20
Maurits Denaux
60
Het was een eerder ontgoochelde Maurits Denaux die me mededeelde, dat ‘Singhet ende weset vro’ door tekort aan krachten opgehouden had te bestaan. Zijn oproepen bleven zonder gevolg en het is waarlijk een ongelukkig toeval, dat een van de vermaardste koren in ons land en dat in het buitenland bekendheid verwierf, moet verdwijnen in het zestigste jaar van de stichter.
Maurits Denaux is geboren te Assebroek op 14 juni 1909 en behaalde het onderwijzersdiploma te Torhout op 30 juni 1928. Hij liep muziekconservatorium te Brugge onder Karel Mestdagh en Jozef Ryelandt en later te Kortrijk onder Karel De Sutter, bij wie hij privé harmonie studeerde. In 1929 onderwijzer aan het St.-Amandscollege te Kortrijk, waar hij een knapen- en een gemengd koor leidde, gaf hij muzikaal onderricht. Door eigen werk bracht hij het tot koor- en orkestdirigent en dirigeerde gelegenheidsensembles, het Nat. Orkest van België, het Simfonisch orkest van de B.R.T. enz. In 1943 stichtte hij het Kortrijks gemengd koor ‘Singhet ende weset vro’, waarmede hij op internationale zangkoortornooien volgend palmares behaalde: in 1948 te Brussel de ‘Orlandus Lassusprijs’ met de grootste onderscheiding en speciale gelukwensen van de jury voor de dirigent, in 1951 te Rijsel de eerste grote prijs op 212 koren in competitie, waarvan 32 in finale, in 1953 te Arezo (Italië) de derde prijs op 36 koren in finale en in 1953 te Oostende het Regeringsplaket ‘Pro Musica’.
Zijn repertorium was zeer verscheiden maar toch eiste het bepaalde grote artistieke inspanningen van de koorleden. Onder de directie van M. Denaux werden o.m. opgevoerd Ryelandts ‘Maria-oratorium’, ‘de ‘Johannespassion’ van J.S. Bach, ‘The Messiah’ van Händel, ‘Het Requiem’ van Fauré, ‘Franciscus’ van Edg. Tinel, ‘War Requiem’ van Benjamin Britten, ‘Lichtbericht voor mensen’ van H. Roelstraete, ‘Missa de Deo’ van Van Hoof.
Het zou een te lange opsomming zijn al de titels te vermelden van de Kortrijkse dirigent, wiens leven waarlijk in dienst heeft gestaan van de muziek en wiens toewijding en talent terecht dienen geroemd te worden. Van hem ging een grote stuwkracht uit en zo vermelden we nog dat hij voorzitter is en stichter van het Intern. Koorfestival te Kortrijk, voorzitter en medestichter van het Westvlaams Jeugdorkest.
Om al zijn verdiensten werd hij ook vaak onderscheiden. De laatste prestatie van ‘Singhet ende weset vro’ was het opluisteren van de H. Mis voor de Vriendenkring van de Kortrijkse politie op 29 nov. van dit jaar.
Terecht mag de lof worden gemaakt van M. Denaux, wiens naam zal verbonden blijven aan markante muzikale hoogtepunten én in ons land en dan meer in het bijzonder in de Leiestad. Moge de bewondering als de erkentelijkheid van de zo talrijke vrienden hem een weliswaar ‘arme’ troost zijn om zijn grote prestaties.
Fred Germonprez