Discotheek
Jacqueline du Pré & Daniel Barenboim: Haydn: Celloconcerto C-dur / Boccherini: Celloconcerto B-dur, Electrola SME 91662, 30 cm., stereo/mono, 295 fr.
Jacqueline du Pré, de nauwelijks 22-jarige Engelse celliste, is ongetwijfeld een zeer grote kunstenares en behoort tot de beste cellisten ter wereld. Door vooraanstaande critici wordt ze trouwens in één adem genoemd met Pablo Casals en Rostropowitsch.
In deze beide opnamen geeft zij als het ware een demonstratie van haar kunnen: met grote zelfzekerheid en een zwierige virtuositeit laat zij haar Stradivarius zingen, daarbij ondersteund en in samenspraak met The English Chamber Orchestra, dat geleid wordt door Daniel Barenboim, een beroemd pianist en... tevens de echtgenoot van Jacqueline du Pré.
Het celloconcerto van Boccherini is beslist gekend door alle liefhebbers van ernstige muziek, het C-dur concerto van Haydn wellicht veel minder, daar het pas in 1961 ontdekt en in 1962 voor het eerst opnieuw werd uitgevoerd. Sommigen zullen dit Haydnwerk misschien niet zo briljant vinden als het al langer bekende concerto in D-dur, maar in elk geval is het het beluisteren meer dan waard, te meer, daar de solist(e) met een behoorlijk aandeel werd bedacht.
Technisch mag deze plaat feilloos worden genoemd.
De N.V. Gramophone (M. Lemonnierlaan, 171, Brussel) heeft het uitstekend initiatief gehad eens heel bijzonder de aandacht te vestigen op de indrukwekkende lijst opnamen, die de beroemde dirigent Otto Klemperer gerealiseerd heeft met The Philharmonia Orchestra van Londen. Klemperer, nu 84 geworden, is de laatste overlevende van de grote ‘Vier’: Furtwängler, Toscanini, Bruno Walter en hijzelf. Hij was vriend en leerling van Mahler en de opnamen, die hij verwezenlijkte, hebben wereldvermaardheid verworven. Een viertal nieuwe uitgaven hebben ons nogmaals eens geconfronteerd met deze grote kunstenaar:
Beethoven: 6de Symfonie in F-dur ‘Pastorale’, Columbia SMC 91 627 (op de hoes staat verkeerdelijk SME afgedrukt), 30 cm., stereo/mono, 195 fr.
Beethoven: 9de Symfonie in D-mol, Columbia SMC 91 629/630, 30 cm., stereo/mono, 295 fr., in casette en met tekstboek.
Een Beethovensymfonie bespreken - en zeker als het de 6de of 9de betreft - is in herhaling vallen met de enorme aantallen bladzijden die daar reeds mee gevuld werden. Dat Beethovens symfonieën meesterwerken zijn, die nu nog steeds de muziekliefhebber verrukken, hoeft geen nader betoog meer. Beethoven was nu eenmaal een genie en in zijn werken treft ons steeds opnieuw zijn grote viriliteit. Met Otto Klemperer krijgen wij dan