1
In Memoriam
Eduard Amter
13.12.1898 - 2.7.1969
Eduard Amter was nog een knaap, toen hij zich reeds tot het schrijverschap voelde geroepen. Bij gebrek aan betere inspiratie, begon hij alvast een paar schoolboeken te herschrijven. Niet zoveel later - hij had de twintig nog niet bereikt - genoot hij het genoegen zijn eerste werk gedrukt te zien: ‘Skald Heidrik’, een historisch toneelspel met Rodenbachiaanse inslag. Daarop zouden nog een 12-tal toneelwerkjes volgen, die meestal ‘getuigen van gezond realisme en handigheid in het dialogeren’ (Lectuurrepertorium). Zijn ‘Docus uit de acht zaligheden’ en ‘Die Soudaen had een dochterkijn’ stonden jarenlang op het repertorium van het liefhebberstoneel.
Daarnaast schreef hij een 8-tal humoristische romans op originele tema's, w.o. ‘De geestjes in ons’, ‘De katten van Stakkelveen’, ‘De porseleinen Siegfried’... Blijkbaar ging zijn voorkeur uit naar de kleine burgerman, die hij scherp maar niet zonder mildheid tekende.
Voor een goed deel is het werk van E. Amter te situeren bij dat van Jozef Simons en Antoon Thiry.
Meer dan als literator, is E. Amter voor de Vlaamse letterkunde verdienstelijk geweest ais secretaris-generaal van het Davidsfonds. Onder zijn stimulans is de uitgeversbedrijvigheid van deze vereniging sterk toegenomen. Op een ogenblik dat de Vlaamse uitgeverijen nog in de kinderschoenen stonden, was dat zeer belangrijk. Niet alleen werden degelijke volksromans op tienduizenden exemplaren bij de Vlaamse mensen gebracht, maar ook kregen tal van debuterende auteurs in het Davidsfonds gelegenheid tot publikatie. Dat hij het initiatief nam tot de uitgave van de uitstekende reeks Keurboeken van het Davidsfonds (vulgarisatiewerken over kunst, letterkunde, wetenschappen) zal niet zijn minste verdienste blijven.
Via het Davidsfonds heeft hij uiteraard ook in hoge mate bijgedragen tot de algemene cultuurspreiding in Vlaanderen en tot de popularisering van de Vlaamse Beweging, waarvan hij sedert de 2de wereldoorlog een der leidende figuren was, o.m. als voorzitter van het Vlaams Actiekomitee voor Brussel en Taalgrens.
Clem de Ridder