Arnoldus en de brouwers
De H. Arnoldus of Sint Aernout, de Aernoutsbroeders en de Brouwers
Er zijn vele heilige ‘Arnoldussen’ of ‘Aernouten’. Soms spreekt men ook van Arnulfus. Maar welke heilige is nu de echte patroon van de brouwers?
Het Sint-Arnoldus- en Sint-Jacobsaltaar in de parochiekerk van Chimay. (Copyright: K.I.K., Brussel).
Studeren was na het jaar 1000 nog het privilege van de geestelijke stand. Maar niet alle studenten voelden zich geroepen tot het priesterschap. Zij raakten op de dool en vormden toen het geleerde proletariaat. Daarnaast hebben we, met de opkomst van de steden, overal sociale bewegingen zowel in religieuze als in revolutionaire zin.
Ook leken beginnen mee te denken naast de hiërarchische geestelijke stand. Hun bewegingen, alsook de sociale, werden dikwijls gezien als ketters. Daarnaast ontstaan kloosterorden als de franciscanen, dominicanen en praemonstratensers. Wat dreigde te ontsporen moesten zij weer in rechte banen leiden. Onder al de latere stromingen en bewegingen in Rome, Engeland en Frankrijk hebben we eveneens de Goliaerden, leerlingen van Abélard (1079-1142), die ook Goliath wordt genoemd. De volgelingen van Abélards leerling, Arnold van Brescia: de Arnaldisten, sluiten hierbij aan. Aan deze Arnold van Brescia of Arnaldisten ontlenen in het vroegere West-Frankische Rijk onze Aernoutsbroeders hun naam. Wat waren die Aernoutsbroeders nu precies?
Arnoldus van Brescia werd geboren op het eind van de elfde eeuw. Hij werd priester en prior van zijn convent in Brescia. Aangeklaagd wegens ketterij en verbannen uit Italië ageerde hij in Frankrijk tegen Bernard van Clairvaux. Deze liet hem uit Frankrijk verdrijven en Arnold trok naar Rome waar hij optrad tegen de paus. Naast een ascetisch leven eiste hij afstand van alle wereldse macht en bezit. Geëxcommuniceerd en verdreven uit Rome werd hij in 1155 door de troepen van Frederik Barbarossa gevangen en, uitgeleverd aan de paus, opgehangen. Arnolds volgelingen gaan dan op in de Waldenzen en de Armen van Lombardije.
Rond diezelfde tijd ontstaat in Vlaanderen onder Tanchelm († 1115) een religieuze-sociale beweging. Daarnaast treedt hier rond dezelfde tijd op een priester Arnold die in navolging van Bernard van Clairvaux (1090-1153) een kruistocht predikte. Samen met graaf Arnold van Aarschot trekt hij op naar Spanje. Ook Compostela de bedevaartsplaats van Sint-Jacob wordt aangedaan.
Is het louter hypothese om nu al verwantschap te ontdekken tussen de Arnaldisten en deze pelgrim-kruisvaarders naar Sint-Jacob? Wat is het verband met de ‘Varende Luyden’ en Vaganten? Zij allen hebben gemeen dat zij langs Europa's wegen trokken, troubadours, minnezangers op de dool, geletterd of niet geleerd, drinkend, dobbelend, spelend, niet gespeend soms van heel wat ontwikkeling, de kost verdienend met kwakzalverij of als gebedsbelezer. Bedriegend soms of stelend, spottend met adel en geestelijkheid, klooster en kerk.
De Aernoutsbroeders hebben zich niet ontwikkeld in de richting van de revolutionaire Arnaldisten, maar veeleer in de traditie van de Vaganten en de Blauwe Schuit, hekelend al wat clericaal was, rijk en op macht belust. Zij nemen het leven op met de nodige zelfspot en langs de vrolijke kant. Zij kunnen overmatig drinken, intens vrijen maar zijn tevens diep godsdienstig. We kunnen hen allen aanduiden met de naam Tijl Uilenspiegel.