| |
Buitenlands actueel
Hedendaagse Duitse kunst te Luik
In het Museum van Schone Kunsten te Luik was van 23 januari tot 22 februari een tentoonstelling van Duitse avant-garde kunst te zien onder de titel B1. In het Europese wegennet betekent B 1 Bundesstrasse 1, een weg dwars door het Roergebied. Op een bepaald ogenblik loopt deze weg door een 60 km. lange agglomeratie van woonwijken, fabrieken, hoogovens. Van landschappelijk schoon en natuur is niet veel te merken. Hier leeft de mens in het milieu van een enorme grootstad, zodat zijn schoonheidsgevoel en zijn menselijke gevoeligheid andere vormen aannemen dan deze van de vorige generatie en van hen, die nog niet zijn opgeslorpt door ‘de stad van de mens’.
Op kunstgebied is B 1 de groepering van kunstenaars, die leven, wonen en werken langs Bundesstrasse 1, op het 60 km. lange traject, waar de natuur achter fabrieken en rook verborgen is. Enkele kunstenaars uit de Rijnmetropool Düsseldorf, die zich met B 1 verbonden voelden, sloten bij de groep aan.
Deze twintig artisten streven naar een integratie van de beeldende kunst in de architectuur van een industrieel landschap en zo werken ze nauw samen met architecten, fabrikanten, wegenbouwers, statistici, enz. Verscheidenen onder hen oefenen trouwens een van deze beroepen uit.
Ze werken aan collectieve projecten, waarbij getracht wordt de ruimte, de kleur, het licht en de beweging volkomen in elkaar te integreren. Alhoewel ze zeer vooruitstrevend zijn en nieuwe materialen gebruiken (T.L.-lampen, eternitbuizen, enz.) zijn ze ongetwijfeld schatplichtig aan het Bauhaus en de naar Amerika uitgeweken Albers, wiens invloed met de dag duidelijker wordt. Ook de verworvenheden van de zero-kunst, evenals de kunstlicht-kunstbeweging, de mobiles, de assemblages en object-art hebben ze verwerkt in hun nieuwe visie, die ze op de kunst brengen.
Het zou ons te ver brengen het werk van ieder afzonderlijk te bespreken, maar in zijn geheel was het een boeiende tentoonstelling van een actueel kunstgebeuren in Duitsland.
A.D.
| |
Confrontatie Vlaamse en Zeeuwse kunstenaars
Van 2 tot 20 mei wordt in de Raiffeisenbank te Kloosterzande, gemeente Hontenisse in Zeeuws-Vlaanderen, een confrontatie-tentoonstelling tussen Vlaamse en Zeeuwse kunstenaars georganiseerd. Deze expositie wordt gehouden in het teken van de feestelijkheden naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de bevrijding van het gebied.
Door het gemeentebestuur van Hontenisse werd aan ons lid Remi De Cnodder opdracht gegeven de samenstelling van het ensemble op zich te nemen, terwijl de Nederlandse letterkundige Willem Enzinck de selektie van de werken van de Zeeuws-Vlaamse kunstenaars verzorgt.
Tot het Belgisch ere-comité, dat ter gelegenheid van deze manifestatie werd gesticht, zijn talrijke vooraanstaande personaliteiten toegetreden o.m. Prof. Dr. Frans Van Mechelen, Minister van de Nederlandse Cultuur, gouverneur L. Roppe, burgemeester L. Craeybeckx, schepen Leo Delwaide, John Wilms en Prof. R. Derine, J. Ceulen, Consul-generaal der Nederlanden te Antwerpen, Bestendig-Afgevaardigde W. Cassiers, Hoofdconservator W. Vanbeselaere, directeur M. Macken, Jozef Van Overstraeten, voorzitter V.T.B.-V.A.B. en talrijke anderen.
Het opzet van de huidige tentoonstelling werd nog beperkt gehouden en bij de aanduiding van de Vlaamse deelname werd voornamelijk gezocht naar kunstenaars, die regelmatig in Zeeuws-Vlaanderen vertoeven of er aparte bindingen mee hebben. De deelname is verzekerd van de kunstschilders Yvonne Guns, Magda Kint, Lucien Van den Driessche, F.N. Van Loock, de graficus Karel Roelants en de beeldhouwers Marcel Mazy en Jean Rigazzi.
De Nederlandse kunstenaars zijn: Dolf Jaspers, Pieter de Bodt, Geert van Fastenhout, Georges Degenhardt en Ernest Joachim, kunstschilders; Karel Korfker, Jan Bruens en Jeltje Ratsma, grafici; Folkert van der Willigen, keramiek en Alice Hamerlinck en Eetie Bacchus, sculpturen.
Het ligt in de bedoeling van de inrichters om deze eerste confrontatie tussen Vlaamse en Zeeuwse kunstenaars regelmatig te organiseren en in de toekomst verder uit te bouwen.
| |
| |
| |
125 jaar vlaamse literatuur in duitsland
De bekende vertaler en verspreider van Vlaams werk in Duitsland, Georg Hermanowski, bericht ons, dat in 1970 een heel bijzonder jubileum wordt gevierd, nl. 125 jaar Vlaamse literatuur in Duitsland. Daarover liet hij in het meest verspreide Duitse weekblad ‘Das deutsche Wort’ een groot artikel verschijnen.
