks laat hij nu al zien. Raf De Smedt stelt stillevens tentoon. Werk op basis van foto's. Ze geven een andere dimensie aan het medium. Johan De Vos toont foto's uit zijn familiealbum. Foto's van Kristien, zijn oudste dochter. Walter De Mulder exposeert portretten. Hij is een kenner, die de glorie en het verdriet in één foto kan brengen. Openingsuren: maandag tot donderdag van 18 tot 21 u., zaterdag 9 tot 12 u. en 14 tot 17 u. en zondag van 9 tot 12 u. of op afspraak.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve ermee rekening te houden dat we gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 225 (maart-april): 15 februari 1989, voor nr. 226 (meijuni): 15 mei 1989, voor nr. 227 (sept.-okt.): 15 augustus 1989 en voor nr. 228 (nov.-dec.): 1 november 1989. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van het nummer voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat bereikt heeft om nog in het vorig nummer te publiceren.
Met dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Elie Borgrave
Schilderijen, Galerie Denise van de Velde, Tragel 7, 9300 Aalst, van 26/11/88 t/m 15/1/89, open op don-, vrij-, zat- en zondag van 14 tot 18 u.
| |
• Lucien Bossier
Schilderijen, Huize Sint-Jacobus, 9000 Gent, van 4 t/m 30/12/88.
| |
• Marie Jeanne Bouduin
Kleuretsen, Galerie FAH-art, Brusselsestraat 80, Maastricht, van 6/1 t/m 4/2/89, open van vrij-t/m zondag van 13 tot 17 u.
| |
• Koen Brans
Foto's, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, tot 8/1/89.
| |
• Michèle Broeders
Recent werk, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 18/2 t/m 8/3/89, op weekdagen van 10-12.30 u. en van 14-18 u., op zondag van 10-13 u.
| |
• Erwin Cattoor
Schilderijen, C.C. ‘Anto Diez’, Ryckewaertshof, Bosduivestr. 22, Bredene, van 16/12/88 t/m 8/1/89.
| |
• Gonda Cleynhens
Schilderijen en aquarellen, Provinciemuseum Van Humbeeck-Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, tot 25/12/88.
| |
• Willem Cole
Schilderijen, Galerij XXI, Sint-Jakobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, tot 18/2/89, toegankelijk elke werkdag van 13 tot 18 u.
| |
• Walter Daems
Recent werk, Galerij XXI, Sint-Jakobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 14/4 t/m 20/5 (elke werkdag van 13 tot 18 u.) en eveneens in Galerie Equilibriste, 2700 St.-Niklaas van 2/4 t/m 14/5/89.
| |
• Lieve De Grave
Juwelen en sculpturaal werk in keramiek, Galerij ASLK-Antwerpen ‘Centrum’, President Building, Pr. Rooseveltplaats 12, 2000 Antwerpen, tot 22/1/89.
| |
• Noël Delaplace
Beeldhouwwerk, André Demedtshuis, Sint-Bavostraat, St.-Baafs-Vijve, tot 31/1/89.
| |
• Etienne De Vis
Schilderijen, C.C. Brussel, voormalige St.-Nikolaaskerk van Nederover-Heembeek, tot 9/1/89.
| |
• Patricia Dopchie
Schilderijen, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 75, 8500 Kortrijk, tot 5/2/89.
| |
• Jacky Duyck
Grafiek en schilderijen, in eigen atelier, Roelandsveldstraat 30, 1710 Dilbeek, tot 19/12/88.
| |
• Jean-Jacques Gailliard
Retrospectieve, Museum voor Moderne Kunst, Koningsplein 1-2, 1000 Brussel, van 19/1 t/m 12/3/89.
| |
• Nat Finkelstein
Fotografie ‘De wereld van Andy Warhol’, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 17/12/88 t/m 5/2/89.
| |
• Yip Fola
Chinese kunst, aangevuld met Afrikaanse Kunst en sieraden, Galerie Dajak, Anselmostraat 93, 2018 Antwerpen, tot 13/1/89.
| |
• Groepstentoonstelling
Schilderijen van Albert Lentacker, Luc Maes en Karel D'Hondt, Cipierage, Grote Markt 45, 2700 Sint-Niklaas, op 13, 14, 15 jan. 1989.
