| |
| |
| |
Uit het leven van kunsten en letteren Prijskampen en Onderscheidingen
Berichten voortaan alleen nog sturen naar het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, Ter Hoogserleie, Hondstraat 6, 8880 Tielt. Het vroegere adres in Oostende werd opgegeven.
Er worden geen individuele bekroningen opgenomen. Gelieve dus de volledige uitslag mee te delen, met alle bekroonde en onderscheiden kunstenaars (plus zo mogelijk de adressen).
| |
• Antwerpen
Tussen de belangrijkste monumenten van de provincie Antwerpen staat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.
In 1965 nam het provinciebestuur van Antwerpen de beslissing tot volledige restauratie. In een eerste fase werd het meer dan 10.000 m2 grote dak hersteld, werden de buitenrestauratie van toren, onder leiding van de stad Antwerpen, en westgevel evenals de binnenrestauratie van het schip aangevat. In 1983 werd het gerestaureerde schip plechtig heropend.
Na deze eerste restauratiefase zijn kruisbeuk en koor aan de beurt. In afwachting van definitieve plannen werd een zogenaamde scharnierfase ingelast. In het kader van de restauratiewerkzaamheden moeten immers de ondergrondse klimatiseringskanalen in het schip worden doorgetrokken naar de kruisbeuk en de eerste travee van de kooromgang. Om te vermijden dat alle gegevens over het verleden die zich in de ondergrond bevinden definitief zouden verloren gaan, begonnen in juni 1987 de archeologen van de Afdeling Opgravingen van de Oudheidkundige Musea van de stad Antwerpen met de opgravingen. Deze zullen twaalf maanden duren. De archeologen zoeken in de ondergrond vooral naar een antwoord op vragen omtrent de bouwgeschiedenis van de kerk, de begravingen die er in de loop der eeuwen gebeurden en de bewoning vóór de bouw van de eerste kerk. Sedert juni 1987 werd reeds heel wat werk verricht. Nadat de zware tegelstenen waren gelicht, werd een dikke puinlaag verwijderd. Het puin werd er op het einde van de 18de eeuw voor een vloerophoging gestort.
Onder de puinlaag werden reeds tientallen kistgraven en een groot aantal losse skeletonderdelen gevonden. Bij een aantal bevonden zich interessante voorwerpen en textielrestanten. Sommige muurfragmenten, tegels en funderingen, die inmiddels aan de oppervlakte kwamen, behoren tot de Romaanse kerk die de huidige gotische kerk vooraf ging. Toen men in 1352 met de bouw van de kathedraal begon, werd deze Romaanse kerk geleidelijk gesloopt.
Het provinciebestuur van Antwerpen wil dat geïnteresseerden in deze opgravingen aan hun trekken komen. Daartoe werden twee initiatieven genomen. Vanuit een speciaal platform met glazen wanden heeft men vanuit het schip een inkijkmogelijkheid op de opgravingen. Het is toegankelijk tijdens de bezoekuren: op werkdagen van 12 tot 17 uur; op zaterdag van 12 tot 15 uur en op zondag van 13 tot 16 uur.
Een tweede realisatie van het provinciebestuur is het informatieblad ‘Scharnier’. Deze titel verwijst naar de scharnierfase én naar de functie van dit blad, een schakel of scharnier zijn tussen het publiek en het provinciebestuur van Antwerpen, bouwheer van de restauratiewerkzaamheden. ‘Scharnier’ geeft periodiek een overzicht van de restauratiewerkzaamheden. Het wordt in de kathedraal te koop aangeboden.
- De v.z.w. Music Promotions (Lange Achteromstraat 13, 2018 Antwerpen, tel. (03) 237 61 49, na 19 u) werd opgericht met het doel artiesten en componisten bij te staan om hun populariteit te vergroten. Hiertoe kunnen alle middelen aangewend worden. De vereniging wil dus een helpende hand reiken om artiesten te steunen, kansen te creëren om te concerteren, concerten te organiseren, fonoplaten en cassetten op te nemen en om gecomponeerde muziekpartituren uit te geven. Verder verstrekt de vereniging ook advies aan optredende artiesten. In principe kan iedereen lid worden van de vereniging en als lid of sponsor helpt men mee aan de realisatie van een jaarlijkse opname en de uitgifte van een Ip of cassette.
- Het Kon. Museum voor Schone Kunsten, Plaatsnijdersstraat 2, organiseert van 13/12/87 t/m 14/2/88 de tentoonstelling ‘Henry van de Velde (1863-1957). Schilderijen en tekeningen’. De in 1963 door R.-L. Delevoy in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel georganiseerde retrospectieve, toonde de figuur van Van de Velde in zijn verscheidenheid: als schilder, tekenaar, graficus, ontwerper, architect. Thans worden de schilderijen, gouaches en tekeningen uit de periode 1881-1895 samengebracht, maar dan wel zo volledig mogelijk (ca. 120 nrs). Doordat Van de Velde op ongeveer dertigjarige leeftijd afscheid nam van de schilderkunst, om zich verder als ontwerper en architect een internationale reputatie te verzekeren, is zijn picturale oeuvre gering in omvang. Grondig speurwerk bracht slechts een goede dertig schilderijen aan het licht, verspreid over Europa en de Verenigde Staten. Op enkele na, konden ze alle voor de huidige tentoonstelling worden geleend. Een aantal daarvan behoort tot de topwerken van gerenommeerde verzamelingen, zowel in binnen- als buitenland. Nu de belangstelling voor de kunst van het Fin-de-siècle, en in het bijzonder voor de neo-impressionistische schilderkunst, zo sterk is toegenomen, wordt met deze tentoonstelling een unieke kans geboden om het geheel van Van de Veldes picturale oeuvre te overschouwen. Voor de prospectie werd beroep gedaan op de medewerking van Dr. Susan M. Canning, University of California at Irvine, die ook de wetenschappelijke catalogus verzorgt. In een uitvoerig essay en catalogusnota's wordt de betekenis van Van de Veldes vroege schilderijen en tekeningen toegelicht. De diverse aspecten van zijn beeldend oeuvre, dat zich ontwikkelt van naturalistisch tot neo-impressionistisch en symbolistisch, geven een beeld van zijn artistiek kunnen, als figuur-, landschap- en portretschilder, maar ook als tekenaar, die met een indrukwekkende reeks pastels het bewijs levert van zijn groot
kunstenaarschap. In een documentaire aanvulling wordt aan de figuur Van de Velde recht gedaan, zowel wat betreft zijn belang voor het Antwerpse kunstleven, als wat betreft zijn participatie aan het Brussels ‘Vingtisme’, waarvan hij, als militant modernist, in zijn behoudsgezinde geboortestad de progressieve tendens poogde te introduceren. De tentoonstelling wordt nadien overgenomen door het Rijksmuseum Kröller-Müller te Otterlo, Nederland (19 maart-1 mei 1988). Rondleidingen mogelijk na afspraak met de Educatieve Dienst (telefoon (03) 238 78 09).
- Eveneens in het Kon. Museum vinden volgende voordrachten plaats: op 7/2/88 spreekt Johannes van der Wolk, Conservator Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo, over ‘Henry van de Velde en het echtpaar Kröller-Müller’. Voor het boek dat medio 1988 ter gelegenheid van het vijftig-jarig bestaan van het door Henry van de Velde gebouwde Rijksmuseum Kröller-Müller zal verschijnen, schrijft hij de geschiedenis van ‘honderd jaar Kröller-Müller’. Het is een geschiedenis waar Henry van de Velde zowel direct als indirect een belangrijke rol in heeft vervuld. De voordracht van Van der Wolk zal deze rol omschrijven en toelichten. Op 21/2/88 heeft André A. Moerman, attaché Kunsten van België te Brussel, het over ‘Bronzino en zijn maniëristische context’ en op 6/3/87 houdt Karel J. Geirlandt een voordracht over ‘De kunst in de jaren zestig’.
- Als nieuwe aanwinst vermeldt het Kon. Museum nog ‘Dubbelportret van P.-G. Van Hecke en Norine’ van Frits van den Berghe. De periode 1923-24, waarin het ‘Dubbelportret van P.-G. Van Hecke en Norine’ door Frits van den Berghe (1883-1939) geschilderd werd, is een tijd van materiële zorgeloosheid voor de schilder. Zijn mecenas Paul-Gustave Van Hecke (1887-1967) waarmee hij sinds 1909 bevriend was, liet Van den Berghe (samen met Gust De Smet) als huisbewaarder verblijven in zijn villa Malpertuus te Afsnee en gaf hem een flink maandloon voor het leveren van olieverfschilderijen. Niet alleen op materieel gebied maar ook voor zijn schilderkunstige ontplooiing betekende P.-G. Van Hecke zeer veel voor Van den Berghe. In 1922 hadden P.-G. Van Hecke en André De Ridder de kunsthandel en het tijdschrift Sélection te Brussel overgenomen. Paul-Gustave was de dynamische, rijke (dankzij het bloeiende modehuis ‘Norine’ vooral door zijn vrouw Norine De Schrijver gerund) promotor van het expressionisme en André De Ridder was de theoreticus van de groep. De rol die Sélection in het Vlaams expressionisme heeft gespeeld is zeer groot: beide mannen schreven in het tijdschrift, organiseerden tentoonstellingen en wendden al hun invloed aan om de Vlaamse expressionisten te doen appreciëren in binnen- en buitenland. Frits van den Berghe heeft van zijn vriend-weldoener en Norine een studie-portret gemaakt (bewaarplaats onbekend) dat nauwelijks verschilt van het definitieve schilderij. Nog een tekenins in houtskool is gekend van P.-G. Van Heckes hoofd. Het dubbelportret van 1923-24 behoorde tot de verzameling Van Hecke en verhuisde later naar Gustave Nellens te
| |
| |
Knokke. In de museumcollectie van Antwerpen hangt het nu sinds enkele weken naast het andere bekende werk van Van den Berghe uit dezelfde periode ‘Het leven’. In ‘P.-G. Van Hecke en Norine’ komen de mondaine, humoristische en kritische trekken van de schilder aan bod, terwijl ‘Het leven’ een werk is vol tragedie en zwaarmoedigheid, kenschetsend voor de moraliserende zijde van Van den Berghes persoonlijkheid. Zij behoren beiden in elk geval tot een periode van ‘hoogexpressionisme’, vooraleer rond 1926 Van den Berghe een meer ‘fantastische’ richting inslaat.
