Zal U de tafel dekken, dan stelt U zich vooraf de vragen: ‘wie zit aan?’ en ‘wat verwachten zij van mij?’
Wordt Uw tafel een sierstuk of zal zij funktioneel blijven? Is de spijskaart opgesteld, dan is het antwoord op de gestelde vraag gevonden door een nieuwe te formuleren: ‘Welk materieel is voorhanden?’
Kijk in het geschiedenisboek naar de prenten van de 15e- en 16e-eeuwse Franse Hoven en verder kommentaar is overbodig. Graag wil ik de gelukkige bezitter zijn van dergelijke pronkstukken, maar de kans is groot dat ze, mooi gepoetst, achter de glazen deur van mijn buffet blijven. Het lijkt mij ook overbodig de geschiedenis van de Tafel of van de ‘tafelgewoonten’ voor het voetlicht te brengen.
Vele regels kunnen geschreven worden over de Tafel bij de Egyptenaren, de Byzantijnen, de Grieken en de Romeinen. Heel leerzaam is de kijk op de Oosterse en de Westerse Tafelgewoonten. Hierbij kan dan onderscheid gemaakt worden tussen de perioden vóór Lodewijk IX en na Lodewijk XVI. Tenslotte kunnen wij spreken van de moderne opvatting. Een lijn trekken tussen de gewoonten van voorheen en wat nu in de mode is, zal wel moeilijk zijn.
Tafeldekken kan de uitstraling zijn van uw rijkdom. De gastvrouw heeft de behoefte om alles wat mooi is en schittert aan de gasten te tonen. Durft de mens van deze tijd hiervan ook nog een zonde te maken? Kent hij nog die grote verzilverde kandelabers, die vlekkeloze, blanke tafellakens met kanten middenstuk en die schitterende kristallen glazen? Misschien is het geen zonde, want de bestekhouder of messenonderlegger van voorheen, is opnieuw in de mode.
Wat is dan modern? In de eerste plaats het verschil in vorm en kleur en de atmosfeer in het algemeen. Hiermede wordt bedoeld dat ‘Tafel dekken’ in funktie staat van de vorm van de tafel, het onderliggend tapijt, de muurbekleding, de versiering... en van de belichting.
Is de tafel rond, ovaal of rechthoekig en staat zij bij het venster, in het midden van een grote ruimte of in een eng eetzaaltje?
Stapel vooral niet op in een kleine plaats en gebruik helle kleuren. Op een mooie gepolijste tafel hoeft U geen tafellaken te leggen.
Elke gast krijgt zijn eigen lakentje. Misschien wel met een kanten boordje. Ook het tafelmidden mag met dergelijk kunstwerkje versierd zijn. Ronde en ovale tafels zijn zeer gezellig, maar nemen helaas veel ruimte in. Bij de rechthoekige tafel stellen de tweede uiteinden U soms voor een moeilijk op te lossen probleem. Tenzij U erg Engels voelt en het gezelschap wil presideren. Bij de tafel hoort de stoel en die moet aangepast zijn. Vermijd monumentale stoelen met hoge rugleuningen want ze hinderen de dienst. Het moeten ook geen zetels zijn, want uw genodigden komen niet om te rusten. Zij zitten veel te ver van elkaar en een onderonsje, dat wel eens moet komen, is uitgesloten. De ideale ruimte tussen twee bestekken is tachtig centimeter.
Zijt U tevreden over de tafel en de stoel, dan gaat U denken aan al wat er op moet komen. Op de spijskaart treft U een logisch akkoord aan tussen de verschillende schotels en U heeft ook rekening gehouden met de omstandigheden. Het menu moet niet uitsluitend gastronomisch in orde zijn, maar eveneens harmoniseren met de geïnviteerden. Nog nooit iets op uw bord gekregen dat U niet lust? Er is een groot verschil tussen een vriendendiner, een zakenmaaltijd en een gala. Houd eveneens rekening met de gewoonten of met de sociale klasse van de aanzittenden. Schep een atmosfeer van vertrouwen, sympathie en intimiteit. Afzonderlijke gesprekken zijn een vlek op de maaltijd. Vermijd de politiek en spreek bij voorkeur over wat U eet. Praat niet te veel; de briljante geesten zijn voorbehouden voor de koffie.
En nu maar aan het werk! Het wit tafellinnen krijgt nog altijd de voorkeur. Het is plechtig en sober en zilver, porselein en glas komen er goed op uit. Een verlovingstafel met een roze tafellaken is ook niet onaardig. Hoe dan ook, vergeet het molton of het onderlaken niet. Het is onontbeerlijk voor het aangenaam zacht gevoel van de tafel. Het lawaai van borden die neergezet worden is uitgesloten en het wit linnen wint aan blankheid. Gebruik een molton naar maat gesneden, zodat het niet op een te lange onderrok gaat lijken.
Bij het uitspreiden van het tafellaken gaat U voorzichtig tewerk om valse plooien en kreuken te vermijden. Leg het laken ineens goed, trek niet aan alle uiteinden en veeg er uw handen niet aan af om het effen te strijken. Zet de borden op hun plaats en verzet ze zo weinig mogelijk. Tenzij het tafellaken met ringetjes moet versierd zijn? De aristocratische gewoonte om een onderbord met kantje te gebruiken komt nog voor. Zo zitten de gasten nooit bordenloos - tenzij U het eerder hinderend aanvoelt? Bij het laken en het bord hoort het servet. Al naar de gelegenheid kan hier opnieuw onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten en kleuren. Het servet is meestal lichtjes gesteven om de vouwen en plooien glad te krijgen. Het servet kan plat op het bord gelegd worden maar een handige oberkellner kan er keurige sierstukjes mee maken. Het hoorntje is goed gekend. Om de waaier te maken wordt die zuivere, vlekkeloze stof met de handen tot veelvuldige plooitjes gevouwen, aangeduwd en misschien wel gewrongen.
Is dit wel erg hygiënisch? Het servet dient ook niet om het broodje weg te stoppen! Van een papieren servet spreek ik niet. Wel wil ik U wijzen op de grootte. Geef grote servetten, zodat iedereen met een gerust geweten (en beschutte das) behoorlijk van alle schotels kan ge-