13
Jean-Pierre De Coster
bekroond
Kunstschilder Jean-Pierre De Coster is een geboren en getogen Dendermondenaar. Geboren in 1945, wist hij reeds op zeer jeugdige leeftijd echter een gedegen vakkennis als kunstschilder te verwerven. Prijzen bleven niet uit. In 1961, de Prijs de Roover; in 1964, de prijs Proost De Bovoy; in 1965, de Prijs Oscar Notteboom; in 1967, de Prijs Plastische Kunst te Sint-Niklaas en de Lament Meeüs Prijs.
Kunstschilder Jean-Pierre De Coster hield persoonlijke tentoonstellingen in Galerij Edepe - april 1968 - te Sint-Gillis-Dendermonde. Hij stelde eveneens ten toon, in 1969, in de Galerij Venetia te Sint-Niklaas en in het Cultureel Centrum Aymon te Dendermonde. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en deed ook 4 jaar Hoger Instituut.
Hij leeft en schildert in een eigen wereld. Een wereld, die hij zich moeizaam eigen heeft gemaakt en waarvan hij de eigen innerlijke landschappen voor de toeschouwer visueel maakt. Zijn werk is dat van een ziener. Hij geeft dit weer hetzij grotesk, geobsedeerd of bevangen, maar steeds met een vast meesterschap, dat werkelijk voor een jong kunstenaar als De Coster aan het ongelooflijke grenst. Hij put zijn plastische vormgeving aan de kwelgeest van onze maatschappij. Jean-Pierre De Coster leeft niet buiten zijn tijd. Hij leeft er midden in. En tegelijk midden in zijn kunst, die voor hem op deze gekwelde wereld zijn enige levensader is. Thema's als de mens in de ruimte, de organen van het menselijk wezen, het bloed van de oorlog, boeien hem. Hij stelt ons deze fragmenten voor als microscopischvergrote beelden, die men nooit moe wordt. Zijn aanwending van kleur en tonaliteit is verbluffend. Over zijn wereld hangt een zweem van geheimzinnigheid en eerlijkheid, een gordel die alles in zijn greep gevangen neemt: ook de toeschouwer. Jean-Pierre De Coster geeft aldus zijn werk een boodschap mee aan de wereld. Voor hem telt het zieke hart, dat zoveel opspraak verwekte toen de eerste harttransplantatie gebeurde. Hoe ziet de maanbodem eruit, wanneer de mens de eerste stap waagt op een andere planeet?
Jean-Pierre De Coster wil zich uitdrukken in alle vrijheid. Hij stelt aan zijn werk de hoogst ambachtelijke eisen. Ook uit technisch oogpunt wil hij dat het werk het ‘aangezicht’ kunst toont. Zijn wereld, die uniek is, is een mengeling van belevenissen, gedachten, ervaringen, gevoelens, symbolen en kleuren. Een wereld vooral, die ‘het heelal’ Jean-Pierre De Coster vertoont.
Etienne Le Compte