Andre Demedts, produktieleider - hoofd van b.r.t.-omroep West-Vlaanderen
Radio-omroep Leopoldstad, 1959.
Toen in september 1949 te Kortrijk omroepdirecteur Karel Vandepitte vrij onverwacht overleed, moest de toenmalige B.N.R.O.-leiding te Brussel voor die opengevallen functie een markante persoonlijkheid als opvolger vinden. Het nieuwe hoofd van Omroep West-Vlaanderen moest iemand zijn die de brug kon leggen tussen, enerzijds de mensen die de populaire vooroorlogse W.V.R.O. gesticht hadden en er van droomden opnieuw zelfstandig te werken, en anderzijds de Minister van Verkeerswezen en de B.N.R.O.-autoriteiten in Brussel, die met de bevrijding in september 1944 de privéradio-omroepen, o.a. de W.V.R.O. te Kortrijk, ‘overgenomen’ - genationaliseerd? - hadden. André Demedts, bekend letterkundige en toen leraar te Waregem, was de aangewezen man om die delicate taak op zich te nemen. Directeur-generaal, wijlen Jan Boon kon Demedts overtuigen dat hij die functie moest aanvaarden, en ook op aandringen van vele vrienden - ook uit het oud W.V.R.O.-milieu - ging de toen 43-jarige auteur en leraar akkoord met de in het vooruitzicht gestelde benoeming, waar de minister van Verkeerswezen, toenmalige radio-voogdijminister, P.W. Segers, ook achter stond.
Op 1 december 1949 trad Demedts in functie als hoofd van Omroep West-Vlaanderen, toen beter bekend als ‘radio Kortrijk’. Zijn opdracht omvatte een zeer veelzijdige activiteit die moeilijk in enkele woorden kan samengevat worden. Op menselijk en professioneel vlak moest er een samenwerking tot stand gebracht worden tussen de producers van gesproken en muzikale uitzendingen, de regisseurs en het technisch personeel, met als einddoel: goede radioprogramma's in de huiskamer brengen,
In die jaren, toen de televisie nog niet bestond, was de radio ‘het’ medium bij uitstek. Het was in die ‘pré-T.V.’-tijd, inz. voor 1958, dat de bonte avonden, zangwedstrijden of ‘crochets’, openbare zieken- en kinderuurtjes, volle zalen lokten en de luisteraars aan hun radiotoestel bonden.
Toen de televisie Vlaanderen veroverde in de jaren 1958-62 moest Demedts met zijn medewerkers naar nieuwe formules zoeken
die radioprogramma's bij de nu kijkende mensen boeiend en aantrekkelijk moesten maken. Intussen was de centraliserende en coördinerende invloed vanuit de B.R.T.-leiding in Brussel hoe langer hoe sterker aan het worden, wat niet belette dat er nog voldoende terrein overbleef voor directeur Demedts om zijn stempel op de omroep te drukken.
In de programma's wilde hij het rijke leven in de kustprovincie weerspiegelen in al zijn facetten. Demedts sprak daarvoor talrijke mensen aan uit zijn werkgebied om de programma's inhoudelijk en ook naar vorm en presentatie rijker te maken. Hoeveel Westvlaamse kunstenaars, geleerden, muzikanten, zangers, vertellers, journalisten, koren, orkesten, toneelgroepen zijn er niet voor de microfoon van de G.O. West-Vlaanderen gekomen? Zo kregen zij de kans om hun talent in de provincie, en ver er buiten, bekend te maken. De Westvlaamse Omroep was voor verscheidene mensen de springplank om ‘het ver’ te brengen in de wereld van show en kleinkunst. Vermelden wij o.m.