| |
• Groepstentoonstelling
Foto's van de leerkrachten van de afdeling fotografie van de Stedelijke Academie voor schone kunsten van St.-Niklaas, Boonhemstraat 13, St.-Niklaas, van 22/1 t/m 12/2/89, open van maan- tot donderdag van 18 tot 21 u., op zaterdag van 9 tot 12 en 14 tot 17 u., op zondag van 9 tot 12 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Schilderijen van Jenny Beelen, Lili Claes en Regina Riavez, Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, tot 29/1/89.
| |
• Groepstentoonstelling
‘Expressionisme hier en nu’, BBL, Bondgenotenlaan 31, 3000 Leuven tot 7/1/89 met werk van Fred Bervoets, Jan Burssens, Jan Calmeyn, Lieven Decabooter, Gery De Smet, Robert Devriendt, Frans Gentils, Frans Minnaert, Piet Moerman, Rik Poot, Marc Van Gysegem en Godfried Vervisch.
| |
• Groepstentoonstelling
Richard Curé, Antoine Meiresonne, Nand Van Dingenen, Philippe Verdickt, Galerij Deurle Dorp, Dorpsstraat 52, Deurle, tot 8/1/89.
| |
• Groepstentoonstelling
Laureaten Provinciale Wedstrijd Schilderkunst 1988: Dirk Verhulst (Kooigem), Filip Loosvelt (Harelbeke) en Hervé Martijn (Avelgem), Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, tot 1/1/89.
| |
• Groepstentoonstelling
‘Van oud naar nieuw’, Kunstgalerie ‘Het Labyrint’, Dries 29, 8948 Kemmel, tot 31/12/88 met werk van Alfons Blomme, Emmanuel Viérin, Louis Robbe, Floris Jespers, Camille Lambert, Alexander Denonne, Marcel Hess, Lena Recour, Koen Scherpereel, Jennie Vanlerberghe, Roger Vansevenant, Machteld Vervisch, Godfried Vervisch.
| |
• Groepstentoonstelling
Werken op papier van Nel van Ratingen, Hans Peeters Innemée, Malou van Braeckel, Fiona van Rossem en beelden van Luc Huijbregts, Galerie de Verbeelding, Klokkenstraat 12, 2338 Baarle-Hertog-Nassau, van 2 t/m 31/12/88.
| |
• Groepstentoonstelling
R. Cleeremans, J. Dumortier en E. Walrave, A. Demedtshuis, St.-Bavostraat 15, 8781 St.-Baafs-Vijve, tot 1/1/89.
| |
• Groepstentoonstelling
Recent werk van Luc De Blok, Jos de Maegd, Jacky Duyck, Luc Hoenraet en Lucien Van Den Driessche, Westland Galerij, Dilbeek, van 4/2 t/m 26/2/89, op weekdagen van 14 tot 22 u. en op zondag van 10 tot 20 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Werk van William Beun, Willy Bijn, Gustaaf Blommaert, Lucien Coppens, Theo De Wilde, Rose De Zutter, Jozef Janssens, Julien Lybaert, Constant Mirik, Roland Pelfrene, Richard Pringels, Staf Van Den Steen, Jef Vanderborght en Germain Vermassen, leden van de VTB-VAB Kunstkring Gent, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 28/1 t/m 12/2/89, op werkdagen van 10-12.30 u. en van 14-18 u., op zondag van 10 tot 13 u.
| |
• Cor Hageman
Foto's, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, tot 5/2/89.
| |
• Rik Hamblok
Schilderijen, Groote Hoef, Hoeverdijk, Lommel, tot 18/12/88.
| |
• René Harvent
Bronzen beelden, Salle Saint Georges, Grand' Place, Mons, van 3 t/m 24/12/88.
| |
• Tony Houbrechts
Schilderijen, Kunstcentrum ‘Hof De Bist’, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, tot 29/1/89.
| |
• Marianne Houzet
Foto's, Stadsschouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk, van 11/1 t/m 6/2/89.
| |
• Irene Judong
Schilderijen, tekeningen, grafiek, C.C., Dekenstraat 40, Heusden-Zolder, tot 8/1/89.
| |
• Juul Keppens
Schilderijen, C.C. Ter Dilft, Sint-Amandsestwg. 41, Bornem, van 25/11 t/m 4/12/88.
| |
| |
| |
• André Loriers
Schilderijen, Kon. Atheneum, Gilainstraat 70, Tienen, van 2 tot 11/12/88.