Het ensemble van Van den Berghe in het museum bevat nu 7 schilderijen en 1 tekening. Vooral de periode 1930-1939, Van den Berghes ‘surrealistische’ tijd, is ruimschoots vertegenwoordigd, zodat de huidige aanwinst uit een bijzonder interessante fase de bestaande leemte aanvult. Een ander gelukkig gevolg van de recente aankoop is de confrontatie in de museumcollecties met een tweede portret van P.-G. Van Hecke door Ramah (1887-1947; pseudoniem van Henri-François Raemaker) geschilderd rond 1920. Ook deze kunstenaar behoorde tot de stal van Sélection en verleende meermaals zijn medewerking aan het tijdschrift.
- In een gezamenlijke organisatie van de Sectie Nederlands van het Centrum voor Didactiek, UFSIA en het Kath. Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheek voorziening wordt een studiedag i.v.m. ‘Jeugdboeken in het Onderwijs’ georganiseerd op 16/3 (van 9 tot 16.30 uur). Men kan vooraf inschrijven door storting van 400 fr. (syllabus inclusief) of 550 fr. (lunch inclusief) op rek. nr. 000-0860127-28 van het Centrum voor Didactiek, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen, waar men ook het inschrijvingsformulier moet aanvragen.
- In het Prov. Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, worden tussen 8/1 en 14/2 twee tentoonstellingen georganiseerd. De eerste toont het fotografisch oeuvre van de Franse fotograaf Brassaï. Tussen 1966 en 1973 verwierf het museum uit schenkingen van de firma Agfa-Gevaert een 50-tal werken van deze kunstenaar. Deze foto's illustreerden kort na de oorlog de verschillende edities van het Gevaert Fotohandboek en het tijdschrift Fotorama. Voor het eerst worden ze nu samengebracht in één tentoonstelling. Brassaï werd in 1889 geboren als Guyla Halasz in het Roemeense Brasso. Hij genoot een artistieke opleiding en emigreerde in 1924 naar Parijs. Aanvankelijk manifesteerde hij zich vooral als tekenaar, beeldhouwer en publicist. In 1933 maakte Brassaï ophef met de publikatie van ‘Paris de Nuit’ (Parijs, Arts et Métiers Graphiques), een album van 62 intrigerende foto's van het obscure nachtelijke leven in Parijs. Later werk omvatte onder meer bij het surrealisme aanleunende opnamen van graffiti en portretten van kunstenaars. Brassaï onderhield overigens nauwe contacten met Pablo Picasso en met de auteur Henry Miller. Hoewel het werk van Brassaï op het eerste gezicht aanleunt bij de reportagefotografie is zijn afkeer voor de snapshot- en kleinbeeldfotografie bekend. Brassaï transformeert en verdicht de (soms triviale) werkelijkheid tot statische beelden die net vanuit deze tijdloosheid betekenis verwerven. In dit opzicht is zijn oeuvre trouwens sterk verwant aan het vooroorlogse werk van Bill Brandt. De tentoonstelling omvat voornamelijk nachtelijke straatbeelden en rake tekeningen van de geëtaleerde luxe van de Parijse bourgeoisie. De meeste foto's dateren uit de periode 1932-1940. Brassaï's befaamde opnamen in kroegen, bordelen en cabarets ontbreken in dit ensemble omdat zij nu eenmaal niet pasten in de publicitaire politiek van het Gevaert-bedrijf. Ter
gelegenheid van deze tentoonstelling werd een compleet geïllustreerde catalogus uitgegeven.
De tweede tentoonstelling is gewijd aan de camerabouw in de Sovjet-Unie van de jaren 1930 tot heden. Ze werd grotendeels samengesteld aan de hand van de private verzameling Herman Van De Velde uit Antwerpen en omvat stukken die nooit eerder in België getoond werden. De volledig geïllustreerde catalogus is het eerste standaardwerk over Russische camera's dat in het Nederlands gepubliceerd wordt.
Beide tentoonstellingen zijn dagelijks (uitgezonderd op maandag) te bezichtigen tussen 10 en 17 uur.
- Op voordracht van de jury heeft de bestendige deputatie van de provincieraad van Antwerpen beslist de Eugène Baieprijs 1987 voor schilderkunst, ten bedrage van 100.000 fr., toe te kennen aan de heer Peter Proost. Op basis van de notariële akte ‘Stichting Baie nr. 1’ van 25 oktober 1933 was de Eugène Baieprijs in 1987 voorbehouden aan schilderkunst. De prijs werd ingesteld door de Franstalige essayist en cultuur-historicus Eugène Baie (1874-1963), bekend door zijn zevendelige werk over Vlaanderen in de 16de eeuw, ‘Le siècle des gueux’. De jaarlijkse prijs wordt sinds 1963 om beurten toegekend aan een architect, een graficus, een componist, een beeldhouwer, een schilder en een letterkundige. Volgens de gestelde voorwaarden mag de schilder de leeftijd van veertig jaar niet hebben overschreden. Hij moet in het ‘Vlaamsche gedeelte van de Land of uit Vlaamsche ouders geboren zijn, ofwel van Vlaamsche ingeving wezen’. Tenslotte moet hij zich door meer dan één ‘gewrocht’ hebben doen opmerken. De prijs kan slechts onverdeeld worden toegekend in geval van ‘buitengewoon uitstekende verdienste’. De lijst van mogelijke laureaten, die door het secretariaat was opgesteld, werd door de jury besproken en aangevuld. Bij een eerste selectie van schilders die in aanmerking kwamen voor bekroning met de Eugène Baieprijs bleven nog een tiental namen over. De discussie tussen de juryleden wees uit dat succesrijke schilders, die misschien wat veel op de altaren van de heersende mode offeren en dan in een voorspelbaar systeem dreigen te vervallen, niet meer aandacht zouden mogen krijgen dan veelzijdige schilders met een nog in volle ontwikkeling verkerend oeuvre. Tijdens een verdere gedachtenwisseling bleven nog vier kunstenaars over. Uiteindelijk viel de keus op Peter Proost. De drie juryleden vinden zijn schilderijen
indrukwekkend genoeg om van een beginnend oeuvre te spreken. Anderzijds biedt het voldoende verrassingen om het zowel een eigen persoonlijkheid toe te kennen als het vatbaar te maken voor een verdere, naar gehoopt wordt fascinerende ontwikkeling. Het laat zich aanzien dat zich in Proosts schilderwerk een bezinning aan het voltrekken is op de huidige maatschappelijke levensvorm - zonder hinderlijke ideologische nadrukkelijkheid en steeds met specifieke, adequate schilderkunstige middelen. Redenen genoeg om Proost voor te dragen voor de Eugène Baieprijs 1987 voor schilderkunst.
- Op 9 oktober 1987 werden in het provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof de laureaten van de provinciale prijzen plastische kunst en kunstambachten 1987 bekendgemaakt. De prijs voor plastische kunst stond dit jaar in het teken van de beeldhouwkunst. Niet minder dan 37 kunstenaars stelden 155 werken ter beoordeling voor. Uit deze inzendingen werden 52 beeldhouwwerken van 13 deelnemers weerhouden. Uiteindelijk viel de keuze van de jury op Luc Van Soom die de provinciale Prijs voor Plastische Kunst 1987 in de wacht sleepte voor zijn gehele inzending. Aan deze prijs is een geldbedrag van 60.000 fr. verbonden. Danny Devos en Hugo Roelandt kregen elk een premie van 20.000 fr. toegekend. In toepassing van art. 12 van het algemeen reglement stelde de jury voor een ereplaket uit te reiken aan Stanislas Van der Brempt uit Antwerpen, die een rijkgevulde loopbaan als leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten achter de rug heeft. Door zijn talrijke initiatieven ter aanmoediging van jonge kunstenaars heeft de heer Van der Brempt de waardering van de gehele actieve kunstwereld weten te verwerven.
Voor de wedstrijd Kunstambachten 1987 werden prijzen uitgeschreven voor de kunstdisciplines keramiekkunst en voor het vervaardigen van kunstboekbanden. Voor de prijs keramiekkunst werden 65 werken van 24 keramiekkunstenaars ter beoordeling voorgedragen. Uit de inzendingen werden creaties van 19 deelnemers geselecteerd. Na onderling overleg besliste de jury de provinciale Prijs voor Kunstambachten 1987, ten bedrage van 80.000 fr., aan Katrien Maenhout toe te kennen. Patrick Piccarelle kon een premie van 60.000 fr. in de wacht slepen. De prijs kunstboekbanden werd niet toegekend bij gebrek aan inzendingen.
- Van 20/1 t/m 14/2 presenteert deSingel, aansluitend op zijn interesse voor hedendaags theater en architectuur, een tentoonstelling van de architect Charles Vandenhove met het decor en de kostuums voor het toneelstuk ‘Boom uit de tropen’ van Ykio Mishima. De toneelgroep Amsterdam heeft het stuk in augustus '87 na één week reeds van het programma genomen vanwege de slechte perskritieken. Voor het decor was er echter niets dan lof. De architect Charles Vandenhove is vooral gekend voor zijn prachtige privéwoningen in de omgeving van Luik. Het academisch ziekenhuis van Sart Tilman, de verbouwing van zijn eigen woning en Hôtel Torrentius en de herinrichting van de inkomhall en de Koninklijke Salon van de Muntschouwburg zijn de meest bekende werken. In de inkomhall van deSingel wordt een deel van het decor opgebouwd; kostuums, foto's en een maquette vervolledigen het beeld. Toegankelijk op weekdagen (behalve maandag) van 14 tot 18.30 uur.
| |
• Averbode
Op 25/11 jl. werd de jaarlijkse John Flandersprijs uitgereikt aan Patrick Bernauw voor zijn verhaal ‘Grenspaal 151’. Info over deze jaarlijkse prijs: GP-uitgaven, Postbus 54, 3281 Averbode, tel. (013) 77 33 11, toestel 242.
| |
• Beringen
Voor de tweede maal organiseert de Vlaamse Federatie van Fotokringen ‘De dag van de Vlaamse Fotografie’. Dit is inmiddels een begrip voor iedere Vlaamse amateur-fotograaf. Met de projectie en de tentoonstelling wordt de kroon gezet op het werk. Wie van fotografie houdt, mag deze manifestatie niet missen.
