jaak vanderheyden
‘Kompositie 36’.
Copyright A.C.L., Brussel.
Geb. 17.6.1939, te Kontich.
Technische studies te Antwerpen, daarna Academie Berchem. Onderscheidingen: Zilveren erebeker in Knokse Prijs Schilderkunst 1963, Zilveren plaket in dezelfde Prijs 1965, werken door de jury onderscheiden in de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst 1968.
Tentoonstellingen: Antwerpen, Berchem, Knokke, Assenede, Bornem, Dendermonde, Gent, Parijs.
Werk in binnen- en buitenlandse collecties, en van de Belgische Staat.
Gitschotellei, 333, Borgerhout.
De kunst van Jaak Vanderheyden maakt dingen zichtbaar, die uit het niets zijn ontsproten, ontdaan van hun ethische, religieuze en sociale context: een metamorfose van de materie naar het concrete immateriële toe. Op een andere wijze dan Mondriaan en Malevitch bereikt hij een spirituele integratie...
En het is nochtans mogelijk dat deze absolute en ascetische estheet zichzelf verraadt door een hiëroglief, door een sombere vlek of een spoor van littekens en reveleert op die wijze zijn existentiële bronnen...
Hij bezit de intuïtie van de Oostersen, naar het woord van Jean-Clarence Lambert: de perfectie bereiken door het ‘toujours moindre’: het verbannen van het decor, de illusie, zelfs de tijd en de ruimte.
Zijn werk is ontstaan uit de suggestieve spanning tussen schepper en toeschouwer; en uiteindelijk is het de vrijheid, die uit zijn doeken tevoorschijn treedt en er de zo intense charme van uitmaakt.
Daar waar sommigen een brutaliteit nastreven, die voor niets terugdeinst, vindt Vanderheyden een oplossing aan de antipode ervan: namelijk in een uiterste verinwendiging.
Paul de Vree