sylvain ceyssens
Geb. 28.3.1942. Architect.
Wat de schilderkunst betreft volledig autodidakt, wat niet belet dat hij reeds op 22-jarige leeftijd een paar tentoonstellingen achter de rug had en van dan af volgen geregeld groeps- en individuele tentoonstellingen.
Als aankomend kunstenaar behaalt hij verschillende onderscheidingen: 1e en 3e prijs wedstrijd voor gelegenheidsgrafiek Provincie Limburg 1965; 1e melding prijs Guillaume Campo voor Schilderkunst, Antwerpen 1966; onderscheiding Glaverbelprijs voor Architectuur; Prijs Nat. Foto- en Diawedstrijd Zolder.
Als schilder heeft hij de schuilnaam Michel Cobra aangenomen en wordt onder die naam geregeld door het Ministerie geselekteerd voor officiële tentoonstellingen.
Naast schilderen ontwerpt hij ook etalages, wandtapijten en is op tijd en stond graficus. Van beroep echter architect. Op dit ogenblik werkt hij aan fantastische projecten voor een internationaal vakantiecentrum in Turkije en dingt mee aan een internationale wedstrijd voor een Conferentiecentrum van de stad Wenen.
Kazernelaan 2 Helchteren.
Voor een jonge architect brengt de deelname aan dergelijke projecten inspanning en vele kosten mee. Het zou voordeliger zijn zich op winstgevende objecten in zijn omgeving te beperken. Maar Ceyssens wil iets anders, iets nieuws brengen. Alleen in grote projecten, die eigenlijk voor grote burelen zijn weggelegd, liggen nog mogelijkheden verborgen. Daarom trekt de medewerking aan zulke internationale wedstrijden hem aan. Hij wil trouwens weg uit het locale, het bijna anecdotische van een beperkte omgeving.
Dat typeert hem ook als kunstenaar. Ceyssens is rechtlijnig, rechtzinnig. Geen lieve onder-onsjes, geen beuzelarijen, die de kunstenaar van zijn doel en zijn werk afleiden. De kunstenaar is een eenzame grote, die in zichzelf de kracht en de creativiteit vindt om grootse dingen, om kunst voort te brengen.
Ceyssens is nog jong, maar zijn oeuvre getuigt van een waarachtig zoeken en van een oprechtheid, die hem siert. Hij heeft gevoelige doeken geschilderd met een poëzie van kleuren en een oneindigheid van impressie, die men nooit vergeet. Niet door het grote formaat (zijn schilderijen zijn eerder klein van afmetingen), maar door de wezenlijke inhoud boeit de kunstenaar ons.
Dikwijls staat de mens centraal in zijn oeuvre. Is er iets dieper, mysterieuzer, oneindiger dan de mens zelf? Het thema is onuitputtelijk. Ceyssens heeft zijn thema goed gekozen.