61
Prof. Dr. Em. Fern. van Goethem
75
De betekenis van Prof. Dr. Em. F. Van Goethem (Lokeren, 1.8.1895) in enkele woorden pogen te omschrijven is een haast onmogelijke opgave. Misschien is dit ook niet nodig. Alleen de verwijzing naar de hoofdmomenten uit dit rijk gevulde leven spreekt reeds een duidelijke en afdoende taal.
Meer dan 35 jaren doceerde Prof. Dr. Em. Van Goethem aan de Leuvense Alma Mater (in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en in de School voor Politieke en Sociale Wetenschappen) en stond hij er bekend als een gevierd en toegewijd hoogleraar. Niet minder hoogstaand zijn de talrijke publikaties op het gebied van het Sociaal en van het Burgerlijk Recht, die hem een internationale faam bezorgden. De bibliografie van Prof. Dr. Em. F. Van Goethem, opgenomen in het ‘Album Professor Fernand Van Goethem’, 1964 (hem aangeboden bij gelegenheid van de viering van zijn vijfendertig jaar professoraat op 20.11.1962) telde 165 bijdragen. Sindsdien is dit getal nog gegroeid. Bij het begin van zijn professorale loopbaan speelde Fernand Van Goethem een belangrijke rol in de vernederlandsing van de Leuvense universiteit. Hij werd trouwens de eerste titularis van verschillende Nederlandse leergangen. Als geleerde, maar ook als katholiek en Vlaming, heeft Prof. Van Goethem, geheel in de lijn van de sociale traditie van de Leuvense Alma Mater, steeds ten volle zijn verantwoordelijkheid opgenomen, in de moeilijke jaren vóór de Tweede Wereldoorlog, i.v.m. de sociale leer en sociale leerstelsels. Onafgebroken stond zijn leven in het teken van zijn wetenschappelijk ideaal, steeds bewogen door diepe menselijkheid en zin voor sociale rechtvaardigheid. Dat bewijzen ook zijn talloze lidmaatschappen, vertegenwoordiging op congressen, diplomatieke en andere bijeenkomsten en administratieve opdrachten. Reeds vóór zijn eigenlijke carrière was hij de eerste algemene voorzitter van het Jeugdverbond voor Katholieke Actie geweest (1925-1930). Na schitterende studies promoveerde hij in 1923 tot Doctor in de Wijsbegeerte, in 1924 tot Doctor in de Rechten en tot Licenciaat in de Politieke en Diplomatieke Wetenschappen. In 1925 werd hij benoemd tot docent, in 1927 tot professor in de Rechtsgeleerdheid en in 1928 ook in de School voor Politieke en Sociale
Wetenschappen. Naast zijn professorale en wetenschappelijke bedrijvigheid stichtte Prof. Dr. Van Goethem bovendien nog drie zeer belangrijke wetenschappelijke reeksen, de ‘Philosophische Bibliotheek’ (1927), de ‘Economisch-Sociale Bibliotheek’ (1930) en de ‘Leuvense Bijdragen tot de Rechts- en Sociale Wetenschappen’ (1935). Sinds 1941 is hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten en sinds 1953 ook Assessor bij de Raad van State. Tenslotte wezen nog enkele van zijn belangrijke grotere publikaties vermeld: ‘Leergang van Burgerlijk Recht’ (1933), ‘Beginselen van Sociale Wetgeving’ (1936), ‘Beginselen van het Volkenrecht’ (1947), ‘Sociaal Recht’ (1949), ‘Beknopt Handboek van het Volkenrecht’ (1964). Wij wensen Prof. Dr. Em. Fernand Van Goethem van harte geluk met zijn 75 jaren en hopen dat deze balans van een uitzonderlijk leven verder mag groeien naar haar voltooiing toe!
Rudolf Van de Perre