in haar werk. Geen hulp, geen voorbeelden. Ze is een doordrijvende individualiste. En zo is het niet te verwonderen, dat men haar werk wel eens ‘hard’ durft te noemen. Hier in Vlaanderen stelde ze nog niet tentoon. Doch in Amerika zijn enkele werken van haar achtergebleven.
Ze arbeidt in een uitzonderlijk grote ruimte met indrukwekkende muren, en ik weet niet of het daardoor komt, dat deze kleine vrouw monumentale schilderijen vervaardigt, waarbij ze dikwijls een ladder nodig heeft om het doek overal te kunnen bereiken. Zijzelf is ervan overtuigd dat die indrukwekkende produkten bij haar tengere persoonlijkheid passen. In die ‘tengere’ persoon huist wel een sterke ziel. Als kunstenares is ze primair begonnen met de hoofdkleuren; daarna volgden de bijkleuren, om ten slotte tot een mengsel van beide te komen. Wellicht zijn die grote kleurvlakken in haar werk nog het dominerend element geworden. En toch behoort ze niet tot de non-figuratieven. Ze blijft immers vertrekken van de natuur. Een lichaam, een hand, een gelaat komen als ‘symbolen’ op het doek terecht, vervormd, vergroot ja, volgens het fluïdum van haar gevoel, en dat ingewerkt in een kleurvolle achtergrond, die uiteindelijk hetzelfde belang krijgt als de voorgrond. Men zou haar kunnen onderbrengen bij de ‘de-figuratieven’. Er zijn wellicht nog schilders, die in dezelfde richting werken als zij (ik hoop dat ze me die domme vergelijking vergeeft), doch dezen werken meer anecdotisch, terwijl zij altijd centraal werkt. Als men haar oeuvre wel eens ruwheid, geweld, kan verwijten, dan moge men bedenken dat ze ook gebeeldhouwd heeft. Ze gaat er wel kordaat en zonder angst op los, doch met een zachte vrouwenhand en met een zacht penseel omdat ze nog echt ‘schilderen’ wil. Ze zoekt, hoe ongelooflijk het ook moge klinken, naar het fijne. En wars van alle oppervlakkigheid, peilt ze naar de diepte. Laat haar eerlijkheid en haar directheid dan voor sommigen een steen des aanstoots zijn, dan bereikt haar kunst toch nog een doel, nl. dat men ‘wakker’ geschud wordt.
Jos Van Rooy
N.v.d.R.: Nadat dit artikel werd geschreven, werd bekend dat Christine Teller ook nog bekroond werd met de Godecharleprijs (80.000 fr.). Nóg een gelukwens dus... en andermaal een studiereis voor de kunstschilderes?...