23
Remi-Joris Dewaele
75
In de wandeling heten zijn vrienden hem Joris Dewaele. Niettemin is het Remi-Joris, zoals zijn peter het wilde, toen hij zijn kleinzoon hielp dopen. Dat was te Kuurne, waar Joris op 14 mei 1898 geboren werd. Zijn vader, die smid was en later ook fietsenmaker, verhuisde weldra naar Waregem. Daar heeft Joris Dewaele zijn jeugd en de schoonste jaren van zijn mannenleeftijd doorgebracht. In zijn onuitgegeven en biezonder merkwaardige herinneringen, ‘Toen was het’, heeft hij eerlijk en boeiend verteld over die tijd, die armoe en de bijna ongelooflijke toestanden die nog bij het begin van deze eeuw in ons land bestonden.
Joris Dewaele was een knap leerling en mocht al was het voor zijn ouders een zwaar financieel offer, voort studeren voor onderwijzer. Hij had het eerste jaar aan de Torhoutse ‘Normaalschool’ achter de rug, toen in 1914 de oorlog uitbrak. Hij volgde nog een tweede jaar in Brugge, waar de kweekschool intussen een onderkomen gevonden had en keerde daarop terug naar Waregem, waar hij zich wegens de oorlogsomstandigheden thuis voorbereidde op een examen voor de centrale commissie. Hij slaagde voor dat examen in 1917, maar omdat de examencommissie gezeteld had onder het activistisch bewind, werden in 1919 al haar beslissingen ongeldig verklaard.
Tijdens de oorlog en de eerste jaren na de wapenstilstand behoorde Dewaele tot een studie- en vriendenkring, die ook Willem Putman onder zijn leden telde.
Van 1920 tot 1921 was hij bediende in een Antwerpse fabriek tot hij, geslaagd bij een nieuw examen voor de centrale commissie, in december 1921 tot onderwijzer aan de Gemeentelijke Jongensschool te Waregem benoemd werd. Meer dan twintig jaar lang stond hij bekend als een uitstekende leerkracht en opvoeder, die terzelfder tijd als toneelspeler waardering