Eveneens van Christophorus een drietal opnamen in een ‘lichter’ genre, namelijk dansmuziek... van onze voorouders:
Altwiener Tänze, Christophorus SCGLB 75.906, stereo/mono, 30 cm., 10 DM. Twee menuetten van Haydn, vijf contradansen van Mozart en twaalf van Beethoven, vijf menuetten en zes trio's van Schubert, plus dan de ‘Mitternachtswalzer’ en de ‘Ragata-Galopp’ van Lanner: een uitstekend overzicht dus over de dansmuziek uit het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw. Charmant, bevallig, voornaam en toch gedragen door een soms uitbundige levensvreugde: een evenwicht, dat wij nu in onze 20ste eeuw, wel vaak moeten missen.
Paul Angerer dirigeert de solisten van de Wiener Volksoper, ook in de volgende plaat:
Tänze aus dem klassischen Wien, Christophorus SCGLX 75.921, stereo/mono, 30 cm., 21 DM.
Werken van dezelfde componisten als op de vorige plaat: Haydn (drie Duitse dansen), Mozart (zes landelijke dansen), Beethoven (zes Weense dansen), Lanner (‘Trennungswalzer’ en ‘Sommernachtstraum-Galopp’), Schubert (vijf Duitse dansen met coda en zeven trio's) - plus dan de ‘Wiener Karneval-Walzer’ van Johann Strausz, vader.
Werkelijk een vreugde voor hart en geest en uitstekend geschikt als ‘feestplaat’ voor de komende jaarwisseling.
Het prijsverschil met de vorige schijf is opmerkelijk: Christophorus verkeert, wat de ‘Altwiener Tänze’ betreft, in geschenk-stemming!
Tänze der Klassiker, Christophorus SCGLX 75.950, stereo/mono, 30 cm., 21 DM. Het Orkest Günter Kehr en de pianist Jean Micault nemen hier vijf componisten voor hun rekening. Wij zien Mozart andermaal opduiken met menuetten en contradansen, van Haydn krijgen wij de ‘Hatharinentänze’ ten gehore, van Schubert koos men ‘Ländler op. 171’ en ‘Ecossaisen op. 18 a’, van Beethoven de ‘Mödlinger Tänze’ en van Weber tenslotte de overbekende ‘Uitnodiging tot de dans’.
Muziek, die steeds graag zal beluisterd worden, vooral als ze, zoals op deze plaat, zo zuiver wordt uitgevoerd.
Bij EMI-Electrola ontdekten wij ook nog een paar prachtige opnamen, waarvan wij als een werkelijk hoogtepunt vermelden:
Gustav Mahler: Symfonie nr. 7 in E-mol ‘Lied der Nacht’, EMI-Electrola C 063-01931 en 32, stereo/mono, 2 platen van 30 cm., 295 fr./plaat.
Het lot is de zevende symfonie van Mahler nooit erg gunstig geweest: zij werd geschreven in 1904-1905, beleefde haar creatie op 19 september 1908 te Praag en genoot weinig populariteit, omdat men ze te gewaagd vond in haar uitdrukking en stijl. Weinig tijd later, toen de moderne evolutie bliksemsnel haar weg ging doorheen de muziek, heette Mahlers zevende te weinig radikaal... Nu de elektro-acoustiek eigenlijk pas goed aan haar trekken komt, blijkt echter welk meesterstuk Mahlers compositie is, omdat de techniek dé volmaakte balans kan maken tussen de aanduidingen, die de kunstenaar op zijn partituur aanbracht: ‘hervortretend’, ‘deutlich’, ‘rufend’, ‘antwortend’ e.d.m.
En als je het stuk kunt beluisteren via een uitstekende klankinstallatie, dan grijpt het je onverbiddelijk aan en kom je tot de vaststelling, dat Mahler a.h.w. niet zozeer een symfonie schiep, maar eerder een fantastische klankarchitectuur, waarin met magische kracht het aanbreken van de twintigste eeuw opgeroepen wordt.
Indien deze, je onmogelijk nog loslatende muziek gespeeld wordt door The New Philharmonia Orchestra uit Londen, onder de leiding van een superieure Otto Klemperer, en dat de opname van deze ‘gebeurtenis’ ook technisch met minutieuze zorg omringd werd, dan begrijpt de disco-liefhebber dadelijk, dat hij zijn discotheek écht kan verrijken door zich deze beide platen aan te schaffen.
