Klokken beluisteren
Klokken moet men Ieren beluisteren. Bizonder wanneer men gaat luisteren naar het artistiek beiaardspel: de geprogrameerde beiaardconcerten die een andere doelstelling hebben dan het gewoon scheppen van een muzikale achtergrond of sfeer t.g.v. marktdagen of feestelijkheden. Het is weerom Jef Denijn die precies dáárop de volle aandacht heeft getrokken en die van de beiaard naast een volksinstrument ook een kunstinstrument heeft gemaakt.
De taal van het klokkenspel leert men slechts geleidelijk verstaan door ze herhaaldelijk met volle aandacht te beluisteren. Eens gevat, geraakt men in de ban van de visionaire kracht of heel aparte toonsfeer van het reuzeinstrument dat men vandaag opnieuw begint te ontdekken. Inderdaad herontdekken, want de taal der klokken is eeuwenoud.
De eigen kleur van elke klok moet men luisterend ontdekken, mét hun harmonisch samengaan. Klokken hebben een verschillend karakter:
In het laag register hebben ze een lange uitzoemtijd (waarmee de componist van beiaardmuziek moet rekening houden) en kunnen groots, dreigend, melancholisch, somber of waardig klinken naargelang de aanslag van de beiaardier.
In het middenregister klinken ze warm, briljant, lenig en vrolijk.
In het hoog register: glinsterend, kort, delicaat, met een kristaleffekt.
Een klok wordt op 5 verschillende plaatsen gestemd. Het is een wereld van harmonieken op zichzelf die bij één aanslag het oor streelt, wat duizenden melomanen op de been brengt zoals b.v. elke zomer-maandagavond te Antwerpen, of... die het oor pijnigt hetzij door slechte klokken want die zijn er helaas ook, hetzij door een slechte aanslag. Want ook precies naargelang de aanslag kan de klokketoon warm klinken of kil, zingen of vervelen. Naar gelang een uitvoering kan de klokketoren poëtisch worden, breed, rustig, gejaagd, met een toonvorming en een intensiteit die gaat van zoemend of neuriënd - ik