links: Hugo Metsers: ‘Veldbloemen’.
en hem andere dingen in de hand duwden dan verf en doek.
Zo kon het jaren duren! Maar wie brengt een rasartiest - én een Vlaming! - ooit tot een kapitulatie ‘ohne Bedingung’! Een vijftal jaren geleden kwam zijn ‘renaissance’. Hij begon weer te schilderen, nu met de heftigheid en overspoelende inspiratie van de kunstenaar, die al te lang heeft moeten wachten en met de haast van de man die zegt: ‘ik heb niet zoveel tijd meer - ik moet doorwerken!’ Ondertussen heeft deze schilder zich ontwikkeld tot een haast uniek talent. Zijn stijl is wellicht abstract te noemen in de wijze waarop hij zijn onderwerp benadert. Nooit echter is deze abstracte kunst stroef of strak, nooit heeft zij iets van wat bv. Mondriaan zo typeert, nooit is zij cerebaal, neen, hier primeren steeds een hartstocht en een emotie, die tot uiting komen in geladen gevoelslijnen, in kleurenstromen die als met moeite binnen de lijst kunnen worden gehouden.
Want Metsers, die nu bijna 50 jaar in Nederland woont en leeft en werkt, is nog steeds niet genaturaliseerd Nederlander, hij is en blijft de Vlaming, minnaar van het bruisende leven, schaterlachend of schreiend van ontroering, zich totaal uitschilderend in barokke vorm en kleur. Misschien ligt daar ook de reden voor zijn succes in Nederland, dat hem zeker ruimere ontplooiingsmogelijkheden biedt dan Vlaanderen.
Wat echter in Vlaanderen gebeurt op elk artistiek terrein,
rechts: Hugo Metsers
interesseert hem. Deze verbondenheid met Vlaanderen is vaak merkbaar aan de kleine dingen. Als 's morgens de radio speelt, heeft Metsers niet Hilversum gekozen, maar luistert hij naar de dagklapper van de B.R.T. Zulk detail is tekenend voor zijn belangstelling voor al wat Vlaanderen doet of te bieden heeft. Hugo Metsers exposeerde met succes in Terneuzen, kende verder een uitzonderlijk druk bezochte tentoonstelling te Hulst zelf, te Brussel en vorige maand nog gingen enkele werken naar de internationale expositie te Amiens.
Toen Michel Seuphor, de schilder-criticus en schrijver, en bovendien vriend van Mondriaan, Klee en Kandinsky, onder andere inzendingen het werk van Hugo Metsers zag, schreef hij: ‘Het liefst is mij het werk van Hugo Metsers: lyrisch en dynamisch en uitstekend gecomponeerd’.
E.W.
Bierkaaistraat, 6, Hulst, Nederland