16
Armand Demeulemeester
Prijs van de stad Ronse 1969
Kunstschilder Armand Demeulemeester werd geboren te Ronse op 11 oktober 1926. Als kunstenaar is hij wat men noemt een selfmade man. Verleden jaar in 1969 werd hij echter tot laureaat uitgeroepen van de Prijs van de stad Ronse voor schilderkunst. Hieraan namen niet minder dan 58 deelnemers deel.
Armand Demeulemeester stelde reeds tentoon te Roeselare, te Avelgem, Ronse en Brussel (1967). In 1969 exposeerde hij te Parijs, in de gekende Galerie Katia Granoff.
Hij nam verder deel aan de Kunstsalons van het Museum voor Schone Kunsten te Gent in 1954 en 1960. Groepstentoonstellingen, waaraan hij meewerkte, werden gehouden te Oudenaarde, Nieuwpoort, De Panne, Oostende en Aalst. Aanmoedigingen en steun mocht hij steeds ontvangen van de heer G. Chabot, Voorzitter van de Museumcommissie van het Museum voor Schone Kunsten te Gent.
Onder invloed van het Vlaams Expressionisme gaat zijn kunst geleidelijk over van een donker palet naar een lichtere kleurenwereld. Hij schildert instinktief. Dit wil zeggen: Demeulemeester bezondigt zich niet aan intellektualistische gezochtheden. Hij is voornamelijk geboeid door de oneindigheid van de kosmos, waar hij de grootsheid en wijdsheid wil van omvatten. Als mens is ons dit echter niet mogelijk. Demeulemeester is omwille van het besef van het bestaan van de kosmos soms angstig en sterk benauwend aangegrepen. Zijn gemoedstoestand dikteert hem de ogenblikken, waarin diezelfde angst meteen wegvliedt om plaats te maken voor een vreugde om het besef van het bestaan van de kosmos. Hij verklaart trouwens zelf: ik zie de wereld en ik droom, en ik ‘schilder’ de wereld van mijn ‘dromen’. Armand Demeulemeester schakelt in zijn werk de bijkomstigheden uit om het essentiële over te houden. Dat essentiële wordt dan aangevuld door zijn visie van grandioosheid over onze wereld. Aarde en water worden land en zee en de planeten volgen hun eigen opgegeven taak. De kunstenaar toont ons de al-heid van het heelal.
De Franse criticus P. De La Mer noemt het werk van Demeulemeester daarenboven eenvoudig en aantrekkelijk terzelfder tijd, één hunker om een lied te zingen, een koor dat ons een boodschap wil brengen van vrede én liefde. Deze stem, deze offergave, van de kunstenaar is te mooi om niet begrepen en aangemoedigd te worden.
Etienne Le Compte