Dr. jur. Frans De Clerck in ‘Beschuldigde, sta op’.
kortom leert hen hoe ze zich in hun rol moeten inleven; hoe ze hun rol zullen moeten waar maken, hoe ze hun ideeën en meningen naar voor zullen moeten brengen wordt hun niet gezegd. In die zin krijgen ze dus geen regievoorbereiding. Zij moeten hun tesis met eigen woorden zonder voorafgaande groepsrepetitie in de studio brengen.
Op die manier verkrijgt men een grote spontaneïteit en verdwijnt elke toneelmatigheid.
Vraag: Men heeft vaak de indruk dat het kijkerspubliek niet goed beseft hoe een televisieproces wordt opgebouwd.
F.D.C.: Dat is zo. Dikwijls wordt ons gevraagd wie de tekst voor de processen opstelt, hoe vaak wij repeteren, of wij alles uit het hoofd moeten leren, of wij bij het maken van vergissingen bij de opnamen soms opnieuw moeten beginnen en dies meer.
Onze processen zijn niet langer historische dokumenten zoals we die opvoerden bij de beginperiode van onze reeks. Toen vertrokken we van oude beruchte zaken die behoren tot de annalen van onze gerechtelijke geschiedenis. Het waren voorafgeschreven scenario's die we als een toneelstuk voorbereidden en waarbij de juristen-inbreng heel gering was. Toen de voorraad historische dossiers was uitgeput hebben wij gezocht naar een nieuwe formule. Hieruit is de nieuwe reeks gegroeid. We gaan als volgt te werk. De realisator, de leden van de verdediging en de rechters komen om de week bijeen. Op dergelijke vergaderingen wordt gezocht naar een origineel tema dat voor een TV-evokatie vatbaar is. Zodra we het allemaal eens zijn over de te behandelen tematiek, wordt een kort verhaal opgesteld dat de essentie weergeeft van het assisendrama. Aan deze eerste tekst wordt door de juristen geschaafd, waarna een echt dossier wordt samengesteld zoals rechters en advokaten deze in echte gerechtszaken hanteren. Dit dossier omvat de verklaringen van de verdachten en de getuigen zoals deze voor de onderzoeksrechter werden afgelegd en de diverse dokumenten waarover het Hof en de verdediging moeten beschikken (expertises, geneeskundige attesten, psychiatrische rapporten enz.). Ook dit dossier wordt grondig onder de loep genomen, afspraken worden gemaakt over het verloop van de procedure en dan is de zaak af voor de leden van het Hof tot op de dag van de opname.
Dan begint het voorbereidingswerk van de realisator met de beschuldigde en de getuigen, de kontakten tussen de verdediger en zijn klient en de bijkomende ondervraging van de getuigen door de onderzoeksrechter. De voorzitter van het Hof en de Procureur-Generaal komen tijdens deze voorbereidingsfase niet meer aan bod. Zij moeten nu rustig hun dossier bestuderen, argumenten afwegen, hun vragen formuleren die ze ter zitting zullen stellen, tegenstrijdigheden in verklaringen die in het dossier werden opgenomen, opsporen. De aanklager en de verdediger werken ook aan het eerste stramien waarop hun rekwistoor en pleidooi verder zal worden uitgebouwd.
Op de dag van de opname ziet het Hof de andere mede-akteurs voor het eerst. Er is tot op dat ogenblik dus nog geen enkel kontakt geweest met de beschuldigde of de opgeroepen getuigen.
Het verrassingselement is derhalve even groot voor de rechters als voor de spelers. De rechtbank kruipt in zijn toga en zodra het rode lichtje op de camera gaat branden begint het drama. Iedereen vertolkt zijn rol zoals hij dat wenst, met eigen woorden in een sfeer die totaal overeenstemt met de drukkende geladenheid die elk assisenhof kenmerkt. Hier wordt geen theater gespeeld, hier staat echt iemand terecht voor een echte jury die straks echt zal beraadslagen over de schuldvraag en bij veroordeling ook echt een straf zal uitspreken.
Het op band registreren van zo een proces neemt, inclusief de pleidooien, ongeveer vijf uur in beslag. Dit gebeurt meestal op twee dagen.
De eerste dag hebben we de debatten, de dag erop komen de aanklager en verdediger aan het woord. Er wordt nooit onderbroken tijdens de opnamen, er wordt verder gespeeld tot men klaar is. Vermits een programma evenwel slechts anderhalf uur mag duren wordt achteraf geknipt en gemonteerd. In ieder proces zijn er wel eens dode momenten die er als nutteloze ballast kunnen worden uitgegooid of verklaringen van getuigen die een tikje te lang uitlopen en dan in de vorm van geresumeerd kort verslag kunnen worden ingelast.
Op die wijze krijgen we een gebald stuk dramatiek.
Vraag: Hoe verklaart u de kijkdichtheid?
F.D.C.: Dank zij de authenticiteit van situaties en vertolking. De feiten die binnen het raam van de processen worden behandeld zijn zoveel mogelijk aktualiteitsgebonden. Het gaat om problemen die de kijker aanspreken: het drama van de verwaarloosde echtgenote, het probleem van het racisme, de stijgende jeugddelinkwentie, de ekonomische misdaad. Verder merkt de kijker dat hier geen toneel wordt opgevoerd. De getuige die liegt wordt aan de tand gevoeld, de beschuldigde die met de moeder van het slachtoffer wordt gekonfronteerd raakt helemaal in de war, de ruzies tussen aanklager en verdediger zijn niet geveinsd. Met een vooraf geschreven scenario zou dit niet mogelijk zijn. Het feit dat geen enkele interventie vooraf werd voorbereid of gerepeteerd geeft aan het spektakel een reële dimensie. De kijker herkent aldus de ‘dinghen des daghelijkschen levens’.
‘Beschuldigde sta op’ is ongetwijfeld het meest populaire eigen programma van de B.R.T.
Dat is ook de reden waarom we hopen er nog lang te kunnen mee doorgaan.