[nummer 105]
1
Culturele uitwisseling Mexico - België
Emilio Calderón Puig Ambassadeur van Mexico
Het tijdschrift ‘Vlaanderen’, dat de vriendelijke attentie heeft gehad dit nummer te wijden aan mijn land, publiceert een reeks artikels over verscheidene artistieke aspecten van het hedendaagse Mexico.
Deze vorm van aanwezigheid in de nederlandstalige gemeenschap zal zonder twijfel zeer veel bijdragen tot de versteviging van de hartelijke betrekkingen, die reeds bestaan tussen onze respectieve landen.
Vooral de jongste jaren zijn deze betrekkingen steeds nauwer geworden, op alle gebied; wij denken terug aan gebeurtenissen van grote betekenis, zoals het officieel bezoek aan Mexico van hunne majesteiten koning Boudewijn en koningin Fabiola.
Zij werden heel hartelijk ontvangen door de Mexicaanse bevolking. In 1966 en 1967 hebben onze beide landen economische zendingen uitgewisseld: enerzijds vooraanstaanden uit België, onder leiding van zijne koninklijke hoogheid prins Albert, anderzijds prominenten uit Mexico, geleid door de heer Octaviano Campos Salas, minister van Handel en Nijverheid.
Beide groepen waren samengesteld uit hoge functionarissen uit de departementen van handel en vooraanstaanden uit de zakenwereld.
Verder bezorgde België ons een mooie tentoonstelling van moderne kunst en wij zonden eveneens een soortgelijke verzameling, die in een Gents museum geëxposeerd werd. Tijdens de maanden november en december 1968 liep de tentoonstelling ‘Retrato de Mexico’ (Mexico in beeld) in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Deze expositie is in feite een historische evocatie van de Mexicaanse kunst door de jaren heen. Ze vangt aan met de pre-Columbiaanse periode, historische wortel van de oude en hechte cultuur der autochtone Mexicaanse volkstammen, op het ogenblik, dat de Spanjaarden het land veroverden. Verder zien we de culturele evolutie gedurende het koloniaal tijdperk, om dan te besluiten met de moderne kunst. En uit deze tentoonstelling blijkt, dat Mexico mag roemen op voorlopers in de universele artistieke beweging, zowel wat de schilder- en beeldhouwkunst betreft, als de architectuur.
Dit jaar staan, in het raam van de culturele uitwisseling, verscheidene manifestaties op het programma.
Dit is een rechtstreeks gevolg van de bijeenkomsten van de gemengde, culturele, Belgo-Mexicaanse commissie, die te Mexico en te Brussel doorgingen.
Een belangrijk aspect van deze culturele uitwisseling is het beschikbaar stellen van studiebeurzen aan Mexicaanse studenten, die aan Belgische universiteiten komen studeren en, vice versa, de beurzen die aan Belgische studenten worden aangeboden, ten einde hen in de gelegenheid te stellen zich te vervolmaken aan de Mexicaanse hogere culturele instituten.
Het weze me toegestaan, via het tijdschrift ‘Vlaanderen’, aan hetwelk ik mijn hoogste dankbaarheid betuig, mijn hartelijkste groeten over te maken aan de nederlandstalige Belgen, van wie een uitgelezen groep jonge atleten en studenten Mexico heeft bezocht, in de vorige herfst, zulks naar aanleiding van de prachtige negentiende Olympische Spelen. Er werd bij die gelegenheid ook een wereldcultuurfestival ingericht, waaraan ook België medewerkte en uitblonk met zijn ‘Ballet van de twintigste eeuw’.