39
In memoriam
Professor Dr. Piet Nuten
Veel te vroeg ontviel hij ons, deze mens met al zijn buitengewone gaven van hart en verstand; hij had misschien maar één gebrek: hij werkte boven zijn menselijke krachten. Reeds vroeg had hij zijn leven en zijn hart aan de muziek verpand. Op zeer jeugdige leeftijd beeindigde hij schitterend de cyclus, die op muzikaal gebied aan het Antwerps Conservatorium kan doorgemaakt worden. Daar drukten L. Mortelmans en Marinus de Jong hun stempel op zijn muzikale vorming. Wetenschappelijk ging die vorming verder door aan de Universiteit; zij resulteerde in de kandidatuur en het doctoraat in de Kunstgeschiedenis en de Oudheidkunde. Hij werd laureaat van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten. In het dagelijks leven was hij o.a. muziekleraar aan het Atheneum te Gent, doceerde hij Muziekgeschiedenis aan het Conservatorium te Antwerpen, werd hij wetenschappelijk Bibliothecaris aan datzelfde Conservatorium. Sedert 1962 was hij docent aan de Rijksuniversiteit te Gent. Als componist laat hij niet alleen liederen en cantates na, doch ook toneelmuziek, stukken voor allerhande instrumenten, koor- en orkestwerken en orgelcomposities, die alle zijn geweldige muzikale onderlegdheid belichten. Als wetenschapsmens richtte hij de Bibliotheek van het Antwerps Conservatorium zó degelijk en pedagogisch in, dat ze thans de best georganiseerde en meest bezochte is door practici en hogeschoolstudenten van ons land. Als musicoloog doorsnuffelde hij archieven in half Europa, op zoek naar Nederlandse composities uit de 15e en 16e eeuw. De schatten, die hij hierbij vergaarde en in partituur bracht, belopen meer dan 5000 pagina's. Een onmiddellijk resultaat daarvan zijn de ‘Opera omnia’ van F. de Monte, die door de Koninklijke Vlaamse Academie van België worden uitgegeven. Vergeten we ook niet zijn vele voordrachten in binnen- en buitenland, noch zijn medewerking aan tientallen bladen, tijdschriften en encyclopedieën.
Een keuze doen uit zijn publicaties is onbegonnen werk, maar we kunnen wel zeggen dat Filippo de Monte hierin het leeuwenaandeel voor zich opeist.
Ik meen dat deze greep uit zijn curriculum vitae een voldoende testimonium is voor dit enorm gevuld en vruchtbaar leven. Goddank werden de verdiensten van deze supermens reeds tijdens zijn leven in binnen- en buitenland door officiële instanties erkend. Aan deze man, in 1913 te Temse geboren, werden op musicologisch gebied voorname opdrachten toevertrouwd, niet alleen door Belgische, doch ook door Zwitserse, Nederlandse en vooral Duitse genootschappen. Wij hopen dat hij de rust, die hij hier op aarde in zulke geringe mate kende, in het hiernamaals ten volle mag genieten. Aan zijn dierbare nabestaanden betuigen wij onze kristelijke deelname in hun rouw.
Jos van Rooy