- Eveneens in het Casino loopt van 5/2 t/m 21/2 een tentoonstelling over patchwork. De werken zijn afkomstig van quiltgroep '84 bestaande uit Chris Govaerts, Griet Hansen, Josée Kenis, José Mens, Jeannie Melis, Edna Ocket, Yvonne Süszie, Hélène Tulkens, Gerda Woltaszak. Zijn zijn elk afzonderlijk erg bedrijvig maar besloten om volgens de traditie van het patchwork regelmatig samen te komen om te quilten. Dit resulteerde in een prachtige tentoonstelling die de vele
| |
| |
facetten van het patchwork naar voor brengt. Tijdens de weekends zijn er doorlopend van 14 tot 18 uur demonstraties door de exposanten.
| |
• Brugge
Door het Prov. Comité voor Kunstambachten v.z.w. wordt een voordrachtenreeks over keramiek op touw gezet. Aardewerk, porselein, Sèvres, Delfts, glazuur, tegels, allemaal termen die men regelmatig ontmoet, maar die om meer uitleg vragen. Hoe wordt aardewerk, porselein, biscuit, ed. gemaakt? Welke geschiedenis hebben deze produkten achter de rug, welk is hun kunsthistorische en antiquarische waarde? Waar staan we met de hedendaagse Vlaamse keramiek? Op al deze vragen krijgt men een afdoend antwoord tijdens de voordrachten. Op 4/3 spreekt J. Nyssen over de technische aspecten van de keramiek. Op 9/3, 16/3 en 23/3 heeft P. Peeremans het over de historische evolutie, de makers, de diverse vormen, de produktieplaatsen, de merktekens, het gebruik van de keramiek, enz. Op 30/3 tenslotte onderhoudt J. Fontier de toehoorders over de hedendaagse keramiek in Vlaanderen. Deze voordrachten vinden telkens om 20 u plaats in het Leerhuys, Groeningestraat in Brugge. Vooraf inschrijven door storting van 450 fr. op rek. nr. 380-010180-86 t.n.v. W. Le Loup, Warrenplein 3, 8310 Brugge 3 (secretariaat Kunstambachten).
- Op de tentoonstelling van exlibris in de ‘Biekorf’ (van 13/11 t/m 31/12/87) was dé blikvanger het exlibris in Braille-schrift dat Jenny Steenkiste (Brugge) ontwierp voor een blind meisje uit Spermalie. De oplage werd gedrukt op de persen van het Instituut voor Visueel Gehandicapten in de Snaggaardstraat te Brugge. Het stelt een open boek voor met op de verso het zodiakteken van de leeuw. Bovenaan rechts een bloem en onderaan een vogeltje. Links bovenaan is de naam vermeld en is ook in braille herhaald. Onderaan links staat het woord exlibris, eveneens in braille herhaald. Het geheel is volledig in reliëf.
- De Provinciale Prijs en de zilveren ereplaket van de provincie West-Vlaanderen voor gepubliceerd werk is toegekend aan de Menense schrijver Willy Spillebeen voor zijn jeugdboek ‘De hel bestaat’. Katrien Seynaeve uit Izegem kreeg een premie en de bronzen ereplaket voor haar jeugdboek ‘Vrede nu?’. Er werden 10 gepubliceerde jeugd- en kinderboeken en 23 nog niet uitgegeven manuscripten ingediend. Johan Ballegeer kreeg de Provinciale Prijs voor niet-gepubliceerd werk 1987 voor zijn manuscript ‘Celines grote oorlog’, waarin hij het heeft over de Vlaamse bewustwording tijdens de Eerste Wereldoorlog. Celine, het hoofdpersonage, verduidelijkt aan de hand van haar belevenissen de daden van enkele historische Vlaamse figuren en de impact van het oorlogsgebeuren in onze kuststreek. De jury was samengesteld uit Jos Brabants, Rita Ghesquiere, Wim Hofman, Hilde Masui en Dora van Hoecke.
- De Lokerense beiaardier Jo Van Eetvelde is laureaat geworden van de internationale compositiewedstrijd voor beiaard ‘In Honorem Dumery-Brugge 1715-1787’, klassieke vormen. Tweede werd de Oostkampse beiaardier Chris Dubois. De wedstrijd is genoemd naar G. Dumery, de Brugse klokkengieter die 200 jaar geleden overleed. Van Eetvelde werd ook nog bekroond met de speciale prijs ‘Belgische artistieke promotie’ van Sabam. In de tweede categorie ‘hedendaagse vormen’ werd de eerste prijs niet toegekend. Een tweede prijs ging naar Frans Geysen uit Korbeek-Lo.
- De Vriendenkring van het Westvlaams Orkest is een vereniging van sympathisanten die het orkest zowel financieel als moreel willen steunen. Financieel door lid te worden van de Vriendenkring, en moreel door belangstelling aan de dag te leggen voor de activiteiten van het orkest. Men kan lid worden door storting van een bedrag op rekeningnummer 000-0167765-52 van Het Westvlaams Orkest, Carmerstraat 16 te Brugge. Bij storting van minimum 1.000 fr. krijgt men een fiscaal attest. 20% van het gestorte bedrag wordt terugbetaald onder de vorm van reductiekaarten voor concerten in eigen beheer, zoals de ‘Matineekoncerten’ en de ‘Brugse Hallekoncerten’. Een storting van minimum 1.000 fr. geeft recht op een gratis toegangskaart voor één van de concerten in eigen beheer. Driemaandelijks ontvangen de leden informatie over de activiteiten van het Westvlaams Orkest. U kunt genieten van een belangrijke reductie op eigen CD's en LP's.
| |
• Brugge - Peer - Waregem
Musica, Het Vlaams Centrum voor Oude Muziek, dat in Vlaanderen het oude muziekleven coördineert en stimuleert, richt vanaf januari '88 een cursus ‘Samenspel in renaissance en barok en historische dans’ in. Deze cursus gaat door te Brugge op zondagnamiddag van 14 u-20 u op volgende data: 10 en 24 jan., 7 en 21 febr., 6 en 20 maart, 17 april en 8 mei. Het samen musiceren staat centraal, daarnaast zal er mogelijkheid zijn tot individueel onderricht en Historische dans. Ook een inleiding in de cultuurgeschiedenis komt aan bod. Naast zang en dans komen ook luit, gamba, blokfluit, rietbladinstrumenten e.d. alsook zangers aan bod. Ook de minder gebruikelijke instrumenten zoals harp, vedel, traverso en cornetto kunnen aan het pakket toegevoegd worden. De docenten zijn: Lieven Misschaert (luit), Marcel Ketels (blokfluit, traverso), Sigrid T'Hooft (dans), Doortje Misschaert (zang), Marianne Buisseret (cultuurgeschiedenis). Deze cursus richt zich zowel tot beginners als tot gevorderden en dit uit alle leeftijdsgroepen. De kostprijs zal 500 à 800 Bfr. per namiddag bedragen (volgens de gekozen formule). Info: Musica-West, t.a.v. Doortje Misschaert, Zavelberg 49, 8790 Waregem.
| |
• Brussel
De lunchvoorstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23 (tel. (02) 512 35 34) werden vanaf januari uitgebreid met de Middagen van Poëzie & Proza waarop literatoren over eigen of andermans werk aan het woord komen. Die Middagen vinden telkens op dinsdag plaats van 12.40 tot ca. 14 u en de toegangsprijs bedraagt 50 fr. De programmatie voor februari omvat: op 2/2: Het Zwarte Goud: een documentair concert met een pakkend verhaal over het kompel in de Kempen, Zuid-Afrika, Schotland...; op 9/2: Tom Lanoye stelt zijn nieuwe gedichten voor; op 16/2: Tussenbeide: bewegingstheater opgebouwd vanuit de leefwereld van de mentaal gehandicapte auteur/actrice, gebracht door het theaterproject Stap; 23/2: Kristien Hemmerechts in vraaggesprek met Hilde Staes over ‘Vrouwen schrijven, vrouwen lezen’.
- De vereniging van de Lions Clubs van België richt een ideeënwedstrijd in voor het oprichten of aanpassen van bejaardenwoningen in het kader van de stads- en dorpskernvernieuwing.
Deze wedstrijd richt zich tot de architecten, de architectenstagiairs en de studenten van de architectenscholen en heeft tot doel nieuwe originele en nog niet gepubliceerde ideeën te verzamelen, waaruit krachtlijnen kunnen ontwikkeld worden voor de stads- en dorpskernvernieuwing met het oog op het verbeteren van de woon- en leefvoorwaarden van de mensen van de derde leeftijd. Aan deze wedstrijd is 400.000 fr. aan prijzen verbonden. Sluitingsdatum voor het inleveren van de inzendingen: 13/5/88. Proclamatie der resultaten; 27/5/88 in het Cultureel Centrum van Menen. Voor de inschrijving en de aanvraag van het wedstrijdreglement, zich wenden tot: Lions Clubs International, District 112 Belgium, André Bertulotstraat 21, bus 9, 1210 Brussel. Tel.: (02) 217 44 56.
