7
Marcel Boey
65
Hij werd geboren op 30 oktober 1905, was na de rijksmiddelbare normaalschool te Gent achtereenvolgens leraar te Lokeren, Zelzate, Maldegem, Tielt en Brugge, schreef Dr. J. Persijn, zijn leven, zijn werk (een essay dat door de K.V.H.U. bekroond werd), Een Moeder, Prins Willem, Paul Kruger, Riddertrouw, De Voedstervader, Van Fernando die Antonius werd, vertaalde heel wat boeken vooral op het gebied van de christelijke spiritualiteit, bezorgde voor bladen en tijdschriften een enorm aantal bijdragen en boekbesprekingen.
Marcel Boey is lid van het komitee voor de bedevaarten naar de IJzer, van de provinciale kommissies voor lektuurvoorziening en sociaal-kultureel vormingswerk, algemeen ondervoorzitter van de Vlaamse Volksbeweging en provinciaal voorzitter van de vereniging voor beschaafde omgangstaal.
Over de V.V.B.: ‘Deze beweging mag erop bogen iets verwezenlijkt te hebben:
een verruimd inzicht in de Vlaamse problematiek, meer pluralistische geest en verdiept Nederlands bewustzijn bij de gemiddelde Vlaming. Maar ze is er niet genoegzaam in geslaagd de jeugd te sensibiliseren... Dat de jongeren van vandaag zich niet meer in de Vlaamse beweging engageren met de overgave die deze van mijn generatie vergde, valt te begrijpen: wij maakten het verfranste m.o. mede, de oudstrijders 14-18, de vervlaamsing van de Gentse universiteit; als jong leraar moest ik mijn lessen Nederlands in 't Frans herhalen. Een Vlaamse nood wordt door veel jongeren niet meer aangevoeld. Zijn de toestanden wel genormaliseerd? In alle landen van West-Europa spreken studerende en andere jongeren een algemene omgangstaal. Hier nog niet’.
Over de V.B.O.: ‘De resultaten zijn zeker bemoedigend: minder verzet van de massa tegenover het algemeen Nederlands en een zeer geleidelijke, maar na jaren goed merkbare verhoging van het taalpeil in onze gewesten. Wat voor een ruim deel te danken is aan de verkregen medewerking van openbare instanties. Mocht de aktie voor het alge-