Georg Friedrich Händel: Vuurwerksmuziek (Orkestconcerto nr. 26) / Concerto voor viool en orkest in B-dur / Dubbelconcerto voor twee blaaskoren, strijkers en basso continuo in B-dur (Orkest-concerto nr. 27), EMI-Electrola, C 063-01 962, stereo/mono, 30 cm., 295 fr.
Een rijke keus uit het heerlijke oeuvre van Händel: feestmuziek van hoog niveau, die meer dan tweehonderd jaar geleden voor het eerst weerklonk en die nog steeds de muziekliefhebbers kan begeesteren. Yehudi Menuhin leidt The Menuhin Festival Orchestra, is zelf solist (en wat voor een!) in het vioolconcerto, en verder bespeelt Valda Aveling het clavecimbel en Leslie Pearson het orgel. Een nieuwe gelegenheid om zich nog eens te verbazen over het genie van Händel, die wij persoonlijk, met het verder schrijden van de jaren, steeds meer gaan waarderen.
Wat de technische kwaliteiten van de plaat zelf betreft: geen ruis, geen slordigheden, wél perfecte uitbalancering, dus helemaal niets op te merken.
Bij Philips een nieuw hoogtepunt, dat u eenvoudig moét bezitten: Liesbeth List zingt Theodorakis, Philips 844.039 PY, stereo/mono, 30 cm.
Dat Liesbeth List een buitengewone zangeres is, weet zowat de halve wereld en haar platen ‘Pastorale’ en ‘Liesbeth List zingt Jacques Brel’ getuigen daar in ruime mate voor. Zij overtreft echter alles in haar Theodorakisopnamen, inzonderheid dan in de Mauthausen-liederen, die zó ontroerend en echt-doorleefd door Liesbeth worden gezongen, dat zij o.i. de tijd zullen weerstaan.
Maar ook kant 2 van deze plaat is de moeite overwaard: Liedjes van spot, oorlog en liefde uit ‘De Gijzelaars’ van Brendan Behan, eveneens op muziek van Theodorakis. Een boeket Ierse liederen - balladen als het ware - die én door hun inhoud én door de vertolking grandioos kunnen genoemd worden. Vooral ‘Klaaglied’ en ‘De leiders van het land’ (dit laatste zingt Liesbeth met vervormde stem) kunnen pieken geheten worden. Kortom: alle woorden van lof schieten te kort om deze plaat voor te stellen. Wie durft te beweren, dat de tweede helft van deze eeuw bloedarm is inzake liedkunst, heeft deze schijf beslist nooit beluisterd.
Anton Dvorak: Sinfonie aus der neuen Welt, Hör zu SHZE 160, stereo/mono, 30 cm., 225 fr.
Deze vijfde simfonie van Anton Dvorak, in 1893 te New York gecomponeerd, bekoort nog altijd tal van muziekliefhebbers. En ze is trouwens zeer mooi. Zij wordt ook nu nog vaak gespeeld op concertavonden en bijna alle grote dirigenten namen ze op in hun repertoire. Ook Herbert von Karajan, die bij deze opname de Berliner Philharmoniker leidt: schitterend, zwierig, virtuoos van het zuiverste water.
Ook technisch is deze plaat okee. Een goede kans dus om een van de doorgaans zeer dure von Karajan-opnamen aan een schappelijke prijs te verwerven. U zult het zich niet beklagen!
Vestigen wij tenslotte nog de aandacht op een goedkope (betreft alleen het financieel aspect!) opname van enkele zeer bekende Beethoven-ouverturen:
Beethoven Ouvertüren, Die Volksplatte SMVR 8037, stereo/mono, 30 cm., 149 fr. De Berliner Philharmoniker, onder leiding van Rudolf Kempe, brengen hier zeer goede uitvoeringen van de ouverturen ‘Fidelio’, ‘Leonore’, ‘Coriolanus’, ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ en ‘Egmont’. Een uitstekende gelegenheid om, mits geringe financiële inspanning, de wel meest bekende Beethoven-ouverturen in zijn discotheek te stoppen. Dat dergelijk kwaliteltswerk nu gebracht wordt aan een redelijke prijs, juichen wij van harte toe. j.v.r.