- We vernamen de uitslag van de 11e Literaire Prijzen (1987) van de Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschappen en Letteren. In de categorie van dichters boven de 21 jaar ging de eerste prijs naar het gedicht ‘Veertig’ van Willie Verhegghe uit Ninove, terwijl Koenraed Goudeseune uit Ieper tweede werd met ‘De Moeren’ en de derde prijs ging naar Raf Pepels uit Genk, die het gedicht ‘Aan Dirk T.’ had ingezonden. In de leeftijdsklasse 17 tot 21 jaar werd Alex De Vos uit Sint-Katelijne-Waver laureaat met ‘Sporen’. Tweede prijs ging naar ‘Heel Toevallig’ van Véronique Sennesael uit Gent en een derde prijs werd toegekend aan ‘Wak’ van Frank Philippaerts. In de categorie 13 tot 16 jaar behaalde Martijn Wauters uit Bornem de eerste prijs met ‘Zondag’ en kreeg Jan Heyse uit Stekene een tweede prijs voor het gedicht ‘De Deur’. Derde werd Goele Van Roy uit Lommel met ‘Na de Winter’. Ten slotte in de categorie dichters tot 12 jaar werd Nele Mast uit Brussegem onderscheiden met haar ‘Visje in de Zee’. Het vers ‘Ma Kip en de Kuikens’ van Sarah De Preter uit Putte was goed voor een tweede prijs en Christof Verdoodt uit Aalst eindigde derde met ‘De Regenboog’. De jury van de wedstrijd was samengesteld uit prof. dr. Marcel Janssens, mevr. Julia Tulkens, Roger De Neef, Armand Van Assche en Rudolf van de Perre.
- Op 19, 20 en 21/2 krijgen 250 personen de gelegenheid om in de Kon. Munstschouwburg het Internationaal Colloquim over het thema ‘Lulu’ van Alban Berg in vier talen (D-N-F-E) bij te wonen. Het is een gezamenlijke organisatie van Jeugd en Muziek, de Munt en het Goethe-Instituut en richt zich o.m. tot jonge musici en studenten uit het hogere kunstonderwijs en universiteiten. Ze kunnen er niet alleen lezingen en debatten bijwonen, maar ook vijf concerten, recitals, workshops, filmprojecties, tentoonstellingen en de voorstelling van ‘Lulu’ in de Munt. Het colloquium schenkt de mogelijkheid om het verband te onderzoeken tussen de gebruikte muzikale en dramaturgische technieken en de betekenis die eruit voortvloeit. Tevens zal getracht worden om ‘Lulu’ in de historische, culturele en filosofische contekst te plaatsen: het Wenen van het begin van de eeuw. Deze drie dagen zullen ten slotte eveneens een bevoorrechte kans vormen om op alle niveaus van gedachten te wisselen en in contact te treden met de sprekers en het publiek tijdens lezingen en workshops, tussen het publiek en de productieploeg (dirigent, zangers, regisseurs, enz...). Simultaan met het colloquium vertoont het Filmmuseum een reeks fims rond hetzelfde thema: Lulu, Wedekind (tekstschrijver van ‘Lulu’) en het Duitse expressionisme. Inschrijvingen en verdere inlichtingen: Jeugd en Muziek België, Paleis voor Schone Kunsten, Koningstraat 10, 1000 Brussel (tel. 02/513.07.98).
- Van 15/1 t/m 17/4 kan men terecht in de Kon. Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark voor de tentoonstelling ‘De Azteken. Kunstschatten uit het Oude Mexico’. Uit 32 Europese, Mexi- | |
| |
caanse en Noordamerikaanse musea werden meer dan 300 voorwerpen, die met elkaar in schoonheid wedijveren, samengebracht. Zo ziet men er o.m. sculpturen, stenen maskers, juwelen, vaatwerk, e.d. Deze expositie stoelt op een internationale organisatie en was eerder te gast in Hildesheim, München, Linz en Kopenhagen. Open: dagelijks (behalve op maandag) van 10 tot 17 uur en op woensdag van 10 van 21 uur. Info: 02/733.46.47.
| |
• Dendermonde
De Stichting Constanter houdt zich bezig met het verspreiden van kunst en cultuur, in het bijzonder muziek en literatuur uit de Nederlandstalige gebieden uit de middeleeuwen en de renaissance. Dit wordt o.m. gedaan door het uitbrengen van op het onderwijs gericht materiaal en het organiseren van schoolvoorstellingen. De stichting heeft ook een LP met literatuur en muziek uit de Gouden Eeuw uitgebracht, met werk van Hooft, Bredero, Vondel, Huygens, Starter en Valerius (o.m. Op de dood van Sterre, Ogen vol majesteit, Klare, wat heeft er uw hartje verlept? en de melodie van het Wilhelmus). De referentienummers van de LP's zijn: Constanter CS 1 (Antwerps Liedboek en Gruuthuse-Manuscript), Constanter CS 2 (Bredero, Hoofd, Vondel, Huygens...). U kunt deze platen bestellen door storting van 450 fr. per LP (verzendkosten inbegrepen) op rekeningnummer 061-5010060-87 van Constanter, p.a. Jan Uyttendaele, Ringstraat 26, 9150 Dendermonde, met vermelding van de gewenste LP's.
| |
• Eeklo
In de hall van de Stedelijke Academie, Pastoor De Nevestraat 26, vindt van 23/1 t/m 12/2 de Internationale Exlibristentoonstelling plaats die toegankelijk is op weekdagen tussen 17 en 20.30 uur, op woensdag echter van 13.30 tot 20.30 uur, op zaterdag van 9 tot 18 uur en op zondag van 9 tot 12 uur.
| |
• Gent
In het Museum voor Sierkunst, Jan Breydelstraat 5, loopt tot 28/2 de tentoonstelling ‘Jonge Architecten in België’, dagelijks toegankelijk van 9-12.30 en van 13.30-17.30 u. Werk van Wim De Beus, Klaas Goris, Jean-Michel Huyghe, Luc De Maesschalck, Georges-Eric Lantair, Guy Mertens, Kris Mys, Hugues Wilquin, Pieter Cornelis, Giedo Driesen, Patrick Lefebure, Mauro Poponcini, Frank Stals.
In ditzelfde museum kunt u ook nog tot 21/2/88 de tentoonstelling ‘Zsolnay-keramiek’ meepikken.
- Aan het Instituut voor Conservatie en Restauratie wordt vanaf 27/2 t/m 26/3/88 de cursus ‘Museumtechnieken en Museummanagement’ georganiseerd. Vlaanderen bezit thans één van de dichtste museumnetwerken ter wereld. In totaal zijn zo'n driehonderdvijftig musea voor het publiek toegankelijk. Jaarlijks komen er nieuwe musea bij. Tal van openbare besturen, verenigingen en verzamelaars ontwerpen projecten voor nieuwe musea. Maar in Vlaanderen bestond nog géén opleiding inzake museummanagement en museumtechnieken. Binnen de museumsector in Vlaanderen, die meer en meer evolueert naar een overwicht van kleine regionale en thematische musea en eveneens van musea met een privaatrechtelijke structuur, bestaat een steeds dringender noodzaak van een gedegen museum-opleiding, zowel voor vrijwilligers/initiatiefnemers, als voor degenen die reeds op één of ander niveau professioneel met de materie betrokken zijn. Het Instituut voor Conservatie en Restauratie, onlangs opgericht binnen de postgraduaatsopleidingen van het Hoger Architectuurinstituut St.-Lucas in Gent, wil op verschillende niveaus, via lange en korte cycli, opleidingen verschaffen op het vlak van het behoud en de restauratie van het historische en cultureel erfgoed. Een van de eerste initiatieven is een intensieve cyclus (vier zaterdagen), die alle aspecten van het museumwezen wil benaderen. Deze cyclus zal een eerste basis-opleiding verschaffen inzake technieken van museumontwikkeling, museumbeheer, museumbeleid en museale conservatie en presentatie. Het is een gecondenseerd pakket, of ‘stoom-cursus’: een basis waarop de cursisten nadien aan de hand van eigen praktijk, of eigen bijscholing kunnen verderbouwen. In totaal wordt voor deze cyclus een beroep gedaan op een dertigtal docenten, die allen sedert jaren een rijke ervaring en een ruime reputatie binnen hun vakgebied bezitten. De cyclus richt zich tot iedereen die
belangstelling heeft voor of betrokken is bij de museumwerking in Vlaanderen en Brussel: museumpersoneel dat veelal vanuit één of andere historische discipline in de branche verzeilde, en de praktijk nog met vallen-en-opstaan moet ondervinden (vooral jonger museumpersoneel, aangetrokken via statuten als BTK, TWW, ...); afgestudeerden die solliciteren binnen de sector cultuurconservering en de museumsector; gemeentelijke en provinciale culturele ambtenaren en leden van plaatselijke en gewestelijke culturele raden en adviesorganen; leden van historische, heemkundige en volkskundige verenigingen, die vaak op één of andere wijze bij museumprojecten betrokken zijn, of die projecten terzake ontwikkelen; personen betrokken bij de toeristische sector, die binnen hun praktijk met het museumwezen in Vlaanderen in aanraking komen, en die meer achtergronden en kennis terzake willen verwerven; vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, betrokken bij de uitbouw van nieuwe bedrijfsmusea, en/of betrokken bij de sponsoring/mecenaat van musea; verzamelaars die hun verzameling op een adequatere en verantwoorde wijze willen beheren of tentoonstellen.
Na afloop wordt een getuigschrift uitgereikt voor degenen die de volledige cyclus volgden. De deelnemers ontvangen een syllabus met de samenvattingen van de belangrijkste lezingen, bibliografie, en ruime documentatie. De totale kostprijs (documentatie en extra-dag met museumbezoek inbegrepen) bedraagt 4500 frank. Werklozen en jongeren (CJP) krijgen korting. Inschrijvingsformulieren, het volledige programma, en alle nadere informatie kunnen vanaf einde januari aangevraagd worden bij het Instituut voor Conservatie en Restauratie v.z.w., Hoger Architectuurinstituut St.-Lucas Gent, Zwartezusterstraat 34, 9000 Gent (telefonisch via (091) 23 42 90: vragen naar Mevr. Chr. Van Malderen).
- Ter nagedachtenis aan haar man, de kunstschilder en meubelontwerper Jozef Mees (1898-1987), heeft Mevrouw Mees drie werken van Frits Van den Berghe aan het Museum voor Schone Kunsten van Gent geschonken. Het betreft het schilderij ‘De sterrevisser’ (1921), de houtsnede ‘De zonneschilder’ (1921) en de aquarel ‘Portret van een zittende vrouw’ (1920). Jozef Mees was behalve een gewaardeerd kunstenaar ook actief in het Gentse culturele leven. Hij was o.a. stichtend lid van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent.
