Mail Art
In 1984 gaf de Nederlandse PTT een postzegel uit waarop een brief stond afgebeeld, die eens bestemd was voor Herrn Stabsarzt Rolf Neubeck, die voer op de Reichspostdampfer ‘Prinz Ludwig’. De brief reisde van Köslin, de plaats van de afzender, via Egypte, Antwerpen en Amsterdam weer terug naar Köslin. De geadresseerde was niet te vinden, omdat het schip steeds weer vertrokken was uit de haven, voordat de brief daar aankwam. Hoe de post in de verschillende landen ook haar best deed, de verbinding kwam niet tot stand en de dokter heeft misschien nooit gelezen wat er in de brief geschreven was. De ontwerper van de zegel, uitgegeven ter gelegenheid van de postzegeltentoonstelling Filacento in Den Haag, werd getroffen door de esthetische kwaliteiten van dit poststuk, die bij toeval waren ontstaan door de collage van zegels, stempels, schrift, doorhalingen in verschillende kleuren.
Op een heel andere wijze en zeer bewust, maakte Kurt Schwitters prachtige collages met gevonden of voor de hand liggende stukjes papier, met bijvoorbeeld postformulieren, stukjes uit een telefoonboek en vele andere kleurige fragmenten.
De envelop is een filatelistische bijzonderheid, de collage van Schwitters geldt als een kunstwerk. Beide hebben in feite niets met mail art te maken, aan de andere kant bestaan er in de mail art vele voorbeelden die een tenminste uiterlijke overeenkomst vertonen met de brief of de collage.
Mail art is een tamelijk algemeen begrip, waarbij het kunstvoorwerp iets te maken heeft met het verzenden en elementen toont die horen bij het versturen per post, de zegels, de stempels of de bijzondere aanduidingen als aangetekend, per expresse etc. Maar er is meer, want anders zou elke brief als mail art bestempeld kunnen worden. Met de ‘postelementen’ wordt meestal iets gedaan en er worden eigen elementen aan toegevoegd. Dragen deze poststukken, brieven, pakjes aan de buitenkant al bijzondere kenmerken, het gaat meestal meer om de inhoud: kleine kunstwerkjes waarin bijvoorbeeld wordt gereageerd op een bepaald thema, of waarop de geadresseerde, daartoe uitgenodigd, een kunstwerkje terugstuurt. Bij deze vorm van verzenden worden allerlei variaties toegepast.
Er bestaat een aantal ‘specialisaties’ van mail art: de stamp art'bijvoorbeeld - de ‘postzegelkunst’, waarbij de kunstenaars zich vooral concentreren op het maken van eigen postzegels, waarin een bepaald thema aan de orde wordt gesteld. Dat onderwerp kan te maken hebben met de beeldende kunst - vaak een commentaar - of met een bepaalde politieke stellingname, die in een officiële postzegel, door de staat uitgegeven, nooit zal worden getoond.
Het stempelen, een typisch postale, en in bredere zin een ambtelijke handeling, kan door kunstenaars ook als een medium worden gehanteerd. Het is een genre dat zich op alle mogelijke manieren heeft ontwikkeld en waarmee ook speciale stempelboeken, tijdschriften of pamfletten worden uitgegeven. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van goedkope offset-technieken en van het zo makkelijke kopieerapparaat. Deze ‘dime store technology’ heeft vanaf de komst van het eerste xerox apparaat een grote rol gespeeld in de mail art. Deze drie categorieën, het bijzondere poststuk, de eigen postzegel en het stempelen zijn niet strikt gescheiden en veelal worden ze tegelijkertijd toegepast, gecombineerd met meer of minder doelgerichte projecten of acties en zelfs met theaterachtige handelingen die dan op foto's worden vastgelegd. Er bestaat zelfs een brievenbus met daarop het opschrift ‘Department of Art’.
Het postbedrijf wordt door de kunstenaar als medium gehanteerd en hij weet van de toevallige beeldende kwaliteiten daarvan gebruik te maken. Als medium is de post geboren, voor iedereen toegankelijk. Een brief werd vroeger door een boodschapper te paard van de ene plaats naar de andere gebracht en in wezen is dat nog steeds zo gebleven, ondanks alle moderne mogelijkheden om een boodschap van x naar y te brengen, de telefoon, de telex, de faxbrief en het telegram. Lange afstanden worden op snelle wijze overbrugd. Dat zijn acties, die ook in de context van kunst kunnen worden uitgevoerd. De illustraties van het Jaarverslag van de P.T.T. over 1982 bestonden uit ‘statements’ van de kunstenaar Lawrence Weiner. Zijn werk bestaat meestal uit dit soort statements, waarin hij suggesties doet voor bepaalde projecten, die wel of niet kunnen worden uitgevoerd en als ze worden gerealiseerd kan dat door een willekeurige persoon of door elk instituut geschieden. Het gaat hem om de inhoud, het concept van zo'n project en niet zo zeer om de vorm, hoewel ook die nauwkeurig door hem kan worden aangegeven. In het P.T.T. Jaarverslag van 1982 is bijvoorbeeld opgenomen: ‘gedragen over grote afstand / gedragen over (relatief) grote afstand / gebracht tot (relatief) dichtbij / gebracht tot dichtbij / alles over een zekere tijd’. Hoewel iedereen zich van alles bij dit statement kan voorstellen is het tevens een duidelijke illustratie van het werk van de P.T.T., als ‘transportbedrijf’. Wat Weiner als concept aangeeft, wordt door de P.T.T. gerealiseerd. Het is haar enige en meest wezenlijke functie en die functie is onontbeerlijk voor de samenleving.
Met de moderne apparatuur wordt de boodschap echter kort en snel en veelal door geluid (het gesprek) overgebracht. De brief wordt nog maar weinig gebruikt. Wat men over het algemeen