werk met het 19de eeuwse symbolisme en met de Art Nouveau? Schuilen er in zijn oeuvre bepaalde archetypes die iets meer kunnen zeggen over de denkplooien van zijn fantasie, o.m. wat de verchristelijking van profane ideeën betreft? Hoe is, om maar één voorbeeld te noemen, de band te verklaren tussen zijn vertederend schilderij Onze-Lieve-Vrouw-van-de-IJzer en de Rijnlandse traditie van de Schutzmantel-Madonna. Dacht English toen aan zijn Brugse Memling? Hoever reikte de postume invloed van zijn allegorische beeldentaal op de Pelgrim-beweging en op de banistiek? De kunstenaar was 36 jaar oud toen hij in Vinkem stierf. Hij behoorde tot de generatie waarvan ook Servaes, Fritz Van den Berghe, Masereel en Permeke deel hebben uitgemaakt.
Speculaties over de richting die English na de oorlog zou hebben kunnen inslaan, zijn ijdel. Maar de samenhang met topfiguren uit het Vlaams expressionisme en vooral met Servaes, een jaar jonger dan Joe, stemt weemoedig. Ook aan Franse, Engelse en Duitse zijde zijn beloftevolle kunstenaars verdwenen. Wat zou er van het Duits expressionisme geworden zijn indien August Macke niet zou zijn gesneuveld in Champagne, Franz Marc vóór Verdun en Wilhelm Morgner bij Langemark? Een neutraal Spanjaard als Pablo Picasso heeft het in die jaren in Parijs wel gemakkelijker gehad. Het front is geen geschikt atelier.
Maar het licht uitsluitend richten op de artiest, en niets of te weinig zeggen over de mens zou de lezer op zijn honger laten. Men heeft aan de ontleding van het beeldend werk van Joe English niet genoeg om zijn betekenis voor Vlaanderen in haar geheel te achterhalen. Door zijn werk heen moet men de mens zien te bereiken. Het sleutelwoord in dit leven is geweest: ik dien. De toepassing van die levenshouding, met alles wat zij aan zelfverloochening en deemoed in zich sloot, helpt verklaren wat niet altijd nadrukkelijk in het werk te zien kan zijn. Joe English heeft behoord tot een kleine drukkings- en actiegroep die met uiterst bescheiden middelen in haast onmogelijke omstandigheden geprobeerd heeft de Vlaamse bewustwording te democratiseren. Hij heeft tot die bewustmaking bijgedragen met soms maar minuscule kleefzegels, maar wat hij aan de Vlaamse soldaten verschaft heeft, is alle verhoudingen in acht genomen, een sensibilizeringsfactor van formaat geweest.
Meester Jozef Gesquiere die met Joe English bevriend was geraakt, heeft in zijn Oorlogsdagboek van Veurne een sprekend voorval opgetekend dat de man te voeten uit portretteert. ‘Na een beschieting die vrijwel de hele dag had geduurd krijgen wij, schrijft Gesquiere, tegen de avond het bezoek van Joe English, nog altijd verblijvende in het Bisschoppelijk College. Vernomen hebbende dat ons gezin 's anderendaags naar Frankrijk vertrekt, had hij het bombardement getrotseerd om mij mijn regenmantel te bezorgen die ik in mijn haast in het College vergeten was. Langs de weg had hij zich verscheidene malen moeten neerwerpen bij het horen van een aankomende obus. Edelmoedige jongen, goede vriend, zou ik hem nog ooit wederzien?’. De anekdote zegt genoeg. Zichzelf vergeten om een regenmantel terug te dragen. Eén vraag nog, maar zij valt buiten het bestek van deze bladzijden: zijn er in de Vlaamse beweging regenmantel-dragers genoeg?
De redactie
De redactie wenst uitdrukkelijk de heer Koen Dewitte uit Brugge te bedanken voor het fotografische werk van heel wat reprodukties in dit nummer.
De verwijzing bij sommige reprodukties slaat op de Katalogus van het werk van Joe English, aanwezig in de bibliotheek van de Provinciale Dienst voor Cultuur van West-Vlaanderen, Provinciaal Administratief Centrum Boeverbos, 8200 Brugge 2.
Het uitzicht van elke dodengang
in meroriam Joe English
† 31.08.1918
in Vlaanderens zachte klaarte,
jij hoedde uw groene droom
langs de IJzer van de dood,
voor wie stond je op wacht?
uw stap marcheerde door het schroot,
het uitzichtloze van elke dodengang,
de bange klacht der mensen?
er spatte modder op je huid
en vuur schroeide de vrijheid van je handen,
beste Joe van Wulveringem,
het dode water staat reeds in de grachten
wij zijn gezellen van de angst
gevangen in een ruimtecel,
in de nevels van de IJzer
met Vlaanderen in je armen.