- Het Gentse Museum voor Sierkunst ontving begin juni een belangrijk Legaat uit de nalatenschap van Norbert Havermans uit Den Haag. Op dit ogenblik worden in het museum niet minder dan 2.000 voorwerpen van de kwalitatief hoogstaande verzameling twintigste-eeuwse toegepaste kunst bestudeerd en geïnventariseerd. Een eerste resultaat zal in de zomer van 1988 aan het publiek worden getoond. Naast de kunstwerken ontving het museum ook een som van 45.000 fl. om de collectie aan te vullen.
- Nog tot 14/2/88 wordt in het Centrum voor Kunst en Cultuur, Sint-Pietersabdij te Gent, de internationale tentoonstelling georganiseerd: ‘Vlaamse Wandtapijten uit de Wawelburcht te Krakau en uit andere Europese Verzamelingen’. De Vlaamse wandtapijten van de Wawelburcht te Krakau behoren zowel geschiedkundig, kunsthistorisch als esthetisch tot de meest voldragen scheppingen van de Vlaamse renaissancekunst. Die schitterende wandbehangsels, waarvan vele met goud- en zilverdraad doorweven zijn, kwamen tot stand te Brussel, het centrum bij uitstek van de tapijtkunst, vanaf 1550 in opdracht van de Poolse koning Sigismund-August II zelf. Een selectie van 17 tapijten uit Wawelburcht wordt op de tentoonstelling voorgesteld. Deze keuze biedt zowel inzake kwaliteit als produktie (de onderscheiden ateliers die voor de Wawelburcht werkten) als in iconografisch opzicht (tapijten met bijbelse figuren, groenwerktapijten met dieren en groteske-tapijten) een goed overzicht van heel de verzameling van de Wawelburcht. De kern van 17 tapijten uit de Wawelburcht wordt gecompleteerd door tapijtwerk uit andere befaamde Europese verzamelingen (Madrid, Florence, Mantua, Brussel, München) dat werd geweven in dezelfde Brusselse ateliers als deze die voor de Wawelburcht werkten. Meteen biedt de tentoonstelling de unieke kans kennis te maken met het werk dat door de meest vooraanstaande Brusselse tapijtateliers omstreeks het midden van de 16de eeuw, op het toppunt van hun kunnen, werd tot stand gebracht. Dagelijks toegankelijk tussen 10-12.30 u en 13.30-17 u, behalve op maandag. Toegangsprijs 80 fr. (red.: 60 fr.).
In de week van 2-7/2 kan men eveneens in de St.-Pietersabdij nog een aantal activiteiten van het Renaissancefestival meemaken, zo o.m. de Middaglezingen om 12.15 u. Op 2/2: Lieven Bart: Hofdans uit de 16de eeuw in Europa; op 3/2: Liban Pollet: Gobelinweven in de renaissance; op 4/2: Marijke Detremmerie: het kostuum in de renaissance en op 5/2: Gilles Senepart: Tuinen in de Renaissance.
- Het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel, Ge wad 13, 9000 Gent, publiceerde ter gelegenheid van de tentoonstelling Focus op de Fotografie twee catalogi: ‘Fotografie te Gent van 1839 tot 1940’ (geschreven door Georges Antheunis, Guido Deseyn en Marc van Gysegem) en ‘Fotoapparaten en Foto's uit Gentse Verzamelingen 1839-1940’ (samengesteld door Marc Van Gysegem). Beide overvloedig geïllustreerde publikaties kunnen bij het MIAI worden besteld.
- De laatste aflevering van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen 1987 is gewijd aan de Architectuur van het Interbellum. De andere afleveringen handelden over Kunstenaarsateliers, Taal in Beeld, Beeld in Taal en het Palais Stoclet. Veel architectuur in de jaargang 1987! Een abonnement kost 600 fr. (of 860 fr. met band), een afzonderlijke aflevering 180 fr. Te bestellen door overschrijving op rekening nr. 440-0330001-79 van OKV, Trommelstraat 1, 9000 Gent.
- Door het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen worden volgende Provinciale Prijzen uitgeschreven: 1. Prijs voor kunstambachten (keramiek): de laureaat ontvangt 45.000 fr. en aan de Eervolle vermelding is 15.000 fr. verbonden. Drie werken moeten ingeleverd worden op 30 en
| |
| |
31/5/88. 2. Prijs voor plastische kunsten, voorbehouden aan de grafische kunsten (tekening, ets, gravure, houtsnede, lithografie en zeefdruk). Laureaat: 45.000 fr., eervolle vermelding: 15.000 fr.; drie werken inleveren op 5 en 6/9/88. 3. Prijs voor fotografie: laureaat: 45.000 fr., eervolle vermelding: 15.000 fr., uiterste datum van inzending is 21/10/88. Deze drie prijzen zijn voorbehouden aan kunstenaars van Belg. nationaliteit die in Oost-Vlaanderen geboren zijn of er ten minste 5 jaar wonen. Info: Dienst voor Culturele Aangelegenheden, Bisdomplein 3, 9000 Gent, tel. (091) 25 30 01.
- Het Gentse Nieuwpoorttheater is een must voor alwie vanuit de meest diverse invalshoeken, de evolutie van eigentijds toneel en danstheater wil meemaken. Adres: Nieuwpoort 35, 9000 Gent, tel. 091/25.12.96. De programmatie van dit ‘circuittheater’ dat ergens ambieert een Vlaamse Shaffy te worden, houdt het vanzelfsprekend bij voorstellingen met risico. Innoverend, wars van ingebouwde veiligheden. Grensverleggend natuurlijk, met een scherp oog voor intrinsieke kwaliteit. Het histrionische komt hier niet aan bod, maar uit het vrij ruime aanbod voor de tweede helft van dit seizoen blijkt voldoende dat niet-conventionele groepen die in het buitenland al aardig worden gewaardeerd, bij het Nieuwpoort volop de kans krijgen op confrontatie met het Vlaamse publiek. Een greep: Hilde Wils' eigen bewerking van Judith (Friedrich Hebbel): belangrijk is niet zozeer dat of wanneer, maar waarom een hoofd valt. Een parallel tussen het werk van Jan Decorte, geniale stokebrand, met zijn ‘Inondertussendoor’, en dat van het Nederlandse ‘Maatschappij Discordia’: allebei ‘deconstructief’. Of deconstruerend? Verder het provocerende Nieuw-West (Amsterdam), o.m. met een produktie rond Rinus van de Lubbe, de Nederlandse anarchist (?) die in 1934 gevonnist werd omdat hij de brand van de Reichstag zou hebben aangestoken. Uit Engeland de Temba Theatre Company, een ‘razend virtuoze slapstick’ over Zuidafrikaanse situaties. Uit eigen land, maar dan bezuiden de taalgrens: Les Ballets Contemporains de Belgique, met hun nieuwste produkt: Emma, naar een concept van Alain Platel en Alexander Claeys. Ook vanuit de States komt enig fraais neergestreken: The Newcomer who stole the Show, alias Danny Mydlack (Boston): een solo-performance getiteld ‘Big Kid/Little Man’. Nederlands transavantgarde komt meest aan bod, zo blijkt. Erg interessant zal De Salon zijn: Anne Marie Prins, die al eerder opviel met een reeks rond
Marguertie Duras, stelt nu Beckett voor aan de hand van drie projecten. Geluk is flauwe kul, zegt ze. Beckett heeft over menselijk geluk zo zijn eigen idee, kijk maar eens naar Happy Days, in 1986 gespeeld door Antigone (met Suzanne Juchtmans), straks in het Raamtheater (Antwerpen) met Julienne De Bruyn. Nog uit Nederland, dingen als Gods Summum (Harry Hageman), en ‘Woont hier A. Hitler’. Van bij ons uiteraard ‘De Tijd’ met ‘In de eenzaamheid van de katoenvelden’...). Nieuwpoort, een theater met visie. Zeker weten.
dv
- Muzikon vzw en de Concertvereniging van het Kon. Muziekconservatorium organiseren in de serie Oude Muziek zes concerten: Luit en torbe (Philippe Malfeyt, 7/1), Instrumentaal en vokaal (The Amsterdam Baroque Orchestra en het Collegium Vocale, 1/2), Clavecimbel (Johan Huys, 26/2), Blokfluit (Oswald Van Olmen, 3/3), Instrumentaal en vokaal (Collegium Vocale, 17/4) en Pianoforte (Jos van Immerseel en Martine Chappuis, 28/4). Van 8/2 t/m 12/2 organiseert de Concertvereniging ook nog de Week van de Hedendaagse Muziek, met o.m. werk van R. Corijn, W. Rihm, H.M. Górecki, G. Amy, G. Tremblay, gebracht door het Symfonieorkest van het KMC, het Westvlaams Orkest, het Nieuw Ensemble (Amsterdam). Verdere informatie op het adres van Muzikon, Hoogpoort 64, 9000 Gent (091/25.15.15).