| |
• Hans Maessen
Olieverven, Galerie FAH-art, Brusselsestraat 80, Maastricht, van 6/1/89 t/m 4/2/89, open van vrij-t/m zondag van 13 tot 17 u.
| |
• Werner Mannaers
Schilderijen, Kunstgalerij ‘De Ziener’, Stationsstraat 55, 1700 Asse, vanaf 28/1/89.
| |
• Robert Mapplethorpe
Foto's, Een retrospectieve, Museum voor Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 17/12 t/m 5/2/89.
| |
• Theo Mariëns
Schilderijen, Cipierage, Grote Markt 45, 2700 Sint-Niklaas, van 22/1 t/m 5/2/89.
| |
• Danny Matthys
Recent werk 1983-1988, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 17/12/88 t/m 5/2/89.
| |
• Beatrice Neetens
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 3/3 t/m 20/3/89.
| |
• Vera Noens
Olieverfschilderijen en aquarellen, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 1/4 t/m 16/4/89, open op werkdagen van 10-12.30 u. en van 14-18 u., op zondag van 10-13 u.
| |
• Françoise Pelenc
Textiele kunst, Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, Gasthuisstraat 24, 3220 Aarschot, tot 18/12/88.
| |
• Fabien Raes
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 20/1 t/m 6/2/89.
| |
• Roger Raveel
Retrospectieve, georganiseerd door de vereniging Anastasis in de feestzaal van het H. Grafinstituut, Patersstraat 26, 2300 Turnhout, van 18/2 t/m 5/3/89.
| |
• Paul Reniere
Schilderijen, Kunstgalerij ‘De Ziener’, Stationsstraat 55, 1700 Asse, tot 15/1/89.
| |
• Jacques Riches
Grafiek, Foyer van de STadsschouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk, van 7/1 t/m 30/1.
| |
• Louis Royon
Hommage-tentoonstelling, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 10/2 t/m 27/2/89.
| |
• Claude Rutaulit
Actualisering van ‘une toile, un mur’ 1973-1974, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 17/12/88 t/m 5/2/89.
| |
• Jan & Paul Schietekat
Schilderijen, Galerij XXI, Sint-Jakobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 25/11 t/m 23/12/88.
| |
• Luigi Snozzi
Architectuur, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, van 3/2 t/m 5/3/89.
| |
• Tapta
Sculpturen, C.C. ‘De Werf’, Molenstraat 51, 9300 Aalst, van 21/1 t/m 26/2/89, dagelijks van 12 tot 20 u.
| |
• Raf Thys
Schilderijen, Kunstcentrum Carlos Demeester vzw, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare, tot 6/1/89.
| |
• Suzy Van Bever
Jubileumtentoonstelling (10 jaar), Galerij De Nederlanden, Stationsstraat, Aarschot, tot 18/12/88.
| |
• Nico Van Daele
Schilderijen, Gallery Christ Delaet, E. van Dijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 20/1 t/m 5/3/89.
| |
• Hans Vandekerckhove
‘Apocalypsis cum figuris’, schilderijen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8562 Otegem, van 19/11 t/m 18/12/88.
| |
• Jan van den Driessche
Schilderijen, Galerij ‘Ten Weyngaert’, C.C., Bondgenotenstraat 54, 1190 Vorst, tot 22/1/89.
| |
• Stefaan Vander Haegen
Tekeningen, Galerij, Centrum Netwerk, De Ridderstraat 28, 9300 Aalst, tot 8/1/89.
| |
• Agnes van Ransbeeck
Beeldhouwwerk, 't Kapittel, Priester Daensplein 2, Aalst, tot 11/12/88.
| |
• Johan van Roy
Schilderijen, Espace-Rencontre, Crédit à l'industrie 13, Luik, tot 18/12/88.
| |
• Herman Van Vinckenroye
Schilderijen, Kunstcentrum ‘Hof De Bist’, Veltwijcklaan 252, 2070 Ekeren, tot 29/1/89.
| |
• Jean-Luc Verpoucke
Sculpturen, Benedengalerij van de Schouwburg, Hazelaarstraat 7, zijstraat Schouwburgplein, 8500 Kortrijk, van 7/1 t/m 30/1/89.
| |
• Marcel Vervaet
Pastels, in eigen atelier, 't Kruiske, Bevrijdersstraat 3, 9080 Moerbeke-Waas, na afspraak (091) 46 84 30.
| |
• Els Vos
Schilderijen, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, tot 8/1/89.
|
|