op haar beurt, omdat iedereen het doet.
Hoe men nu aan publiciteit doet, is een vraag waarop geen vast antwoord past, daar elk initiatief, elk voorwerp, elk gegeven, op zijn eigen specifieke manier moet worden bewerkt en aan de man gebracht. Er is wel een standaard idee, hoe het kan gedaan worden. Wat vandaag een zeer grote rol speelt in de reklame-psychologie en misschien morgen de zuivere publiciteit de loef zal afsteken door zijn rendement en persoonlijke kontakten en relaties, doch anderzijds ook veelal misbruikt wordt, is de service ‘publicrelations’. Vandaag een onderdeel van de equipe, van de media, zie ik, trouwens zoals in Amerika, deze neven-‘service’ meer en meer een vooraanstaande rol spelen in onze industrie en publiciteitsvoering. Ik wil me hier echter slechts bij de zuivere ‘reklame en advertizing’ houden.
Reeds van in zijn kinderschoenen heeft de publiciteit tot doel te verkopen, de waar, het idee, een firma of andere elementen aan de ware persooon te brengen. Om dit doel te bereiken bestaan er stelregels, welke praktisch door iedereen als basis worden toegepast.
De Amerikanen (alhoewel niet zeer muzikaal aangelegd) inspireren zich op Verdi's ‘AIDA’. In deze vier letters zit hun volledige publiciteitspolitiek:
A | - Attention (aandacht vestigen) |
I | - Interest (interesse verwekken) |
D | - Desire (verlangen tot kopen aanwakkeren) |
A | - Action (tot kopen doen overgaan). |
Om deze punten te bereiken, dient een firma of instelling een grondige studie te maken (die van zaak tot zaak verschilt) en alle gegevens coördineren die het dan mogelijk maken aan marketing te doen. Ze dienen een gedetailleerde analyse van het probleem op punt te stellen, welke dan later zal gebruikt worden als basisidee van de verdere te volgen strategie van de publicitaire kampagne. Bij dit alles kunnen dan onmiddellijk de volgende vragen worden gesteld die, elk afzonderlijk bestudeerd en opgelost moeten worden:
- | Wat moeten wij verkopen? |
- | Aan wie moeten wij verkopen? |
- | Hoe moeten wij verkopen? |
- | Dient verkocht op lange of op korte termijn? |
Om daarop antwoord te kunnen geven dient een volledige coördinatie te bestaan tussen alle diensten van de firma, dienen alle gegevens verzameld te worden van de adverteerder.
Een ontleding van het produkt is noodzakelijk: hoe zal het aangepast worden aan de verkoop? De voorstelling en verpakking spelen een enorme rol. De aandacht dient gevestigd op de innnerlijke en uiterlijke hoedanigheden en eigenschappen van het produkt of van de instelling (men kan zowel konfituur als zeelucht verkopen). Het esthetische element, zijn drang naar schoonheid, de juiste verhouding der voorwerpen, het overdadige zowel in ornament, tekst als illustratie vermijden, steeds origineel trachten te zijn, doen wat een ander niet doet, de hoedanigheden van een produkt nooit aan toeval of willekeur overlaten, steeds ervaringen, resultaten en feiten verzamelen en ontleden zijn wel de voornaamste punten om ‘HET’ te verkopen. Aan wie we moeten verkopen, tot wie we ons moeten richten, welk verbruikerpotentieel we in de eerste plaats moeten bereiken, de geografische ligging situeren, de behoeften, marktonderzoek (zelfs van de concurrent), rang en stand waarin de ‘waar’ moet worden geplaatst... niets mag aan de aandacht ontsnappen.
Hoe te verkopen? Hier wordt de verkooppolitiek onder de loupe genomen - wordt het een kollektieve of afzonderlijke kampagne; welke middelen zullen worden gebruikt om het maximaal aantal verbruikers of geïnteresseerden te kunnen bereiken; pers, radio en televisie, affichage, cinema, strooibiljetten, direct-mail, enz. Van groot belang is hier de verpakking (of omslag van brochure en folder) van het te lanceren ‘ding’. De verpakking dient niet alleen om te beschermen, ze moet zich ook lenen tot veilige en voordelige verzending en gemakkelijke aflevering aan de consument. Zo mogelijk belangrijker dan deze technische kant, is haar stimulerende funktie in het verkoopproces. Formaat en uitvoering der ‘verpakking’ moeten aansporen tot gunstige plaatsing in de eventuele etalage of voor een brochure in een wachtplaats, om het oog van de kliënt aan te lokken. Kleur, tekst en illustratie dienen een harmonisch geheel te vormen, dat sterk genoeg is om de strijd tegen de concurrentie aan te binden.
Een firma die nauw in kontakt staat met het publiek, moet zijn ‘milieu’ gaan zoeken IN het publiek. Visuele publiciteit, directe publiciteit is en blijft interessant, stands in gespecialiseerde beurzen, vitrines op uitgekozen plaatsen, tentoonstellingen, ‘house-organs’, persconferenties en recepties (die reeds onder ‘public-relations’ vallen) zijn niet te verwaarlozen punten in een algemene kampagne. Zoals ik reeds heb gezegd komt bij dit alles de service ‘public-relations’, die steunt op persoonlijke relaties, over het algemeen veel sympathieker aandoet en, indien goed verzorgd, veel minder kost. Wat kunnen immers vriendenrelaties niet verzetten?
Naast deze verkoopreklame dient men nog aan te stippen: de herinneringsreklame (om ‘IN’ te blijven) de ‘goodwill’-reklame en prestige-publiciteit, welke het kweken van de reputatie beogen en het prestige vermeerderen.
Het wordt, zoals U ziet, een komplekse organisatie, waarvan alle elementen aan elkaar moeten hangen als de schakels van een ketting - indien één van deze schakels niet sterk genoeg is, kan de volledige kampagne waardeloos worden. O, AIDA wat kan U mooi zijn, doch ook zo onbarmhartig moeilijk!
Willy Bosschem