- Marc Dejonckheere uit Ieper werd laureaat van de Vierde Poëzieprijs van het Masereelfonds. Zijn inzending ‘Kleine pathologie - vijf gedichten’ werd bekroond door een jury bestaande uit voorzitter Mark Braet, Gwy Mandelinck, Geert Van Istendael, Marc Reynebau, Willy Spillebeen, Hugo Brens en Ivan Ollevier. Eervolle vermeldingen gingen naar Frans De Schoenmaeker uit Kortrijk en Albert Schaalma uit Groningen.
| |
• Gent - Oostende
Amarant v.z.w., het Centrum voor Artistieke Confrontatie uit Gent organiseert haar tweede lessenreeks kunstgeschiedenis in het P.M.M.K. te Oostende. Deze reeks ‘De expressionistische stromingen in de moderne kunst’ is gespreid over 14 lessen. Er wordt gestart op 23/2/88; de reeks loopt tot en met 7/6 telkens op dinsdagavond. Docent is de heer Erwin Desmet. Organisatie, informatie en inschrijvingen: Amarant v.z.w. Eedverbondkaai 267 te 9000 Gent, tel. (091) 21 79 52.
| |
• Gent-Tielt
In het kader van de jeugdboekenweek - Tielt (4 t/m 20 maart) schrijven het Poëziecentrum v.z.w. en de jeugdboekenweek - Tielt een poëzie-wedstrijd uit onder de titel ‘Dichter bij Jeugd’. De prijs bedraagt 25.000 fr. De jury kan echter beslissen de prijs niet toe te kennen. In dit geval kan de prijs omgezet worden in één of meer aanmoedigingsprijzen. Het totale bedrag van deze aanmoedigingsprijzen (één of meer) wordt vastgelegd op max. 10.000 fr. De prijs staat open voor alle Vlaamse dichters. Elke deelnemende dichter mag slechts 1 inzending insturen. De inzending moet bestaan uit vijf ongepubliceerde gedichten die geschreven zijn voor kinderen tot max. 12-13 jaar (ieder gedicht, in 5 exemplaren, afzonderlijk getypt op DIN A4 formaat). Op de inzending staat een schuilnaam. Bij de inzending moet onder aparte, gesloten briefomslag de naam, het adres en eventueel het telefoonnummer gevoegd worden. Op de buitenzijde van de aparte briefomslag wordt nog eens de schuilnaam vermeld. De jury is samengesteld uit Clara Haesaert, Armand Van Assche, Jan Van Coillie, Robert De Craemer en Walter Haesaert. De prijs wordt uitgereikt op 4 maart 1988 om 19 uur in het Cultureel Centrum Gildhof, Sint-Michielsstraat 9, 8880 Tielt. Men kan inzenden (niet aangetekend) tot uiterlijk 5/2/88 op het adres: Dichter bij Jeugd, p/a Poëziecentrum v.z.w. Hoornstraat 11, 9000 Gent, (091) 25 22 25.
| |
• Haacht
In de Nationale wedstrijd voor beeldende kunsten van de culturele vereniging ‘Kulturama’ n.a.v. het 7e Herfstsalon georganiseerd, werd Christiaan Ausloos (Tienen) laureaat met het werk ‘Fragmenten II’. Eerste vermelding ging naar Jan van Herterijck uit Keerbergen en de 2e vermelding naar Ivo Delcon uit Baal. De Persprijs werd toegekend aan het werk ‘When it will all be over’ van Fremau (pseudoniem van M. Van der Speeten) uit Haacht.
- De uitslag van de Tweede poëziewedstrijd ‘Haacht Literair 1987’ werd door de organiserende vereniging ‘Kulturama’ bekend gemaakt: laureate werd Mieke Westbroek uit Drunen (Ned.) met het gedicht ‘Moeders van Soweto’. Eerste vermelding: Mark Meekers (Heverlee) met het gedicht ‘Nooit spraken de doden luider dan uit de asse van Oradour’; tweede vermelding: Koen Stassijns (Roosdaal) met het gedicht ‘Zij en de zeiler’. De Prijs voor de beste inzending uit de provincie Brabant ging naar Paul Wouters (Diest) met het gedicht ‘Zoon’.
N.a.v. deze literaire manifestatie werd door het Kulturamabestuur een verzamelbundel ‘Gedichten uit de poëziewedstrijd’ opgesteld met opname van één gedicht van alle ingeschreven dichters. Deze bundel kan bekomen worden door storting van 150 fr. (verzendkosten inbegrepen) op rekening nr. 785-5408653-35, t.v.v. Kulturama Haacht, Mercatorlaan 23, 2840 Haacht, met vermelding ‘Haacht Literair 1987’.
| |
• Harelbeke
Voor de zevende keer wordt door het stadsbestuur van Harelbeke i.s.m. de stedelijke academie voor beeldende vorming en de raad van bestuur van de stedelijke infrastructuur de Prijs voor beeldende kunsten van de stad Harelbeke georganiseerd. Voor 1988 komen de tekenkunst en grafiek aan bod. Alle kunstenaars die deze discipline beoefenen, kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Alle formaten en expressievormen zijn in dit verband vrij. De prijzen bedragen 30.000 fr. en tweemaal 10.000 fr. als premie. Een selectieve tentoonstelling door de jury samengesteld, zal te bezichtigen zijn van 12 tot 27 maart in het stedelijke ontmoetingscentrum. De tentoonstelling wordt aangevuld met een nadere voorstelling van de laureaat. De jury legt er de nadruk op dat haar aandacht vooral zal gaan naar het creatief aanwenden van de media tekenen en grafiek enerzijds en aanwending van de technische beheersing op picturale uitdrukking anderzijds. Inschrijvingsformulieren, reglement en alle verdere inlichtingen kunnen aangevraagd worden in het stedelijke ontmoetingscentrum, Gaverstraat 8, 8730 Harelbeke (tel. 056/71.36.41) en de stedelijke academie, Marktstraat 37, 8730 Harelbeke (tel. 056/71.07.24 - enkel tijdens het weekend). De inschrijvingen moeten op 26/2 binnen zijn.
| |
• Kortessem
Sinds het overlijden van de dichter Pieter Geert Buckinx op 21/1/87 werd er door verschillende personen druk onderhandeld om een stichting naar zijn naam op te richten.
Deze stichting werd een feit op een vergadering gehouden te Kortessem (waar de dichter geboren en begraven werd), op vrijdag 23/10/87. De raad van bestuur bestaat uit: Mevrouw Charlotte Buckinx-Oosterlinck, de heer Frans Cornelis, de heer Albert Oris, Dr. Tony Verschaffel, Prof. Dr. R.F. Lissens, de heer Rik Bourguignon, Dr. Florent Vanvinckenroye, de heer Camille Cuyx, de heer Jean Pierre Derwael, de heer Simon Vandevelde, Dr. Raf de Smedt en Dr. Denise De Weert. De vereniging heeft tot doel, zonder afbreuk te doen aan de rechten van de weduwe van Pieter Geert Buckinx, het archief van Pieter Geert Buckinx te bewaren en te bestuderen, zijn werk te verspreiden en zorg te dragen dat zijn oeuvre en zijn persoon in de aandacht van het publiek blijven. (Art. 2) Iedereen kan zich bij deze stichting aansluiten door storting van 200 fr. (f12). Steunende leden storten 1.000 fr. (f55) en worden in ieder nummer vermeld van de driemaandelijkse mededelingen die zullen verschijnen. Alle leden worden op de algemene vergadering uitgenodigd die één maal per jaar zal plaatsvinden. Bij uitgave van werk van of over de overleden dichter zullen de leden van een gunsttarief kunnen genieten. Men kan het lidmaatschap storten op het
| |
| |
nummer 068-2040284-13 van de Pieter Geert Buckinx-Stichting v.z.w. Kerkplein 11 te 3720 Kortessem. Verdere inlichtingen op volgende telefoonnummers: (011) 37 66 22 en (011) 37 68 09.
| |
• Kortrijk
Nog tot 13/2 loopt in het C.C., Schouwburgplein 14, de tentoonstelling ‘Bruegel, een imaginair Museum’ waarbij het totale schildersoeuvre van Pieter Bruegel de Oude in reproduktie wordt getoond. Toegankelijk elke werkdag van 15 tot 19 u. Geleide bezoeken op aanvraag.
| |
• Leiden
Door het Letterkundig tijdschrift ‘Dimensie’ wordt een Opstellenprijskamp uitgeschreven. Inzendtermijn tot 30/6/88. Reglement aan te vragen bij Jan Biezen, Postbus 11227, 2301 EE Leiden.
| |
• Leuven
De Concertvereniging van het Lemmensinstituut deelt de uitvoeringen mee van de Ensembles van het instituut, die alle plaatsvinden in de Concertzaal van het instituut aan de Herestraat 53 en aanvangen om 20 u: op 28/1/88: Big Band o.l.v. Carl van Eyndhoven; op 4/2/88: Symfonisch Orkest, o.l.v. Edmond Saveniers (werk van Dvorak, Mendelssohn en Rota); Ensemble Oude Muziek, o.l.v. Erik Van Nevel (werk van W. Bird, Th. Tallis, J. Taverner, Th. Vautor e.a.). Op 25/2/88 kan men de Kandidaten Hogere Diploma's (met orkest), evenals op 3/3/88, aan het werk horen.
- De Tweejaarlijkse Prijs van de Koninklijke Zuidnederlandse Maatschappij voor Taal- en Letterkunde en Geschiedenis, ten bedrage van 25.000 fr. is dit jaar voorbehouden aan werken op het gebied van de ‘Algemene Geschiedenis na de Oudheid’. Kandidaten voor de Prijs dienen vóór 18 april 1988 twee exemplaren van hun werk te bezorgen aan de juryvoorzitter: Prof. R. De Schryver, Erasmushuis, Blijde Inkomststraat 21, 3000 Leuven.
- De Leuvense Vereniging voor Volkskunde vzw schrijft voor 1988 weer de Prijs Wilfried Grauwels voor Volkskunde uit. Inlichtingen: Leuvense Vereniging voor Volkskunde, p.a. Seminarie voor Volkskunde, KU-Leuven, Blijde Inkomststraat 21, 3000 Leuven, tel. 016/28.48.56.
| |
• Lommel
Van 5/2 t/m 15/2 organiseren de Culturele Centra/Buurthuizen De Kom, De Hanekap en Het Zand gezamelijk de tentoonstelling ‘Rond Hedendaagse Figuratie’, een project waarbij jonge kunstenaars (tot 35 jaar) de kans krijgen (met in hoofdzaak monumentaal werk) hun visie op de plastische werkelijkheid naar het publiek toe te vertolken. Er worden werken getoond uit iedere discipline (schilderen, pastel, tekenen, keramiek, beeldhouwen, assemblages, enz.). De tentoonstelling is gespreid over de drie Culturele Centra.
| |
• Moeskroen
Van 5 tot 20/3/88 loopt het 8e Internationaal Festival voor Plastische en Grafische kunsten in het Cult. Centrum in een organisatie van de v.z.w. Kunsten en Folklore. Bij die gelegenheid wordt ook een Wedstrijdtentoonstelling uitgeschreven, die openstaat voor alle kunstenaars met een min. leeftijd van 20 jaar op 1/1/88. De wedstrijd wordt opgesplitst in twee categorieën, de plastische kunsten en de grafische kunsten.
