15
Marinus De Jong
80
Het is bijna niet doenlijk om in het bestek van een kort artikel het enorme curriculum vitae van iemand als Marinus De Jong samen te vatten. Alleen al het vermelden van alle belangrijke feiten zou een paar bladzijden van ‘Vlaanderen’ vullen.
Hij studeerde te Antwerpen aan het Koninklijk Konservatorium, onder leiding van Lodewijk Mortelmans en Emile Bosquet. Daar behaalde hij schitterende resultaten op gebied van klavierspel, fuga en kompositie. Door een grondige studie van de ritmiek en langs de unitonale frasering van de oude modi, schiep hij zichzelf een eigen moderne, sterke, muzikale taal vol originele uitdrukkingskracht. Daarbij werd hij weldra, door zijn talrijke recitals, onder de schitterendste klaviervirtuosen gerekend. Vooral door zijn kunstreizen in de U.S.A., en inzonderheid door zijn optreden in de Aeolian-Hall te New York, vestigde hij de aandacht van de internationale kunstwereld op zich. Maar er is meer: wie zou hem immers als toondichter van vooruitstrevende en originele muziekwerken kunnen voorbijzien? Piano, viool en klavier, orgel, liederen, missen, kamermuziek, orkest, opera... het schitterend repertorium van De Jong, te uitgebreid om alleen maar in deze enkele regels te kunnen opgesomd worden, zelfs al beperken we ons tot het beste en het meest hoogstaande. Het aantal officiële prijzen, door deze kunstenaar behaald, kan daarbij haast konkurreren met het aantal van zijn muzikale werken. Een paar illustraties: zijn diploma's verwierf hij alle met de grootste onderscheiding; ik vermeld van hem: de Prijs Albert de Vleeshouwer met een Prelude en Triplefuga voor orgel, de Prijs Koningin Elisabeth met een vioolkoncerto, een Internationale prijs met Prelude en Dodekafonische Fuga, een Prijs van de Koninklijke Akademie van België voor zijn derde strijkkwartet, de Sabam-Prijs voor zijn vierde strijkkwartet. Vermits ik me zelf niet bevoegd acht om een waardeoordeel over zijn werk uit te spreken, citeer ik liever enkele persbeoordelingen. Meer dokumentatie over het werk van De Jong vindt men dan wel bij het CeBeDeM te Brussel en in het A.M.V.C. aan de Minderbroedersstraat te Antwerpen. ‘Marinus De Jong is een bijzonder rijk temperament, waarin lyrische uitbundigheid en
mystieke overweging, als twee polen, een verbazendheid van kleur en vorm insluiten’, zo schreef eenmaal Floris Van der Mûeren in zijn boek ‘Vlaamse muziek en komponisten’. En de Dortmunder-Zeitung schreef: ‘Het door hem met alles overtreffende beheersing gespeelde eigen klavierkoncert, is volledig afgestemd op het glansrijk beeld van een veeleisend maar gekultiveerd koncertpubliek’. En in de Antwerpse ‘Matin’ vinden we nog: ‘Le quattuor de notre concitoyen est une oeuvre d'une facture toute classique, construite sur des bases solides, riche en couleurs polyphiques et absolument personnelle’.
Maar er is veel, veel meer, want Marinus De Jong was tevens nog muziekpedagoog met uitzonderlijke begaafdheid, toen hij professor was van de Hogere Kursus voor klavier aan het Konservatorium te Antwerpen en van Kontrapunt en Fuga aan de Interdiocesane Kerkmuziekschool te Mechelen. Zijn ‘Harmonieleer’ in zes delen maakte grote ophef in de muzikale wereld. Tot daar dan een eerste kennismaking met deze talentvolle, maar tevens eenvoudige en hartelijke mens. Wij wensen hem ad multos annos!
Jos van Rooy