Dit jubileum is een gelegenheid om nog eens even de aandacht te vestigen op twee grote namen: Hoffman von Fallersleben en Melchior von Diepenbrock, die 125 jaar geleden, te Breslau - de eerstgenoemde van de universiteit, de andere van het aartsbisschoppelijk paleis uit - de Vlaamse literatuur naar Duitsland brachten en het eerste vertaalde boek op hun actief schreven. Deze eersteling werd gevolgd door een lange reeks vertaalde werken, die een gezamenlijke oplage van ca. 6 miljoen exemplaren bereikten.
Spijt alle opgezwollen berichtgeving over het succes, dat onze (?) pornografie in Duitsland zou genieten, moet gezegd dat alleen Felix Timmermans al ongeveer de helft van de bovenvermelde oplage van 6 miljoen voor zijn rekening nam. 1969 was het jaar, waarin Timmermans' werk een halve eeuw in Duitsland bekend werd (in 1919 verscheen ‘Jesuskind in Flandern’!) en ook In 1969 werden alle records gebroken wat betreft de verkoop van Timmermansboeken: 5 pockets in enorme oplagen, 7 boekenclubs die zijn werk plaatsten, 11 uitgaven bij de Insel en een reeks licentieuitgaven in Oostenrijk en Zwitserland.
J.V.R.
| |
De Prijs van de V.T.B. voor Mevr. vilmon (Budapest)
De Vlaamse Toeristenbond heeft een Prijs gesticht voor de persoon, die in het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen tot de bekendmaking van de Vlaamse cultuur in het buitenland. Het C.V.K.V. brengt gaarne hulde aan de V.T.B. voor dit initiatief en hoopt dat de Prijs zal bijdragen tot de bloei van Vlaanderens culturele relaties in het buitenland.
Voor de eerste maal werd de Prijs toegekend aan Mevr. Dr. Vilmon Gyuláné uit Budapest. Officieel voor de voortreffelijke vertaling van Vlaamse poëzie in het Hongaars, maar wie Mevr. Vilmon kent, weet dat de Prijs aan niemand beter dan aan haar kon toegewezen worden, omdat ze sinds jaren ijvert en zich voortdurend opoffert voor de betrekkingen tussen Hongarije en Vlaanderen.
Als kind is ze naar Nederland gekomen, waar ze humaniorastudies deed, doch als volwassene keerde ze terug naar Hongarije. In Antwerpen woont een nichtje en in Nederland woont nog heel wat familie. Allen gaan op tijd en stond naar Tante Terry. Het contact met Vlaanderen en Nederland heeft Mevr. Vilmon behouden en ook een onverwoestbare liefde voor onze gewesten. Wie naar Hongarije trekt komt bij haar terecht. Ze gidst officiële gasten en vrienden met een hartelijkheid en een toewijding die ontroert.
Haar kleine flat in een oude patriciërswoning, die nu huurwoning is, ligt in de schaduw van het moderne cirkelvormig luxe hotel Budapest. Vele gasten hebben in dit hotel verbleven en hebben Dr. Vilmon gekend. Zij weten hoe gelukkig ze kan zijn met een boek dat haar uit Vlaanderen bereikt. Ze kent trouwens onze ganse literatuur en biedt geregeld vertalingen aan de Hongaarse uitgevers aan, die ze doorlopend informeert over onze letterkunde. Vorig jaar verscheen de bekroonde bundel Vlaamse poëzie, door haar op voortreffelijke wijze vertaald. De V.T.B. heeft trouwens, vooraleer zijn prijs toe te kennen, inlichtingen ingewonnen bij Hongaren zelf.
Het siert ook Mevr. Vilmon dat ze geen persoonlijk initiatief heeft genomen om in aanmerking te komen voor de V.T.B. Prijs. De V.T.B. en de aangestelde jury werden door een Belgisch boekhandelaar op Mevr. Vilmon attent gemaakt. We hopen dat haar wankele gezondheid haar nog vele jaren zal toelaten te werken aan de verspreiding van de Vlaamse cultuur in het sympathieke Hongarije.
A.D.
| |
Lexicon van de Amerikaanse kunstenaars na 1945
In ons vorig nummer publiceerde Albert Dusar een uitgebreid lexicon van de jongste Amerikaanse kunst en verzocht de lezers daarbij om eventuele aanvulling. Gilbert Goos uit Antwerpen ging daar op in en zond ons de bondige biografieën van een 13-tal kunstenaars die, volgens zijn brief, toch niet mochten vergeten worden in een lexicon.