Het wedstrijdreglement en andere inlichtingen kunnen bekomen worden op het secretariaat van Culturele Zaken, Maison Picarde, Picardiëplaats in 7700 Moeskroen, tel. (056) 33 24 65.
| |
• Oostende
De Permeke-retrospectieve samengesteld n.a.v. de 100ste verjaardag van de geboorte van Constant Permeke is na een succesvolle rondreis vanuit het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst te Oostende via de Kunstverein te Hannover en het Palazzo dei Diamanti te Ferrara naar België teruggekeerd: in Ferrara was de belangstelling overweldigend: meer dan 100.000 bezoekers in ruim drie maanden. Het leeuweaandeel van deze tentoonstelling vormden de kunstwerken van het Provinciaal Museum Constant Permeke te Jabbeke. In afwachting van de heropening van dit museum op 1 maart 1988, wordt een keuze van topwerken uit deze verzameling tentoongesteld in het PMMK (Romestraat 11), in aansluiting aan de reeds uitgebreide afdeling Vlaamse expressionisten. Traditiegetrouw zal in 1988 in het PMCP te Jabbeke opnieuw een zomertentoonstelling zijn. Ditmaal komt Oscar Jespers aan de beurt.
- Eveneens in het PMMK loopt van 9/1 t/m 31/1/88 de rondreizende tentoonstelling gewijd aan het geschilderd oeuvre van Félicien Rops. Deze tentoonstelling werd samengesteld door het Centre d'action culturelle de la Communauté d'expression française n.a.v. de opening van de nieuwe zalen in het Musée Rops te Namen eind 1987. Het geschilderd oeuvre van Félicien Rops is weliswaar minder gekend o.a. omdat het minder tentoongesteld werd; toch vormt het een zeer belangrijk deel van zijn totaal oeuvre. Félicien Rops (1833, Namen - 1898, Essones) heeft heel zijn leven geschilderd. 350 schilderijen zijn inmiddels gerepertorieerd. Een 60-tal werken uit de periode 1857-1898 werden geselecteerd voor deze tentoonstelling waarmee gepoogd wordt juist dit aspect van Félicien Rops' artistieke produktie grotere bekendheid te geven. De tentoonstelling is opgebouwd rond een aantal thema's: de vrouw, het landschap, de marine, het zedenschilderij en symbolisch geïnspireerde doeken. Een geïllustreerde catalogus samengesteld door het Musée Rops begeleidt de tentoonstelling. Toegankelijk: dagelijks (behalve op maandag) tussen 10-17 u.
| |
• Rotterdam
Het Museum Boymans-van Beuningen (Mathenesserlaan 18-20) organiseert volgende tentoonstellingen: Salvo, schilderijen 1975-87 (tot 20/3); J.L.M. Lauweriks (1864-1932). Architectuur, kunstnijverheid en typografie tussen Jugendstil en Bauhaus (tot 7/2); ‘Teekeningen van verscheiden meester’: tekeningen en aquarellen uit de verzameling Montauban van Swijndregt, periode 1750-1850 (t/m 11/2); Rotterdam Retrospectief: Beeldende kunst vanaf 1940 (t/m 7/2); Lamp en licht in de 16e- en 17e-eeuwse woonhuizen (t/m 12/6); Anke de Vries, beelden 1980-87 (tot 4/4). Het Museum is van dins-zaterdag open van 10-17 u en op zon- en feestdagen van 11-17 u. De Vrienden van Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam doen een oproep om als lid aan te sluiten. Men kan toetreden als ‘belangstellende’ (f35 per jaar), ‘donateur’ (f75), ‘begunstiger’ (f500), ‘bijzondere begunstiger’ (vanaf f5000). Aan ieder van deze categorieën zijn andere voordelen verbonden: info. bij het Secretariaat van de Stichting, telefoon (010) 43 60 500.
| |
• Sint-Niklaas
Van 17/1 t/m 7/2/88 vindt in het Stedelijk Museum, Zamanstraat 49, de Nationale Tentoonstelling Figuurtekenen plaats. Daar wordt werk getoond uit 45 ateliers Tekenen uit Vlaamse, Brusselse en Waalse Academies. Toegankelijk van maan- tot vrijdag tussen 14-17 u, op zat. van 9 tot 12 u en van 15 tot 18 u en op zondag van 10 tot 13 u en van 15 tot 18 u.
In de Tentoonstellingszaal van de Sted. Academie voor Schone Kunsten, Boonhemstraat 13, wordt gelijktijdig de tentoonstelling Figuurtekeningen van leerkrachten van de deelnemende leerlingen aan Nationale Tentoonstelling georganiseerd. Toegankelijk van maan- tot donderdag tussen 18 en 21 u, op zat. van 9 tot 12 en van 14 tot 17 u en op zondag tussen 9 en 12 u of op afspraak.
| |
• Sint-Truiden
Van 7/1 tot en met 7/2/88 kunt u terecht in de galerij van het C.C. ‘De Bogaard’, Capucinessenplein, voor de tentoonstelling ‘Kunstambachten uit Brabant’, elke dag van 14 tot 18 u.
| |
• Waregem
In 1988 wordt opnieuw de tweejaarlijkse Gaverprijs voor beeldende kunst uitgereikt. Deze wedstrijd staat open voor kunstenaars, die geboren of gevestigd zijn in het Nederlandstalig gebied.
Kandidaten dienen in te schrijven tegen uiterlijk 1 april en einde april drie recente werken in te leveren in cultuurcentrum De Schakel, Schakelweg 8, 8790 Waregem (tel. (056) 60 35 00). Proclamatie op 20/5/88. Aan de kunstenaar van het bekroonde werk worden de Gaverprijs, een geldprijs van 40.000 fr. en een erediploma toegekend. Aan de tweede gerangschikte wordt de Georges Leroyprijs toegekend, een geldprijs van 20.000 fr. en een erediploma. De bekroonde werken blijven eigendom van de kunstenaars. De Waregemse cultuurraad en de v.z.w. cultuurcentrum De Schakel staan in voor de organisatie. Het initiatief wordt afgewisseld met een eveneens tweejaarlijks Gaverjuweel, een wedstrijd voor amateurtoneel in Oost-en West-Vlaanderen.
- Roos Dewitte uit Sijsele werd laureaat van de tweejaarlijkse poëzieprijs Georges Leroy van de Marnixring ‘Leeuwercke’. Haar gedicht ‘Geluk’ werd door de jury het beste gevonden uit de 203 inzendingen van de wedstrijd die openstond voor Nederlandstalige aspirant-dichters. De Leroyprijs bedraagt 10.000 fr. Als tweede prijs ontving Philippe Rotsaert uit Zolder 5.000 frank.
| |
Tentoon-stellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan ons Redactiesecretariaat worden toegestuurd. Gelieve er rekening mee te houden dat we gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 220 (maartnummer): 1 februari 1988, voor nr. 221 (meinummer): 1 april 1988, voor nr. 222 (septembernummer): 1 augustus 1988 en voor nr. 223 (novembernummer): 15 oktober 1988. Wanneer bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die voorbij is bij het verschijnen van het nummer, betekent dit dat het bericht ons te laat bereikt heeft om het nog in het vorige nummer te publiceren. Met dank voor uw medewerking.
De redactie.
| |
• Antony
‘Hommage Antony d'Ypres’, foto's, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 23/1 t/m 8/2.
| |
• Leon Beel
Schilderijen, Foyer Stadsschouw- | |
| |
burg, 8500 Kortrijk, van 19 tot 29/2, dagelijks van 14 tot 18.30 u.
| |
• Bert Bergmans
Tekeningen, schilderijen en houtsneden, Provinciemuseum P. van Humbeeck-M. Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, van 27/11 t/m 27/12/87.
| |
• Peter Beyls
Computerkunst, Gallerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 26/3 t/m 23/4.
| |
• Jan Bezemer
Etsen en litho's, Museum Boymansvan Beuningen, Mathenesserlaan 18-20, Rotterdam, van 1/12/87 t/m 10/1/88.
| |
• Renaat Bosschaert
Eindejaarstentoonstelling in eigen atelier, St.-Annakerkstraat 6, 8000 Brugge, aquarellen, schilderijen en grafiek, in december en januari.
| |
• Jan Carlier
Mixed Media, Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 28/11 t/m 19/12/87
| |
• Eric Colpaert
Beeldhouwwerk-installaties, Kunstcentrum Carlos Demeester, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare, van 20/2 t/m 27/3/88.
| |
• Jean-Pierre Coppens
Schilderijen, U.Z. Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven, van 19/12/87 t/m 31/1/88.
| |
• Franky DC
Schilderijen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6, 8562 Zwevegem-Otegem, van 2/4 t/m 26/4/88, van zat. t/m dinsdag tussen 14 en 18 u.
| |
• Luc De Meyer
Schilderijen, aquarellen, tekeningen objecten, Galerij Campo, Meir 47-55, 2000 Antwerpen, van 22/1 t/m 6/2, op weekdagen tussen 10-12.30 en 14-18 u.
| |
• Ida De Roy
Keramiek, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 12/12/87 t/m 3/1/88.
| |
• Renaat De Smedt
Schilderijen, Vlaams Huis ‘De Veldbloem’, Hoge Avrijstraat 5, 9068 Ertvelde, van 9/1 t/m 24/1, op w/d/v vanaf 17 u, op zat. vanaf 14 u en op zond. vanaf 10 u.
| |
• Claudine De Vos
Aquarellen, ASLK, Plezantstraat 4, Sint-Niklaas, tot 22/12/87.
| |
• Bart Dhaluin
Beeldhouwkunst, Kunstcentrum Carlos Demeester, Stationsdreef 176, 8800 Roeselamre, van 21/5 t/m 19/6/88.
