70
Maio Wassenberg
Laureaat Berthe-Art-Prijs
Maio Wassenberg is laureaat 1969 voor een Berthe-Artstudiebeurs. Daarmee behaalt hij in 1969 een tweede onderscheiding, want in de Europa-Prijs van de stad Oostende bekwam hij een bronzen medaille. In 1968 had hij een vermelding gekregen in de ‘Prijs Jonge Belgische Schilderkunst’ (in 1966 een onderscheiding). Maio Wassenberg breekt door.
Geboren in 1939 te Bree, woont hij sinds enkele jaren in Duisburg (Br.). Hij is verbonden als ontwerper aan een grote farmaceutische fabriek te Genval, maar wellicht gaat hij nu de grote stap zetten en zich als onafhankelijk kunstenaar vestigen.
Hij studeerde aan het Prov. Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Kunsten te Hasselt (1962) en huwde met Carla Meertens, een keramiste, die in 1965 aan dezelfde school afstudeerde. Zij kreeg prijzen voor haar werk in 1967 te Sara en in 1969 te Zoltau. Wassenberg exposeerde te Bree, Hasselt, Oostende, Verviers, Venlo en Brussel. Hij heeft werken in verscheidene privécollecties en was vertegenwoordigd in het nummer 106 van ons tijdschrift, gewijd aan hedendaagse schilderkunst in België.
Op dit ogenblik is het oeuvre van Wassenberg in sterke evolutie. Hij is zeer sterk aktueel en zal in de komende jaren ongetwijfeld een belangrijke rol gaan spelen.
L.L. Sosset schreef in ‘Les Beaux-Arts’ van febr. '69: ‘Wassenberg qui attire l'attention par l'intégration de la figuration dans un insolite aménagement plastique de l'espace, s'oriente vers un climat esthétique plus actuel et davantage ouvert à l'évolution personnelle.’ Wassenberg zelf heeft zijn huidig oeuvre als volgt omschreven: ...ik ben reeds twee jaar bezig met kleine modellen in de ruimte.
Zal binnenkort het doek of paneel te klein worden? Zullen mijn perspektieven openbreken?
Zal je rond mijn werk kunnen lopen?
Zal je een stoel erin kunnen zetten?
Zal je er misschien in kunnen leven?
Dat alles zal dan waarschijnlijk weer terug geprojecteerd worden op twee-dimensioneel vlak. Ik hou van werken in de diepte, uitdiepen, tot ik misschien weer andere bizarre leegtes kan formuleren...
Albert Dusar