In 1961 veroverde Jeroom Verhaeghe de Prijs van de Vlaamse Journalistenclub voor de uitzendingenreeks ‘De ruimte in’. Drie jaar later kwam zijn programmareeks ‘Verover de aarde’ in een opiniepeiling dadelijk na de zeer populaire programma's ‘Schipper naast Mathilde’, ‘100.000 of niets’ en ‘De Muziekkampioen’.
Jeroom Verhaeghe had in 1968 de verantwoordelijkheid over niet minder dan 550 programma's. Dit wil zeggen een zendtijd van meer dan 200 uur. U moet er maar voor zorgen dat alles voor mekaar komt! Wanneer echter uw B.R.T.-arbeid samenvalt met uw eigen belangstelling, gaat het allemaal heel wat vlotter. Onlangs publiceerde Humo een belangrijk interview met deze man, die zonder tegenspraak een baanbreker op het gebied van de demokratische volksontwikkeling door de televisie mag genoemd worden. Onder de titel ‘De fanfare noten leren lezen’ lazen wij o.a. volgende verklaring: ‘De televisie heeft nu al een aantal aktiviteiten van de traditionele volksopleiding overgenomen. Onze wereld evolueert bijzonder snel. Televisie is het meest geschikt middel om zonder vertraging dokumentatie over te brengen. De televisie werkt sneller en efficiënter dan de film en de pers, die nog een logge distributie meebrengen.’ Het is ook de overtuiging van Jeroom Verhaeghe dat de televisie in de toekomst, of liever nú reeds, op een andere manier zal moeten gebruikt worden dan tot op heden het geval was... ‘Om televisie echt als een vormingselement te gebruiken, moeten wij zijn monoloog doorbreken. Tot nog toe hebben wij van de kijker alleen maar een passieve, receptieve instelling gevraagd tegenover het geboden spektakel’. Jeroom Verhaeghe wordt tot nadenken gestemd wanneer hij verneemt dat 95% van alle wetenschapslui van alle tijden op dit ogenblik in leven zijn. Wij leven in een labirinth van zich altijd hoger en hoger opstapelende menselijke kennis. De man die technisch niet blijft bijleren, raakt op de duur in een positie van maatschappelijke verdrukking. De beroepskwaamheid is een wapen tegen de druk van de moderne tijd.’
Die beroepsbekwaamheid is voor Jeroom Verhaeghe zelf een scherp, zeer scherp wapen in eigen handen. Hij hanteert het op schitterende wijze. Daarom: een welverdiend proficiat voor het bekomen van de Prijs van de TV-Kritiek 1968!
Maurits Bilcke