Wij publiceren deze notities graag als aanvulling.
| |
Cotton paul
Geboren in 1939. Leeft in Oakland. California. Strekking: Arte Povera.
| |
De maria walter
Geboren in 1935 te Albany, California. Leeft sedert 1960 in New York. Project Art. Verschillende uitgevoerde Earthworks. Verbleef maart 1969 in de Wide White Space te Antwerpen.
| |
Ferrer rafael
Geboren in 1933 te San Juan, Puerto Rico. Studies aan: ‘University of Puerto Rico’ en ‘Syracuse University, New York’. Doceert aan: ‘The Philadelphia College of Art’. Verblijft in Philadelphia.
| |
Heizer michael
Geboren in 1944 te Berkeley, California. Leeft in New York. Arte Povera, vooral Earth Art.
| |
Huebler douglas
Geboren in 1924. Primary Structures, Cool Art en Electric Art.
| |
Jenney neil
Geboren in 1940 te Torrington, Connecticut. Autodidakt. Verbleef van 1964 tot 1966 te Boston. Leeft en werkt nu in New York.
| |
Kaltenbach stephen james
Geboren in 1940 te Battlecreek, Michigan. Leeft in New York. B.A. (1966) en M.F.A. (1967) aan de universiteit van California. Primary Structures, Earth Art.
| |
Kaplan jo ann
Geboren in 1945 te New York. Leeft in New York. B.A. (1967). Studeert nog voor M.F.A. Arte Povera.
| |
Kosuth joseph
Lid van ‘The School of Visual Arts, New York’. Stichter en hoofd van: ‘The Museum of Normal Art’, ‘Arts Roses Corporation’, en: ‘The Foundation for Non-sensorial Activity’. Leeft in New York. Electric Art, Minimal Art en Arte Povera.
| |
Kuehn gary b.
Geboren in 1939 te Plainfield, New Yersey. Leeft in Somerville, New Yersey. B.A. (1962, Drew University), M.F.A. (1964, Rutgers University). Cool Art, Minimal Art.
| |
Oppenheim dennis
Geboren in 1938, Mason City, Washington. Leeft in Brooklyn, New
| |
| |
York. B.A. (California College of Arts and Crafts), M.F.A. (Stanford University). Strekking: Earth Art en New Media.
| |
Ruppersberg allen
B.A. (1968, CHouinard Art Institute, Los Angeles). Arte Povera.
| |
Sonnier keith
Geboren in 1941, Marmon, Louisiana. Leeft in New York. B.A. (1963, University of Southwestern Louisiana). Studiereis (1963-1964) in Frankrijk. M.F.A. (1966, Rutgers University, New Jersey). Minimal Art, New Media.
| |
Buitenlandse tentoonstellingen
Duitsland
Neue Galerie, Aken: Ansgar Nierhoff (25/5 tot 10/6).
Städt. Kunsthalle, Hagen: Claes Oldenburg (tot 24/5).
Galerie für zeitgen. Kunst, Hamburg: Graham Sutherland (tot 25/5).
Kestner Museum, Hannover: Franse Jugendstil (tot 31/5). - Retrospectieve Georgiu de Chirico (26/6 tot 30/8).
K.E. Osthausmuseum, Hagen: Graf., kinet, en luminist. Kunst.
Kunsthalle en Köln. Kunstverein; Jetzt, Künste in Deutschland heute (tot 18/5). - Laatgotiek in Keulen en het Nederrijnland (19/6 tot 27/9).
Haus der Kunst, München: Europ. Expressionisme (tot 10/5).
Museum für Ostasiatische Kunst, Keulen: Chinese kunst (tot 13/9).
| |
Engeland
Hayward Gallery: Hed. Zuidslavische beeldh. (tot 31/5).
Brian Koetser Gallery: Vlaamse en Holl. oude meesters (april-juni).
| |
Frankrijk
Chateau de Rochechouard, Limoges: Rodin (tot 18/5).
Grand Palais, Parijs: Henri Matisse (vanaf 21/4).
Galerie Visions Nouvelles, Parijs: La belle Epoque de la lithographie en couleurs (tot 31/10).
| |
Nederland
Rijksmuseum, Amsterdam: Chabot 1940-45 (tot 6/6).
Historisch Museum, A'dam: Kunsthandelaar en verzamelaar (tot 1/6).
Museum de Waag: Door nat.social. verboden kunst (tot 15/6).
Markiezenhof, Bergen-op-Zoom: Dürer (tot 15/6).
Gal. de Zonnewijzer, Eindhoven: 17e eeuwse schilderkunst (11/5 tot 3/6).
Gronings museum: Kitaj, H.N. Werkman en Gerard Verdijk (tot 11/5).
Kasteel Zwalenberg, Oldebroek: Hed. relig. kunst (tot 19/5).
Centraal museum, Utrecht: Europ. naïeven v. verz. Albert Dorne (tot 1/6).
Aartsbissch. museum, Utrecht: Zweedse middele. kunst (vanaf 8/5).
| |
Oostenrijk
Dom van Salzburg: Stabat Mater, Maria onder het kruis in de kunst omstr. 1400 (1/6 tot 15/9).
| |
Zwitserland
Gal. d'art moderne, Basel: Fr. Fedier (tot 20/5).
|
|