| |
• Charles Drybergh
Schilderijen, André Demedtshuis, St.-Bavostraat 15, St.-Baafs-Vijve, van 15/1 t/m 15/2.
| |
• Henri Evenepoel
Tekeningen, Stedelijk Museum, Zamanstr., St.-Niklaas, tot 10/1/88.
| |
• Jan Fabre
‘Modellen 1977-1985’, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6, 8562 Zwevegem-Otegem, van 6/2 t/m 1/3/88, van zat. t/m dinsdag van 14 tot 18 u.
| |
• Groepstentoonstelling
Erik Dejonckheere (sculpturale keramiek), Beatrice Neetens (glasramen) en Lucien Van Den Driessche (schilderijen), Kunstgalerij ‘Amaryllis’, Gentseweg 1108, 1080 Brussel, van 28/11 t/m 20/12/87.
| |
• Groepstentoonstelling
Germana Tack, Dirk Feys, Luk Berghe en Patric Pruvoost, Cultuurcentrum ‘De Schakel’, Schakelweg 8, 8790 Waregem, van 4/12 tot 20/12/87.
| |
• Groepstentoonstelling
‘After-Lineart’, Marcel Mariën (objecten en foto's), Guy Leclercq (schilderijen), Frank Maieu (schilderijen), Roland Monteyne (brons), Tom Frantzen (brons), Galerie ‘De Zwarte Maan’, Guilleminlaan 1, 9500 Geraardsbergen, van 21/11 tot einde december 1987
| |
• Groepstentoonstelling
Jean Broisson, Constantine Ferrero, Johnny Michel, Fik Van de Velde, Gallery Christ Delaet, E. Van Dyckkaai 19-20, 2000 Antwerpen, van 18/12/87 t/m 17/1/88. In dezelfde galerij van 18/12 tot 3/1/88 ‘X-Mas Show’ met 24 artiesten.
| |
• Groepstentoonstelling
Gebruikskeramiek van Piet Kerkhof, Heleen Dekkers, Frank en Lode van Houtte, juwelen van Rafke Awouters en Kathleen Frisson, Media-Galerij van het C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 12/12/87 t/m 3/1/88.
| |
• Groepstentoonstelling
‘Jonge Glazenierskunst in Vlaanderen’, Herman Blondeel, Sander Blondeel, Karijn Callebaut, Joost Caen, Marie-Paule Grusenmeyer, Jan Kerckhof, Sabine Snijkers, Mieke Verwaetermeulen, Eric Wampers, Joost Wyseur, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 17/12/87 t/m 23/1/88.
| |
• Groepstentoonstelling
‘In het licht van de stilte’, Koji Ogura, Jac Gijzen, Max van der Grijn, C.C. Heusden-Zolder, van 8/1 t/m 30/1/88.
| |
• Groepstentoonstelling
Kunstkring Beringen, Prov. Vormingscentrum voor Volkscultuur, Kioskplein 25, Beringen-Mijn (Casino), van 8/1 t/m 31/1/88.
| |
• Groepstentoonstelling
Studenten van het Hoger Kunstonderwijs St.-Maria Instituut, Antwerpen, foto's, Museum van Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, van 12/12/87 t/m 7/2/88, dagelijks van 10 tot 17 u (behalve op maandag).
| |
• Groepstentoonstelling
Kunstnaars van de Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 5/12/87 t/m 20/2/88.
| |
• Groepstentoonstelling
Pieter Abs, Nicole Bursztejn, Martine Corbiau, José Deprez, Jean-Claude Gillet, Vased Kadlec, Mircea Marosin, Frans Masereel, Jean-Jacques Mathis en Remi Van Praet, C.C. Brussel, voormalige St.-Nicolaaskerk, Neder-Over-Heembeek, van 18/12/87 t/m 20/2/88, dagelijks van 15 tot 18 u.
| |
• Vicky Gruyters
Grafiek, aquarel, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 12/12/87 t/m 3/1/88.
| |
• Antonius Höckelmann
Beeldhouwwerk en tekeningen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6, 8562 Zwevegem-Otegem, van 5/3 t/m 29/3/88, van zat. t/m dinsdag tussen 14 en 18 u.
| |
• Albert Irvin
Schilderijen, Gallery Carine Campo, Leopoldstraat 53, 2000 Antwerpen, van 19/11 t/m 24/12/87.
| |
• Rafaël Kovacs
Keramiekbeelden, Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, van 27/11 t/m 27/12/87.
| |
• Paul Louka
Schilderijen, Buchmann Art Gallery, Antwerpsesteenweg 49, 2080 Kapellen, van 21/11 t/m 19/12/87.
| |
• Hugo Minnen
Foto's, Fotogalerij C.C. Heusden-Zolder, van 8/1 t/m 7/2/88.
| |
• Reuben Nakian
Sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 5/12/87 t/m 20/2/88.
| |
• Robert Paternoster
Karikaturen, Westrand Galerij, Kamerijklaan, 1710 Dilbeek, van 6/2 t/m 28/2, dagelijks van 14 tot 22 u., op zondag van 10 tot 20 u.
| |
• Dirk Peers
Objecten, Kunstcentrum Carlos Demeester, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare, van 9/4 t/m 8/5/88.
| |
• Constant Permeke
Sculpturen en tekeningen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 5/12/87 t/m 20/2/88.
| |
• Jennie Pieters
Keramiek, Vlaams Huis ‘De Veldbloem’, Hoge Avrijstraat 5, 9068 Ertvelde, van 9/1 t/m 24/1, op w/d/v vanaf 17 u, op zat. vanaf 14 u en op zond. vanaf 10 u.
| |
• Roger Raveel
Grafiek, Erasmushuis, Fac. Letteren en Wijsbegeerte, K.U.L., Blijde Inkomststraat 21, 3000 Leuven, van 1 t/m 13/12/87.
| |
• Koen Scherpereel
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 12/2 t/m 2/3/.
| |
• Malou Swinnen
Foto's, Fotogalerij C.C. Heusen-Zolder, van 8/12/87 t/m 6/1/88.
| |
• Koen Theys
Video-installatie, Benedengalerij van het C.C. Kortrijk, van 19/2 t/m 16/3/.
| |
• Sofie Troch
Glas in lood, Vlaams Huis ‘De Veldbloem’, Hoge Avrijstraat 5, 9068 Ertvelde, van 9/1 t/m 24/1, op w/d/v vanaf 17 u, op zat. vanaf 14 u en op zond. vanaf 10 u.
| |
• Freddy Tyberghien
Schilderijen, Studio Gaselwest, Rijselstraat 57, 8500 Kortrijk, van 18/12/87 t/m 3/1/88.
| |
• Roger Van Belleghem
Hulde-tentoonstelling, Raadzaal van St.-Genesius-Rode, Dorpstraat 46, van 19/12 t/m 27/12/87.
| |
• Philippe Vandenberg
Schilderijen, Gallerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 20/2 t/m 19/3.
| |
• Henry Van de Velde (1863-1957)
Schilderijen en tekeningen, Kon. Museum voor Schone Kunsten, Leopold De Waelplein, 2000 Antwerpen, van 13/12/87 t/m 14/2/88, dagelijks van 10 tot 17 u (behalve op maandag).
| |
• Bart Vandevijvere
Overzichtstentoonstelling, Kunstgalerij ‘De Ziener’, Stationsstraat 55, Asse, van 23/1 t/m 21/2, donderdag van 18.30 tot 21 u., van vrijdag t/m zondag van 14 tot 18 u.
| |
• Nicole Van Goethem
‘Drawing the film’, Museum voor Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, van 12/12/87 t/m 7/2/88, dagelijks (behalve op maandag) van 10 tot 17 u.
| |
| |
| |
• Willem Van Hecke
Retrospectieve, André Demedtshuis, St.-Bavostraat 15, St.-Baafs-Vijve, van 15/1 t/m 15/2.
| |
• Annemie Van Kerkhoven
Schilderkunst-installaties, Kunstcentrum Carlos Demeester, Stationsdreef 176, 8800 Roeselare, van 9/1 t/m 14/2/88.
| |
• Toon Vanmechelen
Recente beelden, Gemeentelijke Kunstgalerij ‘Alkarte’, Hoogdorpsstraat 5, 3820 Alken, van 11/12 t/m 27/12/87.
| |
• Herman Van Vinckenroye
Recente schilderijen, Gemeentelijke Kunstgalerij ‘Alkarte’, Hoogdorpsstraat 5, 3820 Alken, van 11/12 t/m 27/12/87.
| |
• Ben Vautier
Retrospectieve 1958-1987, Museum voor Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, van 12/12/87 t/m 7/2/88, dagelijks (behalve op maandag) van 10 tot 17 u.
| |
• Kris Verbrugghe
Wandtapijten, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 16 t/m 31/1/88.
| |
• Anne-Marie Verpoucke
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 25/3 t/m 13/4.
| |
• Marcel Vervaet
Pastels, 't Kruiske, Bevrijdersstraat 3, 9080 Moerbeke-Waas, van 19 t/m 27/12/87.
| |
• Francq Volders
Schilderijen, Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 16/1 t/m 13/2, dagelijks van 13 t/m 18 u. en op zaterdag van 10 tot 13 u. (gesloten op zondag).
| |
• Octavus Willems
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 4/3 t/m 23/3 en van 9/1 t/m 31/1/88 in Westrand Galerij, Kamerijklaan, 1710 Dilbeek.
Mogen we u hierbij beleefd vragen alle correspondentie van redactionele aard voortaan nog alleen te sturen aan:
REDACTIESECRETARIAAT
TIJDSCHRIFT ‘VLAANDEREN’
P/A ROBERT DECLERCK
‘TER HOOGSERLEI’
HONDSTRAAT 6
8880 TIELT
en de correspondentie in verband met de administratie (abonnementen) en de betalingen te richten aan:
ADMINISTRATIE VAN HET
TIJDSCHRIFT ‘VLAANDEREN’ - C.V.K.V.
P/A ADIEL VAN DAELE
LINDENLAAN 18
8880 TIELT
REKENINGNUMMER: 712-0103664-54
Beste dank bij voorbaat.
|
|