Geo Langie: ‘De aankomst van Klokke Roeland’, ets.
De flirt met de etskunst groeide uit tot dé grote liefde en tenslotte is het zo ver gekomen dat Geo Langie zich, in plaats van op rust te gaan, helemaal is gaan wijden aan zijn artistieke bezigheden. Momenteel woont hij in één der oudste en schilderachtigste buurten van Gent, in het door ingewijden bewonderde Proveniersterstraatje, waar de geest van het verleden nog altijd rondwaart. Deze buurt past Langie als een handschoen, want wie zijn etsen bekijkt zal er niet alleen zijn vaardige hand in vinden, maar tevens de uitdrukking van zijn volkse fantasie en van zijn diepe verbondenheid met zijn stad, met het straatjesvolk en met de spotlust van de echte strop.
Geo Langie houdt er van door het Patershol, langs het ‘Groot Kanon’, de Graslei en het Gravenkasteel te slenteren. Hij houdt er van, in de stille uren, op de Sint-Michielsbrug te staan, uitkijkend naar de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en Sint-Baafs.
En als hij op reis Is geweest, springt zijn hart op wanneer hij zijn torens en zijn oude straten terugziet en verklaart hij zich - lachend - bereid de... parfum van de Leie en van 't Lieveke op de koop toe te nemen.
Terug in zijn atelier grijpt Geo Langie naar etsnaald en burijn. Hij houdt er van populaire taferelen op te roepen. Hij laat de studenten opnieuw het Gravenkasteel innemen, hij laat Klokke Roeland vervoeren midden een massa volk, hij stelt zich te kijken op de Prondelmarkt of typeert het leven in de nauwe straten en de karakteristieke buurten.
Altijd weer wordt Geo Langie door de Arteveldestede geïnspireerd. Het is zijn grootste vreugde zijn platen te bevolken met mensen van zijn stad, het volkse milieu te herscheppen en terzelfder tijd de majesteit van de Gentse torens en gebouwen gestalte te geven.
Jan D'Haese