23
Fernand Etienne
Vijfentwintig jaar creativiteit
Fernand Etienne is een geboren en getogen Bruggeling (o1921). Reeds vroeg kreeg hij van zijn moeder, die vóór enkele weken is overleden, het verlangen mede om al het goede en het schone door te geven, een verlangen dat centraal gebleven is in zijn leven en zowel zijn beroepsbeoefening als zijn artistieke arbeid blijft tekenen.
Zoals bij vele jonge auteurs waren zijn vroegste letterkundige produkten gedichten, echter niet alleen in het Nederlands maar ook rechtstreeks in het Engels (Noord-Ierland) en in het Duits (Westfalen).
Zijn eerste toneelstukken waren ‘Hei, 't was in de Mei’, een Vlaamse sotternij (1944) en ‘De rijke jongeling’ (1942), die niet uitgegeven werden. Volgden ‘Paulus’, herhaaldelijk opgevoerd in de Brugse stedelijke schouwburg (1946), en
het kinderkerstspel ‘Nu syt willecome’ (1947), uitgegeven door Ons Lekenspel te Bussum. Een ander werk, ‘Het Hemelhofken’ (1947), een kindersprookje in drie bedrijven, werd door hem als zijn eerste echt geslaagd toneelwerk beschouwd en is na suksesvolle uitvoeringen in 1958 uitgegeven geworden, samen overigens met een ander sprookjesspel ‘Suikergoed’. Aansluitend bij deze letterkundige toneelproduktie, moet gewezen worden op de rol, die Fernand Etienne speelde in toneelverenigingen en ook in het AVT en NVKT, waar hij door lessenreeksen en artikels een belangrijke en leidinggevende functie vervulde. Laatst nog verscheen in ‘Haec olim’ een merkwaardige studie van hem over Konstantin Stanislawsky.
Als dichter schreef Fernand Etienne nog o.m. een dodenherdenking ‘Oblatio’ (1951) en ‘Godelieve’ (1952), een oratorium; beide werden getoonzet door de huidige directeur van de Brugse muziekacademie, de componist Jules Bouquet, die voor het laatste door het provinciaal bestuur werd geprimeerd. De muzikale wereld is Fernand Etienne helemaal niet vreemd. Getuige zijn jarenlange medewerking met Paul Hanoulle voor het wereldbekende ‘Ons