33
Jan Lambin
Prijs voor De Postiljon
Sedert 1948 strooit Jan Lambin via de kanalen van de BRT-radio toeristische informatie uit. Jaren lang waren het alleen maar kleine, bescheiden berichtjes, korte kroniekjes, nederige rubriekjes tussen het vele ‘grote’ nieuws. Tot in september 1964 op een zekere ochtend, ‘De Postiljon’ kwam voorrijden. Het had vijftien jaar geduurd, maar binnen en buiten de BRT was men langzamerhand het inzicht gaan delen van de man die zoveel jaren lang toeristische informatie had gespuid: dat het toerisme een van de belangrijkste industrieën is geworden en dat honderdduizenden er zich dagelijks voor interesseren. ‘De Postiljon’ werd dan ook een gespecializeerde radiorubriek, die vijfmaal per week wordt uitgezonden. Een half uur toeristisch nieuws, reportages, interviews én prettige muziekjes. We gaan nu zo langzamerhand naar de tweeduizendste aflevering toe. Het bleef niet onopgemerkt: Jan Lambin kreeg voor ‘zijn’ Postiljon de Radio-Oscar 1969.
Met Jan Lambin uw voeten onder tafel steken, is een genot. Niet alleen weet hij zijn gerechten te kiezen, maar - zonder overigens uw aandacht van de gastronomische weelde af te leiden - bovendien kan hij ieder gerecht met speelse toelichtingen kruiden. Niet dat toerisme voor iemand als Jan Lambin er hoofdzakelijk in bestaat, de genodigde te zijn aan rijke tafelen. Maar hij acht het wel een belangrijke faktor: aan tafel kan je een volk ontdekken, het leren waarderen en begrijpen, inzicht krijgen in de mogelijkheden van zijn maatschappij.
Het klinkt op het eerste gezicht niet erg wetenschappelijk. In toeristische folders of zelfs in wetenschappelijke werken wordt zelden melding gemaakt van gastronomische geneugten en van het eventuele gesprek wat ermee gepaard gaat (of er liefst op volgt). Toch is het voor iemand als Jan Lambin een gouden stelregel dat elk aspekt van het toerisme, de toerist uiteindelijk tot de mens moet leiden. Hij acht het belangrijker dan uitgebreide beschouwingen over musea. Toerisme heeft volgens hem àlles met het mens-zijn te maken.
In dat licht moeten zijn programma's ook worden beluisterd. Hij zal voor zijn mikrofoon geen folders gaan aflezen of u laten luisteren naar de verblindende klankkleur van de toeristische propaganda. Via zijn programma wil hij kritische informatie verstrekken, met de bedoeling dat u een fijne vakantie hebt, dat uw tocht of uitstapje of reis of buitenlands verblijf, in elk opzicht voor u een verrijking is. En vooral geen letterlijke, noch figuurlijke verarming. Want propaganda voor onwaarschijnlijk dure vakantie-oorden zal u bij hem niet vinden. Hij meet zijn voorlichting naar normale, financiële mogelijkheden, naar toeristische bedrijvigheid in familiaal verband. Hij is onze veilige reisgids, elke dag, het hele jaar door.
Huib Dejonghe